• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2004. gada 29. aprīļa stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2004., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88202

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2004. gada 4. maija svinīgās sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

06.05.2004., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2004. gada 29. aprīļa stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja
.
Cienījamie kolēģi! Sākam Saeimas šā gada 29.aprīļa sēdi.
Pirms sākam izskatīt sēdes darba kārtību, ir iesniegti vairāki priekšlikumi par izmaiņām sēdes darba kārtībā.
Pieci Saeimas deputāti Šķesters, Strazdiņš, Peters, Brigmanis un citi deputāti lūdz izdarīt izmaiņas šā gada 29.aprīļa sēdes darba kārtībā un sadaļā “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” iekļaut likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumi nav. Ir iebildumi?
Tātad par darba kārtības izmaiņu “par” runās deputāts Gundars Bērziņš. Lūdzu!
G.Bērziņš (TP).
Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Šodien pulksten 8.00 notika Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde saistībā ar šo likumu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””. Ir normas, kas varbūt ir diskutējamas, bet ir problēmas, kas ir neatliekami risināmas. Un varu informēt Saeimu, ka komisija panāca vienprātīgu lēmumu, kādā veidā šis jautājums ir risināms. Un, iekļaujot un nododot komisijām, uz pirmo lasījumu tiks iesniegts likumprojekts, kur komisijā tika panākts konsenss. Tāpēc aicinu iekļaut un respektēt komisijā panākto konsensu šīs problēmas risināšanā!
Sēdes vadītāja.
Vai deputāti lūdz balsojumu par darba kārtības izmaiņu? Jā. Lūdzu deputātu balsot par darba kārtības izmaiņu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 36, pret – nav, atturas – 29. Darba kārtība ir izmainīta. Paldies!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Parlamentārās izmeklēšanas komisijas lūgumu iekļaut Saeimas 29.aprīļa sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudei darbības laika pagarināšanu līdz 2004.gada 1.novembrim” kā pēdējo darba kārtības punktu. Vai deputātiem ir iebildumi? Lūdzu deputātus balsot par darba kārtības izmaiņu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 49, pret – 22, atturas – 1. Darba kārtība ir izmainīta. Paldies!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 29.aprīļa sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 29.aprīļa sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu “Grozījumi Zvejniecības likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Paldies! Darba kārtība ir izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ārlietu komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 29.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā izskatīšanai pirmajā lasījumā sekojošus likumprojektus: likumprojekts “Par Konvenciju par informācijas tehnoloģiju izmantošanu muitas vajadzībām, kas izstrādāta, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Līgumu par šīs Konvencijas pagaidu piemērošanu starp noteiktām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Protokolu par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto šīs Konvencijas iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmumus, kas izstrādāti, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Deklarāciju par vienlaicīgu minētās Konvencijas un Protokola pieņemšanu un Deklarāciju, kas sniegta saskaņā ar Protokola 2.pantu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Ārlietu komisija lūdz arī iekļaut 29.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Par Konvenciju par Eiropas Savienības dalībvalstu savstarpēju palīdzību krimināllietās, ko Padome pieņēmusi saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 34.pantu, Padomes Deklarāciju par Konvencijas 10.panta devīto daļu, Apvienotās Karalistes deklarāciju par Konvencijas 20.pantu un Konvencijas Protokolu, ko Padome pieņēmusi saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 34.pantu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Un Ārlietu komisija lūdz izdarīt izmaiņas šā gada 29.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Par Protokolu par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmumus, kas sastādīts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Deklarāciju par Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību un Protokola par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto minētās konvencijas iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmumus, vienlaicīgu pieņemšanu, Deklarāciju, kas pieņemta saskaņā ar Protokola 2.pantu, Vācijas Federatīvās Republikas, Grieķijas Republikas, Nīderlandes Karalistes un Austrijas Republikas deklarāciju, Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību Otro protokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Kopējo deklarāciju par Otrā protokola 13.panta 2.daļu un Komisijas

deklarāciju par Otrā protokola 13.panta 2.daļu un Komisijas deklarāciju par Otrā protokola 7.pantu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Cienījamie kolēģi! Sākam izskatīt darba kārtību.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Andreja Klementjeva, Aleksandra Bartaševiča, Borisa Cileviča, Jāņa Urbanoviča un Vitālija Orlova iesniegto likumprojektu “Grozījums Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā” un ierosina to nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija.
“Par” pieteicies runāt deputāts Andrejs Klementjevs.
A.Klementjevs (TSP).
Labrīt, augsti godātie deputāti! Es gribu atgādināt, ka no 1999.gada šis pabalsts nebija mainīts. Tā apmēru nosaka Ministru kabinets. Un šodien tas ir 12 lati 50 santīmi.. Ja 1999.gadā tā vēl bija nauda, skaidrs, ka šodien, kad visi pabalsti un pensijas bija indeksētas, šis pabalsts stāvēja uz vietas, un, cik es saprotu, Ministru kabinetam šodien nav nekādas vēlmes to grozīt. Ir ļoti laba atbilde no Labklājības ministrijas, kura piedāvāja grozīt un piesaistīt šo pabalstu pie ekonomiskajiem rādītājiem, pieņemsim, pie minimālās algas vai pie pabalsta. Lai būtu godīgi pret tiem cilvēkiem, kuri glāba visu Eiropu no šīs lielās problēmas, kuri riskēja ar savu veselību un šodien atrodas grūtā stāvoklī, lai tiem pašiem kaimiņiem – baltkrieviem, ukraiņiem un krieviem – arī Latvijai nebūtu lielas problēmas sakarā ar šo černobiliešu avāriju.
Augsti godātie deputāti!
35 lati šodien ir pabalsts, 70% – tas ir, 24 lati 50 santīmi, es domāju, ka ar to var sākt un dot iespēju katru gadu indeksēt šo pabalstu, lai tas atspoguļo to reālo ekonomisko rādītāju, no kura cilvēki varēs vēlāk mēģināt izdzīvot.
Ir tāda lieta, ka šie likvidatori mums ir tikai 3000, un papildbudžetā nākamgad tas prasīs tikai 300 000. Es domāju, ka valsts budžetā tā nav liela nauda, un Latvija var šodien atļauties un paaugstināt šo pabalstu. Paldies!
Sēdes vadītāja.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Arvīds Ulme.
A.Ulme (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Es pilnīgi piekrītu iepriekšējam runātājam, ka patiešām šī problēma ir šiem Černobiļas cilvēkiem, kam tur tiešām ir veselība sabojāta, un daudzus gadus nav šie 12,5 lati, kā saka, palielināti, un patiesi ir kaut kas jādara. Un Sociālo un darba lietu komisijā vairākas reizes izskatīja. Uzaicināja arī ministrijas pārstāvi, un faktiski visā komisijā mēs vienojāmies, ka mēs patiešām... vienprātīgs lēmums bija no visiem komisijas deputātiem, ka patiešām šī problēma ir jāatrisina, ka šis pabalsts ir jāpalielina. Bet ir jāizdiskutē gan par šo pabalstu... nu, tā ir budžeta nauda, gan par šo pabalstu lielumu, gan nu dažādi – kam to piesaistīt un tā tālāk. Un ir jau... komisijā ir jau iestrādes.
Un mēs tomēr aicinām, ka šajā brīdī nepiekrist un ka nāks komisija ar savu priekšlikumu un tad atbalstīt.
Sēdes vadītāja.

Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 38, pret – 1, atturas – 38. Priekšlikums nav atbalstīts.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību Protokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu” nodot Ārlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Līgumu par Protokola par Eiropas Kopienu privilēģijām un imunitātēm izpildīšanu Latvijas Republikā” nodot Ārlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jura Sokolovska, Nikolaja Kabanova, Vladimira Buzajeva, Andreja Aleksejeva, Andra Tolmačova un Jakova Plinera iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”” nodot Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.
“Par” pieteicies runāt deputāts Andrejs Aleksejevs.
A.Aleksejevs (PCTVL).
Priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Pēc Statistikas pārvaldes datiem, laikā no 1992. gada līdz 2002.gadam valstī ir denacionalizēta 10 321 dzīvojamā māja. No tām lielākais skaits ir Rīgā, Liepājā un Jūrmalā. Šajās pilsētās atrodas vairāk nekā 6000 māju un ap 60 000 dzīvokļu. Ja gadījumā īres “griesti” netiks iesaldēti, tad, mūsuprāt, puse no šiem īrniekiem būs spiesta griezties pašvaldībā pēc palīdzības, bet Rīgā jau šobrīd stāv rindā ap 7000 ģimeņu. Savukārt nesen atjaunota municipālo dzīvojamo māju būvniecība, maksimums var piedāvāt ap 1000 dzīvokļu gadā. Kur tad pašvaldība izmitinās pārējos? Un tas ir jautājums.
Uz doto brīdi joprojām nav izveidots efektīvs nekustamā īpašuma tirgus, it īpaši lēto mājokļu tirgus. Turīgi cilvēki, dzīvojoši šajos namos jau sen ir atrisinājuši savas problēmas. Taču runa ir par maznodrošinātām ģimenēm un tām personām, kuras nespēs maksāt vienu un vairāk latus par 1 kvadrātmetru. Un tādu ir tūkstošiem.
Ja jūs noraidīsiet mūsu piedāvāto likumprojektu un īres griesti netiks iesaldēti, tad varam prognozēt, ka mūs sagaida sociāla katastrofa. Šā vai tā valsts jau ir šiem cilvēkiem parādā. 90.gadu sākumā tika pieņemts likums par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā, kad viena vēsturiska netaisnība tika pagriezta otrādi. Šiem cilvēkiem tiek liegts privatizēt savus dzīvokļus atšķirībā no tiem, kas dzīvoja pašvaldību namos. Toreiz viņiem tika solīts, ka viņi varēs bez jebkādiem šķēršļiem dzīvot savos dzīvokļos, taču tie bija kārtējie meli. Likums “Par dzīvojamo telpu īri” nosaka, ka namīpašnieki no 2005.gada ir tiesīgi noteikt neierobežotu īres maksu, tajā skaitā arī izlikt īrnieku kopā ar ģimenes locekļiem bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.
Mēs jums piedāvājam, lai valsts un pašvaldības uzņemas atbildību par savu rīcību šo cilvēku priekšā un sāktu risināt šo tiešām milzīgo problēmu. Tas nozīmē: pirmām kārtām nākamā gada budžetā paredzēt līdzekļus municipālo māju būvniecībai.
Otrkārt, valsts atbalsts mērķdotāciju, kā arī citu atvieglojumu veidā tām pašvaldībām, kuras realizē šīs programmas.
Treškārt. Noteikt un likvidēt problēmas, saistītas ar dzīvojamo māju būvniecību. Un, proti, lieku birokrātiju, korupciju un citas.
Pēdējais. Izdarīt grozījumus likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” un paredzēt iespējas pašvaldībām nelaist uz izsoli visus atbrīvojušos dzīvokļus, bet ļaut tām piešķirt rindas kārtībā. Valstij jau pirms vairākiem gadiem vajadzēja iejaukties šajā problēmā un sākt risināt to pēc būtības. Augstāk minētos nosacījumus, mūsuprāt, sen jau vajadzēja iestrādāt likumos, lai noņemtu spriedzi sabiedrībā un nenovestu līdz konflikta situācijai starp īrniekiem un namu īpašniekiem, lai šodien atrastu kompromisu un nodrošinātu normālu mājokļa tirgus izveidošanu, kā arī panāktu pozitīvu rezultātu, mums tomēr nepieciešams kāds laiks. Tāpēc mēs arī piedāvājam pagarināt īres griestu darbības termiņus tieši denacionalizēto māju īrniekiem uz uzlikt par pienākumu Ministru kabinetam izstrādāt un nekavējoties sākt risināt šīs problēmas, lai nodrošinātu Satversmes astotās nodaļas pamattiesības – ir vai nav aktuāla mums šī problēma, jūs varat secināt paši.
Tāpēc aicinu jūs, kolēģi, balsot par mūsu likumprojektu!
Sēdes vadītāja.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Staņislavs Šķesters.
S.Šķesters (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Es saprotu, ka jautājums par dzīvojamo telpu īri un vispār par mājokļu politiku ir ļoti aktuāls, un tas ir būtisks, skar katru pilsoni, katru cilvēku, bet šoreiz gribu teikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vakar pieņēma lēmumu, ka tieši izstrādās un sāks darbu pie grozījumiem likumā “Par dzīvojamo telpu īri” un pārējiem likumdošanas likumiem, kuri saistīti ar dzīvojamo māju un dzīvokļu jautājumu risināšanu.

