Ministru kabineta noteikumi Nr.411
Rīgā 2004.gada 22.aprīlī (prot. Nr.24 47,.§)
Noteikumi par dzīvnieku liemeņu kvalitātes un klasifikācijas prasībām un kārtību, kādā novērtējama liemeņu atbilstība kvalitātes un klasifikācijas prasībām
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka liellopu, cūku un aitu liemeņu (turpmāk – dzīvnieku liemeņi) kvalitātes un klasifikācijas prasības gaļas ieguves uzņēmumos (turpmāk – kautuves) un kārtību, kādā novērtējama dzīvnieku liemeņu atbilstība kvalitātes un klasifikācijas prasībām.
2. Kautuve pieņem dzīvniekus kaušanai normatīvajos aktos par veterinārajām un higiēnas prasībām kautuvēm noteiktajā kārtībā un darba laikā, kuru paziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam.
II. Dzīvnieku liemeņu kvalitāte un klasifikācija
3. Dzīvnieku liemeņu
kvalitāte atbilst un tos klasificē saskaņā ar tieši piemērojamo
Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām:
3.1. liellopu liemeņus – saskaņā ar Padomes 1981.gada
28.aprīļa Regulas Nr.1208/81, kas nosaka Kopienas skalu pieaugušu
liellopu liemeņu klasificēšanai, prasībām;
3.2. cūku liemeņus – saskaņā ar Padomes 1984.gada
13.novembra Regulas Nr.3220/84, kas nosaka Kopienas mērogu cūku
liemeņu klasificēšanai, prasībām;
3.3. aitu liemeņus – saskaņā ar Padomes 1992.gada
23.jūlija Regulas Nr.2137/92, kas paredz Kopienas klasifikācijas
tabulu aitu liemeņiem un Kopienas standarta kvalitāti svaigiem un
dzesētiem aitu liemeņiem, prasībām.
4. Šo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunktā minēto dzīvnieku liemeņu klasifikācija ir obligāta kautuvē, ja tās kaušanas jauda vidēji gadā pārsniedz:
4.1. 75 liellopus
nedēļā;
4.2. 200 cūku nedēļā.
5. Kautuvē, kurā klasificē
dzīvnieku liemeņus saskaņā ar šo noteikumu 3.punktu, ir
nodarbināti ne mazāk kā divi sertificēti liemeņu
klasificētāji.
6. Dzīvnieku liemeņu pirmapstrādi veic atbilstoši tieši
piemērojamo Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām par
liemeņu kvalitāti. Pirms dzīvnieku liemeņu klasifikācijas tos
nosver uz verificētiem svariem.
7. Pēc liemeņu kvalitātes novērtēšanas, klasifikācijas un
svēršanas vai šo procedūru laikā kautuve nodrošina liemeņu
identifikāciju, piešķirot liemeņa kārtas numuru.
8. Liemeņa kārtas numuru apzīmē ar cipariem šādā kārtībā:
8.1. “XXX”, kur pirmie
divi cipari apzīmē gada nedēļas kārtas numuru, trešais cipars –
nedēļas dienas kārtas numuru;
8.2. “XXXX” – norāda nokautā dzīvnieka kārtas numuru
nedēļā.
9. Šo noteikumu 8.punktā
minēto informāciju kautuve var norādīt īpašā marķējuma etiķetē
saskaņā ar normatīvajos aktos par gaļas marķēšanu noteiktajām
prasībām. Īpašā marķējuma izmērs 5 x 10 cm.
10. Cūku liemeņus klasificē atbilstoši tieši piemērojamo
Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām. Cūku liemeņa muguras
tauku biezuma noteikšanai izmanto mērinstrumentu
Introscope (Optical Probe). Introscope ir
valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauts mērīšanas līdzeklis,
kura verificēšanas periodiskums ir ne retāk kā reizi gadā.
11. Cūku liemeņa liesās gaļas satura noteikšanai izmanto
mērinstrumentam vai mērījumu iekārtai atbilstošu formulu, kuru
iegūst, veicot cūku liemeņu anatomiskās secēšanas izmēģinājumu
atbilstoši tieši piemērojamo Eiropas Savienības normatīvo aktu
prasībām un Eiropas Savienībā lietotai izmēģinājuma
metodikai.
12. Cūku liemeņa liesās gaļas procentuālā satura
aprēķināšanai mērījumos ar Introscope izmanto šādu formulu
(regresijas vienādojumu), kura piemērojama liemeņa svaram no 55
līdz 120 kg:
y = 62,89 – 0,648 x a, kur
y – liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
a – muguras tauku biezums (ieskaitot ādu) milimetros, kas mērīts
6 cm no viduslīnijas pie pēdējās ribas.
13. Ja tiek izmantots cits
mērinstruments vai mēriekārta vai Latvijā ir mainījusies kaujamo
cūku populācija, tad zemkopības ministra pilnvarota institūcija
saskaņā ar šo noteikumu 11. un 12.punktu izstrādā cūku liemeņa
liesās gaļas satura aprēķināšanai atbilstošu formulu.
14. Kautuve reģistrē liemeņa klasifikācijas rezultātus,
svaru un kautuves piešķirto liemeņu kārtas numuru un attiecīgo
informāciju uzglabā vienu gadu.
15. Dzīvnieku īpašniekam (turētājam) ir tiesības saņemt
informāciju par piegādāto dzīvnieku liemeņu klasifikācijas
rezultātiem.
16. Par dzīvnieku liemeņu kvalitātes, klasifikācijas,
marķēšanas, svēršanas precizitātes un identifikācijas atbilstību
tieši piemērojamo Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām ir
atbildīgs kautuves īpašnieks.
