• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselīga dzīvesprieka pilna grāmata. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2004., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87692

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceturtdiena, 29.04.2004.

Laidiena Nr. 67, OP 2004/67

Vēl šajā numurā

28.04.2004., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselīga dzīvesprieka pilna grāmata

ZEME.PNG (57433 bytes)Dainas ar jaunības, līksmas dabas un dziesmu prieka cildinājumu ievada akadēmiskā Latviešu tautasdziesmu izdevuma 8. sējumu, ko laidis klajā apgāds “Zinātne”. 21.aprīlī tas aizgāja tautās, “dziedādams, spēlēdams” – muzicēja folkloras kopa “Laiksne”, un grāmatai līdzi gāja Latviešu folkloras krātuves sagatavots kompaktdisks ar jauniešu sadzīves dziesmām, kas skan Saunas, Bārtas un Nīcas etnogrāfisko ansambļu un dažādu novadu dziedātāju, saucēju un vilcēju izpildījumā.
Akadēmiskā izdevuma pirmie pieci sējumi iznāca no 1979. līdz 1984.gadam un aptvēra dziesmu ciklu ar tiem laikiem piedienīgu nosaukumu – “Darba dziesmas. Sabiedriskie pretmeti”. Otrs cikls ar sadzīves un ģimenes ieražu dziesmām aizsākās 6. un 7.sējumā, kas iznāca 1993. un 2000.gadā. Tas turpinās jaunajā sējumā.
Projekta vadītāja Dace Bula teica paldies folkloristu saimei, kas spējusi noturēties cauri saim-nieciskām grūtībām un paaudžu maiņai. Elgas Melnes vadībā plecu pie pleca ar saviem skolotājiem Jāni Rozenbergu, Benediktu Mežali, Beatrisi Reidzāni, Edīti Olupi un Helēnu Erdmani sējuma sastādīšanā piedalījušās jaunās kolēģes Baiba Putniņa, Guna Pantele, Ruta Stepiņa un Una Smilgaine.
8.sējuma 783 lappusēs kopā ar versijām un variācijām publicētas 59957 dziesmas. Tā ir veselīga dzīvesprieka pilna grāmata. Pat satura rādītājs skan kā dziesma: daiļš augums un izskats; slaids un garš, sīks un mazs, zems un drukns augums; pupi un pupu raudzīšana; tikumi un netikumi; skarba daba, droša sirds; darba tikums, slinkums; puķu dārzs un pūrs – meitas lepnums un bagātība... un tā joprojām.
Elga Melne pavēstīja, ka top jau 9.sējums un tas būs vēl priecīgāks: par puišiem un meitām, par meitās iešanu, par vecpuišiem un vecmeitām.
Grāmata iznākusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Apgāda “Zinātne” direktore Ieva Jansone teica paldies latviešu tautai, kas dziesmu pūru pielocījusi, Krišjānim Baronam un viņa čaklajiem palīgiem, kolēģiem Literatūras, folkloras un mākslas institūtā un Latviešu folkloras krātuvē. Darbs laimīgi jau pāri pusei: no sākotnēji iecerētajiem 15 sējumiem astoņi jau tautās un devītais – ceļā.

Lappusi sagatavoja

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!