• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Starpparlamentu savienības konferenci Mehiko. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2004., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Itālijas Republikas prezidentu Karlo Adzeljo Čampi

Vēl šajā numurā

22.04.2004., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Starpparlamentu savienības konferenci Mehiko

Otrdien, 20.aprīlī, notika Starpparlamentu savienības (SPS) 110.konferences vispārējās debates “Samierināšanās un līdzdalība”, kur galvenokārt tika spriests par nacionālo parlamentu jeb visas pasaules sabiedrības lomas palielināšanu pasaulē notiekošo procesu pārvaldē. Latvijas nacionālās grupas vadītāja, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, uzstājoties debatēs, uzsvēra, ka abi procesi – samierināšanās un līdzdalība – ir ļoti svarīgi īpaši šodien, kad pasaulē ir tik daudz konflikta zonu. Viņa atzina, ka pozitīvu rezultātu var panākt tikai tad, ja visas tajos iesaistītās puses izrāda labo gribu un piedalās šo konfliktu risināšanas procesos, tāpēc starptautisko organizāciju loma kā parlamentārās demokrātijas un diplomātijas instrumentam ir nenovērtējama. Kā piemēru I.Ūdre minēja Eiropas valstu spēju pēdējos 58 gadus nodzīvot bez kara tikai tāpēc, ka tika veltīti visi spēki un pūles, lai radušos konfliktus risinātu sarunu un konsensa ceļā.
I.Ūdre SPS konferences dalībniekus informēja arī par Latvijas līdzdalību palīdzības programmās Armēnijai un Gruzijai, akcentējot starptautiskās palīdzības lomu konfliktu risināšanas un pēckonflikta posmā.
SPS konferences laikā notika arī Ilgspējīgas attīstības, finanšu un tirdzniecības komitejas sēde, kurā tika spriests par taisnīgu nosacījumu radīšanu starptautiskajā tirdzniecībā ar lauksaimniecības produktiem un pamatmedikamentiem. Uzstājoties debatēs, Saeimas priekšsēdētāja kā šīs komitejas biroja locekle uzsvēra, ka jautājums par subsīdiju atcelšanu lauksaimniecības nozarei, ko bija ierosinājusi Āfrikas ģeopolitiskā grupa, ir nepārdomāts un Latvijas delegācija to nevar atbalstīt. Viņa norādīja, ka šādas rezolūcijas pieņemšana kaut vai ieteikuma formā varētu pasliktināt ne vien Latvijas, bet arī citu Eiropas Savienības valstu zemnieku ekonomisko situāciju. Kā nekorektu I.Ūdre atzina Āfrikas ģeopolitiskās grupas salīdzinājumu: Āfrikas zemēs katrai valstij bērna uzturēšana dienā izmaksā 25 centus, bet Eiropā zemnieks vienas govs uzturēšanai dienā tērē 4 ASV dolārus. Tāpēc I.Ūdre ierosināja uzlabot esošo situāciju, nevis atņemot vieniem un iedodot citiem, bet gan sekmējot izglītības līmeņa celšanu, jaunu un efektīvu tehnoloģiju ieviešanu un apgūšanu jaunattīstības valstīs, kā arī plānojot pārprodukcijas radīto preču un produktu novirzīšanu no attīstītajām uz nabadzīgākām valstīm.
SPS konferences dalībniekus uzrunāja arī UNICEF labas gribas vēstniece, aktrise Džesika Lānža. Savā runā aktrise norādīja uz satraucošo statistiku – 1,5 miljoni bērnu mirst, nesasniedzot pat gada vecumu, 286 miljoni bērnu spiesti strādāt viņiem nepiemērotos apstākļos, 2 miljoni iesaistīti prostitūcijā, 300 tūkstoši piedalās karadarbībā. Dž.Lānža pauda pārliecību, ka tieši nacionālie parlamenti ir tas spēks, kas var uzdot jautājumus un prasīt atbildes izpildvarai par to, kas ir darīts bērnu labā, citiem vārdiem sakot – “dot balsstiesības tiem, kurus nedzird”. Aktrise piedalīsies arī debatēs par bērnu seksuālo izmantošanu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!