• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES paplašināšanās maina nelikumību akcentus uz robežām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2004., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ērces atklāj vasaras sezonu

Vēl šajā numurā

31.03.2004., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES paplašināšanās maina nelikumību akcentus uz robežām

Eiropas Savienības paplašināšanās prasīs pastiprinātas uzmanības veltīšanu iespējamajām nelikumībām uz valstu robežām. Šāds atzinums radies Baltijas valstu, Somijas, Polijas un Krievijas Ziemeļrietumu reģiona robežsardzes, policijas un muitas vadītāju tikšanās reizē Rīgā 29. un 30. martā.

Pārrunās izvērtētas problēmas, kuras sagaidāmas uz valstu iekšējām robežām pēc ES paplašināšanas, kā arī uz ārējās robežas, informē Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš. Viņš pastāstīja, ka, atceļot muitas procedūras starp valstīm un mīkstinoties personu pārbaudei uz robežām, pavērsies lielākas iespējas kontrabandai un nelegālajai migrācijai. Savukārt ES ārējā robeža kļūs pievilcīgāka kriminālajām aprindām, kuras nodarbojas, piemēram, ar kontrabandu starp Krieviju un ES valstīm.
Pārrunu noslēguma dokumentā jau šogad paredzēts rīkot vairākas operācijas uz jūras un sauszemes robežām, kā arī izveidot kopīgu operatīvā darba grupu, kuras nolūks būs vērsties pret nelegālo migrāciju no Ukrainas, kas tagad ir aktuāla problēma, informē G. Dāboliņš. Savukārt policijas līmenī panākta vienošanās par regulāru ikdienas informācijas apmaiņu starp iesaistīto valstu policijas struktūrām, kā arī sakaru virsnieku institūta ieviešanas turpināšanu. Kopš PSRS sabrukuma tā būs pirmā šāda tiešas informācijas apmaiņas prakse starp valstu tiesībsargājošajām institūcijām, norāda G. Dāboliņš.
Baltijas valstu un Somijas muitas, policijas un robežsardzes pārstāvju tikšanās notiek jau piekto gadu, mainoties kopējo sadarbību vadošajai valstij, kas šogad ir Igaunija, bet pērn bija Latvija. Savukārt Krievijas un Polijas pārstāvji šogad piedalījās ekspertu statusā un pirmo reizi, skaidro G. Dāboliņš. Iesaistīto valstu ekspertu regulāra tikšanās paredzēta līdz šā gada novembrim, bet plašāka tikšanās – nākamā gada sākumā. Taču strauju un negaidītu pavērsienu gadījumā Igaunija partnervalstu tikšanos var sasaukt jebkurā laikā.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!