• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 30. marta noteikumi Nr. 215 "Akcīzes preču pavaddokumentu aprites un kontroles kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2004., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87497

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.259

Par valsts un pašvaldību sporta un publisko būvju būvniecības finansēšanu

Vēl šajā numurā

23.04.2004., Nr. 64

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 215

Pieņemts: 30.03.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.215

Rīgā 2004.gada 30.martā (prot. Nr.17, 37.§)

Akcīzes preču pavaddokumentu aprites un kontroles kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma “Par akcīzes nodokli” 25.panta astoto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Eiropas Savienības regulā 2719/92 (turpmāk — regula) noteiktā dokumenta (turpmāk — pavaddokuments) aprites un kontroles kārtību, kā arī citus likuma “Par akcīzes nodokli” (turpmāk — likums) 25.pantā minēto akcīzes preču pārvietošanas nosacījumus.

2. Ja Eiropas Savienības dalībvalstī (turpmāk — dalībvalsts), no kuras akcīzes preces tiek pārvietotas uz Latvijas Republiku saskaņā ar attiecīgās dalībvalsts normatīvo aktu prasībām, ir atļauts pavaddokumenta vietā noformēt komercdokumentu (piemēram, faktūrrēķinu, preču pavadzīmi–rēķinu, preču piegādes pavadzīmi), kas, ievērojot regulas nosacījumus, tiek uzskatīts par pavaddokumentu, tad noteikumi attiecas arī uz minētā komercdokumenta apriti.

3. Noteikumos reglamentētā pavaddokumentu aprites kārtība attiecas uz:

3.1. importētāju, kas ieved akcīzes preces Latvijas Republikā no ārvalsts, kas nav dalībvalsts;

3.2. akcīzes preču noliktavas turētāju, kas pārvieto akcīzes preces saskaņā ar likumu;

3.3. apstiprināto tirgotāju un neapstiprināto tirgotāju, kas saņem akcīzes preces saskaņā ar likumu;

3.4. nodokļa maksātāja pārstāvi par akcīzes precēm, kuras saskaņā ar likumu tiek piegādātas apstiprinātam tirgotājam vai neapstiprinātam tirgotājam;

3.5. citām likumā noteiktajām personām.

4. Pārvietojot akcīzes preces likuma 2.panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā saskaņā ar Eiropas Savienības muitas procedūru, izņemot izvešanu, pavaddokumentu nenoformē.

5. Pavaddokumentu noformē piecos eksemplāros.

6. Visu pavaddokumentā ietverto informāciju aizpilda saskaņā ar regulas norādījumiem.

7. Visus dienas laikā izsniegtos un saņemtos pavaddokumentus reģistrē saskaņā ar normatīvo aktu, kas reglamentē pavaddokumentu apriti, prasībām un tiem piešķir pavaddokumenta numuru.

8. Pavaddokumenta numurs sastāv no trim daļām:

8.1. pirmā daļa:

8.1.1. nosūtītāja akcīzes identifikācijas numurs, ja akcīzes preces tiek nosūtītas no Latvijas Republikas;

8.1.2. saņēmēja akcīzes identifikācijas numurs vai, ja tāda nav, — nodokļa maksātāja pārstāvja akcīzes identifikācijas numurs, ja akcīzes preces tiek saņemtas Latvijas Republikā;

8.2. otrā daļa — kalendāra gada pēdējie divi cipari;

8.3. trešā daļa — pavaddokumenta kārtas numurs hronoloģiskā secībā.

9. Pavaddokumenta eksemplārus, kurus saskaņā ar šiem noteikumiem iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, reģistrē, ievada un uzglabā Valsts ieņēmumu dienesta uzskaites sistēmās un izmanto akcīzes preču kontrolei.

10. Akcīzes preču saņēmējam ir atļauts uzsākt darbību ar saņemtajām akcīzes precēm tikai pēc tam, kad no Valsts ieņēmumu dienesta ir saņemts saskaņā ar šiem noteikumiem apstiprināts pavaddokumenta trešais eksemplārs.

11. Ja attiecīgā persona nenoformē pavaddokumentu saskaņā ar šiem noteikumiem vai neizpilda citas šo noteikumu prasības, attiecīgo personu neatbrīvo no saistībām maksāt akcīzes nodokli (turpmāk — nodoklis) saskaņā ar likuma 25.pantu, ja likumā nav noteikts citādi.

