• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Instrukcija par personu un transportlīdzekļu robežkontroles organizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2004., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87908

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts robežsardzes iekšējais normatīvais akts Nr.5

Instrukcija par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas nosacījumu kontroli

Vēl šajā numurā

30.04.2004., Nr. 68

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts robežsardze

Veids: instrukcija

Numurs: 2

Pieņemts: 27.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts robežsardzes iekšējais normatīvais akts Nr.2

Rīgā 2004.gada 27.aprīlī

Instrukcija par personu un transportlīdzekļu robežkontroles organizāciju

Izdota saskaņā ar Akta par Čehijas Republikas, Igaunijas Republikas, Kipras Republikas,
Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas, Ungārijas Republikas, Maltas Republikas,
Polijas Republikas, Slovēnijas Republikas un Slovākijas Republikas pievienošanās
nosacījumiem un pielāgojumiem līgumos, kas ir Eiropas Savienības pamatā, 3.pantu

1. Šī instrukcija reglamentē robežsargu darbību, organizējot un veicot personu un transportlīdzekļu robežkontroli.

2. Robežsargi veic personu un transportlīdzekļu robežkontroli gan uz Eiropas Savienības ārējām robežām (ar Krievijas Federāciju, Baltkrievijas Republiku, starp-tautiskajās ostās un lidostās), gan uz “pagaidu” ārējām robežām (ar Lietuvas Republiku un Igaunijas Republiku), ievērojot Eiropas Savienības normatīvo aktu un šīs instrukcijas nosacījumus.

3. Ārzemniekiem, kuri nav Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas vai Šveices Konfederācijas pilsoņi, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, veic pilno kontroli (personu un transportlīdzekļu datorizēto kontroli, izmantojot tiesībsargājošo institūciju datu bāzes; nepieciešamības gadījumā: dokumentu padziļinātu pārbaudi, personas izcelsmes noskaidrošanu, transportlīdzekļu un personīgo mantu apskati, darba un uzturēšanās nosacījumu un attiecīgo pamatojuma dokumentu pārbaudi un citus Šengenas Kopējā rokasgrāmatā un Ministru kabineta 2001.gada 10.jūlija noteikumos Nr.310 “Kārtība, kādā personas šķērso Latvijas Republikas valsts robežu” noteiktos pasākumus).

4. Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas pilsoņiem un Latvijas Republikas nepilsoņiem, izņemot šīs instrukcijas 6.punktā minētos gadījumus, piemēro minimālo kontroli – personas identitātes pārbaudi, pamatojoties uz uzrādīto ceļošanas dokumentu (fotogrāfijas un personas salīdzināšanu), uzrādītā ceļošanas dokumenta ātru un vienkāršotu pārbaudi (derīguma termiņa un viltojuma pazīmju esamības vizuālo pārbaudi).

5. Dzelzceļa robežkontroles punktos nepieprasa aizpildīt robežas šķērsošanas anketas Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas pilsoņiem un Latvijas Republikas nepilsoņiem.

6. Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas pilsoņiem un Latvijas Republikas nepilsoņiem pilno kontroli vai tās atsevišķus elementus veic gadījumos, kad:

6.1. personas uzvedības un/vai intervijas rezultātā rodas aizdomas par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu;
6.2. ir ieviesta pastiprināta robežapsardzība vai robežkontrole;
6.3. saņemta informācija par gatavotiem noziedzīgiem nodarījumiem vai citiem normatīvajos aktos paredzētiem pārkāpumiem;
6.4. veicot dokumentu pārbaudi, rodas šaubas par to autentiskumu;
6.5. citos gadījumos, kad ir pamats uzskatīt, ka persona var apdraudēt Latvijas Republikas drošību, sabiedrisko kārtību un citu personu veselību.

7. Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas pilsoņi drīkst šķērsot Latvijas Republikas valsts robežu arī ar derīgu personas apliecību (identifikācijas karti) kā ceļošanas dokumentu.

8. Robežsargi atļauj šķērsot valsts robežu ar ceļošanas dokumentu “ceļotāju saraksts skolas ekskursijām Eiropas Savienībā” bez vīzām skolēniem, kas ceļo vispārizglītojošas skolas skolēnu grupā saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes 1994.gada 30.novembra lēmumu Nr.94/795/JHA par kopīgu rīcību, ko Padome, pamatojoties uz K3.panta 2.punkta b) apakšpunktu Līgumā par Eiropas Savienību, pieņēmusi attiecībā uz ceļošanas iespējām skolēniem no trešajām valstīm, kuri ir kādas dalībvalsts rezidenti.

9. Latvijas Republikā pastāvīgi dzīvojoši bērni, kuriem ir Latvijas Republikas valstiskā piederība, šķērso valsts robežu Ministru kabineta 2001.gada 10.jūlija noteikumu “Kārtība, kādā personas šķērso Latvijas Republikas valsts robežu” VII sadaļā “Kārtība, kādā valsts robežu šķērso bērni” noteiktajā kārtībā.

