• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Svētbildes atgriešanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2004., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 22.aprīlī

Vēl šajā numurā

22.04.2004., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētbildes atgriešanās

POPI.PNG (91905 bytes)
Tihvinas klostera priekšnieks Tēvs Evfimijs, Rīgas un visas Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs un Čikāgas katedrāles virspriesteris, Tihvinas Dievmātes ikonas glabātājs Sergejs Garklāvs
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Latvija ir daļa no slavenās Tihvinas Dievmātes ikonas, pasaulē atzītās vēsturiskās un mākslinieciskās vērtības, dzīvesstāsta. Tāpēc arī pirmā pietura svētbildes atpakaļceļā no ASV uz Krieviju būs Rīga. Lielais notikums gaidāms pēc diviem mēnešiem, 21.jūnijā.

Vakar Latvijas Pareizticīgo baznīcas rīkotajā preses konferencē stāstīts gan par Tihvinas Dievmātes ikonas, kas ir pasaules kultūras vērtība un liels svētums ticīgajiem, vēsturi, gan par tās gaidāmo izrādīšanu Rīgā. Tiek uzskatīts, ka tā ir viena no ikonām, kuru zīmējis pats apustulis un evaņģēlists Lūka.
Jūnijā ikona trīs dienas atradīsies Rīgas Kristus piedzimšanas katedrālē, kas būs atvērta visu diennakti. Pēc tam svētbildi vedīs uz Krieviju, lai tā atgrieztos Tihvinas klosterī, kurā ikona glabāta 600 gadus. Otrā pasaules kara beigās tā nonāca Rīgā. No iznīcības svētbildi paglāba Latvijas pareizticīgo bīskaps Jānis Garklāvs, 1944.gadā aizvezdams to sev līdzi trimdā uz ASV. Bīskaps pirms nāves novēlējis, ka ikonai jāatgriežas klosterī, kad Krievijā tiks likvidēts komunistiskais režīms un tiks atjaunota Tihvinas klostera darbība. Pēc bīskapa nāves ikonu ASV glabājis viņa audžudēls mācītājs Sergejs Garklāvs, kurš pašlaik ieradies Latvijā, lai palīdzētu organizēt ikonas sagaidīšanu. Ikonas atkalatgriešanos sekmējis Latvijas uzņēmējs Kārlis Zariņš, kurš ieguldījis daudz pūļu gan ikonas atrašanās vietas noskaidrošanā, jo ilgu laiku tā uzskatīta par pazudušu, gan dialoga veicināšanā.
Svētbildes garajā ceļojumā īpaša uzmanība tikšot veltīta drošības pasākumiem. Tās transportēšanai izgatavots stikla seifs, kas nav nedz uzspridzināms, nedz sašaujams.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!