III. Norēķinu kārtība ar dzīvnieku piegādātājiem
17. Kautuve par iegūto dzīvnieku liemeni dzīvnieku piegādātājam maksā saskaņā ar liemeņa klasifikācijas rezultātiem un liemeņa svaru.
18. Par dzīvnieku liemeņiem, kuru klases un kategorijas rādītāji ir augstāki par bāzes klases un kategorijas rādītājiem, kautuve atbilstoši pamatcenas korekcijas koeficientam veic piemaksu. Ja dzīvnieku liemeņu klases un kategorijas rādītāji ir zemāki par bāzes klases un kategorijas rādītājiem, kautuve atbilstoši pamatcenas korekcijas koeficientam samazina pamatcenu.
IV. Dzīvnieku liemeņu kvalitātes un klasifikācijas pārbaudes kārtība
19. Dzīvnieku liemeņu kvalitātes, klasifikācijas, svēršanas precizitātes, marķēšanas un identifikācijas pārbaudi veic Pārtikas un veterinārā dienesta pilnvarots sertificēts klasifikācijas inspektors (turpmāk – inspektors).
20. Inspektors dzīvnieku
liemeņu klasifikācijas pārbaudi veic saskaņā ar Pārtikas un
veterinārā dienesta apstiprinātajām interkalibrācijas un
pārbaudes metodēm.
21. Ja liemeņu klasifikācijas pārbaudē ir atklāta
neatbilstība tieši piemērojamajos Eiropas Savienības normatīvajos
aktos un šajos noteikumos noteiktajām dzīvnieku liemeņu
kvalitātes, klasifikācijas, svēršanas precizitātes, marķēšanas un
identifikācijas prasībām, inspektors:
21.1. palielina pārbaužu
biežumu;
21.2. ierosina veikt vienu no šādām darbībām:
21.2.1. kautuves liemeņu klasificētāja papildu
apmācību;
21.2.2. mērinstrumenta
Introscope (Optical Probe) atkārtotu
kalibrēšanu;
21.2.3. liemeņu klasificētāja sertifikāta anulēšanu.
22. Kautuves īpašniekam ir tiesības:
22.1. inspektora veiktās
pārbaudes rezultātus apstrīdēt Zemkopības ministrijā;
22.2. pieprasīt atkārtotu pārbaudi;
22.3. pieprasīt šo noteikumu 27.punktā minētās institūcijas
eksperta vērtējumu.
23. Par kvalitātes,
klasifikācijas, svēršanas precizitātes, marķēšanas un
identifikācijas prasību neievērošanu kautuves īpašniekam
normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tiek piemērots sods.
24. Inspektors, veicot kautuvē dzīvnieku liemeņu kvalitātes,
klasifikācijas, svēršanas precizitātes, marķēšanas un
identifikācijas pārbaudi:
24.1. pieprasa dzīvnieku
kaušanas grafiku, kurā norādīta kaujamo dzīvnieku suga, kaušanas
diena un stunda;
24.2. novērtē klasificējamā vai klasificētā liemeņa
atbilstību kvalitātes un klasifikācijas prasībām;
24.3. novērtē dzīvnieku liemeņu kvalitāti, liemeņu
klasificētāja veikto klasifikāciju, liemeņu svēršanas
precizitāti, marķēšanas un identifikācijas pareizību ar
interkalibrācijas un citām apstiprinātajām pārbaudes metodēm
gaļas ieguves vietā, gaļas dzesētavā vai saldētavā:
24.3.1. klasificē liellopu un aitu liemeņus un veic cūku
liemeņu interkalibrāciju kautuvē un to retrospektīvo
klasifikāciju un interkalibrāciju gaļas dzesētavā vai
saldētavā;
24.3.2. pārbauda dzīvnieku liemeņu marķējumu un tā
atbilstību klasifikācijas un interkalibrācijas rezultātiem un
klasifikācijas reģistrācijas protokoliem;
24.3.3. pārbauda visus ar dzīvnieku liemeņu klasifikāciju un
svēršanu saistītos dokumentus un pierakstus;
24.4. pārbauda dzīvnieku liemeņu identifikāciju, pieprasot
visus nepieciešamos dokumentus.
25. Inspektors sagatavo
ziņojumu par dzīvnieku liemeņu kvalitātes, klasifikācijas,
svēršanas precizitātes, marķēšanas un identifikācijas pārbaudi.
Ziņojuma kopiju nodod kautuves īpašniekam vai viņa pilnvarotai
personai.
26. Pārtikas un veterinārais dienests katru gadu Zemkopības
ministrijā iesniedz pārskatu par dzīvnieku liemeņu klasifikācijas
kontroli kārtējā gadā.
V. Liemeņu klasificētāju un inspektoru apmācības un sertificēšanas kārtība
27. Liemeņu klasificētājus un inspektorus apmāca zemkopības ministra pilnvarota institūcija, kas atbildīga par apmācību.
28. Zemkopības ministrs
apstiprina liemeņu klasificētāju un inspektoru mācību
programmu.
29. Liemeņu klasificētāju un inspektoru zināšanas novērtē
zemkopības ministra izveidota komisija. Komisijas sastāvā iekļauj
Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta,
Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes, gaļas ražotāju
un pārstrādātāju asociāciju un zinātnisko institūciju
pārstāvjus.
30. Pēc mācību kursa noklausīšanās un eksāmena sekmīgas
nokārtošanas Zemkopības ministrija, pamatojoties uz komisijas
protokolu, izsniedz liemeņu klasificētājiem un inspektoriem
sertifikātu uz pieciem gadiem.
VI. Noslēguma jautājums
31. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.
Ministru prezidents I.Emsis
Zemkopības ministrs M.Roze
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.