II. Imports no ārvalsts,

kas nav dalībvalsts

12. Importētājs, ievedot akcīzes preces Latvijas Republikā no valsts, kas nav dalībvalsts, to pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu atbilstoši regulai noformē pavaddokumentu un iesniedz to (visus eksemplārus) apstiprināšanai Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgajā muitas iestādē, kurā noformē akcīzes preču izlaišanu brīvam apgrozījumam.

13. Pavaddokumenta piekto eksemplāru uzglabā Valsts ieņēmumu dienestā. Pavaddokumenta pirmo, otro, trešo un ceturto eksemplāru atdod importētājam.

14. Pavaddokumenta pirmo eksemplāru importētājs nodod grāmatvedībā darījuma iegrāmatošanai un uzglabā.

15. Pavaddokumenta otro, trešo un ceturto eksemplāru importētājs pievieno akcīzes precēm, kuras pārvieto uz attiecīgo akcīzes preču noliktavu.

16. Saņemot akcīzes preces akcīzes preču noliktavā, noliktavas turētājs pavaddokumenta otrajā, trešajā un ceturtajā eksemplārā izdara atbilstošus ierakstus saskaņā ar regulu.

17. Pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju akcīzes preču saņemšanas vietā uzglabā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, savukārt pavaddokumenta otro eksemplāru nodod noliktavas turētāja grāmatvedībā.

18. Pavaddokumenta trešo un ceturto eksemplāru akcīzes preču saņēmējs — attiecīgās akcīzes preču noliktavas turētājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta iestādē ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā, skaitot no dienas, kad akcīzes preces tika ievestas Latvijas Republikā.

19. Valsts ieņēmumu dienests pavaddokumenta trešajā un ceturtajā eksemplārā izdara atbilstošus ierakstus saskaņā ar regulu, apstiprinot tos ar Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu zīmogu.

20. Valsts ieņēmumu dienests uzglabā pavaddokumenta ceturto eksemplāru, kurš apliecina, ka akcīzes preces saņemtas akcīzes preču noliktavā un importētājam nav jāmaksā akcīzes nodoklis saskaņā ar likuma 25.pantu. Pavaddokumenta trešo eksemplāru ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc pavaddokumenta saņemšanas atdod akcīzes preču saņēmējam — attiecīgās akcīzes preču noliktavas turētājam.

21. Pavaddokumenta trešo eksemplāru akcīzes preču noliktavas turētājs nosūta (vai citādi nodod) importētājam.

22. Pavaddokumenta trešo eksemplāru importētājs nodod grāmatvedībā darījuma iegrāmatošanai un uzglabā.

III. Ievešana Latvijas Republikā

no citām dalībvalstīm

23. Pavaddokumenta pirmais eksemplārs paliek pie personas, kura nosūta akcīzes preces uz Latvijas Republiku.

24. Pavaddokumenta otro, trešo un ceturto eksemplāru pievieno akcīzes precēm, kuras pārvieto uz akcīzes preču saņemšanas vietu Latvijas Republikā.

25. Saņemot akcīzes preces Latvijas Republikā no citām dalībvalstīm, preču saņēmējs pavaddokumenta otrajā, trešajā un ceturtajā eksemplārā izdara atbilstošus ierakstus saskaņā ar regulu.

26. Pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju akcīzes preču saņemšanas vietā uzglabā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, savukārt pavaddokumenta otro eksemplāru nodod preču saņēmēja grāmatvedībā.

27. Pavaddokumenta trešo un ceturto eksemplāru akcīzes preču saņēmējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta iestādē ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā pēc akcīzes preču saņemšanas.

28. Ja preču nosūtītājs, kas nosūta akcīzes preces uz Latvijas Republiku, saskaņā ar likumu ir norīkojis nodokļa maksātāja pārstāvi, tad pavaddokumenta trešo eksemplāru akcīzes preču saņēmējs ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā pēc akcīzes preču saņemšanas iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, savukārt pavaddokumenta ceturto eksemplāru akcīzes preču saņēmējs nodod nodokļa maksātāja pārstāvim. Nodokļa maksātāja pārstāvis ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā pēc akcīzes preču saņemšanas Latvijas Republikā iesniedz ceturto eksemplāru Valsts ieņēmumu dienesta iestādē.