10. Robežsargi nodrošina labvēlīgu attieksmi, piešķirot prioritāti attiecībā pret citiem ceļotājiem robežas šķērsošanas vietās diplomātisko, oficiālo un dienesta pasu turētājiem, ja viņi ceļo, pildot savus oficiālos pienākumus, saskaņā ar Šengenas Kopējās rokasgrāmatas 6.6.punktu.

11. Robežsargi atļauj šķērsot valsts robežu Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonā akreditētiem diplomātiem, ievērojot šādus nosacījumus:

11.1. Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas diplomātiem, uzrādot akreditācijas karti, – nepieprasa citus dokumentus;
11.2. valstu, ar kurām Latvijas Republikai ir bezvīzu režīms, Ukrainas, Turcijas un Armēnijas diplomātiem, uzrādot akreditācijas karti, – pieprasa uzrādīt pasi;
11.3. valstu, ar kurām Latvijas Republikai ir vīzu režīms, diplomātiem, izņemot Ukrainu, Turciju un Armēniju, uzrādot akreditācijas karti, – pieprasa uzrādīt pasi ar Latvijas Republikas vīzu.

12. Robežsargi piešķir prioritāti attiecībā pret pārējiem ceļotājiem robežkontroles pārbaužu laikā (parasti, kad vien tas ir iespējams) starptautisko organizāciju izsniegto dokumentu turētājiem, tiem pildot sava amata pienākumus, saskaņā ar Šengenas Kopējās rokasgrāmatas 6.11.punktu (arī gadījumos, kad iepriekšminēto dokumentu paraugu nav Valsts robežsardzes rīcībā, bet to īstums nav apšaubāms):

12.1. nepieprasa citu ceļošanas dokumentu no personām, kuras uzrāda starptautiskās organizācijas ceļošanas dokumentu, pēc kura var secināt, ka tas ir Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas pilsonis;
12.2. personām, pēc kuru starptautiskās organizācijas ceļošanas dokumenta nevar secināt, ka tas ir Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas pilsonis vai var secināt, ka tas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas pilsonis – pieprasa citu ceļošanas dokumentu, bet, ja tāda nav – konsultējas ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu (diennakts tālr. 9287398) un/vai risina jautājumu par personas robežšķērsošanu saskaņā ar Robežsardzes likuma 10.panta 3.daļu.

13. Robežsargi izdod uz valsts robežas Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.217 “Vīzu noteikumi” noteiktajos robežkontroles punktos vienota Eiropas Savienības parauga vīzas.

14. Robežsargi ievēro Eiropas Savienības Padomes 2001.gada 15.marta Regulu (EK) Nr. 539/2001, ar ko uzskaitītas trešās valstis, kuru pilsoņiem, šķērsojot dalībvalstu ārējās robežas, ir jābūt vīzām, kā arī tās trešās valstis, kuru pilsoņi ir atbrīvoti no šīs prasības.

15. Bezvīzu ieceļošanas kārtību, piemēro Ukrainas, Turcijas un Armēnijas diplomātisko pasu turētājiem, Armēnijas dienesta pasu turētājiem un Ukrainas Republikas pilsoņiem, kuri ir jūras kuģu apkalpju locekļi.

16. Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas pilsoņu laulātiem, augšupējiem un lejupējiem radiniekiem (bērniem un adoptētajiem līdz 21 gada vecumam, bet apgādībā esošajiem arī pēc 21 gada vecuma sasniegšanas), kuri nav Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas vai bezvīzu valstu pilsoņi, uzrādot attiecīgo šī fakta apliecinošu dokumentu, un kuri robežkontroles punktā ierodas kopā ar laulāto, vecākiem vai pieaugušiem bērniem – Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas pilsoņiem, vīzu izsniedz ar robežkontroles punkta priekšnieka vai robežkontroles punkta maiņas vecākā ikreizēju individuālu lēmumu.

17. Latvijas Republikas pavalstnieku laulātiem, augšupējiem un lejupējiem radiniekiem vīzas robežkontroles punktos neizsniedz – tiem jāsaņem vīzas Latvijas Republikas konsulārajās iestādēs ārzemēs – izņemot gadījumus, kad vīzu izsniedz humānu apsvērumu dēļ.

18. Personas, kam ir bēgļa ceļošanas dokuments, kuru izdevusi Dānijas Karaliste, Apvienotā Karaliste, Īrijas Republika, Islandes Republika, Lihtenšteinas Firstiste, Maltas Republika, Norvēģijas Karaliste, Zviedrijas Karaliste vai Šveices Konfederācija, drīkst ieceļot Latvijas Republikā bez vīzas saskaņā ar Šengenas Kopējās rokasgrāmatas 6.3.1.punkta nosacījumiem.

