• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kas jāzina, importējot preces no trešajām valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2004., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86257

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Klāt kārtējās Meža dienas

Vēl šajā numurā

30.03.2004., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kas jāzina, importējot preces no trešajām valstīm

No 1.maija Latvijas uzņēmējiem būs pieejamas tarifu kvotas, kas dos iespēju ievest noteiktu preču daudzumu noteiktā laika periodā no trešajām valstīm izlaišanai brīvam apgrozījumam Kopienas muitas teritorijā, piemērojot samazinātu vai nulles muitas tarifa likmi.

Tarifu kvotas ir viens no Eiropas Savienības (ES) muitas politikas pasākumiem, kas tiek piemērots, no trešajām valstīm ievedot noteiktas preces. Tas ir ikgadēji noteikts ierobežojums preču daudzumam, kuru konkrētā laika posmā var ievest ES no trešajām valstīm, piemērojot samazinātu vai nulles muitas tarifa likmi. Šo kvotu mērķis ir veicināt ekonomisko izaugsmi ES iekšienē, ļaujot ražošanas un pārstrādes uzņēmumiem noteiktas preces iegādāties lētāk un līdz ar to paaugstināt konkurētspēju.

Kas pirmais brauc,
tas pirmais maļ

ES ir divu veidu tarifu kvotas. Viena veida tarifu kvotas piešķir un administrē Eiropas Komisijas (EK) Lauksaimniecības ģenerāldirektorāts uz importa licenču pamata. Muitas dienesta kompetencē ir otra veida tarifu kvotas, ko piešķir un administrē EK Nodokļu un muitas savienības ģenerāldirektorāts. Šīs tarifu kvotas tiek piešķirtas, pamatojoties uz muitas deklarācijām preču izlaišanai brīvam apgrozījumam jeb vienotajiem administratīvajiem dokumentiem (VAD) to pieņemšanas datumu hronoloģiskā secībā. Tātad šo tarifu kvotu piešķiršanā darbojas tā dēvētais “first-come, first-served” (“pirmais nāk, pirmais saņem”) princips. Tarifu kvotas pēc šāda principa piešķir ģenerāldirektorāts katru darba dienu, par pamatu ņemot pieprasījumus, kurus iesniedz katras ES dalībvalsts kompetentā iestāde. Latvijā, sākot ar 1.maiju, tā būs Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes (VID GMP) ES integrētā tarifa projekta daļa. Uzņēmējiem ir svarīgi ievērot to, ka tarifu kvota jāpieprasa pašam deklarētājam, noformējot muitas procedūru “preču izlaišana brīvam apgrozījumam”.

Kā piešķir kvotas

Muitas iestādes atbildīgais ierēdnis vai darbinieks uz iesniegtā un reģistrētā VAD pamata noformē tā saukto tarifu kvotas pieteikumu un nosūta to ES integrētā tarifa projekta daļai, kas savukārt pamatotus pieteikumus apkopo, izmantojot elektronisko tarifu kvotu pieteikumu apstrādes programmu, un nosūta EK.
“First-come, first-served” tarifu kvotas piešķiršanas pamats ir iesniegtajos pieprasījumos norādītais VAD reģistrācijas datums. Ik darba dienu piešķirot tarifu kvotas, EK izskata pieprasījumus hronoloģiskā secībā. Tas nozīmē, ja uz vienu un to pašu tarifu kvotu ir iesniegti vairāki pieprasījumi, priekšroka tiek dota pieprasījumiem, kas sagatavoti uz agrāk reģistrēta VAD pamata. Ja tarifu kvota ir izsmelta, visi pieprasījumi tiks noraidīti.

Pēc VID informācijas

Pilnīga informācija par spēkā esošajām ES tarifu kvotām (to statuss, atlikumi utt.) atrodama EK mājaslapā – speciāli izveidotajā datubāzē QUOTA (http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/databases/database.htm) Uzzināt, vai kādai konkrētai precei ir noteikta tarifu kvota, iespējams arī TARIC datubāzē, kas atrodama iepriekš minētajā interneta lapā. Savukārt detalizēta informācija par tarifu kvotu pieteikšanas un administrēšanas kārtību latviešu valodā pieejama VID interneta lapā: http://www.vid.gov.lv/user/view.asp?CId=3&ID=120

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!