• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par TIR karnešu noformēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2004., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.658

Par Metodiskajiem norādījumiem par vienotā administratīvā dokumenta aizpildīšanu

Vēl šajā numurā

30.04.2004., Nr. 68

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 657

Pieņemts: 27.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.657

Rīgā 2004.gada 27.aprīlī

Par TIR karnešu noformēšanu

1. Lai nodrošinātu vienveidīgu TIR karnešu noformēšanu un aizpildīšanu saskaņā ar Muitas konvenciju par starptautiskajiem preču pārvadājumiem, izmantojot TIR karneti (1975.gada konvencija), apstiprinu TIR karnešu noformēšanas kārtību.

2. TIR karnetes aizliegts noformēt precēm, kuras minētas Eiropas Kopienas komisijas 1993.gada 2.jūlija Regulas Nr.2454/93 par Eiropas Kopienas Muitas kodeksa piemērošanas kārtību 44.c. pielikumā.
3. Atzīt par spēku zaudējušu:

3.1. Valsts ieņēmumu dienesta 2002.gada 20.septembra rīkojumu Nr.1776 “TIR karnetes noformēšanas kārtība”;
3.2. Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 24.jūlija rīkojumu Nr.544 “Par nosacījumiem, kādi jāievēro, pirms muitas amatpersona pieņem noformēšanai TIR karneti muitas iestādē uz robežas”;
3.3. Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 3.aprīļa rīkojumu Nr.232 “Par TIR pārvadājumu pārkāpumu dokumentēšanu”.

4. Rīkojums stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.
5. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors K.Ketners

TIR karnetes noformēšanas kārtība

I. Kārtībā lietotie termini

Robežmuitas iestāde – muitas iestāde uz Latvijas Republikas robežas, kas vienlaikus ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža vai muitas iestāde uz Eiropas Savienības ārējās robežas.

Nosūtītāja muitas iestāde – muitas iestāde Latvijas Republikā vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kurā preču kravai vai preču kravas daļai tiek uzsāktas izvešanas muitas formalitātes uz trešajām valstīm, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis un kurām tiek piemērota TIR procedūra. Nosūtītāju un saņēmēju muitas iestāžu kopējais skaits nedrīkst pārsniegt četri.
Saņēmēja muitas iestāde – muitas iestāde Latvijas Republikā vai Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurā preču kravai vai preču kravas

daļai tiek pabeigta TIR procedūra. Nosūtītāju un saņēmēju muitas iestāžu kopējais skaits nedrīkst pārsniegt četri.
TIR procedūra – kravas pārvadājums no nosūtītāja muitas iestādes līdz saņēmēja muitas iestādei saskaņā ar Muitas konvenciju par starptautiskajiem preču pārvadājumiem, izmantojot TIR karneti (1975.gada konvencija)(turpmāk – TIR konvencija).
Koordinējošā muitas iestāde – Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļa (Eksporta ielā 6, Rīgā, LV-1010).

Muitas spiedogs – Latvijas muitas spiedogs ar tekstu “This voucher must be forwarded to Transit Control division of National Customs board Kr.Valdemara street 1a, Rīga Latvija LV-1841”, ko izmanto TIR karnešu lapu atgriezeniskās saiknes nodrošināšanai ar koordinējošo muitas iestādi.
Datums, līdz kuram kravu nogādā nākamajā muitas iestādē – laika ierobežojums, līdz kuram kravu nogādā nākamajā muitas iestādē. Nosaka, ņemot vērā šādus faktorus:
1) transporta līdzekļa veidu,
2) maršrutu,
3) pārvadātāja sniegto informāciju.
VAD – vienotais administratīvais dokuments.
CMR – starptautisko autopārvadājumu pavadzīme.

