• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu sistēmas rūpju lokā - narkotiku un terorisma apkarošana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ik gadu zaudējam "pilsētu"

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu sistēmas rūpju lokā – narkotiku un terorisma apkarošana

JEKABSONS.PNG (105591 bytes)
Ēriks Jēkabsons
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Ar aizliegumiem un sodiem vien kūlas dedzināšanas sērgu Latvijā nevar izskaust, uzskata iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, kurš vakar, 7.aprīlī, ar žurnālistu
starpniecību vēršoties pie iedzīvotājiem, aicināja sabiedrību nededzināt savu zemi.

Ministrs, izklāstot Iekšlietu ministrijas (IeM) ieceri veidot reklāmas klipu, kura vadmotīvs ir minētais aicinājums un mērķis ieaudzināt izpratni par kūlas dedzināšanas kaitīgumu, pauda pateicību aktierim Eduardam Pāvulam un dziedātājai Ievai Akurāterei, kuri piekrituši filmēties klipā, turklāt bez atlīdzības.
Savā pirmajā preses konferencē pēc stāšanās amatā iekšlietu ministrs informēja par IeM darba prioritātēm, valdības deklarācijā noteikto uzdevumu izpildi. Ieskicējot savu skatījumu par IeM nākotnes vīziju, Ē.Jēkabsons uzsvēra, cik būtiski mainījusies Latvijas vieta pasaulē – esam NATO un pavisam drīz kļūsim par Eiropas Savienības dalībvalsti. Viņaprāt, valstij kļūstot par tiltu starp rietumiem un austrumiem, arī iekšlietu sistēmai jāiet kopsolī ar jaunajām vēsmām. Uzņemoties kolektīvo atbildību, Latvija varēs likt lietā savu unikālo pieredzi, piemēram, padziļināto izpratni par Krievijas situāciju un tiesībsargājošo iestāžu praktiskā darba pieredzi cīņā ar Krievijas organizētās noziedzības ietekmi.
Valdības deklarācijas iekšlietu sadaļā izvirzīts mērķis panākt, lai policija kalpotu sabiedrībai. Iekšlietu sistēmai no represīvas iestādes jāpārtop par servisa iestādi. Iekšlietu ministrs vakar īpaši akcentēja šīs pamatnostādnes iedzīvināšanu IeM darbā. To uzsvēra arī IeM valsts sekretārs Juris Rekšņa, skaidrojot, ka kopumā ministrija turpina pie iepriekšējām valdībām iesāktos darbus, tikai “salikti citi akcenti”.
Izvērtējot aktuālākās problēmas, Ē.Jēkabsons uzsvēra līdzekļu trūkumu un pauda apņēmību censties panākt IeM budžeta pieaugumu: “Situācija atalgojuma ziņā ir diezgan katastrofāla. Paldies tiem iekšlietu sistēmas profesionāļiem, kuri, par spīti zemajam atalgojumam un citiem izdevīgākiem darba piedāvājumiem no privātstruktūrām, palikuši un strādā.”
Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka tiesībsargājošo iestāžu dienaskārtībā ir cīņa gan ar moderno mēri – narkotiku izplatību, gan kontrabandas apkarošana. Runājot par pirmo, Ē.Jēkabsons atzina, ka šobrīd konsultējoties ar speciālistiem un uzklausot viņu vērtējumus, vai narkodīleriem nepieciešami vēl bargāki sodi vai arī prasmīgāk jāizmanto jau šobrīd likumdošanā noteiktais sodu mehānisms. Savukārt kontrabandas apjomi liecina par to, ka tas nenotiek bez valsts amatpersonu atbalsta. “Manā kompetencē ir veicināt kontrabandas izskaušanu,” uzsvēra iekšlietu ministrs.
Papildinot ministra teikto par iekšlietu sistēmas prioritātēm, IeM valsts sekretārs Juris Rekšņa norādīja, ka iepriekš policijai bijusi viena darba prioritāte – narkotiku apkarošana, bet patlaban izvirzītas divas vienlīdz svarīgas prioritātes – cīņa ar narkotikām un terorismu. Ē.Jēkabsons, pieminot atziņu, ka terorisms var skart jebkuru valsti, uzsvēra, ka cīņā pret to nav lielu vai mazu valstu. Tāpēc arī Latvijai jādod sava artava cīņā pret terorismu un jāattīsta starptautiskā sadarbība, kas savukārt veicina informācijas apmaiņu starp tiesībsargājošām iestādēm. Kopumā ar Drošības policijas darbu ministrs ir apmierināts, tomēr ikvienas institūcijas darba kvalitāti vienmēr var efektivizēt.
Ministrs arī informēja par savu oficiālo vizīti ASV, kur viņš no 26.marta līdz 4.aprīlim tikās ar vairākām augstām amatpersonām. Tik augsta līmeņa Latvijas iekšlieta ministra vizīte ASV notikusi pirmo reizi. ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons, kurš arī piedalījās preses konferencē, uzsvēra, ka šī augstā līmeņa tikšanās norāda, cik svarīgi ir stiprināt divpusējo sadarbību, lai veiksmīgi cīnītos pret starptautisko terorismu un organizēto noziedzību.
Iekšlietu ministrs, piemēram, ticies ar Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Robertu Milleru, kurš izteicis atbalstu Latvijai un tās tiesībsargājošām iestādēm cīņā ar naudas atmazgāšanu, kontrabandu, korupciju, terorismu, nelegālo narkotisko vielu apriti, kā arī atbalstījis divpusējās sadarbības aktīvu attīstīšanu tiesībsargājošā jomā. FIB ir ieinteresēts sadarboties ar Latviju cīņā ar Krievijas organizēto noziedzību, ņemot vērā mūsu tiesībsargājošo iestāžu praktiskā darba pieredzi, apkarojot Krievijas organizētās noziedzības grupējumu ietekmi Latvijā. Ē.Jēkabsons norādīja, ka vizīte devusi praktisku rezultātu, piemēram, iekšlietu sistēma saņems materiāltehnisko palīdzību no ASV. “Tas sekmēs mūsu darba kvalitāti, tātad ieguvēja būs starptautiskā sabiedrība,” rezumēja iekšlietu ministrs, uzsverot, ka nedrīkstam būt tikai saņēmēji, bet jābūt arī devējiem.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv


Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!