• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paaugstināts drošības slieksnis kautproduktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2004., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārbauda kravas autotransportu

Vēl šajā numurā

29.04.2004., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paaugstināts drošības slieksnis kautproduktiem

No 1.maija Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsāks visu nokauto govju, kas vecākas par 30 mēnešiem un ir paredzētas cilvēku patēriņam, izmeklēšanu uz govju sūkļveida encefalopātiju (GSE) jeb tā dēvēto govju trakuma slimību.

GSE saslimšanas gadījumi ir konstatēti vairāk nekā divdesmit, arī Eiropas Savienības valstīs. Šī slimība nodara milzīgus zaudējumus zemniekiem. Turklāt tā rada augstu risku patērētājiem, jo precīzu slimības diagnozi iespējams uzstādīt tikai pēc dzīvnieka nāves, laboratoriski izmeklējot dzīvnieka smadzeņu paraugu, atgādina PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Vilne. Pastāv arī uzskats, ka GSE ir tieša saistība ar Kreicfelda-Jakoba slimību cilvēkiem.
Tāpēc, lai nepieļautu iespēju, ka slimu dzīvnieku kautprodukti nonāktu tirgū, Eiropas Savienības tiesību normas paredz noņemt smadzeņu paraugus visiem riska grupas dzīvniekiem un visām veselām cilvēku patēriņam nokautām govīm, kuras vecākas par 30 mēnešiem.
Pēc I.Vilnes sniegtajām ziņām, iepriekšminētajiem kritērijiem atbilstošos veselos mājlopus varēs kaut Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora apstiprinātās kautuvēs, kur tiks noņemti arī paraugi un nosūtīti izmeklēšanai uz GSE. Par paraugu noņemšanu un laboratorisko izmeklēšanu maksā valsts.
Līdz šim dienests varēja pilnībā nodrošināt tikai riska grupu dzīvnieku izmeklēšanu, bet veselās govis, kas vecākas par 30 mēnešiem un paredzētas cilvēku patēriņam, tika izmeklētas izlases veidā. Kā skaidro I.Vilne, pie riska grupas pieder piespiedu kārtā nokautās govis, kas ir vecākas par 24 mēnešiem, govis, kas ir vecākas par 24 mēnešiem un kam pirmskaušanas apskates laikā konstatētas kādas slimības pazīmes, visu vecumu uz GSE klīniski aizdomīgie govju sugas dzīvnieki, kā arī mājlopi, kas nobeigušies un bijuši vecāki par 24 mēnešiem.
Kopumā pērn uz GSE izmeklēts vairāk nekā 6000 govju. Gandrīz pieci tūkstoši no tām bija nokautās govis, kas vecākas par 30 mēnešiem un paredzētas cilvēku patēriņam. Līdz šim Latvijā slimība nav konstatēta.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!