• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas nodrošinājumu piemērošanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.05.2004., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.659

Par naftas produktu pārvietošanas kontroli

Vēl šajā numurā

01.05.2004., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 655

Pieņemts: 27.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.655

Rīgā 2004.gada 27.aprīlī

Par muitas nodrošinājumu piemērošanas kārtību

1. Pamatojoties uz Muitas likuma 11.panta trešo daļu par muitas nodrošinājumiem, apstiprinu “Kārtību, kādā muitas iestādes piemēro muitas nodrošinājumu”.
2. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.
3. Ar šo rīkojumu apstiprinātā kārtība stājas spēkā 2004.gada 1.maijā.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors K.Ketners

Kārtība, kādā muitas iestādes piemēro muitas nodrošinājumu

1. Muitas nodrošinājums ir līdzeklis preču identifikācijai, kura izmantošana nepieļauj nekontrolētu piekļūšanu precēm.
2. Muitas nodrošinājumu veidi:
2.1. muitas plomba;
2.2. muitas uzlīme;
2.3. fotogrāfija un preču apraksts;
2.4. citu valstu muitas nodrošinājums.
3. Muitas nodrošinājumi tiek izmantoti:
3.1. Muitas likuma 11.panta paredzētajos gadījumos:
3.1.1. precēm;
3.1.2. komerciāliem transportlīdzekļiem;
3.1.3. telpām;
3.1.4. citām vietām, kurās atrodas preces, kas pakļautas muitas kontrolei;
3.2. pārvietojot preces starp muitas iestādēm;
3.3. pēc preču īpašnieka, valdītāja un to pilnvarotās personas vai preču pārvadātāja pieprasījuma.
4. Muitas nodrošinājumi netiek izmantoti:
4.1. smagsvara, lielgabarīta un vienveidīgām beramām kravām;
4.2. pārvadājot dzīvus dzīvniekus (saskaņā ar Eiropas Savienības kombinētās nomenklatūras Harmonizētās sistēmas 1.grupu);
4.3. ja muitas ierēdnim nav iespējams izmantot muitas nodrošinājumu.
5. Vienlaikus var tikt izmantoti vairāki muitas nodrošinājumu veidi.
6. Eiropas Komisijas 1993. gada 2. jūlija Regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Eiropas Padomes Regulai (EEK) Nr.2913/92 par Eiropas Kopienu Muitas kodeksa izveidi, 357.panta 4.punkts nosaka, ka sākuma iestāde – muitas iestāde, kurā pieņem deklarācijas par Kopējā vai Kopienas tranzīta procedūras piemērošanu precēm, var atbrīvot no pienākuma uzlikt plombu, ja, ņemot vērā citus iespējamos identifikācijas pasākumus, preču apraksts tranzīta deklarācijā vai papildu dokumentos tās padara viegli identificējamas. Neņemot vērā minēto, preces, uz kurām jāattiecina Kopējā vai Kopienas tranzīta procedūra, nenosūta, ja tās nav plombētas.
Uzskata, ka preču apraksts ļauj veikt preču noteikšanu, ja tas ir pietiekami precīzs, lai viegli varētu noteikt preču daudzumu un veidu.
Ja sākuma iestāde atceļ plombēšanu, tā tranzīta deklarācijā pretī D.ailes “Sākuma iestādes kontrole” pozīcijai “plombas” ieraksta “Atcelts”.
7. Persona, kurai reģionālā muitas iestāde ir izsniegusi vietējās muitošanas atļauju, ar kuru atļāvusi uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes, plombas var iegādāties Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Galvenajā muitas pārvaldē vai privāti.
8. VID Galvenajai muitas pārvaldei veikt nodrošinājumu (muitas plombas sk. 1.pielikuma 1.2.apakšpunktu) realizāciju personām, kurām reģionālā muitas iestāde ir izsniegusi vietējās muitošanas atļauju, ar kuru atļāvusi uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes saskaņā ar finanšu ministra apstiprinātajiem izcenojumiem. Muitas nodrošinājumus izsniedz VID Galvenās muitas pārvaldes Resursu daļā K.Valdemāra ielā 1a, 222.kab., tālr. 7047495.