Tāpēc es lūgtu tomēr šo likumprojektu šodien neatbalstīt, un šos visus iesniegtos priekšlikumus varētu iestrādāt komisijas darba kārtībā un tad izskatīt un kompleksi pieņemt lēmumu, kompleksi izskatot šo jautājumu par dzīvojamo telpu īri un pārējos jautājumus, kuri skar mājokļu politiku.
Vēl es gribētu atzīmēt, ka citreiz mums arī komisijās sakrājas šie likumprojekti, kuri paliek faktiski stāvot jeb iesaldēti tāpēc, ka faktiski tiek iesniegtas tikai detaļas no tās kopējās koncepcijas par konkrētā jautājuma risināšanu. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 1, atturas – 39. Likumprojekts komisijai nav nodots.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Jurkāna, Urbanoviča, Klementjeva, Vidavska un Orlova iesniegumu ar sekojošu informāciju. Balsojumā par likumprojekta ar dokumenta nr.2503 nodošanu komisijām balsojums izdrukā neparādās, lai gan es nospiedu taustiņu “par”. Lūdzu iekļaut darba kārtībā atkārtotu balsojumu. Deputāts Jānis Jurkāns. Vai deputātiem ir iebildumi par atkārtota balsojuma izdarīšanu? (Starpsauciens: “Nav!”) Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par pārbalsošanu, pārbalsojuma izdarīšanu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 47, pret – 26, atturas – 7. Pārbalsojums tiks izdarīts.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījums Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā” nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 40, pret – nav, atturas – 41. Priekšlikums nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Jāpārbalso!”)
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Brigmaņa, Petera, Stalidzānes, Pietkeviča un Kalvīša iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 41, pret – nav, atturas – 27. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Ainara Latkovska iesniegumu ar lūgumu – piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 29. un 30.aprīlī. Lūdzu deputātus balsot par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Latkovskim! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Bezalgas atvaļinājums deputātam piešķirts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Valda Dombrovska iesniegumu ar lūgumu – piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 29. un 30.aprīlī. Lūdzu deputātus balsot par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dombrovskim! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Bezalgas atvaļinājums deputātam piešķirts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Borisa Cileviča ievēlēšanu Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!
Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret – 1, atturas – 2. Lēmums pieņemts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Pabrika, Paula, Pietkeviča, Kalvīša, Lagzdiņa iesniegumu ar lūgumu izsludināt Saeimas sēdē pārtraukumu uz 30 minūtēm. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Tātad pārtraukums ir izsludināts.
Satiekamies plenārsēžu zālē pulksten 10.00.
Vārds paziņojumam deputātam Artim Pabrikam.
A.Pabriks (TP ).
Lūdzu Ārlietu komisiju pilnā sastāvā sapulcēties Sarkanajā zālē. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja
.
Cienījamie kolēģi! Turpinām Saeimas sēdi.
Nākamais darba kārtības jautājums – deputāta Plinera, Kabanova, Buzajeva, Sokolovska, Tolmačova, Aleksejeva, Golubova un citu deputātu iesniegtais pieprasījums ārlietu ministram Rihardam Pīkam par Latvijas Republikas bruņoto spēku dalību Irākas okupācijā. Deputāti ierosina šo pieprasījumu atzīt par steidzamu.
“Par” steidzamību ir pieteicies runāt deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godājamie kolēģi! Kāpēc mēs ierosinām atzīt mūsu pieprasījumu ārlietu ministram Rihardam Pīkam par Latvijas Republiklas bruņoto spēku dalību Irākas okupācijā par steidzamu?
No vienas puses, tīri retorisks jautājums. Bet, no otras, tam ir tūkstoš un viens pamatojums. Mēģināšu pārskaitīt tikai daļu no tiem.
Katra mūsu karavīru piedalīšanās Irākas okupācijā diena ir negoda diena mūsu valstij – tai valstij, kas, pamatojoties uz negodīga vēstures sagrozījuma, pieņēma deklarāciju par sevis pašas okupāciju, bet ir gatava kā sunītis pēc saimnieka pirmā svilpiena sūtīt savu karaspēku uz jebkuru pasaules vietu. Ik dienu tiek grauti dzīvojamie nami, skolas un slimnīcas, iznīcināti seni kultūras pieminekļi, kuru vecums 20 reizes pārsniedz ASV un 50 reizes – Latvijas vecumu. Ik dienu Irākā ar mūsu valsts atbalstu nogalina cilvēkus, kuru vaina ir tikai tajā, ka viņi, pēc mūsu priekšstata, nepareizi izprot demokrātijas būtību. Un, kaut gan Latvijas faktiskais ieguldījums šajā kārtības ieviešanas akcijā, kas tiek realizēta ar uguni un zobenu, ir necils, juridiski mēs esam ne mazāk vainīgi par mūsu aizokeāna saimniekiem. Katra diena kopš mūsu karaspēka atrašanās Irākā tuvina Latvijas ārpolitikas pamatmērķa – integrēšanās ES un NATO – bankrotu, jo nedz ES, nedz NATO kā organizācijas nav atbalstījušas ASV šajā militārajā avantūrā. Tieši otrādi. Ļoti daudzu Eiropas valstu tautas un valdības, kuras sastāda šo organizāciju kodolu, viennozīmīgi uzstājas pret.
Mēs ierosinām atzīt mūsu pieprasījumu par steidzamu arī tādēļ, ka negribam palikt par ASV pēdējo un vienīgo sabiedroto Irākā, jo debates citu valstu parlamentos, kuras jau ir sapratušas savu liktenīgo kļūdu, notiek katru dienu, un dažu šo debašu rezultāti jau ir zināmi. Nevajadzētu mums līdzināties slavenajam padomju detektīvu varonim majoram Proņinam, kurš nomira aiz smiekliem pēc nedēļas, kas pagāja, kopš viņam izstāstīja anekdoti.
Mēs gribam, lai Saeima atsauktu lēmumu par karaspēka sūtīšanu uz Irāku, pirms Latvijā tiks atsūtīts pirmais cinkotais zārks. Mēs gribam, lai kļūda tiktu labota, pirms fanātiķi nāvinieki sāks spridzināt sevi un garāmgājējus Rīgas ielās. Mēs gribam, lai Saeimas vairākums, kurā ir ne mazums partiju ar tādiem skaistiem nosaukumiem kā, teiksim, Tautas partija, beidzot ieklausītos savas tautas balsī – tā lielum lielā tautas vairākuma balsī, kurš viennozīmīgi uzstājas pret Latvijas karaspēka piedalīšanos Irākas okupācijā.
Var ilgu laiku mānīt nelielu ļaužu daļu, var neilgu laiku mānīt visus, bet nav iespējams ilgu laiku mānīt visu tautu.
Dāmas un kungi, jūsu laiks iztek! Piedāvāju to deputātu vārdā, kuri ir parakstījuši pieprasījumu, atzīt to par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
“Pret” steidzamību pieteicies runāt deputāts Pēteris Tabūns.
P.Tabūns (TB/LNNK).
Cienījamie kolēģi un šī pieprasījuma iesniedzēji! Jūsu piedāvājums pašā būtībā, pie tam vēl steidzams, ir vērsts pret Latvijas drošību. (No zāles deputāts J.Pliners: “Nekādā gadījumā!”) Jūs to neapzināties? Jūs ļoti labi apzināties to, bet rīkojaties tīšuprāt! Tā ir viltus rūpe par valsti, tā ir viltus rūpe par Latviju. Jā, jūs apelējat pie tā, ka Irākā ir karš, ka var iet bojā arī kāds no Latvijas karavīriem. Lai Dievs nedod! Cerēsim, ka Dievs sargās mūsu puišus Irākā. Bet runa ir par mūsu valsts, par Latvijas drošību.

