• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kopīgās vērtības sargājot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2004., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Makroekonomiskā attīstība jaunajās ES valstīs ir pozitīva

Vēl šajā numurā

22.04.2004., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kopīgās vērtības sargājot

Latvijas un Nīderlandes aizsardzības ministru tikšanās

AIZSARDZ.PNG (98404 bytes)
Kopīgās domās par savu valstu drošību – Latvijas aizsardzības ministrs Atis Slakteris un Nīderlandes aizsardzības ministrs Henks Kamps
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Vakar, 21.aprīlī, savā pirmajā vizītē Latvijā ieradās Nīderlandes aizsardzības ministrs Henks Kamps. Tiekoties ar mūsu valsts aizsardzības ministru Ati Slakteri, viņš informēja par Nīderlandes gatavošanos Eiropas Savienības (ES) prezidentūrai gada otrajā pusē. Apspriesta arī abu valstu iespējamā dalība ES militārajās struktūrās. Henks Kamps apliecināja Nīderlandes ieinteresētību BALTRON (Baltijas valstu Jūras spēku eskadra) attīstībā un piedāvāja Latvijas Jūras spēkiem hidrogrāfisko kuģi. Pārrunāta arī Latvijas un Nīderlandes bruņoto spēku dalība starptautiskajā Irākas operācijā un Latvijas speciālistu apmācība Nīderlandes bruņoto spēku atmīnēšanas skolā. Īpašu uzmanību ministri veltīja Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas jautājumiem. H.Kamps norādīja, ka Nīderlande ir gatava rotācijas kārtībā uzņemties Baltijas gaisa telpas patrulēšanu.

Nīderlandes aizsardzības ministrs tikās arī ar Latvijas ārlietu ministru Rihardu Pīku un Nacionālo bruņoto spēku komandieri viceadmirāli Gaidi Andreju Zeibotu, kā arī ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvjiem.
Latvijas un Nīderlandes aizsardzības ministri vakar tikās arī ar žurnālistiem preses konferencē. Tās ievadā Henks Kamps apliecināja savu labos iespaidus Rīgā un pauda optimismu par abu valstu sadarbības iespējām aizsardzības jomā.
Atis Slakteris uzsvēra abu pušu pārrunāto pastāvīga risinājuma iespēju NATO lidmašīnu patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā.
Atbildot uz “Latvijas Vēstneša” jautājumu abiem ministriem, kā viņi vērtē islāma fundamentālistu teroristiskās šantāžas metodes, lai noskaņotu atsevišķas valstis atsaukt savus karavīrus no koalīcijas spēkiem Irākā, Nīderlandes aizsardzības ministrs teica: “Mēs Irākā neesam Nīderlandes vai Latvijas dēļ. Pēc smagu pārbaudījumu gadiem irākiešu tautai beidzot pavērušās jaunas iespējas. Kā zināms, koalīcijas spēki grib 1.jūlijā varu Irākā nodot pašai Irākas tautai, bet janvārī paredzēts sarīkot Irākā vispārējās vēlēšanas. Pašlaik Irākā atrodas 1300 Nīderlandes karavīri, kuru uzturēšanās laiks noteikts līdz 15.jūlijam. Maijā lemsim par tālāko rīcību. Es patiesi priecājos, ka arī Latvija, tagad jau kā NATO dalībvalsts, piedalās normālas dzīves atjaunošanā Irākā. Koalīcijas spēku atsaukšana no Irākas un Afganistānas nozīmētu teroristu un Sadama Huseina atbalstītāju uzvaru. Tas būtu absurds lēmums.”
Savukārt mūsu valsts aizsardzības ministrs “Latvijas Vēstnesim” atbildēja: “Sākumā ASV un koalīcijas spēku operācija Irākā bija ļoti veiksmīga. Sarežģījumi sākās, gatavojoties nodot civilo varu irākiešu rokās, jo dažādi Irākas grupējumi sāka cīnīties savā starpā. Taču es nešaubos, ka terorisms neuzvarēs. Būtu absurdi pakļauties teroristu šantāžai, jo terora akti notiek arī valstīs, kuras nepiedalās starptautiskajos koalīcijas spēkos Irākā. Sprādziens bija organizēts arī Stambulā. Acīmredzot teroristiem nevajag iemeslu, viņiem pietiek ar ieganstu.”

Lappusi sagatavoja

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!