• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Uzbekistānas prezidenta valstsvizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2004., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 6.aprīļa sēdē

Vēl šajā numurā

13.04.2004., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Uzbekistānas prezidenta valstsvizīti Latvijā

Pagājušnedēļ, 8.aprīlī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Uzbekistānas Republikas prezidentu Islamu Karimovu, kurš oficiālā vizītē uzturējās mūsu valstī.
Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Uzbekistānas divpusējās sadarbības aktivizēšanas iespējas.
Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre sacīja, ka Uzbekistānas prezidenta vizīte mūsu valstī notiek ļoti svarīgā laikā, kad Latvija kļūst par pilntiesīgu NATO un Eiropas Savienības dalībvalsti. “Pirms desmit gadiem mēs izvirzījām mērķi, un, neraugoties uz izmaiņām valdībā un parlamentā, esam to sasnieguši,” ar gandarījumu sacīja I.Ūdre. Uzsverot NATO kā vispārējās drošības garantiju, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka pašlaik lielākais izaicinājums ir cīņa pret starptautisko terorismu, kurā nepieciešams mobilizēt visu valstu spēkus.
Savukārt Uzbekistānas prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā un NATO. “Jūsu apņēmība un mērķtiecība palīdzēja atgūt valstisko neatkarību un vietu Eiropas valstu saimē,” teica I.Karimovs. Viņš arī norādīja, ka lielāko daļu informācijas par mūsu valstī notiekošo Uzbekistānā uzzina no Krievijas masu medijiem. Tomēr, atbraucis uz Latviju, viņš secinājis, ka daudz no dzirdētajām negācijām neatbilst patiesībai.
Tikšanās nobeigumā Saeimas priekšsēdētāja un Uzbekistānas prezidents apsprieda sadarbības intensificēšanas iespējas abu valstu parlamentu līmenī. Islams Karimovs augstu novērtēja Latvijas parlamentāriešu interesi par Uzbekistānu – par to liecinot arī sadarbības grupas darbība Latvijas Saeimā. Abas puses bija vienisprātis, ka starp abām valstīm jāpaplašina arī ekonomiskie kontakti.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Artis Pabriks atbalsta sadarbības veicināšanu un pilnveidošanu ar Uzbekistānu, augstu novērtējot Uzbekistānas izteikto atbalstu Latvijas neatkarības stiprināšanai un mūsu valsts iestājai Eiropas Savienībā un NATO.

“Uzbekistānas prezidents paudis, ka valsts ticība NATO spēkiem un aktivitātēm pieaug, jo viņš NATO spēku rindās redz latviešus,” atzīmējis A.Pabriks.
Kā pierāda Uzbekistānas prezidenta vizīte Latvijā, uzbekiem ir patiesa un pieaugoša interese veidot vēl intensīvākas ekonomiskās attiecības, kur Latvija, ES dalībvalsts, tiek uzskatīta arī par labu tirdzniecības un ekonomikas partneri Eiropā.
A.Pabriks arī atzīmējis, ka Latvija vēlas veicināt Uzbekistānas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts veidošanu. Atzinīgi novērtējama valstī notiekošā parlamentārā reforma pirms rudenī paredzētajām parlamenta vēlēšanām. “Līdz ar to Latvijai kā donorvalstij gan politiski, gan ekonomiski ir svarīga regulāru un ciešu kontaktu uzturēšana arī visaugstākajā līmenī ar vienu no nozīmīgākajām valstīm Centrālāzijas reģionā,” norādījis komisijas vadītājs.

Ministru prezidents Indulis Emsis 8.aprīlī rīkoja oficiālas darba pusdienas un tikās ar Uzbekistānas prezidentu Islamu Karimovu, kurš Latvijā uzturējās valstsvizītē. Latvija ir Uzbekistānas svarīgākā partnere Ziemeļeiropā, kā arī Uzbekistāna ir nozīmīgākā Latvijas partnere Vidusāzijas reģionā.

Abas puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar divpusējo attiecību attīstīšanas iespējām laikā, kad Latvija pievienojas un kļūst par Eiropas Savienības dalībvalsti. Pusdienās piedalījās augstas abu valstu amatpersonas, Latvijas bijušais prezidents Guntis Ulmanis, kā arī Latvijas un Uzbekistānas uzņēmēji. Tikšanās dalībnieki atzina, ka pastāv ievērojams potenciāls, lai izvērstu abpusēji izdevīgu ekonomisko sadarbību.
Abas puses pauda ieinteresētību attīstīt sadarbību transporta jomā, veicinot Dienvidu–Ziemeļu tranzīta koridoru. Pārrunātas iespējas Latvijas investīciju izvietošanai Uzbekistānā. Uzbekija ir ieinteresēta Latvijas pārtikas pārstrādes un koksnes industrijas tehnoloģiju iegūšanā. Prezidents I.Karimovs uzaicināja Latvijas Ministru prezidentu ierasties atbildes vizītē Uzbekistānā.

Saeimas preses dienests,

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!