Mums tagad ir drošs sabiedrotais. Mums ir drošs “jumts”, kā mēdz sacīt. Pie mums vairs nevar un nevarēs kā 1940.gadā iebraukt ar tankiem un okupēt Latviju. Un pakļaut verdzībā, kaunā un nabadzībā.
NATO – ASV princips ir ļoti strikts: “Uzbrukums jebkurai no NATO valstīm būs uzbrukums arī ASV, jebkuram tās loceklim, un tam sekos atbilde!” Tas, redziet, Buzajevam, Plineram nepatīk. Tas nepatīk Latvijas okupācijas neatzinējam Golubovam. (Kāds kaut ko sauc no vietas.) Ak, Dievs! Es gribu sacīt tā, ja mums būtu tāds drošības “jumts” 1940.gadā vai pēc kara, tad latvieši nepiedzīvotu šīs ciešanas 50 gadu garumā, netiktu tik milzīgā skaitā iznīcināti, izmētāti pa pasauli. Un šinī sakarībā atziņa: kas mēs būtu par sabiedrotajiem, kas

mēs būtu par partneriem, par draugiem, ja palīdzību mēs gribētu, gaidītu, bet, ja pašiem jāiet palīgā, tad nē. Tad mēs stāvētu malā, redziet!
Tā draugi, partneri, sabiedrotie nerīkojas. Jūs, Latvijas nedraugi, esat pieraduši un mācāt arī citus šurp sabraukušos pēc principa: sak’, izmantojiet ar pilnu tvaiku visu to, ko dod Latvija, ko dod latvieši, ko dod latviešu viesmīlība, pretī nedodiet neko!
Un mudināt nemācīties pat šīs valsts valodu. Mudināt uz nekārtībām, mudināt uz jaunu Staļingradu. Mēs, sevi cienošie, topošā demokrātiskā valsts, – latvieši, tā negribam rīkoties un nerīkosimies! Tādēļ esam un būsim kopā ar saviem sabiedrotajiem.
Jā, tas ir bīstami, bet, ko padarīsi, – jāuzņemas arī atbildība, jāriskē, ja gribi iegūt ļoti daudz. Bet drošība, ko garantē mūsu sabiedrotie, ir ļoti, ļoti daudz. Un jums, šīs valsts necienītājiem, šā pieprasījuma iesniedzējiem, to es lieku aiz auss un tādēļ noraidu šo steidzamību, ko jūs pieprasāt. Un, protams, arī šo pieprasījumu pēc būtības. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par pieprasījuma atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 61, atturas – 1. Pieprasījums par steidzamu nav atzīts.
Līdz ar to pieprasījums tiek nodots Pieprasījumu komisijai. Paldies!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas 29.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un kā nākamo jautājumu izskatīt pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””, un komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Gundars Bērziņš.
G.Bērziņš (TP ).
Cienījamie deputāti! Šorīt pulksten 8.00, kā es jau informēju, notika komisijas sēde, kur tika apspriests iesniegtais likumprojekts un risinātas tās problēmas, kas ir neatliekami risināmas saistībā ar 1.maiju, un visi jautājumi, kas radīja kaut mazāko strīdu, ir izņemti. Un tāpēc es aicinu noraidīt iesniegto dokumentu nr.2544 un apspriest un atbalstīt komisijas iesniegto alternatīvo nr.783.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””, ko iesnieguši deputāti, noraidīšanu! Lūdzu zvanu! Par deputāta Brigmaņa, Petera, Stalidzānes, Pietkeviča un Kalvīša likumprojekta noraidīšanu pašreiz balsojam. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts, ko ir iesnieguši deputāti Brigmanis, Peters, Stalidzāne, Pietkevičs un Kalvītis, ir noraidīts. Paldies!
Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas variants.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Aleksandram Golubovam!
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Saskaņā ar Kārtības rulli mums ir jābalso nevis par noraidīšanu vai vēl par kaut ko, mums ir jābalso par priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Pieņemam jūsu aizrādījumu! Lūdzu veicam pārbalsošanu par priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 1, pret – 80, neviens deputāts neatturas. Lēmums pieņemts.
G.Bērziņš.
Lūdzu atbalstīt nr.783. – komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu un noteikt šim likumprojektam steidzamību.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – nav, atturas – 27. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
G.Bērziņš.
Lūdzu atbalstīt likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli””, dokuments nr.783, pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 49, pret – nav, atturas – 25. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas laiku un izskatīšanu otrajā lasījumā!
G.Bērziņš.
Komisija lūdz izskatīt otrajā lasījumā iesniegtajā redakcijā, jo visas strīdīgās normas tika izņemtas un komisijā bija pilnīga vienprātība par esošo redakciju.

Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta izskatīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – nav, atturas – 27. Likums “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli”” pieņemts. Paldies!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ārlietu komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 29.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai pirmajā lasījumā sekojošus likumprojektus: likumprojektu “Par Līgumu par Protokola par Eiropas Kopienu privilēģijām un imunitātēm izpildīšanu Latvijas Republikā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts. Un likumprojektu “Par Konvencijas par Eiropas Kopienas finanšu interešu aizsardzību Protokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Andris Tolmačovs.
A.Tolmačovs (PCTVL).
Labdien, cienījamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu nr. 2101B. Kopā iesniegti 7 priekšlikumi.
1.priekšlikums – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Tolmačovs.
2.priekšlikums – iesniedzis vides ministrs Vējonis. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Tolmačovs.
3.priekšlikums – vides ministra Vējoņa kunga priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Tolmačovs.
4.priekšlikums – iesniedzis vides ministrs Vējonis. Ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

A.Tolmačovs.
5. – arī vides ministra Vējoņa kunga priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Tolmačovs.
6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts un redakcionāli precizēts 7.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem pret 6. un 7.priekšlikumu iebildumu nav.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – nav, atturas – 1. Likums “Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.734 – likumprojekts “Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā”.
1.priekšlikumu iesniedz Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija. Komisijas lēmums – neatbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu zvanu! Par – 15, pret – 37, atturas – 25. Priekšlikums nav atbalstīts.
V.Stepaņenko.
2. – Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Vai deputāts Jānis Lagzdiņš ir pieteicies debatēs? (No zāles deputāts Dz.Ābiķis: “Viņš atteicās!”) Viņš atteicās.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šī priekšlikuma būtība ir tāda, ka tajā periodā, kad Ministru kabinets ir demisionējis, bet vēl pilda savus pienākumus, mēs lūdzam noteikt, ka tas Kabinets nevar parakstīt kaut kādus līgumus un uzņemties valsts saistības virs 150 000 eiro. Šajā gadījumā mums nebūs vairs tāda gadījuma, kāds bija pavisam nesen, kad Repšes demisionējušā valdība parakstīja to izlīgumu ar “TeliaSonera”. Šajā gadījumā mēs dodam iespēju tieši Saeimai noteikt visus noteikumus.
Lūdzu atbalstīt mūsu priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?
V.Stepaņenko.
Jā, komisijas lēmums bija negatīvs.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 2. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret– 58, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
V.Stepaņenko. 3. – arī Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.
Sēdes vadītāja.

Atklājam debates.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Ko mēs šeit piedāvājam? Pašreiz Ministru kabinets, kā arī iepriekšējais Ministru kabinets, voluntāri noteica sev algas – kā Ministru prezidentam, tā arī ministriem.
Šajā un nākamos priekšlikumos mēs piedāvājam piesaistīt ministru un Ministru prezidenta algas pie minimālās algas, lai būtu tieši ministriem un Ministru prezidentam, strādāt pie tā, lai minimālā alga augtu ar katru mēnesi, katru dienu un katru gadu.
Lūdzu nobalsot “par” mūsu priekšlikumu! Tas nemainīs gandrīz neko ministru algās – nu, drusciņ samazinās –, bet tajā pašā laikā viņi strādās labāk.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Nē? Lūdzu deputātus balsot par 3. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 63, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
V.Stepaņenko.
4. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Arī nebija atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret 4.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
V.Stepaņenko.
5.priekšlikums, ko iesniedzis īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Baštiks, bija atbalstīts daļēji un iekļauts 6. – Juridiskās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 5. un 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 44, pret – 3, atturas – 30. Likums “Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā” pieņemts. Paldies!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ārlietu komisijas lūgumu kā nākamo darba kārtības punktu izskatīt likumprojektu “Par Līgumu par Protokola par Eiropas Kopienu privilēģijām un imunitātēm izpildīšanu Latvijas Republikā” un likumprojektu “Par Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību Protokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu”. Vai deputātiem ir iebildumi pret darba kārtības izmaiņu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Līgumu par Protokola par Eiropas Kopienu privilēģijām un imunitātēm izpildīšanu Latvijas Republikā”.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Tātad strādāsim ar dokumentu nr.2557. Ārlietu komisija šo dokumentu izskatīja un saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 92.panta pirmo daļu ierosina atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs. Mēs ierosinām pusstundu – līdz pulksten 11.00 šodien, un šodien izskatīt otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – pulksten 11.00 šodien, 29.aprīlī. Izskatīšanas laiks – šodien, 29.aprīļa sēdē.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību Pro

tokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu”.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).

Tātad strādāsim ar dokumentu nr.2558. Un Ārlietu komisija izskatīja un ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas laiku un izskatīšanu otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Tātad arī tāpat kā ar iepriekšējo likumu līdz pulksten 11. un izskatīt šodien otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Tātad citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – pulksten 11.00 29.aprīlī. Un izskatīšana šodien, 29.aprīļa Saeimas sēdē. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Augstskolu likumā”. Otrais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Strazdiņš.
J.Strazdiņš( ZZS).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīja otrajam lasījumam grozījumus Augstskolu likumā, kuri tika iesniegti kā Ministru kabineta noteikumi, kuri izdoti Latvijas Republikas Satversmes 81.panta kārtībā. Un šie grozījumi galvenokārt skāra augstskolu dibināšanu, reģistrāciju un darbības uzsākšanu. Un izskatīšanas laikā tika saņemti vairāki priekšlikumi.
1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to izskatīja, un tas ir iekļauts atbildīgās komisijas precizētā redakcijā 2.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 1. un 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
Paldies! 3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Arī komisijā tika atbalstīts. Lūdzu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Debates mēs atklāsim pēc pārtraukuma un arī turpināsim izskatīt likumprojektu “Grozījumi Augstskolu likumā”.
Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Vārds paziņojumam deputātam Artim Pabrikam.
A.Pabriks (TP ).
Ārlietu komisija, lūdzu, sapulcējas komisijas telpās uz apspriedi! Paldies!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Kārlim Strēlim.
K.Strēlis (JL).

