• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot Ķīnas - Latvijas biznesa foruma dalībniekus Pekinā 2004.gada 14.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2004., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.04.2004., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot Ķīnas – Latvijas biznesa foruma dalībniekus Pekinā 2004.gada 14.aprīlī

Godājamais Ķīnas starptautiskās tirdzniecības veicināšanas padomes priekšsēdētāja vietniek Van Dzifei!
Ekselences! Dāmas un kungi!
Es priecājos par man doto iespēju būt šeit, Ķīnas un Latvijas biznesa forumā Pekinā, un es esmu gandarīta, ka šis svarīgais notikums ir izraisījis lielu interesi. Es sirsnīgi sveicu jūs visus un ceru, ka šis forums veicinās ciešāku ekonomisko sakaru izveidošanu starp Ķīnu un Latviju.
Es vēlos izteikt pateicību Ķīnas starptautiskās tirdzniecības veicināšanas padomei, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai un Latvijas vēstniecībai Ķīnā par ieguldītajām pūlēm, lai šis biznesa forums varētu notikt.
To daudzo Ķīnas un Latvijas uzņēmēju vidū, kas šodien šeit sapulcējušies, ir skaidri redzama pieaugošā savstarpējā interese par jaunām biznesa iespējām un kontaktu nodibināšanu ar jauniem sadarbības partneriem. Latvijas biznesa delegācijā, kas ieradusies kopā ar mani Ķīnā, ir piecdesmit vadošo uzņēmumu vadītāji, kas pārstāv dažādus sektorus, tai skaitā ostas un kuģubūvi, informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas, loģistiku un finanšu pakalpojumus, smago rūpniecību un būvniecību, kokapstrādi un pārtikas rūpniecību, tūrismu un tirdzniecību.
Šī valstsvizīte Ķīnā notiek Latvijai vēsturiskā brīdī. Latvija tikko pievienojusies NATO aliansei, un pēc nepilna mēneša – 1. maijā – mana valsts kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti. Latvijas iestāšanās abās minētajās organizācijās nodrošinās vēl lielāku stabilitāti Ziemeļeiropā, un Ķīnas uzņēmēju acīs Latvija kļūs par vēl pievilcīgāku vietu biznesam un investīcijām. Latvija pievienosies vienam no lielākajiem vienotajiem tirgiem pasaulē, kas aptver ap 500 miljoniem patērētāju. Tas nozīmē, ka tiem Ķīnas uzņēmumiem, kas ienākuši Latvijā, būs neierobežotas iespējas piedāvāt savas preces un pakalpojumus visās 25 ES dalībvalstīs.
Latvijas straujais attīstības temps ir vēl viena pievilcīga iezīme to acīs, kas vēlas uzsākt biznesu Eiropā. Pēdējos trīs gados Latvijai ir bijusi visātrāk augošā ekonomika Viduseiropā un Austrumeiropā, un šobrīd tai ir viens no augstākajiem rādītājiem iekšzemes kopprodukta pieaugumā starp visām ES valstīm. Laikā no 1996. līdz 2003.gadam Latvijas iekšzemes kopprodukts pieauga vidēji par 5–6% gadā, savukārt pagājušajā gadā šis rādītājs bija 7,5%. Sagaidāms, ka tuvākajos gados pēc Latvijas iestāšanās ES turpināsies līdzīgs iekšzemes kopprodukta pieauguma temps, kas būtu no 5 līdz 7%. Augsti attīstīto tehnoloģiju industrijas attīstība ir svarīga ilgtermiņa valdības prioritāte.
Dāmas un kungi!
Latvija jau vēsturiski bijusi nozīmīgs Austrumu–Rietumu tirdzniecības tranzītceļš un var piedāvāt Ķīnai labvēlīgu bāzes vietu biznesa darbību paplašināšanai gan uz Rietumeiropas, gan uz Austrumeiropas un Krievijas tirgiem. 800 kilometru jeb 500 jūdžu rādiusā ap Latvijas galvaspilsētu Rīgu dzīvo aptuveni 100 miljoni patērētāju. Gandrīz puse jeb 45% no Krievijas ārējās tirdzniecības notiek caur Baltijas jūras ostām, tai skaitā caur tiem Latvijas lielākajām neaizsalstošajām ostām, kuras ir aprīkotas ar labi attīstītu infrastruktūru, kas prasa ļoti mazas izmaksas.
Ķīnas transporta uzņēmumi jau ir iepazinuši Latvijas ostu priekšrocības. Pēdējo trīs gadu laikā, piemēram, potaša daudzums, kas nosūtīts uz Ķīnu caur Latvijas ostu Ventspili, ir katru gadu palielinājies un 2003.gadā sasniedza divus miljonus tonnu. Mēs ceram, ka Ķīnas uzņēmumi nākotnē arvien vairāk izmantos Latvijas lieliskās ostas. Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis padarīs to par ļoti piemērotu sastāvdaļu Eiropas un Āzijas transkontinentālajā tranzīta koridorā, kas savienos Ķīnu ar Rietumeiropu.
Lai gan Latvija un Ķīna atrodas tālu viena no otras, pēdējos desmit gados mūsu politiskās un ekonomiskās attiecības ir piedzīvojušas nozīmīgu izaugsmi. Dažu pēdējo gadu laikā Āzijas reģionā tieši Ķīna kļuvusi par vienu no Latvijas vadošajiem ekonomiskās sadarbības partneriem. Latvija atbalstīja Ķīnas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā 2001.gadā, un šis notikums ir izveidojis stingru pamatu abu valstu tirdzniecības un ekonomisko attiecību attīstībai.
Es lepojos ar to, ka latvieši piedalās intensīvajos sagatavošanās darbos, kurus Ķīna veic, lai sarīkotu 2008.gada Vasaras olimpiskās spēles. Latvijas un Vācijas arhitekti kopīgi projektēja Lao Šana velotreku, un tas ir tikai viens labs piemērs, kas vieš cerību par veiksmīgu tālāku ekonomiskās sadarbības attīstību starp Ķīnu un Latviju.
Dāmas un kungi!
Mūsu valstis var viena otrai daudz ko piedāvāt. Es esmu pārliecināta, ka Latvija un Ķīna turpinās veidot arvien ciešākus tirdzniecības, komercijas un uzņēmējdarbības sakarus. Es ceru, ka šī vizīte un jo sevišķi šodienas forums dos pozitīvu impulsu mūsu turpmākajai sadarbībai un ka tas radīs jaunus un izdevīgus kontaktus mūsu valstu uzņēmēju starpā. Mani vislabākie novēlējumi jums visiem.

“LV” (Ivonna Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!