• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācijas aģentūra pēc desmit gadu darba. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2004., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas sirdi izklaušinās UNESCO eksperti

Vēl šajā numurā

23.04.2004., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācijas aģentūra pēc desmit gadu darba

Privatizācijas aģentūra (PA) sāka darbu pirms desmit gadiem – 1994.gada 22.aprīlī. PA jubileja uzskatāmi iezīmē noslēgumu procesam, kas bija nozīmīgs veiksmīgai pārejai uz tirgus ekonomiku, uz privātīpašumu balstītu neatkarīgu, demokrātisku valsti. Par godu apaļajai jubilejai PA izdevusi grāmatu “Privatizācija Latvijā”. Tā ietver privatizācijas vēsturi, procesa dalībnieku liecības, ekspertu viedokļus un komentārus.

Privatizācija ir viens no būtiskiem procesiem, kas veidoja Latvijas valsts ekonomisko pamatu pēc valstiskās neatkarības atgūšanas. Pārejas process no plānveida ekonomikas uz tirgus ekonomiku līdz ar pārmaiņām sociālajā un politiskajā sistēmā bija sarežģīts, tādēļ dažādi vērtēts.
PA desmit gadu darba vēsture sākās ar valsts uzņēmumam “Latvijas nafta” piederošajām degvielas uzpildes stacijām, jo tie bija pirmie īpašuma objekti, kurus 1994.gadā pārdeva PA. Privatizācijas temps strauji pieauga ar 1996.gadu, vairākus gadus saglabājoties nemainīgi augsts – viens uzņēmums dienā. Līdz 1999.gadam PA pamatvilcienos bija paveikusi lielāko daļu darba. 1998.gada beigās no 1097 uzņēmumiem, kas bija nodoti privatizācijai, 1056 uzņēmumos vairākums kapitāla daļu jau piederēja privātajiem īpašniekiem. Tomēr lielo uzņēmumu privatizācija vēl aizvien nav pilnīgi noslēgusies. Par SIA “Lattelekom” un a/s “Ventspils nafta” valsts kapitāla daļu privatizācijas variantiem vēl gaidāmas nopietnas debates.
Ar PA radošu līdzdalību Latvijā tika izveidots kapitāla tirgus un fondu birža. PA izstrādātā programma akciju publiskajam piedāvājumam par privatizācijas sertifikātiem deva iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam kļūt par īpašnieku. PA arī aktīvi iesaistījās daudzu normatīvo aktu un sektorpolitikas izstrādē, darot privatizētajiem uzņēmumiem skaidrus “spēles noteikumus”. Daudzu starptautisku institūciju vērtējumā, PA darbība šo desmit gadu laikā atzīta par efektīvu, caurskatāmu un veiksmīgu. Latvijas izvēlētais privatizācijas modelis tiek uzskatīts par vienu no labākajiem postsociālisma valstīs.
Šajos desmit gados PA darbību pārraudzījuši 19 ekonomikas un privatizācijas valsts ministri. Kopš 1994.gada aģentūru vadīja Jānis Naglis, 2001.gadā viņu nomainīja Arnis Ozolnieks, bet kopš 2003.gada PA ģenerāldirektore ir Māra Līdumniece.
Par godu jubilejai PA izdotajā grāmatā “Privatizācija Latvijā” apkopota privatizācijas vēsture, sākot ar decentralizēto privatizāciju deviņdesmito gadu sākumā. Tajā aplūkota PA darbība, kā arī sniegts privatizācijas procesa vērtējums dažādu ekspertu skatījumā. Vēsturiskais apraksts mijas ar privatizācijas procesā iesaistīto cilvēku atmiņām, viedokļiem un vērtējumiem, kā arī ar neatkarīgu ekspertu skatījumu uz aplūkotajām tēmām. Līdzās sausai skaitliskai informācijai sniegts daudzšķautņains, pretrunīgs un nenogludināts aculiecinieku skatījums.
Grāmatas mērķauditorija ir visi, kurus interesē nesenā Latvijas vēsture. Tā tiks nosūtīta Latvijas bibliotēkām un augstskolām.

PA informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!