• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuldīgas ugunsgrēkā vainojami pusaudži. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2004., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rasta iespēja izpildīt ES prasību

Vēl šajā numurā

21.04.2004., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kuldīgas ugunsgrēkā vainojami pusaudži

KULDIGA.PNG (101529 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Saistībā ar postošo ugunsgrēku, kas 12.aprīlī izpostīja deviņas ēkas Kuldīgā, policija aizvadītās nedēļas nogalē aizturējusi divus 13 un 14 gadus vecus pusaudžus. Zēni jau atzinušies šķūnīša tīšā aizdedzināšanā Smilšu ielā, no kurienes liesmas, visticamāk, vēja nestas, izplatījušās uz citām ēkām. Notikušais uzdod arī jautājumu: kāpēc bērni tīši izraisījuši ugunsnelaimi?

Pēdējais publiski plašāk izskanējušais bērnu tīši izraisītais ugunsgrēks notika pērn 3.augustā, kad divi sešus un astoņus gadus veci brāļi izklaidējās, no sava dzīvokļa loga metot degošus papīrus. Vēja nesti, tie ielidoja zemāk esošā dzīvoklī, kur izcēlās ugunsgrēks. Vēlāk zēni paskaidroja, ka vēlējušies tikai parotaļāties.
Kāpēc tādas rotaļas? Jāatzīst, valsts mērogā šādu bērnu rotaļu psiholoģiskie aspekti ar no tā izrietošām konsekvencēm nav pētīti. Taču speciālisti, kuri ar šo problēmu saskaras, izdara secinājumus. Pirmkārt, uguns un gaisma ir pietiekami fascinējošas, lai bērns par tām izrādītu interesi jau zīdaiņa vecumā. Mazotnē bērnu pie uguns saista galvenokārt zinātkāre. Taču apmēram desmit gadu vecums ir tā robeža, kad mainās dedzināšanas motivācija, skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, kas nodarbojas ar jauno ugunsdzēsēju izglītošanu. Ieejot pubertātes periodā – vecumā, kuram atbilst abi Kuldīgā aizturētie zēni, dedzināšanā sāk dominēt nerātnība, kas atsevišķos gadījumos pāraug ļaunprātībā un noved līdz kriminālpārkāpumam. Viens no tādiem piemēriem ir arī šobrīd aktuālā kūlas dedzināšana. Prakse liecina, ka uz šādām nodarbēm nadzīgāki ir mazie pilsētnieki, kuriem bieži vien trūkst lietderīgas nodarbošanās, nevis lauku bērni, kuri nereti strādā vecāku vai radinieku saimniecībās un jau agri izjūt atbildību par sev uzticētajiem pienākumiem.
Kuldīgas ugunsgrēku izraisījis vecākais no minētajiem zēniem, kurš šķūnītī smēķējis un ierosinājis to aizdedzināt. Jaunākais nav iebildis, un cigarete iemesta vietā, kur atradušies viegli uzliesmojoši priekšmeti. Abi zēni jau nonākuši policijas uzmanības lokā aizdomās par sīkiem likumpārkāpumiem, informē Kuldīgas policijā. Pašlaik saistībā ar ugunsgrēku ierosināta krimināllieta par mantas tīšu bojāšanu vispārbīstamā veidā.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!