• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apkopo spēkus pret kūlas dedzināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Attīstības plānu liekot rīdzinieku rokās

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apkopo spēkus pret kūlas dedzināšanu

Ar plāniem kūlas dedzināšanas apkarošanā vakar iepazīstināja virkne institūciju, kuras turpmāk pret šo ļaunumu vērsīsies kopīgiem spēkiem.

Saprotot, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pērnās zāles dedzināšanas problēmu viens neatrisinās, šim nolūkam vienojušās arī Zemkopības ministrija, Vides ministrija, Rīgas dome, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB). Izveidotā darba grupa apzinājusi būtiskākās problēmas, kuras saistītas ar zāles dedzināšanu.
Lai arī spēkā stājušās bargākas sankcijas par zāles svilināšanu un ir iespējams piemērot ievērojamus naudas sodus izdedzināto teritoriju īpašniekiem, joprojām likumdošanā palikušas nepilnības, kas liedz pietiekami efektīvi vērsties pret dedzinātājiem un dedzināšanu, piemēram, pašvaldībām nav iespēju administratīvi sodīt vainīgos, atzīst LPS padomnieks Aino Salmiņš. Tādējādi būtiskākie argumenti, kuri varētu mazināt šo nelaimi, joprojām ir naudas sodi un liegums saņemt Eiropas Savienības finansējumu nesakopto un izdedzināto teritoriju īpašniekiem. Taču nepieciešams arī plašāk veicināt lauksaimniecības teritoriju apsaimniekošanu, kas atbilst labas saimniekošanas prakses nosacījumiem, – lauku un pļavu apstrādi, noganīšanu, appļaušanu. Tāpat darba grupas pārstāvji uzsvēra mērķtiecīgu kampaņu rīkošanas, kā arī iedzīvotāju informēšanas un izglītošanas pasākumu nozīmību. Savukārt VUGD priekšnieka vietnieks Aivars Mednis pauda viedokli, ka vajadzētu apsvērt iespēju zemes īpašniekiem, kuri nespēj apsaimniekot sev piederošas lielas platības, no šīm teritorijām atbrīvoties. Viņš arī uzsvēra, ka kūlas dedzināšanas dēļ apkārtējā vidē un cilvēku organismā nonāk daudz ļoti kaitīgu ķīmisko savienojumu. Uz dabas daudzveidības noplicināšanu un daudzu putnu dzīves telpas iznīcināšanu kā sevišķi nepatīkamu zāles dedzināšanas aspektu norādīja LOB projektu vadītājs Arnis Zacmanis.
Viens no ievērojamākajiem lielu kūlas ugunsgrēku iemesliem ne tikai laukos, bet arī pilsētu teritorijās ir vērienīgās aizaugušās un nesakoptās platības, kuras pieder uzņēmumam “Latvijas dzelzceļš”, atzina pašvaldību pārstāvji.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!