29. Valsts ieņēmumu dienests trešajā un ceturtajā eksemplārā izdara atbilstošus ierakstus saskaņā ar regulu, apstiprinot tos ar Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu zīmogu. Ja pavaddokumenta ceturto eksemplāru iesniedz nodokļa maksātāja pārstāvis, Valsts ieņēmumu dienests ierakstus, apstiprinot tos ar Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu zīmogu, pavaddokumenta trešajā eksemplārā izdara tikai pēc abu (trešā un ceturtā) eksemplāru saņemšanas.

30. Ja preču saņēmējs ir likuma 20.panta pirmajā daļā noteiktā persona, papildus trešajam un ceturtajam pavaddokumenta eksemplāram Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz Eiropas Savienības regulā 31/96 noteiktā dokumenta, kas apliecina, ka akcīzes nodoklis nav jāmaksā saskaņā ar likuma 25.panta piekto daļu (turpmāk — atbrīvojuma apliecība), otro un trešo eksemplāru. Atbrīvojuma apliecības eksemplārus apstiprina ar Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu zīmogu.

31. Valsts ieņēmumu dienests uzglabā pavaddokumenta ceturto eksemplāru un šo noteikumu 30.punktā noteiktajā gadījumā — atbrīvojuma apliecības trešo eksemplāru. Pavaddokumenta ceturtais eksemplārs apliecina, ka akcīzes preces saņemtas un akcīzes preču saņēmējs atbild par nodokļa samaksāšanu saskaņā ar likumu vai šo noteikumu 28.punktā minētajā gadījumā par nodokļa samaksu ir atbildīgs nodokļa maksātāja pārstāvis. Atbrīvojuma apliecības trešais eksemplārs apliecina, ka saskaņā ar likumu akcīzes nodoklis nav jāmaksā.

32. Pavaddokumenta trešais eksemplārs un šo noteikumu 30.punktā noteiktajā gadījumā atbrīvojuma apliecības otrais eksemplārs ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc saņemšanas Valsts ieņēmumu dienestā atdodams akcīzes preču saņēmējam.

33. Pavaddokumenta trešo eksemplāru un šo noteikumu 30.punktā noteiktajā gadījumā atbrīvojuma apliecības otro eksemplāru akcīzes preču saņēmējs nosūta (vai citādi nodod) personai, kas nosūtījusi akcīzes preces uz Latvijas Republiku.

34. Ja akcīzes preču saņēmējs ir cita persona, nevis akcīzes preču noliktavas turētājs vai apstiprināts tirgotājs, kopā ar pavaddokumenta trešo eksemplāru akcīzes preču saņēmējs nosūta (vai citādi nodod) personai, kas nosūtījusi akcīzes preces uz Latvijas Republiku, Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtu akcīzes nodokļa samaksu vai nodrošinājumu apliecinošu dokumentu.

35. Akcīzes preču saņēmējs nodrošina, lai akcīzes preču nosūtītājs saņem Valsts ieņēmumu dienesta apstiprinātu un apzīmogotu pavaddokumenta trešo eksemplāru un šo noteikumu 30. un 31.punktā minētos dokumentus 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda, kurā akcīzes preces nosūtītas.

IV. Eksports

36. Izvedot akcīzes preces no akcīzes preču noliktavas to tālākai izvešanai no Latvijas Republikas uz ārvalsti, kas nav dalībvalsts, vai kurām piemēro likuma 2.panta ceturto daļu (turpmāk — eksports), akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs pirms akcīzes preču eksporta noformē pavaddokumentu (arī gadījumos, kad muitas robeža tiek šķērsota citā dalībvalstī), papildus tajā norādot laiku, cikos akcīzes preces izved no akcīzes preču noliktavas.

37. Pavaddokumenta pirmā eksemplāra kopiju uzglabā akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs akcīzes preču nosūtīšanas vietā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, savukārt pavaddokumenta pirmo eksemplāru nodod preču nosūtītāja (eksportētāja) — akcīzes preču noliktavas turētāja grāmatvedībā.