Godājamie kolēģi! Spēle starp Latvijas basketbola senioru klubu un ministru un Saeimas deputātu komandām no 6.maija pārcelta uz 4.maiju pulksten 15.00 Policijas akadēmijas sporta zālē Melngalvju ielā pretim “Skonto” sporta zālei. Lūdzu ņemt aktīvu dalību! Šogad pirmo reizi spēle noritēs starp jauktajām komandām – četri vīrieši, viena sieviete. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam.
A.Bartaševičs (Saeimas sekretāra biedrs).
Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Valerijs Agešins, Andris Bērziņš, Boriss Cilevičs, Valdis Dombrovskis, Ina Druviete, Oskars Kastēns, Aleksandrs Kiršteins, Paulis Kļaviņš, Guntars Krasts, Ģirts Valdis Kristovskis, Ainars Latkovskis, Andrejs Radzevičs, Anta Rugāte, Juris Sokolovskis, Inese Šlesere un Roberts Zīle. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja
.
Cienījamie kolēģi! Turpinām Saeimas sēdi. Mēs izskatām likumprojektu “Grozījumi Augstskolu likumā” otrajā lasījumā.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – ziņotājs ir deputāts Jānis Strazdiņš. Mēs izskatām 5. – Juridiskā biroja priekšlikumu...
4. – Juridiskā biroja priekšlikumu, un par 4.priekšlikumu atklājam debates.
Deputāts Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Likums, kas ir piedāvāts otrajam lasījumam, būtībā kopumā ir pieņemams un ir labs, šie likuma grozījumi, bet diemžēl uz otro lasījumu mums ir dažas tehniskas problēmas, kas ir ieviesušās. Un tā arī šajā 4.priekšlikumā, juridiski apstrādājot savulaik Ministru kabineta iesniegto tekstu, ir pazudušas dažas normas, un faktiski, lai augstskolu izslēgtu no Izglītības iestāžu reģistra, ir palicis tikai 12.punkts, kurš saka, ka Izglītības un zinātnes ministrija izslēdz augstskolu no Izglītības iestāžu reģistra, pamatojoties uz pieteikumu par augstskolas darbības izbeigšanu. Līdz ar to vienīgais veids, kā augstskola var izbeigt savu darbību, ir pašlikvidācija. Un ir pazudusi iespēja augstskolu izslēgt no reģistra, ja augstskola nepilda savus pienākumus, pārkāpj Izglītības likumu un citus tiesību aktus. Tā ka šī ir vienkārši tehniska problēma. Es aicinu neatbalstīt 4.priekšlikumu, bet tas ir vienkārši jāsakārto tehniskā veidā trešajā lasījumā. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam.
Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nē. Vai deputāti lūdz balsojumu par 4.priekšlikumu? Lūdzu deputātus balsot par 4. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 27, pret – 29, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.
J.Strazdiņš.
Tālāk lūdzu 5. – Juridiskā biroja priekšlikumu, kas ir redakcionālas dabas, atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
7. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas redakcijā 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.
Par 7.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.

8. – Juridiskā biroja priekšlikums, iekļauts atbildīgās komisijas redakcijā 9.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 8. un 9.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
10. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
11. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Strazdiņš.
12. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Daiņa Turlā priekšlikums – neguva atbalstu, bet, par cik tiek gatavots jauns Augstākās izglītības likums, ko gatavo Rektoru padome un Zinātnes padome, tas noteikti tiks šajā likumā iekļauts, jo šis likums tādā redakcijā, kā bija šis paskaidrojums sniegts, kad Policijas skola pāriet nacionālās Policijas akadēmijas struktūrā, un līdz ar to jau izsniedzot dokumentus, pārveidojot Policijas akadēmijas nosaukumu, tā kā tas ir pretrunā ar Profesionālās izglītības likumu. Tā ka tas netika tādā veidā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Godātie kolēģi! Ir ļoti labi saprotama Iekšlietu ministrijas vēlme izdarīt šos grozījumus, lai palielinātu savu kā dibinātāja pārstāvja ietekmi uz Policijas akadēmijas darbu, taču šeit jāsaka, ka jebkāda augstskolu autonomijas mazināšana šajā jomā var draudēt ar ļoti nopietnām sekām mūsu valstī, jo Policijas akadēmija sagatavo juristus, un juristi saņem savu jurista diplomu, ar kuru viņš var strādāt jebkurā jomā, kas prasa šādu kvalifikāciju. Juristi ir reglamentētā profesija. Līdz ar to šeit mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem un jādarbojas saskaņā ar likumu par reglamentētajām profesijām, un kā neatņemama sastāvdaļa jebkuras šādas izglītības ieguvei ir augstskolas autonomija.
Bet savukārt es, paņemot rokā jau esošo Augstskolu likumu, varu pilnīgi nomierināt augstskolas dibinātāju, tas ir, Iekšlietu ministriju, ka viņi var pilnībā realizēt savas vēlmes un vajadzības. Es pārrunāju šo lietu ar Turlā kungu, un varbūt ka mana uzstāšanās visvairāk ir adresēta viņam. Es gribu vērst uzmanību uz likuma 4.punktu, kas runā par augstskolu autonomiju. Tur ir, nu... noteikti augstskolas uzdevumi, un šos uzdevumus nosaka dibinātājs, tātad tā ir Iekšlietu ministrija.
Otrais. Es gribu pievērsties 5.pantam, kurā ir sacīts, ka augstskolas dibinātāji nosaka augstskolas īstenojamos uzdevumus.
Tālāk. Runājot par lēmuma pieņemšanu augstskolā, tas ir 12.pants, kurā sacīts, ka augstskolā augstākā vadības institūcija un lēmējinstitūcija stratēģiskajos, finanšu un saimnieciskajos jautājumos ir tās dibinātājs. Tātad dibinātājs var pieņemt lēmumus.
Nākamais atkal ir ļoti svarīgs jautājums par finansēšanu. Tātad augstskolas finansē dibinātāji, un dibinātājs nodrošina augstskolas nepārtrauktai darbībai nepieciešamos finanšu resursus un to izlietošanas kontroli. Tātad arī visas finanšu sviras ir dibinātāja rokās. Līdz ar to dibinātājs var noteikt, kādus speciālistus gatavot, dibinātājs var noteikt, kādi resursi tam ir nepieciešami, un kontrolēt to izlietojumu. Bet, protams, pati augstskola tās akadēmiskās brīvības ietvaros sastāda programmu, pēc kuras gatavot šos speciālistus. Un mēs nekādā ziņā nedrīkstam iejaukties šeit augstskolas autonomijā. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dainis Turlais.

