• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai atbrīvotu ķīlnieku dzīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2004., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87476

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai darbinieka veselība nebūtu pabērna lomā

Vēl šajā numurā

23.04.2004., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai atbrīvotu ķīlnieku dzīvu

Steidzami jāizstrādā vienots rīcības plāns ķīlnieku sagrābšanas un cilvēku nolaupīšanas noziegumu apkarošanā. Šādu atzinumu paudis Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Jānis Vonda aizvakar, 21.aprīlī, kad Valsts policijā prezentēts materiāls par policijas darba plānošanu un organizēšanu gadījumos, ja noticis sevišķi smags noziegums. Piemēram, kad sagrābti ķīlnieki, nolaupīti cilvēki vai radušās īpašas konfliktsituācijas.
Pēdējos pāris gados Latvijas sabiedrība raudājusi līdzi vairāku ķīlnieku liktenim. Piemēram, tieši pirms trim gadiem Ventspilī jauniešu grupa nolaupīja piecpadsmit gadus vecu pusaudzi. Ķīlnieka turēšanas vieta vairākkārt mainīta. Nolaupītāju plāna būtība – izspiest no pusaudža audžutēva lielu naudas summu. Taču zēnu viņi nogalināja, vēl pirms sazinājās ar tā vecākiem un pieprasīja divdesmit tūkstošus latu. Nogalināt gan ir pārāk maigs vārds tam, kas tika izdarīts ar pusaudzi.
Pēdējā laikā visplašāko rezonansi guva traģēdija, kurā dzīvību zaudēja četrpadsmit gadus vecs zēns, kuram lielās naudas tīkotāji pat nocirtuši divus pirkstus, lai tos nosūtītu vecākiem. Bērns nolaupīts marta pēdējā dienā. Lai atrastu vietu, kur glabāts ķīlnieks, policija mobilizēja visus spēkus. Profesionāļi, analizējot informāciju, nojauta, ka noziedzniekiem padomus vai nu sniedz policists, vai nu viņš pats ir starp nolaupītājiem. Pārāk skaidri bija jūtams, ka “tajā pusē” perfekti pārzina policijas darba metodes – kā tiek atklāti smagie noziegumi, kā izmantota likumdošana par operatīvo darbu un kā pielietots tehniskais nodrošinājums. Pieņēmums trāpīja mērķī – nozieguma iniciators bija policists, tiesa, bijušais. Iespējamos vainīgos aizturēja naudas saņemšanas brīdī. Taču zēns jau bija miris. Ļoti grūti glābt ķīlnieku, ja, plānojot noziegumu, tā scenārijā jau sākotnēji iecerēts upuri nogalināt.
Šīs traģēdijas apliecina, cik būtisks ir J.Vondas teiktais par nepieciešamību izstrādāt vienotu rīcības plānu ķīlnieku sagrābšanas un cilvēku nolaupīšanas noziegumu apkarošanā. 21.aprīlī profesionāļiem bija lieliska iespēja iepazīt Vācijas kolēģu pieredzi. Proti, Phare 2002 programmas projekta “Valsts policija” ietvaros Eiropas Savienības pirmsiestāšanās padomnieks Ēriks Līgle mūsu speciālistus iepazīstināja ar Berlīnes kriminālpolicijas darba plānošanu un organizēšanu sevišķi smagās noziedzības apkarošanā. Pēc Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja sniegtajām ziņām, Vācijā sevišķi smagās noziedzības apkarošana tiek attīstīta un pilnveidota divdesmit gadus, un tas var kļūt par pozitīvu piemēru mūsu kriminālpolicijas darbiniekiem.
Piemēram, Berlīnē ir vairāki vadības līmeņa profesionāļi, kuri strādā minētajā darba laukā. Viņi ne vien tiek īpaši apmācīti, bet tiem ir striktas prasības – ne jaunāki par 27 gadiem, spēja darboties stresa situācijās, profesionālā un dzīves pieredze. Kriminālpolicijas priekšnieks atzinis, ka Valsts policijā ir profesionāli darbinieki, taču to skaits nav pietiekams. Un galvenais – trūkst vienota rīcības plāna. Pirmsiestāšanās padomnieks arī uzsvēris, ka policijas darbiniekiem ne tikai jāorientējas mūsdienīgo informācijas tehnoloģiju jomā, bet arī jāizmanto tās savā darbā. Noziedznieki taču izmanto jaunās paaudzes tehnoloģijas, tāpēc likumsargi nedrīkst atpalikt. Latvijas kriminālpolicijas tehniskais nodrošinājums gan vēl ir tālu no vēlamā. Taču, kā norādīja J.Vonda, ir paredzēts finansējums tehniskā nodrošinājuma pilnveidošanai. Tas tikšot īstenots, tiklīdz būs izvērtēts struktūrvienību tehniskais nodrošinājums.
Savukārt, lai radītu tik būtisko rīcības plānu, tuvākajā laikā iecerēts rīkot pārrunas, kurās piedalīsies Valsts policijas struktūrvienību pārstāvji. Šo pārrunu mērķis, kā skaidro Valsts policijā, ir izstrādāt vienotu policijas rīcības koncepciju ķīlnieku sagrābšanas un cilvēku nolaupīšanas situācijās Latvijā.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!