• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Panākta tērauda kvotu apjomu palielināšana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2004., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesības un pienākumi. Ētika, akcenti un spekulācijas

Vēl šajā numurā

26.03.2004., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Panākta tērauda kvotu apjomu palielināšana

LR Ekonomikas ministrija ir panākusi Latvijas pozīcijas izpildi attiecībā uz Eiropas Savienībā (ES) pastāvošo kvantitatīvo ierobežojumu palielināšanu atsevišķu tērauda preču importam no Krievijas, Kazahstānas un Ukrainas atbilstoši Latvijas pēdējo triju gadu tradicionālo importa plūsmu apjomiem.
Šādu vienošanos par tērauda kvotu (kvantitatīvo ierobežojumu) apjomu palielināšanu tirdzniecībā ar Krieviju un Ukrainu sakarā ar 10 jaunu valstu pievienošanos ES šā gada 1.maijā Ekonomikas ministrija panāca Briselē Eiropas Savienības (ES) Ministru padomes 133.panta tērauda darba grupā.
Pamatojoties uz ES un Krievijas divpusējā tērauda tirdzniecības līguma 1.Deklarāciju par Krievijas servisa centru statusu ES dalībvalstīs, Krievijas puse ierosināja ES noslēgt vienošanos par papildu apjomu piešķiršanu Latvijā un Lietuvā nodibinātajiem Krievijas servisa centriem. Pēc definīcijas šie centri veiks atsevišķu tērauda preču sākotnējo apstrādi, tādējādi atvieglojot darbu mazākiem metālapstrādes uzņēmumiem ar ierobežotāku tehnisko aprīkojumu.
Latvijas puse, ievērojot savu uzņēmēju intereses, sarunās ar Eiropas Komisiju aizstāvēja papildu tērauda apjomu piešķiršanas nepieciešamību Latvijā izveidotajam servisa centram. Pēc pušu vienošanās 2004.gada 19.februārī Briselē ES parakstīja nodomu protokolu ar Krieviju, paredzot papildu apjomu nodrošināšanu Latvijas-Krievijas servisa centram 119 310 tonnu apmērā un Lietuvas–Krievijas servisa centram 42 240 tonnu apmērā papildus kopējai palielinātajai kvotai.
Turklāt ES paredzējusi arī tērauda importētājiem īpaši nozīmīgu priekšrocību – preču uzkraušanas klauzulu tirdzniecībā ar Krieviju, Kazahstānu un Ukrainu. Šī klauzula paredz, ka uz tām kvantitatīvajiem ierobežojumiem pakļautajām precēm, kuras tiek uzkrautas nosūtīšanai līdz 2004.gada 1.maijam, netiek attiecināti kvantitatīvie ierobežojumi, ja tiek uzrādīts preču uzkraušanas datumu apliecinošs dokuments.
Kopš 2004.gada februāra sākuma LR Ekonomikas ministrijā darbojas Importa licencēšanas nodaļa (tel. 7013006, e-pasts: tirdznieciba@em.gov.lv, kas konsultē uzņēmējus par izmaiņām tērauda, tekstila un netekstila (apavi, keramika) preču importā no trešajām valstīm pēc Latvijas pievienošanās ES.

Sākot ar 1.maiju, Ekonomikas ministrijas Importa licencēšanas nodaļa būs atbildīga par uzņēmēju pieteikumu pieņemšanu un importa licenču izsniegšanu ES tirdzniecībā ar Krieviju, Kazahstānu un Ukrainu kvantitatīvajiem ierobežojumiem pakļautajām tērauda precēm.
Izsmeļoša informācija par tērauda preču kvantitatīvajiem ierobežojumiem, par to administrēšanas kārtību (dubultās kontroles sistēmu) atrodama Ekonomikas ministrijas mājaslapā, nozaru informācijas ārējās tirdzniecības apakšsadaļā http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=1875 .

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!