19. Ārvalstu jūrniekiem robežkontroles punktos var izsniegt grupas tranzītvīzu saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes 2003.gada 27.februāra Regulu Nr.415/2003 par vīzu izsniegšanu uz robežas, to skaitā šādu vīzu izsniegšanu caurbraucējiem jūrniekiem.

20. Personām, kurām ir ceļošanas dokumenti, kas nav atzīti Latvijas Republikā, robežsargi vīzas uzlīmē uz veidlapas vīzas uzlīmēšanai saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes 2002.gada 18.februāra Regulu Nr.333/2002 par vienotas formas veidlapām vīzu uzlīmēšanai, ko dalībvalstis izdevušas personām, kurām ir ceļošanas dokumenti, ko neatzīst dalībvalsts, kura izsniedz šo veidlapu.

21. Robežsargi ieceļošanas atteikumu noformē saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes 2004.gada 23.marta Lēmuma Nr.6388/04 par Kopīgās rokasgrāmatas papildināšanu, prasībām.

22. Robežsargi robežas šķērsošanas atzīmes izdara ar Šengenas parauga robežsargu individuālajiem spiedogiem. Spiedogu atzīmes izdara tikai trešo valstu pilsoņu ceļošanas dokumentos, atzīmējot šo personu robežšķērsošanas faktu.

23. Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas, Andoras Firstistes, Monako Firstistes, Sanmarīno Republikas pilsoņu, kā arī Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas un Igaunijas Republikas nepilsoņu ceļošanas dokumentos robežas šķērsošanas atzīmes neizdara.

24. Valsts robežsardzes teritoriālo pārvalžu priekšnieki organizē robežkontroli robežpārejas punktos uz Latvijas Republikas – Lietuvas Republikas un Latvijas Republikas – Igaunijas Republikas robežas kā robežkontroles punktos, bet robežkontroli tajos veic noteiktajā darba laikā. Katru robežšķērsošanas vietu, kas strādā tikai noteiktajā darba laikā, aprīko ar darba laiku norādošu informatīvo plāksni.

25. Robežsargi atļauj šķērsot valsts robežu visu valstu piederīgajiem ar visu veidu transportlīdzekļiem, kravām un precēm visās darbojošās robežšķērsošanas vietās uz Latvijas Republikas – Lietuvas Republikas robežas un Latvijas Republikas – Igaunijas Republikas robežas, ievērojot vīzu režīma nosacījumus.

26. Robežsargi veic Lietuvas Republikas un Igaunijas Republikas ieceļošanas vīzu atvēršanu un aizvēršanu ar Latvijas Republikas robežsargu individuālajiem spiedogiem vienpusējās/vienkāršotajās un kopīgajās/apvienotajās robežšķērsošanas vietās uz Latvijas Republikas – Igaunijas Republikas un Latvijas Republikas – Lietuvas Republikas robežas.

27. Robežsargi atļauj šķērsot valsts robežu, izbraucot no Latvijas Republikas, Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas pilsoņiem ar transportlīdzekļiem un precēm personīgai lietošanai visos darbojošos robežpārejas punktos uz Latvijas Republikas – Krievijas Federācijas robežas un informē šajā punktā minētās personas, ka Krievijas Federācijā viņiem ieceļošana var tikt atteikta.

28. Robežsargi atļauj šķērsot valsts robežu visās darbojošās robežšķērsošanas vietās, iebraucot Latvijas Republikā, Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas pilsoņiem ar transportlīdzekļiem un precēm personīgai lietošanai visos darbojošos robežpārejas punktos uz Latvijas Republikas – Krievijas Federācijas robežas.

29. Robežsargi atļauj šķērsot valsts robežu Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas pagastu pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kg un precēm personīgai lietošanai visos darbojošos robežpārejas punktos uz Latvijas Republikas – Baltkrievijas Republikas robežas.

30. Robežsargi veic sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku atbildības obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas polišu esamības kontroli tikai Latvijas Republikā un ārpus Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas reģistrētiem transportlīdzekļiem.

31. Robežsargi Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas pilsoņiem neveic veselības apdrošināšanas polišu esamības kontroli.

32. Robežsargi atļauj ieceļot valstī šādām personām, kuru ceļošanas dokumentu derīguma termiņš ir mazāks par trim mēnešiem:

32.1. Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas pilsoņiem un to ģimenes locekļiem;
32.2. starptautisko organizāciju izsniegto dokumentu turētājiem;
32.3. bēgļu ceļošanas dokumentu turētājiem, kuriem Latvijas Republikas vīzas nav nepieciešamas.

33. Šī instrukcija stājas spēkā 2004.gada 1.maijā.

34. Šīs instrukcijas 20.punkts stājas spēkā 2004.gada 12.augustā.

35. Šīs instrukcijas 21.punkts stājas spēkā 2004.gada 1.jūnijā.

Valsts robežsardzes priekšnieks

robežsardzes ģenerālis G.Dāboliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!