Pārtikas kvalitāte – ierocis cīņā par patērētāju
Kas ar manu biznesu notiks pēc
1.maija? Vai mana prece izturēs Eiropas līmeņa konkurenci? Vai ES
struktūru uzceltās administratīvās barjeras neaizšķērsos ceļu uz
komerciāliem panākumiem? Šādi jautājumi, šķiet, nodarbina vairumu
Latvijas uzņēmēju. Izņēmums nav arī pārtikas ražotāji. Tāpēc
ražotājam, kurš grib apgūt jaunu tirgu, nākas pielāgoties šiem
standartiem. ES struktūras ir izveidojušas pilnīgi eksaktu
kvalitātes standartu un kritēriju sistēmu, kuras prasības
jāievēro pilnīgi visiem Eiropas ražotājiem. Sava gatavība
prasības izpildīt būs jāapliecina arī mūsu valsts pārtikas
uzņēmumiem.
Vakar Rīgas Kongresu namā Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija
(LPUF) rīkoja semināru, kas bija veltīts tēmai “Pārtikas
nekaitīguma nodrošināšana Latvijā – ES dalībvalstī”. Semināra
mērķis bija ES kvalitātes prasību izskaidrošana, sadarbība ar
Eiropas institūcijām informācijas nodrošināšanā un kvalitātes
standartu ieviešanā – šajā nolūkā kopā ar Eiropas pārtikas un
dzērienu konfederāciju izstrādāta “Biznesa atbalsta programma
2004”. Programma tiek realizēta jau kopš pērnā gada jūlija, un uz
tās ietvaros notiekošajām bezmaksas konsultācijām jau
pieteikušies 22 uzņēmumi.
Seminārā līdz šim paveikto rezumējot un par nākotni domājot, LPUF
prezidents, akciju sabiedrības “Rīgas piena kombināts”
ģenerāldirektors Jānis Skvarnovičs teica: “Uzņēmējiem jāsaprot,
ka ES pārtikas drošuma prasību izpilde ir vajadzīga viņiem pašiem
– ja viņi vēlas strādāt pārtikas tirgū. Līdz šim esam dzīvojuši
ilūziju pasaulē, domādami, ka kāds labais onkulis visu izdarīs
mūsu vietā. Manuprāt, esam kļūdījušies, prasot valsts atbalstu
visam. Jārēķinās ar reālo situāciju un jādomā, kā izmantot tās
iespējas, ko saņemsim, iestājoties ES.”
J.Skvarnovičs arī norādīja uz neiepriecinošo faktu, ka tikai
nedaudz vairāk nekā puse no Latvijas pārtikas rūpniecības
uzņēmumiem ir oficiāli atzīti kā ES prasībām atbilstoši.
Likumdošanas un izpildvaras līmenī vēl daudz darāmā – jāpieņem 39
Ministru kabineta noteikumi, četri likumi un četru pašreizējo
likumu grozījumi. J.Skvarnovičs arī bilda, ka valstij jāatbalsta
savi uzņēmēji, proti, jāpastiprina no citām ES valstīm ievedamo
preču kontrole: “Tas jādara tikpat uzcītīgi, kā citās valstīs un
vietējā tirgū tiek pārbaudīti Latvijas uzņēmēji. Visiem šajā
tirgū jāstrādā pēc vieniem nosacījumiem.” Viņš arī atzina, ka
jaunajos apstākļos neizbēgams būs dažu uzņēmumu gals, un pauda
cerību, ka tas neradīs zaudējumus piegādātājiem – zemniekiem.
“Eiropas Savienībā pārtikas drošība būs galvenais ierocis cīņā
par patērētāju un tirgu. Latvijas uzņēmumiem jābeidz baidīties no
pārtikas drošuma prasībām un jāiemācās šo ieroci izmantot savā
labā. Tas ir mūsu uzdevums – svarīgāks par, paldies Dievam, jau
beigušos sāls izpirkšanas bumu. Jāatrota piedurknes un jāstrādā
tālāk,” optimistiski sacīja LPUF prezidents.
Arī Eiropas pārtikas un dzērienu konfederācijas un “Biznesa
atbalsta programmas 2004” vadītājs Džordžio Boseti Karkano
iedrošināja mūsu pārtikas ražotājus, norādot, ka nervozitāte šajā
attīstības stadijā ir dabiska. “Taču pēc 1.maija dzīve
turpināsies parastajās sliedēs. Eiropas ražotāji saprot jūsu
sarežģīto situāciju, taču uzskatām, ka faktiski jūs jau esat
Eiropas Savienībā,” teica Dž. B. Karkano.
Juris Bārtulis, “LV”