• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 25. marta noteikumi Nr. 173 "Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo atsevišķus tabakas izstrādājumus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86817

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.201

Grozījums Ministru kabineta 1999.gada 16.februāra noteikumos Nr.48 "Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem"

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 173

Pieņemts: 25.03.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.173

Rīgā 2004.gada 25.martā (prot. Nr.16, 12.§)

Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo atsevišķus tabakas izstrādājumus

Izdoti saskaņā ar likuma “Par akcīzes nodokli” 17.pantu

 

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā no akcīzes nodokļa (turpmāk — nodoklis) atbrīvo denaturētus tabakas izstrādājumus un tabakas izstrādājumus, kurus izmanto tabakas izstrādājumu kvalitātes noteikšanai.

2. Par denaturētiem tabakas izstrādājumiem uzskata produktus, kuri atbilst vienam no šādiem nosacījumiem:

2.1. tie ir sasmalcināti ļoti sīkās daļās (putekļos), kas neatgriezeniski liedz iespēju izmantot šos produktus citu tabakas izstrādājumu ražošanai vai patērēšanai;

2.2. tiem ir pievienotas ķīmiskas vielas, kas neatgriezeniski liedz iespēju izmantot šos produktus citu tabakas izstrādājumu ražošanai vai patērēšanai.

3. Denaturēt tabakas izstrādājumus ir atļauts akcīzes preču noliktavā tikai tādam akcīzes preču noliktavas turētājam, kuram atļauts veikt darbības ar tabakas izstrādājumiem. Noliktavas turētājs ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pirms tabakas izstrādājumu denaturēšanas rakstiski informē Valsts ieņēmumu dienestu par denaturēšanas laiku un veidu. Tabakas izstrādājumus denaturē, kā arī atbilstības novērtēšanai nepieciešamo denaturēto tabakas izstrādājumu paraugu ņem Valsts ieņēmumu dienesta pilnvarotās amatpersonas klātbūtnē.

4. Atļauts ievest denaturētus tabakas izstrādājumus no Eiropas Savienības dalībvalstīm un valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, ja tos pārvieto uz akcīzes preču noliktavu, kurā atļauts veikt tabakas izstrādājumu denaturēšanu. Noliktavas turētājs atbild par turpmākajām darbībām ar denaturētiem tabakas izstrādājumiem.

5. Tabakas izstrādājumi (arī tie, kuri ievesti no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis) tiek uzskatīti par denaturētiem, ja tie atbilst šo noteikumu prasībām un ir piegādāti šajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Ja tabakas izstrādājumi (arī tie, kuri ievesti no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis) neatbilst šo noteikumu prasībām vai netiek piegādāti šajos noteikumos noteiktajā kārtībā, tiem piemēro akcīzes nodokli saskaņā ar likumu “Par akcīzes nodokli”. Šajā gadījumā atbildīgs par akcīzes nodokļa maksāšanu ir akcīzes preču noliktavas turētājs.

6. Denaturētos tabakas izstrādājumus ir atļauts piegādāt tikai tiem komersantiem, zemnieku saimniecībām un citiem uzņēmumiem, kuri denaturētos tabakas izstrādājumus izmanto augsnes uzlabošanas līdzekļu, augu aizsardzības līdzekļu un tamlīdzīgu dārzkopības līdzekļu ražošanā un kuri ir saņēmuši atbilstošu Zemkopības ministrijas apliecinājumu.

7. Noliktavas turētājs nemaksā nodokli par denaturētajiem tabakas izstrādājumiem, ja tas pirms denaturēto tabakas izstrādājumu piegādes šo noteikumu 6.punktā minētajām personām iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā:

7.1. rakstisku iesniegumu, kurā norādīts:

7.1.1. iesniedzēja nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas kods, juridiskā adrese un pasta indekss;

7.1.2. ziņas par denaturēto tabakas izstrādājumu daudzumu;

7.1.3. personas, kurām denaturētie tabakas izstrādājumi tiks piegādāti;

7.1.4. atbildīgā amatpersona (nepieciešams arī atbildīgās amatpersonas paraksts);

7.2. rakstisku apliecinājumu, ka persona, kurai denaturētie tabakas izstrādājumi tiks piegādāti, attiecīgos denaturētos tabakas izstrādājumus izmantos tikai saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu;

7.3. šo noteikumu 6.punktā minēto Zemkopības ministrijas apliecinājumu, kas izsniegts personai, kurai denaturētie tabakas izstrādājumi tiks piegādāti (iesniedz apstiprinātu kopiju);

7.4. dokumentu (vai tā tulkojumu valsts valodā, ja minētais dokuments izsniegts citā Eiropas Savienības dalībvalstī), kuru izsniegusi akreditēta un laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” paziņota atbilstības novērtēšanas institūcija vai Eiropas Komisijas sarakstā iekļauta Eiropas Savienības dalībvalsts kompetenta institūcija un kurš apliecina, ka tabakas izstrādājumi ir denaturēti saskaņā ar šo noteikumu 2.1. vai 2.2.apakšpunktu. Minētajā dokumentā norāda denaturēto tabakas izstrādājumu veidu un daudzumu.

8. Valsts ieņēmumu dienests pārbauda noliktavas turētāja iesniegtos dokumentus un triju darbdienu laikā izsniedz atļauju denaturēto tabakas izstrādājumu piegādei.

9. Nodokļa maksātājs nemaksā nodokli par tabakas izstrādājumiem, kurus ieved (importē) Latvijas Republikā izlaišanai brīvam apgrozījumam no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, ieved no citas Eiropas Savienības dalībvalsts, izved no akcīzes preču noliktavas vai izmanto tabakas izstrādājumu kvalitātes noteikšanai, ja tas Valsts ieņēmumu dienesta iestādē papildus muitas deklarācijai (importa gadījumā) vai nodokļa deklarācijai iesniedz:

9.1. rakstisku iesniegumu, kurā norādīts:

9.1.1. iesniedzēja nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas kods, juridiskā adrese un pasta indekss;

9.1.2. ziņas par to tabakas izstrādājumu veidu, kuru izmanto tabakas izstrādājumu kvalitātes noteikšanai (cigāri, cigarillas, cigaretes vai cita smēķējamā tabaka), un daudzumu;

9.1.3. atbildīgā amatpersona (nepieciešams arī atbildīgās amatpersonas paraksts);

9.2. dokumentu (vai tā tulkojumu valsts valodā, ja minētais dokuments izsniegts citā Eiropas Savienības dalībvalstī), kuru izsniegusi akreditēta un laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” paziņota atbilstības novērtēšanas institūcija vai Eiropas Komisijas sarakstā iekļauta Eiropas Savienības dalībvalsts kompetenta institūcija, kas noteikusi tabakas izstrādājumu kvalitāti. Minētajā dokumentā norāda tabakas izstrādājumu kvalitātes noteikšanai izmantoto tabakas izstrādājumu veidu, daudzumu, kā arī ziņas par akcīzes nodokļa markām (sēriju, numuru intervālu, maksimālo mazumtirdzniecības cenu un cigarešu skaitu paciņā), ja tabakas izstrādājumi ir marķēti ar akcīzes nodokļa markām saskaņā ar likumu “Par akcīzes nodokli”.

10. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 95/59/EC.

Ministru prezidenta vietā —Ministru prezidenta biedrs A.Šlesers

Finanšu ministra vietā — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs A.Radzevičs

 

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!