• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija ir vienīgā Ziemeļeiropas pārstāve Uzbekistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86767

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzbekistānas prezidenta divas dienas Latvijā

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija ir vienīgā Ziemeļeiropas pārstāve Uzbekistānā

Igors Apokins, Latvijas vēstnieks Uzbekistānā, – intervijā “Latvijas Vēstnesim”

– Kā jūs raksturotu Latvijas un Uzbekistānas divpusējās attiecības?
– Latvijai un Uzbekistānai jau sākotnēji izveidojušās labas politiskās attiecības. Pēc Padomju Savienības sabrukšanas abas valstis ieguva neatkarību un 1992. gadā nodibināja diplomātiskās attiecības. Pēc Uzbekistānas datiem, Latvija ir ceturtais lielākais šīs valsts ārējās tirdzniecības partneris Eiropā. Pašreiz izstrādes stadijā ir astoņi dažādi Latvijas un Uzbekistānas uzņēmēju kopīgi projekti. Pēc brīvas valūtas konvertācijas pasludināšanas Uzbekstānā pērn 15. oktobrī pieaugusi Latvijas uzņēmēju interese par sadarbību ar uzbeku kolēģiem. Salīdzinot ar 2002.gadu, pērn tirdzniecības apgrozījums starp Latviju un Uzbekistānu ir pieaudzis divas reizes. Latvija ir viena no galvenajām Uzbekistānas partnerēm kokvilnas tranzītam uz Eiropu (caur Rīgas un Ventspils ostām). Kokvilnas tranzīts aizņem vairāk nekā 90 procentus no abu valstu tirdzniecības apgrozījuma.
– Kā, jūsuprāt, abu valstu ekonomiskās attiecības iespaidos Latvijas iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā (ES)?
– Latvija ir vienīgā Ziemeļeiropas pārstāve Uzbekistānā un gandrīz vienīgā Centrālāzijas reģionā, tas uzliek papildu atbildību mūsu valsts darbībai šajā reģionā. Pēc 1. maija, kad Latvija kļūs par pilntiesīgu ES dalībvalsti, Latvijas un Uzbekistānas attiecības pāraugs jaunā līmenī –Latvija uzstāsies kā Eiropas Savienības pārstāve, Uzbekistāna – kā viena no Centrālāzijas vadošajām valstīm. Protams, pēc iestāšanās ES Latvijai nāksies pārskatīt tranzīttarifu politiku, tas vieš bažas uzbeku kokvilnas ražotājos un eksportētājos. Latvijas un Uzbekistānas starpvaldību komisijai, kas darbojas kopš 1997.gada, būs jāveic apjomīgs darbs, lai sakārtotu daudzus abu valstu uzņēmējus interesējošus jautājumus.
– Kā jūs raksturotu nesenos satraucošos notikumus Taškentā, kur lielu aktivitāti parādīja islama teroristi? Kā ir ar Latviojas vēstniecības un personāla drošību?
– Situācija Taškentā pagaidām ir normalizējusies, tomēr visā pilsētā jūtami pastiprināti drošības pasākumi. Visas ārvalstu vēstniecības, tai skaitā arī Latvijas vēstniecība, tiek pastiprināti apsargātas. Ņemot vērā vispārējo situāciju pasaulē un diplomātiskā dienesta specifiku, es un pārējie vēstniecības darbinieki nejūtamies vairāk apdraudēti kā citās valstīs, kur notikuši teroristu uzbrukumi. Līdz šim teroristu uzbrukumi Taškentā bijuši vērsti pret milicijas darbiniekiem, ne mierīgajiem iedzīvotājiem un ārvalstu diplomātiem.
Kamēr nav pabeigta šo traģisko notikumu izmeklēšana un paziņoti oficiālie rezultāti, grūti pateikt, kas stāv aiz spridzinātājiem. Vienīgā oficiālā versija, pie kuras turas Uzbekistānas valsts varas pārstāvji, ir Centrālāzijas reģionālās islāmistu kustības “Hizb ut-Tahir” un varbūt arī “Al Qaeda” dalībnieku aktivitātes Uzbekistānā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!