II. Nosacījumi, pieņemot noformēšanai TIR karneti

1. Pirms muitas ierēdnis pieņem noformēšanai TIR karneti, viņš pārliecinās, ka:

1.1. TIR karnetes īpašnieks (pārvadātājs – pārvadātājfirmas pilnvarots pārstāvis), kurš iesniedz TIR karneti, ir Latvijā reģistrēta transportlīdzekļa vai vilcēja īpašnieks vai nomnieks. Nomas gadījumā TIR karnetes īpašnieks ir ierakstīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības piezīmju ailē kā nomnieks;
1.2. TIR karnetes īpašnieks (pārvadātājs – pārvadātājfirmas pilnvarots pārstāvis), kurš iesniedz TIR karneti, ir ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa vai vilcēja īpašnieks vai nomnieks. Nomas gadījumā uzrāda nomas līgumu vai tā kopiju, vai pilnvaru;
1.3. piekabe vai puspiekabe ir nomāta, TIR karnetes īpašnieks (pārvadātājam – pārvadātājfirmas pilnvarotam pārstāvim) uzrāda nomas līgumu vai tā kopiju, vai pilnvaru, un transportlīdzekļa atestācijas apliecības 8.ailē ir jābūt uzrādītam piekabes vai puspiekabes īpašniekam un/vai nomniekam;
1.4. transportlīdzeklim vai konteineram nav ārējo bojājumu, kuri liecina par iespēju piekļūt precei;
1.5. transportlīdzeklim priekšpusē un aizmugurē ir piestiprinātas taisnstūrveida plāksnītes “TIR”;
1.6. transportlīdzeklim ir TIR karnetes 16.ailē norādītais muitas kravas nodrošinājums;
1.7. transportlīdzeklis vai konteiners ir sertificēts pārvadājumam TIR režīmā saskaņā ar TIR konvencijas 12. un 13.pantu:
1.7.1. transportlīdzeklim ir Atestācijas apliecība (sertifikāts);
1.7.2. konteineram ir piestiprināta sertifikācijas plāksnīte (izņēmuma gadījumā pie pārvadātāja ir Atestācijas apliecība (sertifikāts));
1.8. TIR karnetē lapu numerācija ir pareizā secībā. Konstatējot novirzes, muitas ierēdnim jānoskaidro iemesli (no pārvadātāja jāpieprasa rakstisks paskaidrojums). Pēc TIR karnetes noformēšanas jāsastāda dienesta ziņojums, pielikumā jāpievieno pārvadātāja paskaidrojums un kopā ar TIR karnetes lapas oriģinālu jānosūta Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļai;
1.9. TIR karnetes visu lapu 1.ailē uzrādītais numurs atbilst uz TIR karnetes vāka uzrādītajam numuram.

2. Ja nav izpildīti 1.punktā (izņemot 1.6. un 1.9.apakšpunktu) minētie nosacījumi un nav iespējams tos novērst, precēm nepiemēro TIR procedūru. Šādos gadījumos pārvadājumu var turpināt vienīgi vispārējā kārtībā, noformējot VAD un nodrošinot galvojumu muitas procedūrai – tranzīts.
3. Ja 1.punktā (izņemot 1.6. un 1.9.apakšpunktu) minētie nosacījumi nav izpildīti un to konstatē izbraukšanas robežmuitas iestādē, noformē TIR karnetes zaļo lapu.
4. Gadījumā ja 1.punkta 9.apakšpunktā minētie nosacījumi nav izpildīti, muitas ierēdnis aiztur kravu, TIR karneti, kravas pavaddokumentus un ziņo atbilstošās VID reģionālās iestādes Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļai. TIR grāmatiņu kopā ar informatīvu vēstuli nosūta VID Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļai, kura pārbauda, vai TIR karnete nav viltota.
5. Ja pārbaudes laikā muitas iestādē konstatēti transportlīdzekļa vai konteinera ārējie bojājumi, kuri var radīt nelikumīgu preču pārvietošanas iespēju vai aizdomas par piekļūšanu precei, VID ierēdnis Atestācijas apliecības (sertifikāta) 10.ailē izdara attiecīgas atzīmes un norāda pārvadātājam par nepieciešamību novērst bojājumus.
6. Ja ārējos bojājumus:

6.1. nav iespējams novērst nekavējoties (24 stundu laikā), muitas ierēdnis nepieņem TIR karneti un pārvadājumu var turpināt vispārējā kārtībā;
6.2. ir iespējams novērst nekavējoties (24 stundu laikā), pārvadātājam, lai turpinātu pārvadājumu, ir tiesības novērst transportlīdzekļa vai konteinera ārējos bojājumus (piemēram, muitas kontroles punkta aizturēšanas laukumā), t.i., transportlīdzekli vai konteineru savest iepriekšējā kārtībā (atbilstoši TIR konvencijas 12. un 13.panta prasībām). Pēc ārējo bojājumu novēršanas muitas ierēdnis 11.ailē izdara attiecīgās atzīmes.

