• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienības komisāra amata kandidāte Sandra Kalniete, atbildot uz Eiropas Parlamenta deputātu jautājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2004., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86990

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 8.aprīļa sēdē

Vēl šajā numurā

14.04.2004., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Savienības komisāra amata kandidāte Sandra Kalniete, atbildot uz Eiropas Parlamenta deputātu jautājumiem

13.aprīlī Eiropas Parlamentā komiteju priekšsēdētāju konferencē pozitīvā gaisotnē notika Latvijas nozīmētās komisāres Sandras Kalnietes izvaicāšana. Tās mērķis bija izvērtēt S.Kalnietes atbilstību augstajam amatam Eiropas Komisijā.

Izvaicāšanas sākumā Sandra Kalniete uzrunāja Eiropas Parlamenta deputātus un norādīja, ka Latvijas komisāra stāšanās deputātu priekšā pati par sevi ir simbolisks brīdis, godinot tos cilvēkus Latvijā, kas grūti un pašaizliedzīgi strādājuši, lai veicinātu Eiropas atkalapvienošanos. S.Kalniete savā runā pauda ticību stipras Eiropas Savienības nākotnei, kuras veiksmīgas darbības priekšnoteikumi iekļauti ES konstitucionālajā projektā. Latvijas nozīmētā komisāre arī vairākkārt apliecināja gatavību neatkarīgi strādāt Eiropas interešu labā.
Eiropas Parlamenta deputāti atzinīgi novērtēja Sandras Kalnietes līdzšinējos profesionālos sasniegumus, kas liecina par viņas gatavību augstajam amatam. Zinot, ka lauksaimniecības un zivsaimniecības joma Latvijas pārstāvei nav dziļi pazīstama, deputāti galvenokārt uzdeva politiskas dabas jautājumus, lai izvērtētu S.Kalnietes kopskatu uz minēto nozari. Vairāki parlamentāriešu jautājumi skāra jutīgās Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas, lauksaimniecības produktu konkurētspēju pasaules tirgū, tiešos maksājumus, bioloģiski tīro produkciju un nabadzīgāko reģionu attīstību. S.Kalniete uzsvēra, ka lauku attīstības politika ir ļoti svarīgs KLP instruments. Viņasprāt, jādomā par sabalansētu un ilgtspējīgu lauksaimniecības attīstību, kas nodrošinātu ne tikai produktu konkurētspēju, bet arī ņemtu vērā sociālos un vides apsvērumus. Šajā sakarā dzīvotspējīgas var izrādīties, piemēram, mazās saimniecības, kas ražo bioloģiski tīrus produktus.
Atbildot uz jautājumiem par zivsaimniecību, S.Kalniete pauda nostāju, ka vienlaikus jādomā gan par zivju resursu saglabāšanu, gan par piekrastes iedzīvotāju dzīves līmeņa uzlabošanu. Viņa gribētu ierosināt visaptverošu pētījumu par veiksmīgākajām ES valstu iniciatīvām, savienojot šos šķietami pretējos uzdevumus.
S.Kalniete nepiekrita Polijas novērotāju apgalvojumam par jauno dalībvalstu zemnieku diskrimināciju attiecībā uz tiešajiem maksājumiem. Viņa uzsvēra, ka – tieši otrādi – dalība ES paver iespējas piekļūt lauku attīstībai paredzētajiem ES līdzekļiem.
Runājot par pienākumu sadali starp Latvijas nozīmēto komisāri un Francu Fišleru, Sandra Kalniete uzsvēra, ka viņa turpmākos sešus mēnešus nebūs politiski atbildīga par lauksaimniecības un zivsaimniecības komisāra portfeli. Proti, jaunā komisāre vairāk mācīsies, kā rit darbs Eiropas Komisijā un kā tā sadarbojas ar citām ES institūcijām. S.Kalniete arī uzņemsies nopietnu sabiedrisko attiecību darbu, skaidrojot jauno dalībvalstu specifiku esošajās ES valstīs un otrādi.
S.Kalniete atbildēja arī uz vairākiem specifiskiem jautājumiem, piemēram, paužot uzskatu, ka ES budžets nākamajiem septiņiem gadiem (2007.–2013.) ir pietiekams, taču nevarētu tikt samazināts zem 1,24% no ES kopprodukta.
Ceturtdien, 15.aprīlī, EP prezidents Pats Kokss paziņos par izvaicāšanas rezultātiem. Eiropas Parlaments par desmit jaunajiem komisāriem oficiāli balsos 5.maijā Strasbūrā.

Eiropas Parlamenta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!