38. Pavaddokumenta otro, trešo un ceturto eksemplāru pievieno akcīzes precēm, kuras izved no Latvijas Republikas uz ārvalsti, kas nav dalībvalsts (eksportē).

39. Pavaddokumenta piekto eksemplāru akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

40. Ja akcīzes preču nosūtīšana (eksports) ir uzsākta līdz darbdienas plkst.15.30, preču nosūtītājs (eksportētājs) iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pavaddokumenta piekto eksemplāru līdz tās pašas darbdienas plkst.17.00. Ja akcīzes preču pārvietošana ir uzsākta pēc plkst.15.30 vai brīvdienā, pavaddokumenta piekto eksemplāru iesniedz līdz nākamās darbdienas plkst.12.00.

41. Akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs muitas iestādē (Latvijas Republikā vai citā dalībvalstī), kurā noslēdz preču eksportu, iesniedz pavaddokumenta trešo un ceturto eksemplāru. Pavaddokumenta otro eksemplāru uzglabā akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs.

42. Ja akcīzes preču eksportu noslēdz Latvijas Republikā, Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā muitas iestāde, kurā noslēdz akcīzes preču eksportu, pavaddokumentā (trešajā un ceturtajā eksemplārā) izdara atbilstošus ierakstus saskaņā ar regulu, apstiprinot tos ar Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu zīmogu.

43. Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā muitas iestāde, kurā noslēgts akcīzes preču eksports, uzglabā pavaddokumenta ceturto eksemplāru. Pavaddokumenta ceturtais eksemplārs apliecina, ka akcīzes preces eksportētas un akcīzes preču nosūtītājam (eksportētājam) — akcīzes preču noliktavas turētājam nav jāmaksā akcīzes nodoklis saskaņā ar likuma 25.pantu. Pavaddokumenta trešo eksemplāru ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc pavaddokumenta saņemšanas nosūta (vai citādi atdod) akcīzes preču nosūtītājam (eksportētājam) — akcīzes preču noliktavas turētājam.

44. Ja akcīzes preces eksportē no Latvijas Republikas caur citu dalībvalsti, akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs izpilda attiecīgajā dalībvalstī noteiktās prasības. Pēc tam, kad pavaddokumenta trešais eksemplārs saņemts no tās dalībvalsts attiecīgās muitas iestādes, caur kuru akcīzes preces eksportētas no Latvijas Republikas, akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda, kurā akcīzes preces izvestas no akcīzes preču noliktavas, iesniedz pavaddokumenta trešo eksemplāru tā apstiprināšanai Valsts ieņēmumu dienestā.

45. Valsts ieņēmumu dienests pavaddokumenta labajā augšējā stūrī uzliek Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu atzīmi. Pavaddokumenta trešo eksemplāru atdod akcīzes preču nosūtītājam (eksportētājam) — akcīzes preču noliktavas turētājam. Pavaddokumenta trešais eksemplārs apliecina, ka akcīzes preces eksportētas un akcīzes preču nosūtītājam (eksportētājam) — akcīzes preču noliktavas turētājam nav jāmaksā akcīzes nodoklis saskaņā ar likuma 25.pantu.

46. Akcīzes preču noliktavas turētājs var pilnvarot muitas iestādes atzītu pārstāvi, kas akcīzes preču noliktavas turētāja vietā noformē pavaddokumentu saskaņā ar šo noteikumu 36., 37., 38., 39., 40., 41., 42. un 43.punktu un kārto citas formalitātes saskaņā ar šiem noteikumiem.

47. Ja akcīzes preces eksportē no citām dalībvalstīm caur Latvijas Republiku, tad arī uz attiecīgo akcīzes preču nosūtītāju (eksportētāju) attiecas šo noteikumu 41., 42. un 43.punkts. Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā muitas iestāde rīkojas saskaņā ar šo noteikumu 41., 42. un 43.punktu.

48. Pavaddokumenta trešo eksemplāru akcīzes preču nosūtītājs (eksportētājs) — akcīzes preču noliktavas turētājs uzglabā akcīzes preču nosūtīšanas vietā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

V. Izvešana no Latvijas Republikas

uz citām dalībvalstīm

49. Akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs, izvedot akcīzes preces no Latvijas Republikas uz citu dalībvalsti, noformē pavaddokumentu, papildus tajā norādot laiku, cikos akcīzes preces izved no akcīzes preču noliktavas.

