• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izcilā valststiesību zinātnieka grāmatas atkārtots izdevums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2004., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija gandrīz gatava Eiropolam

Vēl šajā numurā

29.04.2004., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izcilā valststiesību zinātnieka grāmatas atkārtots izdevums

KOKOREVICA.PNG (90090 bytes)
Izcilā tiesību zinātnieka grāmatas atvēršanas svētkos Dace Kokorēviča lasa savas mātes vēstules, ko viņa rakstījusi tēvam Kārlim Dišleram
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pirmskara neatkarīgās Latvijas valsts likumdošana un tiesību zinātne ir pamats, uz kura jābalstās mūsdienu Latvijas likumdošanai, tiesu praksei un tiesību zinātnei. Tieši šī iemesla dēļ pirmskara Latvijas tiesību zinātnieku mantojuma apzināšana un izmantošana ir ļoti būtiska mūsdienu juridiskās domas veidošanā un attīstībā. Apgūstot valsts un administratīvās tiesības, ir svarīgi iepazīties ar pirmskara Latvijas izcilākā valststiesību zinātnieka Kārļa Dišlera darbiem.

Aprīļa nogalē valsts akciju sabiedrība “Tiesu namu aģentūra” laidusi klajā 1925.gadā izdotās K.Dišlera grāmatas “Latvijas valsts varas orgāni un viņu funkcijas” atkārtotu izdevumu. Tā ievaddaļā lasām Publisko tiesību institūta direktora Arvīda Dravnieka rakstu “Satversmes noteiktās valsts iekārtas vēsturiskās interpretācijas autoritatīvākais palīgavots”. Tas ikkatram lasītājam un jo īpaši juristiem palīdzēs labāk izprast šīs K.Dišlera grāmatas nozīmi mūsdienās. Jāpiebilst, ka skaudru, emocionālu noskaņu rada Kārļa Dišlera meitas Ilgas rakstītās dienasgrāmatas fragmenti, kas tapuši izsūtījumā Sibīrijā. Kārļa Dišlera mazmeita Dace Kokorēviča ļāvusi arī šīs grāmatas lasītājiem nedaudz ielūkoties vēstulēs, ko Ilga rakstījusi tēvam īsi pēc viņa nāves.
Šī grāmata iecerēta kā valststiesību mācību grāmata jeb, autora vārdiem, “dogmatiska rakstura darbs par Latvijas Republikas Satversmē noteiktajiem valsts varas orgāniem un viņu funkcijām”. Tā ir grāmatas mūsdienu galvenā vērtība – iespēja bez speciālas izglītības un padziļinātām studijām aptvert mūsu valsts uzbūvi atbilstoši tās veidotāju priekšstatiem.
Grāmatas atvēršanas pasākumā, kas notika 28.aprīlī Latvijas Universitātē, piedalījās Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Egils Levits, tieslietu ministre Vineta Muižniece, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, LU mācībspēki un citi interesenti.

Rita Belousova, “LV”
rita.belousova@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!