• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Desmit raženi, svētīgi gadi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2004., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86924

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviskā ainava - pašiem un tūristiem

Vēl šajā numurā

14.04.2004., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Desmit raženi, svētīgi gadi

ANMAINIS002.PNG (114962 bytes)
Maskavas Latviešu svētdienas skolas bērni Lieldienu rītā
ANMAINIS001.PNG (102041 bytes)
Jānis Anmanis kopā ar savu mazo audzēkni
Foto no Jāņa Anmaņa kolekcijas

Sestdien, 17.aprīlī, Latvijas vēstniecībā Krievijā tiks svinēta Latviešu bērnu svētdienas skolas desmit gadu jubileja. Skolas dibināšanas iniciators bija atdzimušās Latvijas pirmais vēstnieks Jānis Peters, un par tās patronesi kļuva vēstnieka kundze.

Baiba Petera šo laiku atceras ar lielu sirsnību: “Visi bijām lieli entuziasti – gan vēstniecības darbinieki, gan bērni un viņu vecāki. No rietumniekiem esam dzirdējuši, kā viņi bērnībā pusaizmiguši celti mašīnā un vesti uz latviešu skolu. Te bērni brauc lielākoties vieni paši. No dažādām Maskavas malām, ar metro, ar autobusu, kā nu kurš. Atceros kādu meitenīti, kas bija sabridusi savus jaunos zābaciņus un man žēlojās – nu gan mamma mani rugās. Tāda sākumā bija tā runāšana – viens vārds latviski, otrs krieviski. Bet ar kādu uzcītību viņi mācījās!”
Skolas programmā ir četri mācību priekšmeti: latviešu valoda, dzimtenes mācība, tēlotāja māksla un mūzika. Pašlaik te mācās ap trīsdesmit bērnu. Viņi ir sadalīti trijās grupās atkarībā no vecuma un valodas prasmes. Roku rokā strādā latviešu valodas un dzimtenes mācības skolotājas Ināra Serafinoviča un Ilze Liepiņa, latviešu tautas dziesmu un mūsdienu komponistu skaņu pasaulē bērnus ar lielu aizrautību ieved Guna Goluba. Reizi mēnesī no Rīgas ierodas Jānis Anmanis, ko te pazīst galvenokārt kā Latvijas bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas prezidentu, jo ar viņa starpniecību Maskavas bērniem ar akadēmiju izveidojušies cieši kontakti.
Pagājušajā vasarā Valmieras rajona Vaidavas pagastā bērniem no Latvijas un Krievijas tika sarīkota kopīga radošā nometne “Saulesdārzs – manas mājas Latvijā”. Bērni darbojās zīda apgleznošanas, floristikas, keramikas un vēl citās meistardarbnīcās, ieklausījās Skaņākalna teikās un tikās ar interesantiem cilvēkiem. Nometnē tapušo darbu izstāde tika parādīta Vaidavā, Rīgas Latviešu biedrībā, Valsts leļļu teātrī un arī Latvijas vēstniecībā Maskavā. Jānis Anmanis ir pārliecināts, ka šāda veida sadarbība jāturpina: “Bērni un māksla ir vienotības impulsi nākotnei.”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!