• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izraudzīsies Latvijas pārstāvi ES prokuroru organizācijā "Eurojust". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2004., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātne un sabiedrība. Vai elite un masas?

Vēl šajā numurā

16.04.2004., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izraudzīsies Latvijas pārstāvi ES prokuroru organizācijā “Eurojust”

Tuvojoties 1. maijam, Latvija steidz izraudzīt pārstāvjus darbam dažādās Eiropas Savienības (ES) institūcijās. Janvārī tika izraudzīts kandidāts Latvijas komisāra amatam Eiropas Komisijā, kā arī apstiprināti Latvijas tiesneši Eiropas Kopienu tiesā un Pirmās instances tiesā. Izraudzīts arī mūsu valsts pārstāvis darbam ES Revīzijas palātā. Bet šobrīd izsludināts konkurss, lai izvēlētos Latvijas pārstāvi darbībai ES prokuroru organizācijā “Eurojust”.
“Eurojust” ir samērā jauna institūcija, kas izveidota 2002. gadā. Tās mērķis ir veicināt un uzlabot izmeklēšanas un apsūdzību koordināciju starp dalībvalstīm, uzlabot sadarbību starp dalībvalstu kompetentajām institūcijām, it īpaši atvieglojot starptautiskās savstarpējās tiesiskās palīdzības sniegšanu un izdošanas lūgumu izpildi. Organizācija tika izveidota, kad ES ietvaros radās nepieciešamība uzlabot tiesisko sadarbību starp dalībvalstīm, īpaši smago noziegumu apkarošanā, kuros bieži iesaistītas transnacionālas organizācijas.
“Eurojust” kompetencē ir izmeklēšana tādās jomās kā datornoziegumi, krāpšana un korupcija, kriminālie pārkāpumi, kas skar ES finanšu intereses, noziedzīgi gūto ienākumu atmazgāšana, kā arī vides aizsardzības noziegumi. Tomēr, ja nepieciešams, organizācija izmeklē un uztur apsūdzību arī citos noziegumos. “Eurojust” mītnes vieta ir Hāga.
Latvijas oficiālajam pārstāvim darbs “Eurojust” būtu jāuzsāk jau 1.maijā. Taču, tā kā vēl tiek veidota jaunā amata normatīvā bāze, varētu sākt strādāt nedaudz vēlāk. Līdz laikam, kamēr konkursa kārtībā tiks izraudzīts mūsu valsts pārstāvis, Latviju šajā organizācijā pārstāv Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurors Gunārs Bundzis.
Prokuroram, kurš vēlas pretendēt uz Latvijas pārstāvja vietu “Eurojust” minētajā organizācijā, ir jāizprot ar Eiropas integrāciju saistītie procesi un jāzina ES tiesību pamati. Pretendentam jābūt ne mazāk kā trīs gadus ilgai prokurora darba pieredzei, pretendentiem labi jāprot svešvalodas, jābūt labām zināšanām ES tiesībās, kā arī jābūt ar labu reputāciju.
Pretendentus vērtēs ģenerālprokurora Jāņa Maizīša izveidota komisija. Konkursa komisijā strādā pieci cilvēki, un to vada Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Edgars Bērziņš.
Pretendentiem sava kandidatūra darbam “Eurojust” jāpiesaka līdz 20.aprīlim.
Pēc pievienošanās ES Latvijai būs jādeleģē savi pārstāvji – prokurori – darbam ne tikai “Eurojust”, bet arī Eiropas finanšu līdzekļu krāpšanas apkarošanas birojā, kas ir izveidots ES finanšu aizsardzībai. Arī šajā organizācijā Latviju šobrīd pārstāv G. Bundzis.
Kā “LV” iepriekš rakstījis, par Eiropas Kopienas tiesas tiesnesi no Latvijas ir izvēlēts Egils Levits un par Pirmās instances tiesas tiesnesi Ingrīda Labucka. Savukārt par ES Revīzijas palātas locekli no Latvijas apstiprināts Igors Ludboržs.

Artis Nīgals

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!