• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nav jēgas pārpildīt mājas aptieciņu ar zālēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2004., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieaug prasības sociālajiem darbiniekiem

Vēl šajā numurā

14.04.2004., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nav jēgas pārpildīt mājas aptieciņu ar zālēm

ZALES1.PNG (113427 bytes)
Iepērkot medikamentus vairumā, ļoti iespējams, ka cilvēks tos neizlietos ražotāja noteiktajos derīguma termiņos. Bet tas var kaitēt veselībai
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Sāls iepirkšanas drudzis vēl lāgā nav norimis, kad sabiedrībā uzjundīta ažiotāža par medikamentu cenām, kas pieaugs pēc 1.maija, un to, ka lētās zāles vairs vispār nebūs nopērkamas. Veselības ministrija (VM) aicina iedzīvotājus neļauties ažiotāžai un neiepirkt medikamentus lielos daudzumos, jo zāles, ko pēc 1.maija vairs nevarēs ievest valstī, tiks aizstātas ar citām. Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) gan gaidāms zāļu cenu pieaugums par dažiem procentiem, taču lēto medikamentu cenu tas ietekmēs par pāris santīmiem.

Kā informē VM Komunikācijas nodaļa, uzreiz pēc 1.maija no Latvijas zāļu tirgus nepazudīs tie medikamenti, kuri netiek ražoti saskaņā ar labas ražošanas prakses prasībām. Pēc ministrijas rīcībā esošās informācijas, zāļu lieltirgotāji šos medikamentus jau ir iepirkuši, tātad tos pārdos aptiekās. No jauna gan šīs zāles nevarēs Latvijā ievest, kamēr ražotne neatbildīs noteiktiem standartiem. Tomēr iedzīvotāji nepaliks bez nepieciešamajiem medikamentiem. Tos medikamentus, kuru reģistrācijas dokumentācija neatbildīs ES prasībām, aizstās ar atbilstoši prasībām ražotiem kvalitatīviem un drošiem medikamentiem. Arī tie medikamenti, kuru reģistrācija 1.maijā tiks apturēta līdz nepieciešamās dokumentācijas saņemšanai, atkal būs pieejami patērētājiem, tiklīdz Valsts zāļu aģentūra saņems visus nepieciešamos dokumentus un informāciju.
VM nenoliedz, ka pēc 1.maija līdz ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 5 procentu likmes ieviešanu par dažiem procentiem celsies medikamentu cenas. Taču tas ir nosacījums, kas Latvijai kā ES dalībvalstij jāievēro, norāda VM. Tomēr medikamentu cenu kāpums nebūs izteikts un ļoti jūtams tiem cilvēkiem, kuri ārstējoties lieto samērā lētus medikamentus. Šo medikamentu cenu kāpumu nedz VM, nedz kāda cita valsts institūcija nevar ietekmēt. Vienlaikus brīvas preču kustības principu ieviešana varētu novest pie atsevišķu ES ražotu medikamentu cenu samazināšanās.
Ministrija ir ieinteresēta, lai visi pieprasītie medikamenti paliktu zāļu tirgū, uzsver VM Komunikācijas nodaļa, norādot, ka Valsts zāļu aģentūra un Valsts farmācijas inspekcija turpinās diskusijas ar ražotājiem, uzraudzīs un pārbaudīs ražotnes, lai brīdī, kad ražošana atbildīs labas ražošanas prakses standartiem, varētu atjaunot attiecīgo medikamentu (piemēram, aktīvās ogles, korvalola, validola u.c.) reģistrāciju Latvijā. Šobrīd nav pamata domāt, ka visas Krievijā vai citās NVS valstīs ražotās zāles Latvijā vairs nebūs iegādājamas. Standarta prasībām atbilstošo ražotņu preparāti saglabās vietu mūsu tirgū.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!