• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 31. marta rīkojums Nr. 185 "Par pamatnostādnēm "Bērniem piemērota Latvija"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2004., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.192

Par Valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu izlietošanas programmu 2004.gadam

Vēl šajā numurā

05.04.2004., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 185

Pieņemts: 31.03.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.185

Rīgā 2004.gada 31.martā (prot. Nr.17, 21.§)

Par pamatnostādnēm “Bērniem piemērota Latvija”

1. Atbalstīt pamatnostādņu “Bērniem piemērota Latvija” (turpmāk — pamatnostādnes) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Noteikt Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātu par atbildīgo institūciju pamatnostādņu īstenošanā.

3. Pamatnostādnes īstenojamas likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirto līdzekļu ietvaros.

4. Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātam kopīgi ar Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātu, Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Veselības ministriju izstrādāt un līdz 2004.gada 19.aprīlim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā programmas projektu 2004.–2007.gadam “Bērniem piemērota Latvija”.

5. Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātam kopīgi ar Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātu, Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Veselības ministriju izstrādāt un līdz 2004.gada 1.oktobrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā plāna projektu 2005.gadam “Bērniem piemērota Latvija”.

6. Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātam, sākot ar 2005.gadu, katru gadu līdz 1.februārim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par pamatnostādņu īstenošanu iepriekšējā gadā.

Ministru prezidenta vietā — Ministru prezidenta biedrs A.Šlesers

Īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās A.Baštiks

(Ministru kabineta 2004.gada 31.marta rīkojums Nr.185)

Pamatnostādņu “Bērniem piemērota Latvija” kopsavilkums

Risināmā jautājuma būtība

Pamatnostādņu “Bērniem piemērota Latvija” (turpmāk — pamatnostādnes) izstrāde balstās uz 2002.gada 8.–10.maija ANO Ģenerālās Asamblejas 27.speciālās sesijas par bērniem noslēgumā pieņemto dokumentu “Bērniem piemērota pasaule”. Tas paredz, ka katrai dalībvalstij līdz 2003.gada beigām nepieciešams izstrādāt nacionālo politikas plānošanas dokumentu bērnu tiesību jomā un līdz 2015.gadam īstenot tajā izvirzītos mērķus. ANO dokumentā izvirzītie vispārīgie principi un mērķi atbilstoši Latvijas situācijai tiek izvērsti pamatnostādnēs.

Pamatnostādnes ir izstrādātas, lai noteiktu vienotu valsts politiku bērnu tiesību jomā, kā arī pieņemtu attiecīgu ilgtermiņa programmu un pasargātu bērnus no jebkāda veida vardarbības, noziedzības, atkarību izraisošu vielu lietošanas un izplatīšanas, azartspēļu ietekmes un nodrošinātu efektīvu ielas bērnu problēmu risināšanu.

Pamatnostādnes ir ilgtermiņa politikas plānošanas dokuments, kurā ir ietverti galvenie valsts politikas pamatprincipi, mērķi un prioritātes bērnu tiesību politikas īstenošanai. Pamatnostādnes ir pašu bērnu, vairāk nekā simt pašvaldību, daudzu valsts un nevalstisko institūciju darbības rezultāts. Pamatojoties uz minēto dokumentu, tiks izstrādāta vidēja termiņa programma un īstermiņa plāns definēto mērķu sasniegšanai. Pamatnostādnēs noteikto mērķu sasniegšanai ir paredzēts viens risinājuma variants.

1. Piedāvātais risinājums

Bērnu dzīves kvalitāti ietekmē plašs faktoru loks. Atbilstoši tiem ir apzinātas šādas būtiskākās problēmas, kas kavē bērnu un pusaudžu pilnvērtīgu fizisko un psihoemocionālo attīstību:

• nepietiekama veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāte un pieejamība;

• nevienlīdzīgas izglītības iespējas, kā arī iespējas saņemt dažādu veidu pakalpojumus un lietderīgi pavadīt brīvo laiku;

• zemā dzīves kvalitāte bērniem ar īpašām vajadzībām, bērniem no riska grupām un trūcīgām vai nelabvēlīgām ģimenēm;

• augsts nepilngadīgo noziedzības līmenis valstī;

• grūtības laikus konstatēt un sniegt nepieciešamo palīdzību vardarbībā cietušajiem bērniem;

• nepietiekams sabiedrības un jauniešu informētības un izpratnes līmenis par veselīgu dzīvesveidu.

Lai sekmētu minēto problēmu risinājumu, ir nepieciešams:

• veikt sistemātiskas bērnu vispārējā veselības stāvokļa pārbaudes un nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi;

• samazināt ārējās vides negatīvo ietekmi uz bērnu veselību, kā arī samazināt smēķēšanas, alkohola, narkotisko un toksisko vielu lietošanu un izplatību;

• veikt informatīvos un preventīvos pasākumus HIV/AIDS un STS izplatības novēršanai bērnu un jauniešu vidū;

• nodrošināt vienlīdzīgu mācību un metodisko līdzekļu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pieejamību, lai sekmētu vienlīdzīgas iespējas izglītoties;

• paplašināt iespējas bērniem iesaistīties interešu izglītības apguvē neatkarīgi no dzīvesvietas;

• informēt sabiedrību par visu vardarbības veidu negatīvajām sekām un izglītot speciālistus darbam ar vardarbībā cietušajiem bērniem;

• paaugstināt rehabilitācijas pakalpojumu apjomu bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

Par pamatnostādņu īstenošanas pamatprincipiem tiek noteikti:

• multisektorāla pieeja jautājumu risināšanā, iesaistot valsts un pašvaldību institūcijas, nevalstiskās organizācijas (arī bērnu un jauniešu organizācijas);

• jauno, plānoto un jau iesākto pasākumu koordinācija;

• vienotu kritēriju izvirzīšana bērnu stāvokļa uzlabošanai atbilstoši ANO prasībām.

2. Papildus nepieciešamais finansējums un paredzētais finansēšanas avots

Pamatnostādnēs izvirzīto mērķu sasniegšanai paredzēts izmantot institūcijām piešķirtos kārtējā gada valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus. Jāņem vērā, ka liela daļa no dokumentā ietvertajiem darbības virzieniem ir jau iekļauti citos politikas plānošanas dokumentos un ir izvērtēta to konkrētā ietekme uz valsts budžetu.

Ievērojot, ka katru gadu tiks izstrādāts rīcības plāns pamatnostādņu īstenošanai, papildus nepieciešamo valsts budžeta līdzekļu piešķiršana jāizskata kopā ar visu ministriju ilgtermiņa budžeta prioritāšu pieteikumiem attiecīgajam gadam un budžeta iespējām.

Pamatnostādņu 3.pielikumā ir iekļauts papildus nepieciešamo līdzekļu aprēķins, kuru iesaistītās institūcijas var izmantot, pieprasot papildu finansējumu no valsts budžeta.

Īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās A.Baštiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!