50. Pavaddokumenta pirmā eksemplāra kopiju uzglabā akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs akcīzes preču nosūtīšanas vietā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, savukārt pavaddokumenta pirmo eksemplāru nodod preču nosūtītāja — akcīzes preču noliktavas turētāja grāmatvedībā.

51. Pavaddokumenta otro, trešo un ceturto eksemplāru pievieno akcīzes precēm, kuras izved no Latvijas Republikas uz citām dalībvalstīm.

52. Pavaddokumenta piekto eksemplāru akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

53. Ja akcīzes preču nosūtīšana ir uzsākta līdz darbdienas plkst.15.30, akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pavaddokumenta piekto eksemplāru līdz tās pašas darbdienas plkst.17.00. Ja akcīzes preču pārvietošana ir uzsākta pēc plkst.15.30 vai brīvdienā, pavaddokumenta piekto eksemplāru iesniedz līdz nākamās darbdienas plkst.12.00.

54. Ja saskaņā ar regulu tiek mainīta akcīzes preču saņemšanas vieta, akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs vai viņa pilnvarotā persona veic izmaiņas pavaddokumenta otrajā, trešajā un ceturtajā eksemplārā un ne vēlāk kā izmaiņu veikšanas dienā rakstiski informē Valsts ieņēmumu dienestu.

55. Pavaddokumenta otro, trešo un ceturto eksemplāru atbilstoši regulā noteiktajām prasībām noformē dalībvalstī, uz kuru akcīzes preces tiek izvestas.

56. Akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, kurā akcīzes preces izvestas no akcīzes preču noliktavas, pavaddokumenta trešo eksemplāru, kurš noformēts atbilstoši regulai, iesniedz tā apstiprināšanai Valsts ieņēmumu dienestā.

57. Valsts ieņēmumu dienests pavaddokumenta labajā augšējā stūrī uzliek Valsts ieņēmumu dienesta noteiktu atzīmi. Pavaddokumenta trešo eksemplāru ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc tā saņemšanas Valsts ieņēmumu dienestā atdod akcīzes preču nosūtītājam — akcīzes preču noliktavas turētājam. Pavaddokumenta trešais eksemplārs apliecina, ka akcīzes preces izvestas uz citu dalībvalsti un preču nosūtītājam — akcīzes preču noliktavas turētājam nav jāmaksā akcīzes nodoklis saskaņā ar likuma 25.pantu.

58. Pavaddokumenta trešo eksemplāru akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs uzglabā akcīzes preču nosūtīšanas vietā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

VI. Pārvietošana starp akcīzes preču noliktavām Latvijas Republikā

59. Akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs, izvedot akcīzes preces uz citu akcīzes preču noliktavu, noformē pavaddokumentu, papildus tajā norādot laiku, cikos akcīzes preces izved no akcīzes preču noliktavas, un, ja vienlaikus nepieciešams pārvietot vairāk nekā trīs veidu vienas akcīzes preču grupas preces, — pavaddokumenta pielikumu (pielikums) uz vienas vai vairākām lapām.

60. Pavaddokumenta pirmo eksemplāru uzglabā akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs un pēc trešā eksemplāra saņemšanas no akcīzes preču noliktavas turētāja — akcīzes preču saņēmēja nodod to akcīzes preču nosūtītāja — akcīzes preču noliktavas turētāja grāmatvedībā.

61. Pavaddokumenta otro, trešo un ceturto eksemplāru pievieno akcīzes precēm, kuras pārvieto uz citu akcīzes preču noliktavu.

62. Pavaddokumenta piekto eksemplāru akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs ne vēlāk kā vienas darbdienas laikā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

63. Saņemot akcīzes preces, akcīzes preču saņēmējs — akcīzes preču noliktavas turētājs pavaddokumenta otrajā, trešajā un ceturtajā eksemplārā izdara atbilstošus ierakstus saskaņā ar regulu.

64. Pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju akcīzes preču saņemšanas vietā uzglabā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, savukārt pavaddokumenta otro eksemplāru nodod noliktavas turētāja grāmatvedībā darījuma iegrāmatošanai.