7. Ja transportlīdzekļa vai konteinera ārējie bojājumi konstatēti pārvadājuma laikā Latvijas teritorijā, muitas amatpersona Atestācijas apliecības (sertifikāta) 10.ailē izdara attiecīgas atzīmes, norāda pārvadātājam par nepieciešamajiem labojumiem un pavada transportlīdzekli vai konteineru līdz ārējo bojājumu novēršanas vietai (piemēram, muitas noliktavai). Ja bojājumus nav iespējams novērst, muitas ierēdnis TIR karneti noslēdz. Pārvadājumu turpina vispārējā kārtībā, noformējot VAD un nodrošinot galvojumu muitas procedūrai – tranzīts.
8. Ja transportlīdzeklim nav TIR karnetē norādīto muitas kravas nodrošinājumu vai tie ir bojāti, muitas ierēdnis veic kravas fizisko pārbaudi muitas kontroles zonā vai nosūta transportlīdzekli uz padziļinātās kontroles vietu, lai pārliecinātos, ka kravas saturs atbilst TIR karnetes manifestā un kravas pavaddokumentos uzrādītajām ziņām. Ja kravas saturs atbilst dokumentos uzrādītajām ziņām, kravai uzliek jaunus muitas kravas nodrošinājumus (muitas ierēdnis ieraksta TIR karnetes lapas 16.ailē – to skaitu un numurus) un noformē TIR karneti.
9. Pirms TIR karnetes noformēšanas muitas ierēdnis ievada TIR karnetes datus Asycuda sistēmā.
10. Muitas punkta ierēdnis pēc tam, kad ir ievadīti dati par TIR karneti Asycuda sistēmā un parādās standartpaziņojums “TIR karnete ir ievadīta vai nederīga. Formēt tikai pēc derīguma pārbaudes.”, atšķir gadījumus, kad krava ar TIR karneti ir reāli noformēta kādā no Latvijas Republikas muitas kontroles punktiem, no gadījumiem, kad noformēšanai tiek iesniegta viltota (nozagta/nozaudēta) TIR karnete. Lai pārliecinātos, ka noformēšanai iesniegtā TIR karnete ir nederīga (nozaudēta/nozagta), muitas punkta ierēdnis ievada attiecīgo TIR grāmatiņas numuru Asycuda sistēmas Mod Trs modulī, izmantojot funkcijas:

TIR karnete ? Drukāšana /Pieprasījumi ? Pārskats.

Ja sistēma atver TIR karneti ar neaizpildītiem laukiem (tukšu), tas nozīmē, ka noformēšanai iesniegtā TIR grāmatiņa ir nederīga (nozaudēta/nozagta).

11. Ja muitas punkta ierēdnis konstatē, ka noformēšanai iesniegtā TIR grāmatiņa ir nederīga (nozaudēta/nozagta), tad TIR grāmatiņu izņem, kravu aiztur un ziņo atbilstošai VID reģionālās iestādes Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļai. TIR grāmatiņu kopā ar informatīvu vēstuli nosūta VID Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļai.

III. Izvedamās kravas (eksports) noformēšana

12. Pārvadātājs, kurš vēlas izvest preces no Latvijas uz trešajām valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, izmantojot TIR procedūru, nosūtītājā muitas iestādē uzrāda:

12.1. izvešanai paredzētās preces;
12.2. VAD preču izvešanai vai cita iepriekšējā muitas režīma piemērošanas apstiprinošu dokumentu;
12.3. pārvadātāja vai nosūtītāja aizpildītu TIR karneti un TIR procedūrai nepieciešamos dokumentus (transporta līdzekļa Atestācijas apliecību, CMR un pārējos ar preču izvešanu saistītos kravas pavaddokumentus).

13. Pirms 1.punktā minēto dokumentu apstiprināšanas nosūtītājā muitas iestādē muitas ierēdnis pārliecinās, vai izvešanai paredzēto iekrauto preču daudzums un saturs atbilst TIR karnetē, VAD preču izvešanai, CMR un preču rēķinā (invoice) ierakstītajam.
14. Nosūtītājā muitas iestādē muitas ierēdnis pirms muitas nodrošinājumu uzlikšanas pārbauda transportlīdzekļa, piekabes vai konteinera stāvokli un tā atbilstību TIR konvencijas 2.pielikuma noteikumiem, kā arī kārtības otrās nodaļas nosacījumiem.
15. Pēc kravas pārbaudes, ja krava atbilst deklarētajam, transportlīdzeklim vai konteineram uzliek muitas nodrošinājumus un muitas ierēdnis aizpilda TIR karnetes:

15.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
15.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – baltajā lapā ieraksta VAD preču izvešanai numuru;
15.1.2. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
15.1.3. 16.aili – ieraksta visās TIR karnetes aizpildītajās baltajās un zaļajās lapās ziņas par uzliktajiem muitas nodrošinājumiem (skaitu un numurus);
15.1.4. 17.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu uz visām TIR karnetes aizpildītajām baltajām un zaļajām lapām;
15.1.5. 18.aili – ieraksta nosūtītājas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
15.1.6. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram krava ir jānogādā robežmuitas iestādē;
15.1.7. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta nosūtītājas muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
15.1.8. 22.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
15.1.9. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
15.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
15.2.1. 1.aili – ieraksta nosūtītāja muitas iestādes nosaukumu un kodu;
15.2.2. 2.aili – ieraksta VAD preču izvešanai numuru un TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
15.2.3. 3.aili – ieraksta ziņas par uzliktajiem muitas nodrošinājumiem (skaitu un numurus);
15.2.4. 5.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
15.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

16. Nosūtītāja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
17. Robežmuitas iestādē muitas ierēdnis pārliecinās, vai nav bojāti muitas nodrošinājumi, salīdzina muitas nodrošinājumu skaitu un numurus ar TIR karnetē uzrādītajām ziņām un aizpilda TIR karnetes:

