• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodokļu informācijas apmaiņai zaļā gaisma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2004., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieredze ar Krieviju - priekšrocība

Vēl šajā numurā

02.04.2004., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodokļu informācijas apmaiņai zaļā gaisma

Nodokļu informācijas apmaiņas sistēmas izturējušas pārbaudi, un Latvija ir gatava no 1.maija nodrošināt datu apmaiņu ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. “Divu informācijas sistēmu ieviešana ir būtisks solis ES virzienā. Turklāt šī nav tikai formāla ES prasību izpilde, bet dos reālu ieguldījumu Latvijas nodokļu iekasēšanas sistēmas uzlabošanā,” uzsver finanšu ministrs Oskars Spurdziņš.

1.aprīlī notika divu Valsts ieņēmuma dienesta (VID) nodokļu informācijas sistēmu – pievienotās vērtības nodokļa informācijas apmaiņas sistēmas “VIES” un akcīzes preču noliktavu turēšanas atļauju un reģistrēto tirgotāju datu apmaiņas sistēmas “SEED” – prezentācija. Abas ir pārbaudītas un gatavas pilnvērtīgam darbam no 1.maija. To apliecinājusi arī Eiropas Komisija.
Jaunieviesto sistēmu lietotāji būs speciāli apmācīti VID darbinieki, kuri informāciju izmantos nodokļu administrācijas funkciju veikšanai. Savukārt mūsu uzņēmēji varēs pārliecināties par saviem ES dalībvalstu darījumu partneriem, dienestā iesniedzot informācijas pieprasījumu. Speciālisti norāda, ka informācijas apmaiņas sistēmas ļaus nodokļu administrācijai sekmīgāk kontrolēt ekonomikas procesus. Proti, sistēmas ir arī instruments ēnu ekonomikas mazināšanai un caurspīdīguma principu ieviešanai ES dalībvalstu biznesa vidē.
Sistēmas uzstādīja un tehnisko informācijas apmaiņas savietojamību ar ES sistēmām nodrošināja SIA “Microlink Latvia”. SEED uzņēmums izstrādāja pilnībā no paša sākuma, bet VIES savulaik iegādāta Igaunijā par vienu igauņu kronu un adaptēta.
Savukārt par saturisko savietojamību, kas prasīja būtiskus papildinājumus un izmaiņas teju vai visās pārējās VID sistēmās, parūpējās akciju sabiedrības “Dati” speciālisti. Šo veikumu savā ziņojumā, ko 30.martā apstiprināja Ministru kabinets, pozitīvi novērtējis Informācijas sabiedrības birojs.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!