9. Nodrošinājumu minimālais realizācijas apjoms ir:
9.1.1. plombas 100 gab.;
9.1.2. uzlīmes 100 gab.
10. Nodrošinājums izmantojams to identifikācijas numuru augošā kārtībā.
11. Personām, kurām nav vietējās muitošanas atļaujas (vai atzītā nosūtītāja vai saņēmēja statuss tranzīta procedūrai), atļauju noņemt vai uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes anulēt līdz 2004.gada 1.decembrim.

II. Muitas nodrošinājumu izmantošana

12. Muitas plombas aprakstu skatīt 1.pielikumā. Muitas plombu lieto saskaņā ar kārtības 3.punktu, ja tam ir paredzēta speciāli iekārtota vieta vai ir iespējams uzlikt muitas plombu. Pēc muitas plombas uzlikšanas muitas ierēdnis muitas preču (kravas) pavaddokumentos un muitas deklarācijā (VAD) norāda plombu skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.
13. Muitas uzlīmes aprakstu skatīt 2.pielikumā. Muitas uzlīmi izmanto saskaņā ar kārtības 3.punktu, ja nav iespējams lietot muitas plombu. Pēc muitas uzlīmes uzlikšanas muitas ierēdnis muitas un preču (kravas) pavaddokumentos un muitas deklarācijā (VAD) norāda uzlīmju skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.
14. Fotogrāfijas un preču aprakstus lieto, pārvietojot mākslas un antikvāros priekšmetus, kā arī saskaņā ar kārtības 3.2. un 3.3.apakšpunktu.
15. Fotogrāfijas un preču apraksti kļūst par muitas nodrošinājumiem, nosūtītāja muitai apstiprinot tos neatkarīgi no kompetentu iestāžu ekspertu izsniegtajiem dokumentiem. Fotogrāfijas apstiprina muitas ierēdnis ar muitas zīmogu un parakstu. Preču aprakstu apstiprina muitas ierēdnis ar muitas zīmogu un parakstu, nepieļaujot papildu ierakstus.
16. Fotogrāfijas un preču aprakstus pievieno preču (kravas) pavaddokumentiem.
17. Latvijas Republikā par muitas nodrošinājumu tiek atzīti:
17.1. TIR konvencijas dalībvalstu muitu uzliktie nodrošinājumi ar noteikumu, ja tie nav bojāti un atbilst kārtības 1.punktā minētajām prasībām;
17.2. citu valstu muitu uzliktie nodrošinājumi saskaņā ar noslēgtajiem starpvalstu līgumiem un noteikumiem, ja tie nav bojāti un atbilst kārtības 1.punktā minētajām prasībām.
18. Atzīstot citu valstu muitu uzliktos nodrošinājumus par Latvijas Republikas muitas nodrošinājumiem, muitas ierēdnis muitas dokumentos norāda muitas nodrošinājumu skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.

III. Muitas nodrošinājumu maiņa

19. Muitas nodrošinājumu var nomainīt tikai muitas ierēdnis, kurš veic preces muitas apskati, ja:
19.1. iepriekšējais muitas nodrošinājums ir bojāts, slikti salasāms vai nozaudēts;
19.2. preces tiek daļēji atmuitotas, papildinātas (var nomainīt arī persona, kurai ir vietējās muitošanas atļauja);
19.3. notiek preces muitas kontrole.
20. Par muitas nodrošinājumu maiņu tiek sastādīts muitas apskates akts. Muitas ierēdnis muitas apskates aktā norāda iepriekšējo muitas nodrošinājumu (identifikācijas numurus, ja ir iespējams), apraksta tā stāvokli, apskata preces, salīdzinot tās ar preču (kravas) pavaddokumentiem, apraksta muitas nodrošinājumu nomaiņas iemeslus un norāda, kāds muitas nodrošinājums tiek lietots (fiksējot tā identifikācijas numurus).