17.1. zaļajā (pāra) lapā:
17.1.1. 24.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
17.1.2. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
17.1.3. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;

17.1.4. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
17.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:
17.2.1. 1.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
17.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
17.2.3. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
17.2.4. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

18. Robežmuitas iestādes muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.

IV. Izvedamās kravas (eksports) noformēšana saliktu kravu gadījumā

19. Pirmajā saliktās kravas iekraušanas muitas iestādē muitas ierēdnis pieņem:

19.1. VAD preču izvešanai;
19.2. aizpildītu TIR karneti.

20. Muitas ierēdnis aizpilda TIR karnetē:

20.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
20.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – baltajā lapā ieraksta nosūtītājas muitas iestādes kodu un VAD preču izvešanai numuru;
20.1.2. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
20.1.3. 16.aili – ieraksta muitas nodrošinājumu skaitu un numuru;
20.1.4. 17.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
20.1.5. 18.aili – ieraksta nosūtītāja muitas iestādes nosaukumu un kodu;
20.1.6. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram salikto kravu nogādāt otrajā saliktās kravas iekraušanas muitas iestādē;
20.1.7. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta nosūtītāja muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta un TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
20.1.8. 22.aili – ieraksta otrās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
20.1.9. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
20.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
20.2.1. 1.aili – ieraksta pirmās saliktās kravas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
20.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
20.2.3. 3.aili – ieraksta ziņas par uzliktajiem muitas nodrošinājumiem (skaitu un numurus);
20.2.4. 5.aili – ieraksta otrās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;

20.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

21. Nosūtītāja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
22. Otrajā saliktās kravas iekraušanas muitas iestādē muitas ierēdnis pirms saliktās kravas daļas iekraušanas transportlīdzeklī aizpilda TIR karnetes:

22.1. zaļajā (pāra) lapā:
22.1.1. 24.aili – ieraksta otrās saliktās kravas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
22.1.2. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
22.1.3. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
22.1.4. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
22.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:

22.2.1. 1.aili – ieraksta otrās saliktās kravas iekraušanas muitas iestādes nosau-kumu un kodu;
22.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
22.2.3. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
22.2.4. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

23. Nosūtītāja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
24. Pēc saliktās kravas daļas iekraušanas transportlīdzeklī muitas ierēdnis pieņem VAD preču izvešanai un aizpilda TIR karnetes (ja tā ir pēdējā iekraušanas vieta, sk. trešo iekraušanas vietu):

24.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
24.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – baltajā lapā ieraksta VAD preču izvešanai numuru;
24.1.2. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
24.1.3. 16.aili – ieraksta muitas nodrošinājumu skaitu un numuru;
24.1.4. 17.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
24.1.5. 18.aili – ieraksta otrās saliktās kravas iekraušanas muitas iestādes nosau-kumu un kodu;
24.1.6. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram salikto kravu nogādāt trešajā saliktās kravas iekraušanas muitas iestādē;
24.1.7. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto;
24.1.8. 22.aili – ieraksta trešās saliktās kravas daļas iekraušanas vietas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
24.1.9. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
24.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
24.2.1. 1.aili – ieraksta otrās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
24.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
24.2.3. 3.aili – ieraksta muitas nodrošinājumu skaitu un numuru;
24.2.4. 5.aili – ieraksta trešās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
24.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

25. Nosūtītāja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
26. Trešajā saliktās kravas iekraušanas muitas iestādē muitas ierēdnis pirms saliktās kravas daļas iekraušanas TIR karnetē aizpilda:

26.1. zaļajā (pāra) lapā:
26.1.1. 24.aili – ieraksta trešās saliktās kravas iekraušanas muitas iestādes nosau-kumu un kodu;
26.1.2. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
26.1.3. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
26.1.4. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
26.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:

26.2.1. 1.aili – ieraksta trešās saliktās kravas iekraušanas muitas iestādes nosau-kumu un kodu;
26.2.2. 2.aili – kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
26.2.3. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
26.2.4. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

27. Nosūtītāja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
28. Pēc saliktās kravas daļas iekraušanas transportlīdzeklī muitas ierēdnis pieņem VAD preču izvešanai un aizpilda TIR karnetes:

28.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
28.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – baltajā lapā ieraksta VAD preču izvešanai numuru;
28.1.2. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
28.1.3. 16.aili – ieraksta visās TIR karnetes aizpildītajās baltajās un zaļajās lapās ziņas par uzliktajiem muitas nodrošinājumiem (skaitu un numurus);
28.1.4. 17.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu uz visām TIR karnetes aizpildītajām baltajām un zaļajām lapām;
28.1.5. 18.aili – ieraksta trešās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
28.1.6. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram salikto kravu nogādāt izbraukšanas robežmuitas iestādē;
28.1.7. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta trešās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
28.1.8. 22.aili – ieraksta izbraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
28.1.9. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
28.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
28.2.1. 1.aili – ieraksta trešās saliktās kravas daļas iekraušanas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
28.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
28.2.3. 3.aili – ieraksta muitas nodrošinājumu skaitu un numurus;
28.2.4. 5.aili – ieraksta izbraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
28.2.5. 6.aili - muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

