Iecienītie mājas apstākļos ražotie produkti nepazudīs
Latvijā dažādu pārtikas produktu ražošana mājas apstākļos un to pārdošana tirgū ir ļoti populāra. Kurš gan nav iegādājies tirgū Jāņu sieru, žāvētas zivis, mājas desas, skābētus gurķus vai medu? Taču tuvākajā nākotnē jārēķinās ar zināmām izmaiņām.
Proti, Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Prasības pārtikas ražošanai mājas apstākļos un tās izplatīšanai”, kas nodrošinās pircējiem nekaitīgas mājās ražotas pārtikas ievietošanu tirgū. Projekts ir izdiskutēts
Lauksaimnieku organizāciju
sadarbības padomē, tādējādi līdzsvarojot pircēju un mājražotāju
intereses. Lai pilnīgi izvērtētu iespējamos riskus, diskusijas
par normatīvā akta papildinājumiem un labojumiem turpinās.
Galvenā Eiropas Savienības (ES) prasība attiecībā uz pārtiku ir
nodrošināt tās nekaitīgumu. To panāk ar attiecīgo tehnoloģiju
piemērošanu un higiēnas prasību ievērošanu. MK noteikumi
izstrādāti, lai nodrošinātu mājas apstākļos ražotu un iecienītu
produktu ražošanu un tirgošanu arī pēc Latvijas iestājas ES.
Noteikumi arī paredz to personu reģistrēšanu, kuras ražo pārtiku
mājas apstākļos. Tas ļaus precīzi apzināt un kontrolēt šīs
ražošanas apjomus. Projekts nosaka mājas apstākļos ražotās
pārtikas pieļaujamo klāstu, vispārējās prasības pārtikas
ražošanai mājas apstākļos, kā arī higiēnas prasības telpām,
aprīkojumam, izejvielām, produktu iepakošanai un uzglabāšanai.
Norādītas arī prasības ražošanā iesaistīto personu higiēnai un
apmācībai. Būtiskas ir noteikumos norādītās speciālās prasības
dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu ražošanai, prasības mājās
ražotas pārtikas izplatīšanai, kā arī ierobežojumi dzīvnieku
izcelsmes pārtikas jēlproduktu jeb jēlas gaļas tirdzniecībai.
Noteikumi paredz, ka no dzīvnieku izcelsmes produktiem
saimniecībās jeb ražošanas vietās un tirgos, kur nodrošināta
veterinārā ekspertīze, viena saimniecība gadā varēs pārdot 15
tūkstošus kilogramu kūpinātu zivju, līdz 5000 kilogramiem ceptu
nēģu, līdz 7000 kilogramiem krējuma, sviesta, biezpiena un siera
no pašražota piena, kūpinātas cūkgaļas, kā arī līdz 1000
kilogramiem medus. Savukārt no augu izcelsmes produktiem varēs
pārdot skābētus augļus, dārzeņus un mārrutkus, maizi, miltu
konditoreju bez krēma pildījuma, piparkūku mīklu, džemus,
ievārījumus, garšvielu maisījumus, kaņepju taukus, pākšaugus,
graudaugus, kā arī kaltētus augļus un riekstus. Šos produktus
varēs pārdot saimniecībās, tirgos, izbraukuma tirdzniecībās,
mazumtirdzniecībā un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Šajās
pašās vietās, izņemot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, varēs
tirgot arī mājās sagatavotas tējas. Mazumtirdzniecībā nevarēs
tirgot mājās ražotu augu eļļu. Svaigas ogu, augļu un dārzeņu
sulas un sīrupus drīkstēs pārdot tikai ražošanas vietās, bet
bērzu un kļavu sulas – saimniecībās, kur tās iegūtas.
Tiem, kas šos produktus ražo mājās, nebūs jāievēro visi tie paši
sanitārie un higiēnas noteikumi, kas lielajiem ražotājiem, bet
noteikti būs jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā, kā
arī jāveic obligātās veselības pārbaudes. Normatīvā akta prasību
ieviešana veicinās saimniecisko aktivitāti laukos, palīdzēs
saglabāt un attīstīt tradicionālas pārtikas ražošanu, kā arī
dažādos pārtikas tirgu. Turklāt tiks sekmēta lauku tūrisma
attīstība un paaugstināsies lauku iedzīvotāju labklājības
līmenis.
Pēc ZM informācijas