65. Pavaddokumenta trešo eksemplāru akcīzes preču saņēmējs — akcīzes preču noliktavas turētājs nosūta (vai citādi nodod) akcīzes preču nosūtītājam — akcīzes preču noliktavas turētājam ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda, kurā preces izvestas no akcīzes preču nosūtītāja — akcīzes preču noliktavas turētāja akcīzes preču noliktavas.

66. Pavaddokumenta trešo eksemplāru uzglabā akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs akcīzes preču nosūtīšanas vietā līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, bet pēc minētā termiņa — saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

67. Pavaddokumenta ceturto eksemplāru akcīzes preču saņēmējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta iestādē ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda, kurā akcīzes preces izvestas no akcīzes preču noliktavas.

68. Valsts ieņēmumu dienests uzglabā pavaddokumenta ceturto eksemplāru. Pavaddokumenta ceturtais eksemplārs apliecina, ka akcīzes preces saņemtas un akcīzes preču saņēmējs atbild par nodokļa samaksāšanu saskaņā ar likumu, bet akcīzes preču nosūtītājam nav jāmaksā nodoklis saskaņā ar likuma 25.pantu.

VII. Pavaddokumentu aprite,

izmantojot elektroniskos datu

apstrādes un pārraides līdzekļus

69. Akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs ir tiesīgs iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā pavaddokumenta piekto eksemplāru 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, ja pavaddokumentā norādāmās ziņas Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz elektroniski.

70. Pavaddokumentā norādāmās ziņas persona (akcīzes preču nosūtītājs vai saņēmējs) var iesniegt elektroniski, ja tā ar Valsts ieņēmumu dienestu ir noslēgusi līgumu, kurā noteikta ziņu iesniegšanas kārtība un personas atbildība par elektronisko datu patiesumu. Valsts ieņēmumu dienests elektroniski nosūtītās ziņas kodē un noformē, lai nodrošinātu to atbilstību informācijai, kas norādāma pavaddokumentā.

71. Ar elektroniskajiem datu apstrādes līdzekļiem sagatavotu pavaddokumentu uzskata par iesniegtu no brīža, kad to ir saņēmusi Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskā datu apstrādes sistēma.

72. Par elektroniski iesniegtā pavaddokumenta pieņemšanu Valsts ieņēmumu dienests informē iesniedzēju, elektroniski nosūtot tam atbildes informāciju, kurā norāda vismaz saņemtā pavaddokumenta identificēšanai nepieciešamos datus, pavaddokumenta reģistrācijas numuru un pieņemšanas datumu.

VIII. Pavaddokumentu pārbaude

un citi Valsts ieņēmumu dienesta kontroles pasākumi

73. Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības veikt pavaddokumenta un tā aprites kontroli, kā arī akcīzes preču un to pārvietošanas kontroli, tajā skaitā pirms attiecīgo ierakstu izdarīšanas pavaddokumenta trešajā un ceturtajā eksemplārā, kā arī muitas iestādē pirms akcīzes preču pārvietošanas uz akcīzes preču noliktavu. Gadījumā, ja Valsts ieņēmumu dienestam ir nepieciešams veikt papildu pārbaudi, pavaddokumenta trešā eksemplāra apstiprināšanas termiņš, kas noteikts šo noteikumu 20. un 32.punktā, tiek pagarināts līdz piecām dienām.

74. Veicot pārbaudi, Valsts ieņēmumu dienests pavaddokumenta otrajā, trešajā un ceturtajā eksemplārā saskaņā ar regulu norāda informāciju par veikto pārbaudi un gadījumā, ja konstatēta neatbilstība, — attiecīgo pareizo informāciju. Šajā gadījumā par pamatu nodokļa piemērošanai ņem vērā Valsts ieņēmumu dienesta pārbaudē konstatēto. Valsts ieņēmumu dienesta pienākums ir saskaņā ar likumu informēt arī citu dalībvalstu nodokļu administrācijas.

75. Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības pieprasīt, lai attiecīgā persona (tās pārstāvis vai citas personas) būtu klāt preču pārbaudes laikā un sniegtu pārbaudē nepieciešamo palīdzību, kā arī pieaicināt pārbaudē ekspertus vai citas kompetentas personas.