29. Nosūtītāja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
30. Muitas iestādē uz robežas muitas ierēdnis aizpilda TIR karnetes:

30.1. zaļajā (pāra) lapā:
30.1.1. 24.aili – ieraksta izbraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
30.1.2. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;

30.1.3. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
30.1.4. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;

30.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:
30.2.1. 1.aili – ieraksta izbraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu, kodu;
30.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
30.2.3. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R’’ un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
30.2.4. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

31. Robežmuitas iestādes muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.

V. TIR karnetes noformēšana tranzīta gadījumā

32. Iebraukšanas robežmuitas iestādē muitas ierēdnis pārbauda kārtības otrās nodaļas nosacījumus un aizpilda TIR karnetes:

32.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
32.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
32.1.2. 18.aili – ieraksta iebraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
32.1.3. 19.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
32.1.4. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram kravu nogādāt robežmuitas iestādē;
32.1.5. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta iebraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
32.1.6. 22.aili – ieraksta robežmuitas iestādes vai saņēmējmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
32.1.7. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
32.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
32.2.1. 1.aili – ieraksta iebraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
32.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
32.2.3. 3.aili – aizpilda, ja uzliek papildu vai jaunus muitas nodrošinājumus, ieraksta to skaitu un numuru;
32.2.4. 4.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
32.2.5. 5.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
32.2.6. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

33. Robežmuitas iestādes muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
34. Izbraukšanas robežmuitas iestādē muitas ierēdnis veic transportlīdzekļa apskati, pārbauda muitas nodrošinājumus un aizpilda TIR karnetes:

34.1. zaļajā (pāra) lapā:
34.1.1. 24.aili – ieraksta izbraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu, kodu;
34.1.2. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
34.1.3. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
34.1.4. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
34.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:

34.2.1. 1.aili – ieraksta izbraukšanas robežmuitas iestādes nosaukumu, kodu;
34.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
34.2.3. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R’’ un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
34.2.4. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

35. Robežmuitas iestādes muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.

VI. Ievedamās kravas (importa) noformēšana vienā saņēmējā muitas iestādē

36. Muitas ierēdnis robežmuitas iestādē pārbauda kārtības otrās nodaļas nosacījumus un aizpilda TIR karnetes:

36.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
36.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas posteņa zīmogu;
36.1.2. 18.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
36.1.3. 19.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
36.1.4. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram kravu nogādāt iekšzemes muitas iestādē;
36.1.5. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
36.1.6. 22.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
36.1.7. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
36.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
36.2.1. 1.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
36.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
36.2.3. 3.aili – aizpilda, ja uzliek papildu vai jaunus muitas nodrošinājumus, ieraksta to skaitu un numuru;
36.2.4. 4.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
36.2.5. 5.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
36.2.6. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

37. Robežmuitas iestādes muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
38. Saņēmējas muitas iestādes muitas ierēdnis veic transportlīdzekļa apskati, pārbauda muitas nodrošinājumus un izvēles kārtībā izdara daļēju vai pilnīgu kravas apskati un aizpilda TIR karnetes:

38.1. zaļajā (pāra) lapā:
38.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.) – ieraksta nākamā muitas režīma piemērošanu apliecinošā dokumenta numuru;
38.1.2. 24.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
38.1.3. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
38.1.4. 26.aili – ieraksta izkrauto kravas vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
38.1.5. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;

38.1.6. 28. aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
38.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:
38.2.1. 1.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;

38.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
38.2.3. 3.aili – ieraksta izkrauto vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
38.2.4. 5.aili – ieraksta “TIR karnete noslēgta’’, ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R’’ un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
38.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

39. Saņēmēja muitas iestādes muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.

VII. Ievedamās kravas (importa) noformēšana saliktu kravu gadījumā

40. Saliktās kravas daļu saņēmēji atrodas vairākās saņēmējās muitas iestādēs Latvijā vai saņēmējās muitas iestādēs Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīs.
41. Robežmuitas iestādē muitas ierēdnis pārbauda kārtības otrās nodaļas nosacījumus un aizpilda TIR karnetes:

