• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kārtību, kādā identificē preces saskaņā ar Eiropas Savienības kombinēto nomenklatūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2004., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.653

Par TARIC nacionāliem papildkodiem

Vēl šajā numurā

29.04.2004., Nr. 67

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 652

Pieņemts: 27.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.652

Rīgā 2004.gada 27.aprīlī

Par kārtību, kādā identificē preces saskaņā ar Eiropas Savienības kombinēto nomenklatūru

1. Lai nodrošinātu muitas lietas regulējošu normatīvo aktu ievērošanu un pareizu piemērošanu, Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Muitas Kodeksa (Padomes 1992.gada 12.oktobra Regula Nr. 2913/92 par Kopienas Muitas Kodeksa pieņemšanu) 13.pantā ir noteikts, ka muitas iestādes saskaņā ar spēkā esošiem nosacījumiem var veikt jebkāda veida kontroli, kādu tās uzskata par nepieciešamu, lai nodrošinātu muitas noteikumu pareizu piemērošanu. Atbilstoši ES Muitas Kodeksa 72.pantam muitas iestādes veic nepieciešamos preču identificēšanas pasākumus, ja tie ir vajadzīgi, lai izpildītu tās muitas procedūras piemērošanas nosacījumus, kurai preces ir deklarētas. Pamatojoties uz minēto, apstiprinu kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) muitas iestādes identificē preces saskaņā ar ES kombinēto nomenklatūru.

2. Preču identificēšanu saskaņā ar ES kombinēto nomenklatūru muitas kontroles vajadzībām veic par preču klasifikācijas jautājumiem atbildīgās VID Rīgas muitas reģionālās iestādes, VID Latgales reģionālās iestādes Muitas pārvaldes, VID Zemgales reģionālās iestādes Muitas kontroles pārvaldes, VID Vidzemes reģionālās iestādes Muitas pārvaldes, VID Kurzemes reģionālās iestādes Muitas pārvaldes Tarifu daļu Preču klasifikācijas sektoru (turpmāk – VID reģionālo muitas iestāžu struktūrvienības) pilnvarotas amatpersonas (kā pirmā instance), pamatojoties uz rakstveida pieteikumu preces identificēšanai saskaņā ar ES kombinēto nomenklatūru (turpmāk – pieteikums) (1.pielikums).
3. VID Galvenās muitas pārvaldes Tarifu daļas Preču klasifikācijas nodaļa veic preču identificēšanu saskaņā ar ES kombinēto nomenklatūru kā otrā instance, kā arī pamatojoties uz VID Centrālā aparāta struktūrvienību rakstveida pieteikumu.
4. Pieteikumā ietver informāciju par visiem konkrētās preču piegādes dokumentiem, pievienojot minēto dokumentu kopijas:

4.1. piegādes līgumu;
4.2. preču pavadzīmi;
4.3. rēķinu;
4.4. muitas deklarāciju (VAD);
4.5. preces izcelsmes sertifikātu;
4.6. preces kvalitāti apliecinošus dokumentus – kvalitātes vai analītisko sertifikātu un drošības datu lapu jaukta sastāva ķīmiskajām precēm;
4.7. preču katalogus, fotogrāfijas un citu preces viennozīmīgai identifikācijai nepieciešamo informāciju.