IX. Akcīzes preču pārvietošanu

apstiprinošie papildu dokumenti

76. Ja likumā noteiktajā termiņā — 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda, kurā akcīzes preces ir izvestas no akcīzes preču noliktavas, — Valsts ieņēmumu dienestā nav iesniegts pavaddokumenta trešais eksemplārs, kas apliecina, ka akcīzes preces izvestas uz citu dalībvalsti vai noslēgts akcīzes preču eksports, preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs maksā akcīzes nodokli saskaņā ar likuma 25.pantu.

77. Šo noteikumu 76.punktā minētajā gadījumā preču nosūtītājam — akcīzes noliktavas turētājam ir tiesības, ievērojot likumā un šajos noteikumos noteiktās pavaddokumentu aprites prasības, trīs gadu laikā no akcīzes preču nosūtīšanas brīža iesniegt dokumentus, kas apliecina akcīzes preču saņemšanu citā dalībvalstī vai akcīzes preču eksporta noslēgšanu, un saņemt akcīzes nodokļa atmaksu likumā paredzētajā kārtībā.

78. Lai nodrošinātu šo noteikumu 77.punktā minēto nosacījumu izpildi, preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu, paskaidrojot iemeslus, kāpēc likumā noteiktajā termiņā netika iesniegts apstiprināts pavaddokumenta trešais eksemplārs.

79. Valsts ieņēmumu dienests sadarbībā ar citas dalībvalsts nodokļu administrāciju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņem akcīzes preču saņemšanas citā dalībvalstī vai akcīzes preču eksporta noslēgšanas apstiprinājumu vai noliegumu. Ja dalībvalsts nodokļu administrācija apliecina akcīzes preču saņemšanu vai akcīzes preču eksportu, Valsts ieņēmumu dienests informē akcīzes preču noliktavas turētāju — akcīzes preču nosūtītāju par iespēju iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā pieprasījumu un šādus dokumentus, kas apliecina akcīzes preču pārvietošanu:

79.1. pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju, kas ir apstiprināta preču saņēmēja dalībvalsts nodokļu administrācijā (oriģināls apstiprinājums);

79.2. akcīzes preču eksportu apliecinošus dokumentus, ja eksports veikts, šķērsojot muitas robežu citā dalībvalstī.

80. Ja akcīzes preču nosūtītājs citā dalībvalstī nav saņēmis no akcīzes preču saņēmēja Latvijas Republikā Valsts ieņēmumu dienestā apstiprinātu un apzīmogotu pavaddokumenta trešo eksemplāru, akcīzes preču saņēmējam Latvijas Republikā ir tiesības iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā pieprasījumu pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju atkārtotai apstiprināšanai un apzīmogošanai.

81. Šo noteikumu 80.punktā noteiktajā gadījumā Valsts ieņēmumu dienests izskata akcīzes preču saņēmēja iesniegto pieprasījumu, salīdzina iesniegtā pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju ar pavaddokumenta ceturto eksemplāru, kas glabājas Valsts ieņēmumu dienestā. Atbilstības gadījumā Valsts ieņēmumu dienests atkārtoti apstiprina un apzīmogo pavaddokumenta otrā eksemplāra kopiju un 10 darbdienu laikā izsniedz to akcīzes preču saņēmējam.

82. Valsts ieņēmumu dienests izvērtē akcīzes preču noliktavas turētāja pieprasījumu un iesniegtos dokumentus. Ja ir ievēroti šo noteikumu 74.punkta nosacījumi, pamatojoties uz likuma 25.pantu, samaksāto akcīzes nodokli pārskaita turpmākajiem akcīzes nodokļa maksājumiem vai pēc akcīzes preču noliktavas turētāja pieprasījuma atmaksā 30 dienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.

X. Noslēguma jautājums

83. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1992.gada 25.februāra Direktīvas 92/12/EEK par vispārīgo kārtību attiecībā uz akcīzes precēm un par šādu preču glabāšanu, pārvadāšanu un pārraudzību.

Ministru prezidents I.Emsis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Pielikums

Ministru kabineta

2004.gada 30.marta noteikumiem Nr.215

PIEL.NOT.215.PNG (141060 bytes)

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!