Muitas apskates akts tiek sastādīts divos eksemplāros, ko ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas apskati izdarījušais muitas ierēdnis kopā ar ne mazāk kā divām pieaicinātām personām. Viens muitas apskates akta eksemplārs tiek pievienots preču pavaddokumentiem, otrs nododams uzglabāšanā muitas iestādē, kuras ierēdnis ir nomainījis muitas nodrošinājumu.

21. Viena veida muitas nodrošinājumu var nomainīt ar cita veida muitas nodrošinājumu.
22. Par muitas nodrošinājumu nomaiņu tiek izdarīti labojumi preču (kravas) pavaddokumentos, ko muitas ierēdnis apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.

IV. Atbildība

23. Pārvadātāja un preču valdītāja atbildība.
Par muitas nodrošinājumu saglabāšanu nemainītā veidā ir atbildīgi pārvadātājs un preču valdītājs saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.
24. Muitas ierēdņa atbildība.
Par šīs kārtības neievērošanu vai pārkāpšanu muitas ierēdnis ir atbildīgs saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

1.pielikums

Muitas plombu apraksts

1. Muitas plombu apraksts:
1.1. lentveida plombu “Tyden Seal” (sk.1.attēlu) izmanto muitas iestādes, uz plombas lentes uzraksts “LATVIJAS MUITA” un identifikācijas numurs, kas sastāv no diviem burtiem un sešiem cipariem. Lentveida plomba sastāv no:
1.1.1. metāliskas lentes, tās izmēri ir – garums 21,43 cm un platums 0,95 cm;
1.1.2. fiksējošā mehānisma;

01VID655.PNG (23189 bytes)

1.attēls

1.2. trosīšveida plombu “EZ Loc” (sk.2.attēlu) izmanto muitas iestādes, kā arī izsniedz uzņēmumiem, kuri ir saņēmuši reģionālās muitas iestādes atļauju noņemt vai uzlikt muitas nodrošinājumus. Plomba ir ar fiksējošo mehānismu (plombas galviņu), kurā iegravēts uzraksts “LV” un identifikācijas numurs, kas sastāv no sešiem cipariem un ar 400 mm garu trosīti, kuras diametrs 1,6 mm.

02VID655.PNG (57042 bytes)

2.attēls

2. Palīgmateriāli Lentveida plombai “Tyden Seal” – pagarinošās lentes platums 4 – 5 mm un perforējuma garums 8 – 12 mm, kā arī intervāls starp perforējumiem 13 mm.
3. Muitas plomba tiek uzskatīta par uzliktu, ja muitas plombas lente vai trosīte, kas piestiprināta muitas nodrošinājuma uzlikšanas vietai, ir nostiprināta ar lentveida vai trosīšveida plombes fiksējošo mehānismu.

2.pielikums

Muitas uzlīmes apraksts

1. Muitas uzlīmes apraksts – marķēta pašuzlīmējoša uzlīme ar augstu lipīguma pakāpi, kuru nevar noņemt, to nesabojājot (nesaplēšot, nedeformējot).
2. Muitas uzlīmes izmēri ir – garums no 180 līdz 240 mm un platums no 20 līdz 40 mm.
3. Muitas uzlīmes identifikācijas zīmes vidū uzraksts “LATVIJAS MUITA” un “CUSTOMS”, zem kura atrodas identifikācijas numurs ar diviem burtiem un pieciem cipariem.
4. Palīgmateriāls – līmlente:
4.1. līmlentes izmērs – 38 mm plata bez garuma ierobežojuma;
4.2. līmlentes krāsa – zaļa;
4.3. līmlentes materiāls – pietiekami izturīgs gan lietošanai, gan uzglabāšanai;

4.4. līmlentes lietošana – līmlente tiek lietota kā palīgmateriāls muitas uzlīmei.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!