• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ANO nams Vecrīgā - vieta jauniem izaicinājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2004., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

29.04.2004., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ANO nams Vecrīgā – vieta jauniem izaicinājumiem

Gabriele Kēlere, ANO pastāvīgā koordinatore Latvijā, – speciāli “Latvijas Vēstnesim”

Drīzumā mēs atzīmēsim ANO nama Latvijā piekto gadskārtu. Kopš 1999.gada jūlija zilais ANO karogs plīvo Pils ielā 21, UNESCO kultūras mantojuma sarakstā iekļautā pilsētas daļā starp prezidentes pili un vecpilsētas centrālo laukumu. Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 1999.gadā, atklājot ANO namu, izteica pārliecību, ka ANO nama atklāšana sniegs jaunu impulsu Latvijas un ANO attiecībās. Tuvojoties šai gadskārtai, es gribētu pateikties Latvijas valdībai par lielisko mājvietu.

KELENE.PNG (93975 bytes)
Gabriele Kēlere

Simbols ilgtspējīgai tautas attīstībai

ANO pamatmērķis ir ilgtspējīga tautas attīstība. Tas savukārt nozīmē, ka cilvēktiesības ir neatņemamas un ka indivīda izslēgšana no sabiedrības, pamatojoties uz etnisko piederību, valodu, dzimumu, ekonomisko stāvokli vai uzskatiem, nav pieļaujama. Vēl tas nozīmē, ka jāizskauž nabadzība un ka sabiedrība ir atbildīga par tās mazaizsargātajiem locekļiem. Tautas attīstība nozīmē izglītību un veselības aprūpi visiem un vides saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Tautas attīstības izpratnē ekonomikas pieaugums ir tikai instruments minēto mērķu sasniegšanai, nevis mērķis pats par sevi.
ANO nams ir kļuvis par šo vērtību mājvietu un arī mītni piecām ANO aģentūrām – ANO Attīstības programmai, ANO Bērnu fonda Latvijas Nacionālajai komitejai, ANO Iedzīvotāju fondam, Pasaules veselības organizācijai un Starptautiskajai migrācijas organizācijai. Šo aģentūru 25 darbinieki kopīgi strādā, lai sekmētu tautas attīstību. Mūsu darbs saistīts ar sabiedrības integrāciju, valsts pārvaldes stiprināšanu, jaunatnes un mazaizsargāto sabiedrības grupu veselības jautājumiem, bērnu tiesību jautājumiem, cilvēku tirdzniecības problēmām un vides ilgtspēju. Mūsu darbības virzieni varētu likties savstarpēji nesaistīti, tomēr tas, ka mēs strādājam blakustelpās, dod mums iespēju radīt lieliskas idejas kopējām programmām un aktivitātēm.
Darbošanās kopīgā mājā ir mainījusi mūsu darba veidu. Mēs esam ANO ģimene ne tikai vārdos, bet arī darbos. Kāda ārvalstu eksperte, viesojoties ANO namā, izteicās, ka tas drīzāk atgādina māju, nevis biroju.

Iespēja darboties kopā

ANO nams mums dod iespēju aktīvi veidot to, ko mēs saucam par sinerģiju – kopīgas enerģijas, kas balstās uz mūsu vērtībām. ANO aģentūras un ANO komunikāciju eksperts kopā ar ANO pastāvīgo koordinatoru pieņem lēmumus par mūsu darba prioritātēm – Latvijai aktuāliem globālajiem notikumiem un jautājumiem, kuriem vēlamies pievērst Latvijas politiķu, akadēmisko aprindu, pilsoniskās sabiedrības un katra indivīda uzmanību.
Piemēram, 2003.gadā grupa izcilu Latvijas pētnieku, intensīvi sadarbojoties ar ANO Attīstības programmas ekspertiem un citām ANO aģentūrām, izstrādāja pārskatu par tautas attīstību Latvijā. ANO nams bija pārskata sagatavošanas mītne, kurā noritēja intelektuālas diskusijas un pētījuma sagatavošana. Pārskats saņēmis pozitīvu novērtējumu no Latvijas inteliģences, kas interesējas par cilvēka drošības jautājumiem; sociālajiem darbiniekiem, kas ikdienā saskaras ar cilvēkiem sarežģītās dzīves situācijās; pašvaldību vadītājiem, kas plāno resursus sabiedrības attīstībai, un parlamentāriešiem, kas veido Latvijas nākotnes attīstības stratēģiju.
Līdztekus mūsu ikdienas darbam, projektu veidošanai un vadīšanai ANO nams ir vieta dažādām sanāksmēm un notikumiem. Katru nedēļu ANO aģentūras kopā ar saviem sadarbības valdības partneriem rīko publiskas diskusijas, preses konferences un seminārus. Mēs rīkojam pasākumus plašai sabiedrībai Pasaules veselības dienā, ANO dienā, Starptautiskajā sieviešu dienā un citās ANO sistēmai un Latvijai svarīgās dienās. Bieži nevalstiskās organizācijas izmanto mūsu telpas saviem semināriem, kas saistīti ar ANO jautājumiem. Mēs esam vieta, kur tiekas profesionāļi, kas strādā ar HIV/AIDS slimnieku, invalīdu un cilvēktiesību jautājumiem.
Reizēm mēs arī svinam, rīkojot kopāsanākšanu mūsu valdības partneriem, diplomātiskajām aprindām un privātajam sektoram. Tas palīdz mums stiprināt sociālos kontaktus un atzīmēt kopīgos panākumus, kā arī dod iespēju tikties ar ANO amatpersonām, kas apmeklē Latviju.

