• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā mācīt vēsturi, kā audzināt patriotus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2004., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceturtdiena, 08.04.2004.

Laidiena Nr. 56, OP 2004/56

Vēl šajā numurā

07.04.2004., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā mācīt vēsturi, kā audzināt patriotus

TALSI1.PNG (123568 bytes)
Ivans Cupruns: “Paldies mājiniekiem, kas atnākuši uz šo tikšanos. Mēs katrs cenšamies darīt, ko varam. Kaut ko sabiedrībai, jaunatnes audzināšanai. Lai mums būtu rītdiena. Jo neviens nevaram būt laimīgs, ja kaimiņš ir bez darba un bērniem nav ko ēst.”
Foto: Dainis Kārkluvalks

Atmodas laikā dzimušie bērni tagad ir ģimnāzisti, un daudziem no viņiem tā šķiet jau tāla un visai miglaina vēsture. Par to vairākkārt pārliecinājušies Latvijas Republikas Augstākās padomes LTF frakcijas deputātu kluba biedri, kas kļuvuši par skolotāju talciniekiem Latvijas vēstures mācīšanā. Pirmie kontakti veidojās ar Rīgas skolām, pēc tam sākās izbraukumi uz Ludzu, Tukumu, Jelgavu, citām pilsētām. Kluba biedri sadarbojas ar Tautas frontes muzeju un sevišķi cieši – ar Barikāžu muzeju.
Pirms dažām nedēļām tāda apvienotā brigāde ieradās Talsos, kur dzīvo un strādā deputātu kluba aktīvists Ivans Cupruns, labi pazīstams kā pieredzējis inženieris un veiksmīgs uzņēmējs. Izrādījās – arī lielisks organizators, jo bija paveikts liels darbs, lai diena visiem būtu maksimāli produktīva. Rīta pusē ciemiņi tikās ar Talsu, Dundagas, Mērsraga, Vandzenes, Valdemārpils, Sabiles un Rojas vidusskolu vecāko klašu audzēkņiem un skolotājiem. Viņi stāstīja par pašu piedzīvoto un izjusto, rosināja jauniešus uz sarunu un atbildēja uz jautājumiem. Kā teica Ints Cālītis, viņš piedalījies visos kluba izbraukumos, bet tik atraisītus un gudrus jauniešus kā Talsos sastapis pirmo reizi. Skolēnus īpaši interesējušas tās dažādās pretestības formas, kas visu okupācijas laiku uzturēja dzīvu neatkarīgas valsts ideju, tāpat arī Baltijas tautu atmodas kustības saistība ar notikumiem pasaulē. Protams, viena lieta ir lasīt par to grāmatā, pavisam cita – dzirdēt no vēsturisko notikumu līdzdalībnieka mutes.
Par to ir pārliecināts arī Gunārs Preinbergs: “Vandzenes vidusskolā mani pārsteidza dzīvā interese, ar kādu bērni klausījās un skatījās videofilmas par vēsturisko 4.maija balsojumu, par barikāžu dienām un naktīm. Stunda bija par īsu, lai sarunu turpinātu. Patriotismu ar didaktiskām metodēm nevar iemācīt. Tomēr dzimtenes vēstures fakti ir jāzina, un mēs palīdzam tos uzzināt no pirmavotiem.”
Kā sacīja kluba prezidents Juris Karlsons, vēsture jāzina arī tāpēc, lai labāk saprastu šodienu un domātu par rītdienu. Vai dzīvojam tādā Latvijā, par kādu cīnījās barikāžu aizstāvji? Vai lauku bērni, kuru vecākiem nav darba, var aizbraukt uz Rīgas muzejiem un teātra izrādēm? – Pēcpusdienā Talsu muzeja zālē par to notika visai asa domu apmaiņa. Talsu rajona atmodas laika aktīvisti uz šiem skarbajiem jautājumiem gaidīja skaidras atbildes. Kaut gan kluba biedru lielākā daļa no aktīvās politikas ir aizgājusi, no akūtajām mūsdienu problēmām nav iespējams norobežoties. Un viņi nevairās spriest un izteikt savu viedokli gan par to, kāpēc Latviju savā laikā piemeklēja krāsaino metālu zagšanas bums, gan par šīsdienas norisēm. Jau aprīlī tiek plānots izbraukums uz Alūksnes rajonu.

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!