41.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:
41.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
41.1.2. 18.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
41.1.3. 19.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
41.1.4. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram kravu nogādāt saņēmējā muitas iestādē;
41.1.5. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
41.1.6. 22. aili – ieraksta pirmās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
41.1.7. 23. aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
41.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
41.2.1. 1.aili – ieraksta robežmuitas iestādes nosaukumu un kodu;
41.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
41.2.3. 3.aili – aizpilda, ja uzliek papildu vai jaunus muitas nodrošinājumus, ieraksta to skaitu un numuru;
41.2.4. 4.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
41.2.5. 5.aili – ieraksta pirmās saņēmēja muitas iestādes nosaukumu un kodu;
41.2.6. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

42. Robežmuitas iestādē muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
43. Pirmajā saņēmējā muitas iestādē muitas ierēdnis veic transportlīdzekļa apskati, pārbauda muitas nodrošinājumus, tos noņem un pirmo saliktās kravas daļu izkrauj muitas kontrolē. Muitas ierēdnis TIR karnetē aizpilda TIR karnetes:

43.1. zaļajā (pāra) lapā:
43.1.1. 9. – 11.aili – ieraksta zem izkrautās kravas daļas nākamā muitas režīma piemērošanu apliecinošā dokumenta numuru, un apvelk izkrauto kravas daļu;
43.1.2. 24.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
43.1.3. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
43.1.4. 26.aili – ieraksta izkrauto kravas vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
43.1.5. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R’’ un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
43.1.6. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
43.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:
43.2.1. 1.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
43.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
43.2.3. 3.aili – ieraksta izkrauto vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
43.2.4. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R’’ un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
43.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

44. Saņēmēja muitas iestādē muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.

45. Pirmajā saņēmēja muitas iestādē, nosūtot kravu uz otro saņēmēju muitas iestādi, muitas ierēdnis TIR karnetes:

45.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā aizpilda:
45.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
45.1.2. 9. – 11.aili - aizpildāmajā un turpmākajās TIR karnetes baltajās un zaļajās lapās izsvītro un ar muitas zīmogu apstiprina izkrauto kravas daļu;
45.1.3. 16.aili – aizpildāmajā un turpmākajās TIR karnetes baltajās un zaļajās lapās ieraksta tālāk vedamai kravai uzlikto muitas nodrošinājumu skaitu un numurus. Ierakstus par iepriekšējiem muitas nodrošinājumiem turpmākajās baltajās un zaļajās lapās nosvītro un apstiprina ar muitas posteņa zīmogu;
45.1.4. 18.aili – ieraksta pirmās saņēmēja muitas iestādes nosaukumu un kodu;
45.1.5. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram kravu nogādāt otrajā saņēmējā muitas iestādē;
45.1.6. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta pirmās saņēmēja muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto;
45.1.7. 22.aili – ieraksta otrās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
45.1.8. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
45.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
45.2.1. 1.aili – ieraksta pirmās saņēmēja muitas iestādes nosaukumu un kodu;
45.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
45.2.3. 3.aili – aizpilda, izdarot atzīmes par jaunajiem muitas nodrošinājumiem, un ieraksta to skaitu un numurus;
45.2.4. 5.aili – ieraksta otrās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
45.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

46. Saņēmēja muitas iestādē muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
47. Otrajā saņēmēja muitas iestādē (ja tā ir pēdējā izkraušanas vieta sk. trešo izkraušanas vietu), saņemot kravu, muitas ierēdnis veic transportlīdzekļa apskati, pārbauda muitas nodrošinājumus, tos noņem un otro saliktās kravas daļu izkrauj muitas kontrolē. Muitas ierēdnis TIR karnetē aizpilda TIR karnetes:

47.1. zaļajā (pāra) lapā:
47.1.1. 9. – 11.aili – ieraksta zem izkrautās kravas daļas nākamā muitas režīma piemērošanu apliecinošā dokumenta numuru un apvelk TIR karnetē ierakstīto attiecīgo kravas daļu;
47.1.2. 24.aili – ieraksta otrās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
47.1.3. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
47.1.4. 26. aili – ieraksta izkrauto kravas vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
47.1.5. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
47.1.6. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
47.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:
47.2.1. 1.aili – ieraksta otrās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
47.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
47.2.3. 3.aili – ieraksta izkrauto kravas vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
47.2.4. 5.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
47.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

48. Saņēmēja muitas iestādē muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
49. Otrajā saņēmēja muitas iestādē, nosūtot kravu, muitas ierēdnis aizpilda TIR karnetes:

49.1. baltajā (nepāra) un zaļajā (pāra) lapā:

49.1.1. aili bez numura (starp 2. un 7.aili) – zaļajā lapā uzliek muitas spiedogu;
49.1.2. 9. – 11.aili – aizpildāmajā un turpmākajās TIR karnetes baltajās un zaļajās lapās izsvītro un ar muitas posteņa zīmogu apstiprina izkrauto kravas daļu;
49.1.3. 16.aili – aizpildāmajā un turpmākajās TIR karnetes baltajās un zaļajās lapās ieraksta tālāk vedamai kravai uzlikto muitas nodrošinājumu skaitu un numurus. Ierakstus par iepriekšējiem muitas nodrošinājumiem turpmākajās baltajās un zaļajās lapās nosvītro un apstiprina ar muitas posteņa zīmogu;
49.1.4. 18.aili – ieraksta otrās saņēmēja muitas iestādes nosaukumu un kodu;
49.1.5. 20.aili – ieraksta datumu, līdz kuram kravu nogādāt trešajā saņēmējā muitas iestādē;
49.1.6. 21.aili – pirmajā iedaļā ieraksta otrās saņēmēja muitas iestādes nosaukumu, kodu un tās pašas ailes otrajā iedaļā ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
49.1.7. 22.aili – ieraksta trešās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
49.1.8. 23.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas zīmogu;
49.2. baltās (nepāra) lapas pasaknī:
49.2.1. 1.aili – ieraksta otrās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
49.2.2. 2.aili – ieraksta TIR reģistrācijas žurnāla reģistrācijas vai Asycuda sistēmā piešķirto numuru;
49.2.3. 3.aili – ieraksta jauno muitas nodrošinājumu skaitu un numurus;
49.2.4. 5.aili – ieraksta trešās saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
49.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

50. Saņēmēja muitas iestādē muitas ierēdnis noplēš balto lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
51. Trešajā saņēmējā muitas iestādē muitas ierēdnis veic transportlīdzekļa apskati, pārbauda muitas nodrošinājumus, tos noņem un pēdējo saliktās kravas daļu izkrauj muitas kontrolē. Muitas ierēdnis TIR karnetē aizpilda:

51.1. zaļajā (pāra) lapā:
51.1.1. 9. – 11.aili – ieraksta zem izkrautās kravas daļas nākamā muitas režīma piemērošanu apliecinošā dokumenta numuru un apvelk TIR karnetē ierakstīto attiecīgo kravas daļu;
51.1.2. 24.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
51.1.3. 25.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
51.1.4. 26.aili – ieraksta izkrauto vienību skaitu (ieraksta svaru, ja vienību skaits nav uzrādīts);
51.1.5. 27.aili – ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R” un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
51.1.6. 28.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
51.2. zaļās (pāra) lapas pasaknī:
51.2.1. 1.aili – ieraksta saņēmējas muitas iestādes nosaukumu un kodu;
51.2.2. 2.aili – ja muitas nodrošinājumi nav bojāti, kvadrātveida laukumiņā ievelk krustiņu;
51.2.3. 3.aili – ieraksta izkrauto vienību skaitu;
51.2.4. 5.aili – ieraksta “TIR karnete noslēgta’’, ja konstatēts pārkāpums, ieraksta atzīmi “R’’ un īsi apraksta pārkāpumu, to apstiprina ar parakstu un muitas amatpersonas personīgo zīmogu;
51.2.5. 6.aili – muitas ierēdnis parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

52. Saņēmēja muitas iestādē muitas ierēdnis noplēš zaļo lapu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei.

VIII. TIR konvencijas pārkāpuma dokumentēšana

53. Gadījumos, kad muitas iestāde (saņēmējmuitas iestāde vai robežmuitas iestāde) ir konstatējusi TIR operācijas pārkāpumu, kura dēļ ir radies muitas un citu maksājumu parāds (kravā atrodas preces, kas nav uzrādītas TIR karnetes manifestā, vai kravā trūkst TIR karnetē uzrādītās preces), muitas ierēdnis TIR karnetes zaļās lapas 27.ailē un zaļās lapas pasakņa 5.ailē ieraksta burtu “R” un īsu pārkāpuma aprakstu.
54. Tādas neatbilstības, kas pastāv starp detalizētām ziņām TIR karnetes preču manifestā un pārējiem kravas pavaddokumentiem (CMR, Invoice) netiek uzskatītas kā TIR procedūras pārkāpums. Minētajā gadījumā pārvadātājs iesniedz nosūtītāja apliecinājumu par radušos neatbilstību.
55. Saskaņā ar TIR konvencijas 39.panta 2.punktu neatbilstības, kas pastāv starp detalizētām ziņām TIR karnetes preču manifestā un reālo transporta līdzekļa kravas saturu, neuzskata par TIR karnetes turētāja veiktu konvencijas pārkāpumu, ja tiek iesniegts kompetentās institūcijas apmierinošs pierādījums (piem. nosūtītājas muitas preču izvešanas deklarācija), ka neatbilstības nav radušās apzināti izdarītu kļūdu dēļ.
56. Muitas ierēdnis, kurš atklājis pārkāpumu, kura dēļ ir radies muitas parāds, sastāda muitas apskates aktu, kurā papildus detalizēti apraksta pārkāpuma būtību un ieraksta sastādītā administratīvā protokola numuru.
57. Muitas ierēdnis, kurš atklājis pārkāpumu, sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu un noformē TIR karnetes zaļo lapu, ierakstot burtu “R”.