D.Turlais (LPP).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Nu mēs jau dzirdējām. Šadurska kungs arī izteica to, manuprāt, izpratnes problēmu, kura slēpjas izteiktajā priekšlikumā.
Varbūt sāksim ar tādu retorisku jautājumu. Policijas akadēmija. Ko tā gatavo? Juristus vai policistus ar juridisko izglītību? Nu, acīmredzot, ja mēs tā loģiski domājam, tad Policijas akadēmija gatavo policistus, kuriem ir juridiskā izglītība. Līdz ar to mēs pilnīgi arī loģiski... jāsaprot, ka policijas priekšniekam ir jābūt iespējām koriģēt mācību programmas profesionālajā jomā. Nav runa par to, ka apstrīdēt, kas juristam būtu jāmāca, cik lielā apjomā, bet tieši profesionālajā jomā. Mums nāk priekšā jauna veida noziegumi – kompjūternoziegumi, teiksim, cilvēku tirdzniecība – tādas lietas, ar kurām policija agrāk nav saskārusies, tas pats terorisms.
Kur tad to mācīt? Un kurš tad pieņems lēmumu, kurš tad to var iespaidot, lai to mācītu attiecīgi šai Policijas akadēmijā? Acīmredzot ir jābūt šīm iespējām to darīt. Ja kāds uzskata, ka Policijas akadēmija ir vienkārša juridiskā augstskola, tādā gadījumā tā ir ļoti negodīga konkurence, jo, iestājoties Latvijas Universitātē Juridiskajā fakultātē, studentiem ir jākārto attiecīgi eksāmeni, viņiem par savu iztiku ir jādomā, par to, kā viņš ģērbjas, kur viņš ēd, kāda ir viņa stipendija. Šeit viss ir valsts apgādē.
Tātad nevarētu būt tāds stāvoklis, ka tā ir viena no juridiskajām augstskolām un vadās pēc tiem pašiem principiem kā jebkura augstskola... vai sanāk policisti un ievēl savu vadību. Tā jau mēs iemācīsim policistiem drīz arī sanākt kopā un par rajona policijas priekšnieku ievēlēt kādu savējo! Nu tātad kaut kādiem principiem taču ir... jo tas taču ir valsts dienests. Un līdz ar to ir nepieciešami šie grozījumi. Turklāt tie nav manis izdomāti grozījumi. Tie ir saskaņoti gan ar policiju, gan ar pašu akadēmiju. Uz šo grozījumu priekšlikuma ir akadēmijas rektores Meikališas paraksts, un tas ir vēl Repšes valdības priekšlikums.
Es aicinu atbalstīt un iedomāties, par ko mēs šodien runājam – par juridisko augstskolu vai Policijas akadēmiju!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Nikolajs Kabanovs.
N.Kabanovs (PCTVL).
Kolēģi deputāti! Es gribu šeit pievērst uzmanību Šadurska kunga teiktajam par akadēmisko brīvību. Bet tomēr šis ir jūsu jautājums izglītības un zinātnes ministram, kur jūs esat pret krievu valodu, teiksim, Rīgas Stradiņa universitātē. Par kādu akadēmisku brīvību jūs šeit runājat? Es domāju, ka Šadurska kungs pēc savas būtības ir brīvības ienaidnieks, un es domāju, ka viņa priekšlikumu mēs nevaram atbalstīt.
Sēdes vadītāja. Deputāts Kārlis Šadurskis – otro reizi.
K.Šadurskis (JL).
Kolēģi, nu tas “brīvības ienaidnieks” tribīnē! Akadēmiskā brīvība, Kabanova kungs, likuma ietvaros. Un Augstskolu likumā ir ļoti skaidri uzrakstīts par akadēmiskās brīvības reglamentāciju. Turklāt Augstskolu likuma 83.pants nosaka, ka izglītojamiem ir pietiekami labi jāpārzina tā valoda, kurā tiek pasniegts augstskolā.
Otrkārt, Izglītības likuma 9.pants nosaka, ka augstākā izglītība, valsts budžeta finansētā augstākā izglītība, ir latviešu valodā. Līdz ar to, Kabanova kungs, viss pārējais, kas likumā nav reglamentēts, tā ir akadēmiskā brīvība.
Bet, runājot pēc būtības par Turlā kunga priekšlikumu... Redziet, ir skaidrs, es saprotu to vēlmi – patērētāja vēlmi –, ka augstskola gatavo policistus ar juridisko izglītību. Bet šiem cilvēkiem būs kabatā diploms, kurā būs rakstīta kvalifikācija “jurists”.
Un ar šo diplomu viņi ies visā plašajā Eiropas Savienībā. Un mēs riskējam ar to, ka Eiropas Savienībā var netikt atzīts Latvijas jurista diploms, turklāt nevis tikai Policijas akadēmijas izdotais, bet jebkurš, tai skaitā arī Latvijas Universitātes izdotais.
Un līdz ar to es vēlreiz gribu akcentēt to, ka jau esošā likuma ietvaros dibinātājs, ja drusku papūlētos, tad varētu realizēt absolūti visus savus mērķus. Protams, ka pasūtījums nāk no dibinātāja. Mums ir jāgatavo, piemēram, es nezinu, nu, kādi speciālisti. Bet to, cik kredītpunktus pasniegs starptautiskās tiesības, cik – civiltiesības un cik vēl kaut ko... Piedodiet, tas nav jālemj policijas priekšniekam,