5. Gadījumos, kad preces klasifikācija ir nosakāma tikai pēc preces parauga detalizētas izpētes vai laboratoriskās testēšanas rezultātu saņemšanas, pieteikumam pievieno preces paraugus.
6. Preču paraugu ņemšanu veic saskaņā ar metodēm, kas paredzētas spēkā esošajos noteikumos, kā arī atbilstoši Padomes 1992. gada 12. oktobra Regulas Nr. 2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi 37., 68. un 69.pantā un Komisijas 1993. gada 2. jūlija Regulas Nr. 2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes Regulai Nr. 2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi, 182., 242. un 243. pantā noteiktajai kārtībai. Par preču paraugu ņemšanu tiek informēts preču deklarētājs vai tā pārstāvis. Šim nolūkam aizpilda noteikta parauga paziņojumu par preču paraugu ņemšanu (2.pielikums).
7. Pieteikumu var piemērot tikai uz konkrētās piegādes precēm.
8. Pieteikumu sagatavo atbildīgās amatpersonas (muitas kontrolpunktu priekšnieki, maiņu priekšnieki, citas muitas iestāžu struktūrvienību pilnvarotas amatpersonas).
9. Rakstveida preces identifikācijas atzinumu (turpmāk – atzinums) (3.pielikums), pamatojoties uz rīkojuma 2. un 4.punktā minēto pieteikumu, sagatavo atbildīgās VID reģionālo muitas iestāžu struktūrvienību pilnvarotas amatpersonas (kā pirmā instance) un VID Galvenā muitas pārvalde šī rīkojuma 3.punktā minētajos gadījumos, ievērojot pieteikumu iesniegšanas rindas kārtību un nodrošinot objektīvu pieteikumam pievienoto materiālu izvērtēšanu, kā arī kvalitatīvu atzinuma sagatavošanu.
10. Ja, identificējot preces, rodas nepieciešamība saņemt papildu informāciju, muitas iestāde ir tiesīga pieprasīt šo informāciju un preču paraugus no preču deklarētāja vai tā pārstāvja.
11. Ja preces identificēšana nav iespējama bez fizikāli-ķīmisko analīžu veikšanas, tad VID reģionālo muitas iestāžu struktūrvienību pilnvarotas amatpersonas sagatavo noteikta parauga pieteikumu testēšanai (4.pielikums) un to kopā ar preču paraugiem iesniedz VID Galvenās muitas pārvaldes Muitas laboratorijā. Ja VID Galvenās muitas pārvaldes Muitas laboratorijā nav iespējams veikt nepieciešamās analīzes, tad tā piesaista analīžu veikšanai citas laboratorijas, ar kurām VID vai VID Galvenajai muitas pārvaldei ir savstarpējās sadarbības līgumi vai citas darījumu attiecības. Pēc analīžu datu saņemšanas VID reģionālo muitas iestāžu atbildīgās struktūrvienības sagatavo preces identifikācijas atzinumu.
12. Atzinumus sagatavo preču klasifikācijas struktūrvienību pilnvaroti eksperti (paraksts, datums un amata nosaukuma spiedogs) un paraksta VID reģionālo muitas iestāžu vadība.
13. Gadījumos, kad, sniedzot atzinumu, muitas iestādēm rodas īpašas izmaksas, piemēram, veicot preču paraugu ņemšanu, laboratorisko izpēti, neatkarīgo ekspertīzi vai preces nododot atpakaļ, šīs izmaksas var likt apmaksāt preču deklarētājam vai tā pārstāvim.
14. Izsniegtos atzinumus elektroniski nosūta VID Galvenajai muitas pārvaldei desmit darba dienu laikā pēc atzinuma izsniegšanas. Pēc VID Galvenās muitas pārvaldes pieprasījuma kopā ar atzinumu nosūta arī šī rīkojuma 4.punktā minētos preču piegādes dokumentus un preču paraugu fotogrāfijas. Kārtību, kādā tiek veidota vienota visu izsniegto atzinumu datu bāze, nosaka VID Galvenā muitas pārvalde.
15. Izsniegtie atzinumi ir saistoši visām VID reģionālo iestāžu muitām, un tos var piemērot tikai konkrētās piegādes precēm.
16. Rīkojumā minēto pieteikumu un atzinumu reģistrāciju veic saskaņā ar VID reģionālo muitas iestāžu un VID Galvenās muitas pārvaldes noteikto iekšējo kārtību.
17. VID Galvenā muitas pārvalde pārbauda noteiktās preču klasifikācijas pamatotību un veic par preču klasifikācijas jautājumiem atbildīgo amatpersonu atestāciju un pilnvarošanu, izsniedzot zināšanas apliecinošu apliecību. Atbildīgo amatpersonu atestācija notiek vienu reizi gadā.
18. Deklarētājs vai tā pārstāvis ir tiesīgs iepazīties ar izsniegto atzinumu.
19. Atzinumu var pārsūdzēt saskaņā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 22.pantā un ES Muitas Kodeksa 243.pantā noteikto kārtību.

20. Rīkojums stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.
21. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.
22. Ar šā rīkojuma spēkā stāšanos spēku zaudē Valsts ieņēmumu dienesta 2003.gada 14.janvāra rīkojums Nr.44 “Par kārtību, kādā identificē preces saskaņā ar Latvijas kombinēto nomenklatūru”.

Ģenerāldirektora pirmais vietnieks, Galvenās muitas pārvaldes direktors M.Tols

 

1.pielikums

652001.PNG (84612 bytes)

2.pielikums

652002.PNG (132097 bytes)

3.pielikums

652003.PNG (99640 bytes)

4.pielikums

652004.PNG (76950 bytes)
 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!