58. Muitas ierēdnis TIR grāmatiņas lapu kopā ar muitas apskates akta kopiju nosūta VID Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļai, kur TIR nosūtāmo lapu sarakstā pretī TIR karnetes numuram ieraksta “pārkāpums”.
59. Reģionālā muitas iestāde pieņem lēmumu par iekasējamo nodokļu un naudas soda apmēru.
60. Gadījumā ja nav iespējams iekasēt maksājamos nodokļus (piem., TIR karnetes turētājs reģistrēts ārvalstīs), reģionālās muitas ietādes pieņemto lēmumu un dokumentus, kas attiecas uz minēto pārkāpumu, nosūta VID Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļai.
61. VID Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa vēršas ar prasību par iekasējamo nodokļu un naudas soda samaksu Starptautisko autopārvadātāju asociācijā “Latvijas auto”.

IX. Ceļu satiksmes negadījumi vai citi starpgadījumi, pārvadājot preces saskaņā ar TIR procedūru

62. Ja ceļu satiksmes negadījuma rezultātā muitas nodrošinājumi ir norauti, prece bojāta vai iznīcināta, pārvadātājs nekavējoties sazinās ar tuvāko muitas iestādi.
63. Muitas ierēdnis, ierodoties notikuma vietā, sastāda muitas apskates aktu un aizpilda TIR karnetes protokola lapu, norādot pārvadājuma pārtraukšanas iemeslu un sniedzot detalizētu kravas aprakstu. Ja ir sastādīts Ceļu policijas inspektora Ceļu satiksmes negadījuma protokols, muitas ierēdnis tā kopiju pievieno TIR karnetei.
64. Ja krava tiek pārkrauta citā transporta līdzeklī, kas pieder TIR karnetes turētājam, TIR karneti neslēdz. Minētajā gadījumā TIR karnetes lapās veic labojumus un ieraksta jaunā aizvietojošā transporta līdzekļa numuru. Jaunajam transporta līdzeklim ir jābūt ar Atestācijas apliecību.
65. Ja krava tiek pārkrauta citā transporta līdzeklī, kas nepieder TIR karnetes turētājam. Iepriekšējo TIR karneti noslēdz muitas iestādē, no kuras muitas ierēdnis ir izsaukts uz notikuma vietu. Pārvadājumu TIR režīmā turpina, ja jaunais pārvadātājs iesniedz muitas iestādē jaunu TIR karneti. Jaunās TIR karnetes 8.ailē ieraksta iepriekšējās TIR karnetes numuru. Ja jaunais pārvadātājs neiesniedz jaunu TIR karneti, pārvadājumu turpina vispārējā kārtībā, piemērojot tranzīta procedūru.

X. Tranzīta kontroles kārtība ceļu satiksmes negadījumu vai citu starpgadījumu laikā, pārvadājot preces saskaņā ar TIR procedūru

66. Ja pārvadātājs muitas iestādē piesaka neparedzētu auto transporta remontu, avāriju vai citu pamatotu iemeslu gadījumā, muitas iestāde uz remonta laiku ņem kontrolē attiecīgo pārvadājumu.
67. Transporta līdzekļa remontu, kas saistīts ar kravas nodalījuma bojājumu novēršanu vai nepieciešamību noņemt muitas nodrošinājumu, veic tikai muitas ierēdņa klātbūtnē. Transporta līdzekļa remontu, kas nav saistīts ar minētajiem bojājumiem, pārvadātājs veic remonta darbnīcā bez muitas ierēdņa klātbūtnes.
68. Pārvadātājs, lai pieteiktu transporta līdzekļa remontu TIR procedūras laikā, muitas iestādē iesniedz iesniegumu (sk. 1.pielikumu) divos eksemplāros, vienu atstāj muitas iestādē, otru atdod pārvadātājam. Iesniegumu apstiprina muitas ierēdnis. Muitas ierēdnis reģistrē transporta līdzekli Tranzīta termiņa pagarināšanas žurnālā (aizpildāmās ailes sk. 2.pielikumā).
69. Pēc remonta veikšanas pārvadātāja pienākums ir uzrādīt transporta līdzekli ar kravu muitas iestādē, kurā viņš bija pieteicis transporta līdzekļa remontu.
70. Muitas ierēdnis sastāda aktu par kravas nodrošinājumu un vizē iesniegumu, kurā papildus norāda jauno robežas šķērsošanas termiņu.
71. Muitas ierēdnis veic labojumus TIR karnetes zaļās lapas 20.ailē (ja nepieciešams), uzrādot jauno izbraukšanas termiņu. Labojumus apstiprina ar muitas posteņa zīmogu.

1.pielikums

657001.PNG (84285 bytes)

657002.PNG (27423 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!