• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēlas referendumu par celulozes rūpnīcu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2004., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86175

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

26.03.2004., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēlas referendumu par celulozes rūpnīcu

Somijas kompānijai “Metsäliitto Group” un Latvijas valstij piederošā akciju sabiedrība “Baltic Pulp” 18.martā Ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) valsts birojam iesniedza galīgo ziņojumu par celulozes rūpnīcas darbības ekoloģiskajiem aspektiem. Rūpnīcu paredzēts būvēt Jēkabpils rajona Ozolsalā, taču jau projekta stadijā “Baltic Pulp” iecere izraisījusi asas diskusijas un protestus. IVN valsts biroja atzinums par rūpnīcas ietekmi uz vidi jāgaida vēl pāris mēnešu, bet projekta izraisītais satraukums nerimstas.
Vakar, starptautiskajā Ūdens dienā, notika konference “Ūdens Rīgā”, kurā piedalījās gan vides speciālisti, gan valsts un pašvaldības amatpersonas. Uzstājoties konferencē, Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns izteica viedokli, ka, iespējams, būtu jārīko referendums, lai nepieļautu celulozes rūpnīcas celtniecību. D. Īvāns sacīja, ka rūpnīcas būves iecere apdraudot Daugavas ūdens un iedzīvotāju dzīves kvalitāti, bet vienīgie, kas projekta realizāciju atbalsta, esot “apmātie” Krustpils pagasta cilvēki. Viņš arī pauda skepsi attiecībā uz projektu atspoguļojošās informācijas objektivitāti, norādot, ka “Baltic Pulp” iegulda lielus līdzekļus, izplatot plašsaziņas līdzekļos projektam labvēlīgus viedokļus. Taču Daugavas ielejā vairs nav pieļaujama nekādu rūpniecisku objektu celtniecība, uzskata D. Īvāns, tāpēc šobrīd tautas nobalsošana kļuvusi par vienīgo veidu projekta realizācijas nepieļaušanai.
Komentējot politiķa sacīto, “Baltic Pulp” projekta sekretārs Grigorijs Rozentāls pauda pārsteigumu: “Nesaprotu, kāpēc Īvāna kungs vienas rūpnīcas celšanu vai necelšanu vēlas virzīt referendumam, kas domāts svarīgu politisku jautājumu izlemšanai. Mēs trīs gadus strādājām pie šī projekta, kura ekoloģiskā novērtējuma ziņojumu nupat iesniedzām IVN valsts birojam. Mēs esam pierādījuši, ka rūpnīca nenodarīs kaitējumu ne cilvēkiem, ne dabai, pie kuras pieder arī ūdens. Tagad atzinumu sniegs IVN valsts birojs, darbam tiks piesaistīti cilvēki, kuriem “Baltic Pulp” nemaksā. Viņi dos neatkarīgu atzinumu, bet, ja Īvāna kungs netic arī tam, tad viņš acīmredzot apšauba valsts spēju objektīvi izlemt šādus jautājumus. Ja tā, tad varam viņam piedāvāt apskatīt un novērtēt šāda veida darbojošās rūpnīcas citās valstīs, jo Latvijā tik modernas ražotnes pagaidām nav.”
G. Rozentāls arī norādīja, ka projekta ekoloģiskās puses izvērtēšana prasa speciālas zināšanas, nevis politisku angažētību: “Iespējams, Īvāna kungam ir politiska motivācija, kāpēc viņš šo jautājumu grib nodot politiskai apspriešanai, taču celulozes rūpnīcas projekts ir tehnisks dokuments. Tajā ir runa par notekūdeņiem un izmešiem, bet visur pasaulē šādus jautājumus izvērtē kompetenti cilvēki.”

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!