• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mākslinieks starp krāsām un apveidu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2004., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86903

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Papildina "Melno punktu karti"

Vēl šajā numurā

13.04.2004., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mākslinieks starp krāsām un apveidu

RANKA-1.PNG (104236 bytes)
Jānis Streičs izstādes atklāšanā nebija pārsteigts par tēlnieka Induļa Ojāra Rankas pārvērtību gleznotājā, jo – mākslinieki jau visu mūžu pārvēršas!
Foto: Alma Edžiņa

Indulis Ojārs Ranka, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) goda loceklis, tēlnieks, daudzu atzinību, tajā skaitā arī LZA Raiņa balvas un 2003.gada Lielās folkloras balvas, ieguvējs, 6.aprīlī aicināja kolēģus uz savas izstādes “Gaita. Etīdes formās un krāsās” atklāšanu.

Izstādē LZA skatāmas klusās dabas un zīmējumi – “Ziedos”, “Vasaras āboli”, “Zaļie āboli”, “Acālijas”, “Saistītais Prometejs” jeb studija skulptūrai “Pie zemes tālās”, portreti – “Medicīnas studente Ilze”, komponiste Maija Einfelde, akadēmiķis Jānis Stradiņš, māksliniece Biruta Baumane, komponists Pēteris Vasks un citi, kā arī neliela skulptūra “Pludiņš”, veidota no skaista, mirgojoša Norvēģijas labradora. Daļa no zīmējumiem atklāj mākslinieka domu gaitu un tvērumu, sagatavojoties portretu atveidošanai granītā vai

kādā citā mūžīgā materiālā.
LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš sveica mākslinieku saistībā ar LZA Atzinības raksta piešķiršanu par izcilu devumu latviešu mākslā un latviskās identitātes uzturēšanā. Tieši sulu mēneša vidū – 15.aprīlī – Indulis Ojārs Ranka svinēs savu 70.dzimšanas dienu. Lai jubilejas dienā mākslinieku pavada mūsu pateicība un vēlējumi – veselību, optimismu, talanta raisītu darba prieku. Ja Indulis Ranka ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, tad nav zināms, kam šis gods ir lielāks – LZA vai autoram. Ir gods, ka Latvijā ir šādi cilvēki. Ir tapis Dainu kalns – leģenda, brīnums, piemineklis latviešu tautas mentalitātei, būtībai, piemineklis viņam pašam. Ir Mārupītes krastā brīvdabas skulptūru parks, kuram tuvojoties dzirdams – viens tepat kaļ, kaļ kā dzenis. Mākslas akadēmiju beidzot, mākslinieks ieguva profesionāla gleznotāja diplomu, un šeit ir redzams, kā top skices un veidojas tēli.
Turaidas muzejrezervāta direktore LZA goda locekle Anna Jurkāne, priecājoties par ilggadējo sadarbību ar mākslinieku, atklāja, ka šīs auglīgās sadarbības pašā sākumā saņēmusi dāvanu – kluso dabu ar āboliem un autora piebildi, ka dabu jau nevar ielikt rāmī. “Dainu kalnu ik dienas es atrodu citādu,” teica muzeja direktore, jo šajās skulptūrās ir kaut kas tāds, kas piesaista, šeit dabas apcere paliek tēlos, kuri tūkstošiem cilvēku stāsta par mūsu tautas garīgajām vērtībām. Gleznotājs Juris Ģērmanis sveica kolēģi kā draugu, kā jubilāru un nodeva Mākslinieku savienības un Egila Rozenberga un Rutas Čaupovas vislabākos vēlējumus. Akadēmiķis Raimonds Valters, uzsvēris Turaidas Dainu kalna fascinējošo spēku, bija spiests atzīt, ka arī šajā izstādē redzamie graciozie akti viņu pārliecina par mākslinieka meistarību. LZA goda loceklis Jānis Strupulis, uzdāvinājis 11.Latvijas medaļu mākslas triennāles katalogu, aicināja I.O. Ranku pievērsties mazajai tēlniecības formai – medaļai. Bet LZA goda loceklis kinorežisors un gleznotājs Jānis Streičs nebija pārsteigts par tēlnieka pārvērtību gleznotājā, jo – mākslinieki jau visu mūžu pārvēršas!
Tad Indulis Ojārs Ranka, atbildot uz labā vēlējumiem, atgādināja, ka jaunībai, skaistumam un dzīvei piemīt terapeitisks efekts. Un arī krāsai uz audekla vajag dzirkstīt, vibrēt. Dzīve ir nepārvarama, neiegrožojama, un šī tēma – gaita, etīdes formās un krāsās – to apliecina.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!