• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ērces atklāj vasaras sezonu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2004., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Hokeja čempionāts. Būt vai nebūt?

Vēl šajā numurā

31.03.2004., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ērces atklāj vasaras sezonu

Ir pēdējais laiks sākt vakcinēties pret ērču encefalītu, ja tas nav izdarīts ziemas mēnešos, atgādina veselības speciālisti un ģimenes ārsti. Tas ir būtiskākais profilakses
pasākums. Iestājoties siltākam laikam un temperatūrai sasniedzot plus piecus grādus, aktivizējas ērces un, tām piesūcoties, pastāv augsts risks saslimt ar ērču encefalītu.

“Labākais veids, kā pasargāt sevi no saslimšanas ar ērču encefalītu, ir vakcinēšanās. Pasākumi, kas palīdz izsargāties no ērcēm – piemērots apģērbs, apģērba apskate un tamlīdzīgi, ir nepieciešami, lai izsargātos no citām ērču pārnēsātām slimībām, tomēr tie pilnībā nepasargā no ērču piesūkšanās riska. Ērču encefalīts ir smagākā ērču pārnēsātā infekcija, kas var radīt neiroloģiskus bojājumus un ir potenciāli letāla,” uzsver Sabiedrības veselības aģentūras Infekcijas slimību un epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja vietniece Irina Lucenko.
Skaitļi atspoguļo situācijas dramatismu – pēdējos vienpadsmit gados, pēc Sabiedrības veselības aģentūras datiem, Latvijā oficiāli reģistrēts vairāk nekā 7800 ērču encefalīta saslimšanas gadījumu, no tiem 62 ar letālu iznākumu. Rekordliels saslimšanas gadījumu skaits bija deviņdesmito gadu vidū, piemēram, 1994.gadā saslimuši 1336 un miruši divpadsmit cilvēki, 1995.gadā saslimis 1341, bet miruši septiņi. Salīdzinoši zemāku saslimstību gadsimtu mijā speciālisti izskaidro ar to, ka sabiedrība sāk izprast ērču encefalīta draudus un arvien vairāk iedzīvotāju vakcinējas, iegūstot imunitāti. Tā, piemēram, 2002.gadā ar ērču encefalītu saslimuši tikai 153 cilvēki, tajā skaitā 19 bērnu, kas ir gandrīz divreiz mazāk nekā gadu iepriekš. Tiesa, pat sasniedzot šo priecējošo rekordu, Latvija joprojām bija līdere uz kaimiņvalstu fona saslimstības ziņā. Igaunijā, Lietuvā un Krievijā iedzīvotāji retāk inficējās ar šo bīstamo infekciju.
Diemžēl pozitīvā tendence sarukt saslimstības izplatībai pērn nebija dzīvotspējīga. Proti, pagājušajā gadā ērču encefalīta upuru skaits atkal pieauga divkārt salīdzinājumā ar 2002.gadu. Trīs cilvēki nomira... Ar Laima boreliozi saslima vairāk nekā 700 iedzīvotāju.
Līdz pat decembrim temperatūra reti noslīdēja zem nulles un ērcēm bija gana laika ieziemoties. Siltā ziema bija īpaši labvēlīga ērcēm, nenodarot kaitējumu to populācijai. Tātad ērču aktivitāte, pēc visa spriežot, būs augsta. Saskarē ar ērci var nonākt ikviens Latvijas iedzīvotājs, jo kukainis var piesūkties ne vien mežā, pļavā, mazdārziņā, pie upes vai ezera, bet arī pilsētas parkos un dārzos. Protams, īpaši aktuāla vakcinācija ir tiem, kas regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kas apceļo ērču encefalīta endēmiskos rajonus.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!