• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas rīkotajās oficiālajās vakariņās Melngalvju namā 7.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 6.aprīļa sēdē

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas rīkotajās oficiālajās vakariņās Melngalvju namā 7.aprīlī

Jūsu ekselence, prezidentes kundze! Godātais Imant Freiberga kungs! Dāmas un kungi!
Es vēlētos sākt ar pateicību par sirsnību un viesmīlību, ko Uzbekistānas delegācija bauda Latvijā.
Pateicos jums, prezidentes kundze, par laipnajiem vārdiem, ko jūs veltījāt Uzbekistānai un tās tautai.
Uzbekistānā vienmēr ir dziļi godāta Latvija, tās vēsture, latviešu tautas īpašais raksturs, tās gadsimtiem ilgie centieni pēc brīvības un neatkarības, tautas sakņu, kultūras un tradīciju saudzīgā kopšana.
Uzbekistānu un Latviju šķir vairāki tūkstoši kilometru. Taču mūs vieno kopīgi mērķi saglabāt savu nacionālo neatkarību un raksturu, izveidot demokrātisku un tiesisku valsti ar atvērtu tirgus ekonomiku, centieni uz līdztiesīgu integrāciju starptautiskajās organizācijās.
Uzbekistāna kā viena no pirmajām jau deviņdesmito gadu sākumā izteica stingru atbalstu Baltijas valstu suverēnajām tiesībām pašām lemt savu likteni, vadoties pēc savām nacionālajām interesēm, kā arī pašām veidot savu tautu drošību.
Ir dziļi simboliski, ka šī vizīte notiek laika posmā, kad Latvija pievienojas Eiropas Savienībai un NATO un atgūst savu vietu lielajā Eiropas tautu saimē.
Esam pārliecināti, ka gaidāmā Eiropas Savienības paplašināšanās veido kvalitatīvi jaunu ģeostratēģisku un ģeoekonomisku situāciju. Tā pavērs jaunas iespējas starptautiskajai un reģionālajai integrācijai.
Šai vizītei Latvijā ir mērķis dot jaunu impulsu, rast jaunas iespējas mūsu valstu sadarbības stiprināšanai mūsdienu pasaules strauji mainīgajos apstākļos.
Šodien Eiropas Savienība ir mūsu lielākais ekonomiskais partneris. Tā nodrošina vairāk nekā 40% Uzbekistānas ārējās tirdzniecības apjoma. Vēsturiski ir izveidojies tā, ka 70% Eiropā pārstrādājamās kokvilnas nāk no Uzbekistānas.
Manuprāt, nevienam nav jāpierāda nozīme, kādu pašreizējā posmā iegūst turpmāka dinamiskāka mūsu tirdzniecisko un ekonomisko attiecību, kā arī sakaru attīstība ar Latviju, kurai pieder ērtas un perspektīvas ostas Baltijas jūras krastā ar tiešu izeju uz Eiropu.
Lai arī vērojams stabils abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoma pieaugums, Uzbekistāna ir ieinteresēta divpusējās tirdzniecības struktūras diversificēšanā. Mēs esam ieinteresēti pieredzēt vērienīgu sadarbības paplašināšanu investīciju jomā un Latvijas uzņēmumu klātbūtni Uzbekistānas tirgū, īpaši ņemot vērā Uzbekistānas rīcībā esošo milzīgo izejvielu resursu potenciālu.
Mums ir svarīgi apgūt uz izmantot jūsu pieredzi politisko, demokrātisko un ekonomisko reformu īstenošanā – pirmkārt, finanšu un banku sektorā, kā arī attīstot mazos un vidējos uzņēmumus.
Mūsuprāt, ir svarīgi izveidot noturīgus kontaktus savstarpējām konsultācijām ārpolitikas jautājumos, risinot problēmas cīņā pret augošajiem starptautiskā terorisma un ekstrēmisma draudu apmēriem, masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanu, narkotiku kontrabandu un narkobiznesu.
Nesenie terora akti Taškentā un Buhāras apgabalā, to jaunās, necilvēcīgās izpausmes formas un metodes mēs skatām kā neatņemamu sastāvdaļu kopējā starptautiskās teroristu agresijas aktivizācijas procesā, ņemot vērā arī nesenos traģiskos notikumus Spānijā un citos pasaules reģionos.
Augošie teroristu un aiz tiem stāvošo radikālo centru draudi un to īstenošanas akti liek pasaules organizācijām nekavējoties izstrādāt ilgtermiņa novēršanas stratēģiju un adekvātu sistēmu cīņai ar šo mēri, kas apdraud cilvēci.
Mums visiem ir jāsaprot, ka šajā lietā vilcināties nedrīkstam.
Dārgie draugi! Esmu dziļi gandarīts par sarunu ar Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergas kundzi, kas noritēja atklātības un uzticības gaisotnē. Esmu dziļi pārliecināts, ka viņas personā mēs esam ieguvuši sirsnīgu un patiesu Uzbekistānas draugu.
Pozitīvi novērtējuši divpusējās sadarbības līmeni un raksturu, mēs vienojāmies, ka mūsu valstu iespējas tirdzniecībā un ekonomikā nebūt nav izmantotas pilnībā. Svarīgu lomu iegūst sadarbība Latvijas transporta sakaru iespēju izmantošanā.
Mēs vēlreiz apstiprinājām nepieciešamību maksimāli izmantot sadarbības iespējas tūrisma, izglītības, kultūras, zinātnes, moderno tehnoloģiju jomā. Vizītes aktīvā ir pieci jauni parakstīti dokumenti, kas sniedz būtisku ieguldījumu mūsu sadarbības līgumtiesiskās bāzes izveidē.
Uzbekistānas tauta augstu novērtēja un ar sirsnīgu pateicību uzņēma Rīgas domes lēmumu senās un brīnišķīgās Rīgas centrā uzstādīt izcilā viduslaiku zinātnieka un valstsvīra Mirzo Ulugbeka pieminekli. Mēs uzskatām to par Latvijas cieņas apliecinājumu Uzbekistānas un tās tautas senajai vēsturei un kultūrai, par dziļu abu valstu draudzības simbolu.
Cienījamā prezidentes kundze! Vēlreiz izsaku jums pateicību par viesmīlību un sirsnību.
Atļaujiet man uzsaukt tostu:
Uz Viņas ekselences, Latvijas Valsts prezidentes un Imanta Freiberga kunga veselību! Uz jūsu valsts uzplaukumu un labklājību! Uz Uzbekistānas un Latvijas tautu draudzības un sadarbības tālāko stiprināšanu!
Uz visu klātesošo veselību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!