• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
NATO pasaulē un Latvija NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2004., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Soli pa solim uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Vēl šajā numurā

30.03.2004., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NATO pasaulē un Latvija NATO

Ko mūsdienu pasaulē nozīmē NATO? Ko dalība NATO nozīmē Latvijai? —

— šos divus kopš vakardienas, 2004. gada 29. marta, arī mūsu valstij tik aktuālos jautājumus “Latvijas Vēstnesis” uzdeva vairākām sabiedrībā pazīstamām personām.

Valsts prezidentes padomnieks profesors Antonijs Zunda:

1. Mūsdienu pasaulē NATO nozīmē stabilitāti, drošību, augstu demokrātijas standartu un starptautisko tiesību ievērošanu, valstu līdztiesību, cīņu pret starptautisko terorismu un masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanu, atbalstu demokrātiskām valstīm agresijas draudu gadījumā.
2. Latvijai dalība NATO vispirms nozīmē līdz šim tās vēsturē vēl nebijušas drošības garantijas. Uzņemšana NATO veicinās investīciju piesaisti, valsts attīstības stabilitāti, starptautisku atpazīstamību un zināmā mērā pat prestižu. Būdama NATO, Latvija varēs rēķināties ar tādu lielvalstu kā ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas, Francijas, Kanādas u.c. atbalstu.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātņu nodaļas vadītāja profesore Žaneta Ozoliņa:
1. Drošību, politisku un militāru potenciālu konfliktu risināšanai reģionālā un pat globālā mērogā, demokrātisku valstu vienotību gadījumos, kad apdraudētas demokrātisku valstu pamatvērtības.
2. Drošību, atbildību, pienākumu pildīšanu attiecībā uz sevi, sabiedrotajiem un NATO partneriem, līdzdalību starptautiskās drošības veidošanā.

Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) Rīgas birojs vadītājs Ilmārs Mežs:
1. Neraugoties uz dažādiem viedokļiem par NATO darbību, tas tomēr ir un paliek pasaules iespaidīgākais un ietekmīgākais militārais spēks, kas radīts, lai aizsargātu savas dalībvalstis.
2. Latvijai dalība NATO ir svarīgs drošības garants, lai izkļūtu no tās “pelēkās zonas”, kurā tā vienmēr ir atradusies, par kuru pastāv iespēja tirgoties un iespaidot pretēji valsts un tautas viedoklim. Savā ziņā tas ir arī uzticības apliecinājums, ko Latvija iegūst no saviem sabiedrotajiem, tiekot uzņemtai NATO saimē kā līdzvērtīgs partneris, kuru ne tikai ikviens ir gatavs aizstāvēt, bet arī no kura sagaidīs attiecīgu palīdzību gadījumos, kad tā būs nepieciešama jebkurā citā vietā.

Bijušais Latvijas vēstnieks Spānijā Oļģerts Pavlovskis:
1. Iestājoties NATO, Latvija ir mācījusies no savas neveiksmīgās pirmskara neitralitātes politikas. Varam jau skandināt “Uz ežiņas galvu liku, sargāj’ savu tēvu zemi…”, bet mūsdienu skaudrā realitāte izrādās citāda, un bez patiesiem draugiem un izlēmīgiem, rīcībspējīgiem sabiedrotajiem tie ir un paliek tikai skaistas tautasdziesmas vārdi.
2. Līdz ar iestāšanos NATO mēs esam vienojušies ar Rietumu sabiedrotajiem, ka būsim visi par vienu un viens par visiem. Esam pierādījuši sev un citiem, ka esam tikuši vērtēti un atzīti par spējīgiem līdzvērtīgi stāties blakus plecu pie pleca Rietumu demokrātijām.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv


 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!