ANOMAJA.PNG (127855 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Katram pieejams

ANO nams ir arī publiski pieejama vieta. ANO Informācijas centru mēnesī apmeklē vairāk nekā 300 lasītāju, kuru rīcībā ir 2000 publikācijas un iespēja konsultēties ar centra bibliotekāri par referātiem, rakstiem un runām nepieciešamo informāciju. ANO namā arī notiek Latvijas mūsdienu mākslinieku izstādes. Protams, Ziemassvētkos ANO namā var iegādāties slavenās UNICEF atklātnes un dāvanas.
Ir nepieciešama divu pušu sadarbība. ANO ģenerālsekretārs piešķir ANO nama statusu, ja ir izpildīti vairāki priekšnosacījumi. Pirmkārt, tā ir nepieciešamība pārstāvēt kopīgo ANO tēlu, līdzīgi kā tas tiek darīts ar ANO pastāvīgā koordinatora institūciju. Pastāv arī administratīvi priekšnosacījumi. Proti, kopīgas telpas, semināru zāles un administratīvais atbalsts dod iespēju ietaupīt resursus. ANO nams ir arī labs un ekonomisks veids, kā panākt kolēģu drošību, kas ANO sistēmai sagādā aizvien vairāk raižu.
Otrkārt, ir nepieciešama valdības ieinteresētība piešķirt lietošanā šādu namu. Tas ANO sistēmai ir liels gods. ANO nams Latvijā ir viens no 50 šādiem namiem pasaulē, un iespējams, ka tas ir visskaistākais. Mums gribētos domāt, ka ANO nams Latvijā ir arī visproduktīvākais!

Nama jaunā sūtība Latvijas pārmaiņu laikā

Drīzā nākotnē Latvijā paredzamas jaunas pārmaiņas. Jau parīt, 1. maijā, Latvija iestāsies Eiropas Savienībā. Ar laiku Latvija pati sāks aktīvi sadarboties ar citām valstīm, sniedzot tehniskās konsultācijas un daloties savā pieredzē kā jauna nācija. Mūsu mītnē ANO namā norit domu apmaiņa ar Latvijas politikas veidotājiem un akadēmiķiem par to, kādai vajadzētu būt Latvijas palīdzībai citām valstīm, iepazīstot attīstīto valstu pieredzi un izzinot nabadzīgo un krīzes skarto valstu attīstības vajadzības.
Es domāju, ka Latvijai kā aizvien aktīvākai ANO dalībvalstij paveras jaunas iespējas. Tas piešķir ANO namam jaunu nozīmi. Tas nav vairs tikai simbols ANO darbam Latvijā un Latvijas centieniem stiprināt tautas attīstību. ANO nams aizvien biežāk ir vieta konsultācijām par Latvijas darbu ANO. ANO ģimene Latvijā vēlētos, lai nams kalpotu kā iedvesmas avots Latvijas valdībai un sabiedrībai, domājot par Latvijas lomu ANO. Jānosauc vairākas jomas, kurās Latvija guvusi labus panākumus un kurās tā var kļūt par “ekselences centru”. Neraugoties uz sarežģīto un sāpīgo vēsturi, Latvija ir guvusi vērtīgu pieredzi nācijas veidošanā, kā arī etnisko un valodas grupu integrācijā un cenšas novērst nabadzību. Varbūt ir iespējams, ka ANO nams, kas šobrīd ir mītne ANO aģentūrām Latvijā, varētu pārtapt ANO namā, kas uzņemtu kādu starptautisku ANO aģentūru, kura ar savām idejām, izpēti un ieteikumiem atbalsta arī citus pasaules reģionus.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!