kaut arī viņam ir tā lielā vara šajā jomā! Tas ir jālemj speciālistiem. Un tas ir augstskolā Senāts. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Spēkā esošā likuma redakcija nosaka, ka Ministru kabinetam ir tiesības izveidot citu kārtību studiju programmu apstiprināšanā, bet deputāta Turlā priekšlikums papildina šo domu un saka, ka varētu noteikt arī citu kārtību studijās iegūstamo grādu un profesionālās kvalifikācijas jautājumos. Manuprāt, to nevarētu pieļaut, jo tomēr likumi nosaka vienu un to pašu kārtību visās nozarēs. Ja šeit ir zināma varbūt slepenība saistībā ar militāriem jautājumiem, tad tā ir cita lieta, bet šo kārtību nedrīkstētu, piemēram, doktora grāda piešķiršanu nosaka Ministru kabinets. Tādā gadījumā jau pēc divām nedēļām varbūt to pieprasīs arī citu nozaru speciālisti, kā, piemēram, mežzinātņu vai lauksaimniecības zinātņu speciālisti. Manuprāt, šāda likuma normu pārkāpšana, nebūtu vēlama.
Es iesaku neatbalstīt šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nē. Lūdzu deputātus balsot par 12. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 13, pret – 54, atturas – 11. Priekšlikums nav atbalstīts.
J.Strazdiņš.
Cienījamie deputāti! Atļaujiet aicināt jūs atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!
J.Strazdiņš.
7.maijs.
Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 7.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāte Linda Mūrniece.
L.Mūrniece (JL).
Cienījamie kolēģi! Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” ar reģistrācijas nr.478. Trešajam lasījumā izskatīts komisijā, un komisija aicina Saeimu pieņemt likumprojektu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Krišjānis Peters.
K.Peters (LPP).
Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir sagatavojusi trešajam lasījumam likumprojektu “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (reģistrācijas nr.577). Trešajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti.
Aicinu komisijas vārdā pieņemt grozījumus trešajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “DNS (dezoksiribonukleīnskābes) nacionālās datu bāzes izveidošanas un izmantošanas likums”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāte Linda Mūrniece.
L.Mūrniece (JL).
Cienījamie kolēģi! Likumprojekts ar reģistrācijas numuru 736. Komisijā konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīts. Aicinu Saeimu atbalstīt šo likumprojektu!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
L.Mūrniece.
11.maijs.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 11.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājumus – likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā”. Otrais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP ).
Cienījamā priekšsēdētāja! Kolēģi deputāti! Strādājam ar likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā”, dokumenta numurs reģistrācijai 678. Izskatāmā likumprojekta otrajam lasījumam kopumā saņemti 16 priekšlikumi, kas izskatīti Aizsardzības un iekšlietu komisijā 21.aprīļa sēdē.
1.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Priekšlikums daļēji atbalstīts atbildīgās komisijas 2.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
2.priekšlikums. Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
3.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Priekšlikums no komisijas atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš. 4.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs. Priekšlikums daļēji atbalstīts 5. – komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
6.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs Slakteris. Komisija priekšlikumu atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.

7.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
8.priekšlikumu iesniedz aizsardzības ministrs. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
9.priekšlikums. Aizsardzības ministra Slaktera priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
10.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
11.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
12.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja
Deputātiem iebildumu nav.

J.Dalbiņš.
13.priekšlikums. Aizsardzības ministra Slaktera priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
14.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
15.priekšlikums. Aizsardzības ministra priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
16.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!
J.Dalbiņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 11.maijs.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 11.maijs. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu””. Otrais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP ).
Cienījamie kolēģi! Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija nav saņēmusi nevienu deputāta priekšlikumu, kas apliecina to, ka faktiski visi Saeimas deputāti piekrīt šī likumprojekta idejai. Un šie priekšlikumi, par kuriem mums šodien ir jādiskutē, ir tikai redakcionāla rakstura.
1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
3. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
Dz.Ābiķis.
Cienījamie kolēģi! Paldies par gandrīz vienprātīgo atbalstu, un es lūdzu iesniegt priekšlikumus, ja tādi būs, līdz 7.maijam. Paldies!
Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 7.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Ārstniecības likumā”. Otrais lasījums.
Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Jevgenija Stalidzāne.
J.Stalidzāne (LPP).
Cienījamie kolēģi! Ārstniecības likumu komisija sagatavoja otrajam lasījumam, un 1.priekšlikumu ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. Ir lūgums to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.

2.priekšlikumu ir iesniegusi arī Sociālo un darba lietu komisija. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
3.priekšlikumu ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
4.priekšlikums arī ir no Sociālās un darba lietu komisijas. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
5.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
6.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne. 7.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
8.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
9.priekšlikums – arī ir Sociālās un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
10.priekšlikums arī ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
Un komisija ir lēmusi pieņemt šo likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
J.Stalidzāne.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 6.maijs.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 6.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudes darbības laika pagarināšanu līdz 2004.gada 1.novembrim”.
Komisijas vārdā runās deputāts Jānis Šmits.
J.Šmits (LPP).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Parlamentārās izmeklēšanas komisija Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudei ir izveidota ar Saeimas 2004.gada 29.janvāra lēmumu Nr.289. Laikā no 29.janvāra līdz 5.februārim notika deputātu izvirzīšana no frakcijām darbam iepriekšminētajā komisijā.
Saeima savā šā gada 5.februāra sēdē apstiprināja Parlamentārās izmeklēšanas komisiju Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudei 16 deputātu sastāvā.
Laika posmā no 6.februāra līdz 29.aprīlim ir notikušas 8 Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes.
Komisija ir izvirzījusi sekojošus savas darbības virzienus un uzdevumus: nodrošināt sabiedrības tiesības saņemt informāciju par amatpersonu darbību, pārbaudīt Einara Repšes potenciāli spekulatīvos darījumus ar nekustamo īpašumu, konstatēt, vai šo potenciāli spekulatīvo darījumu veikšana nav uzskatāma par nereģistrētu uzņēmējdarbību, noskaidrot, kādas īpašas priekšrocības, slēdzot finanšu darījumus, iespējams, ir guvis Einars Repše, noskaidrot, kādus lēmumus par labu saviem darījumu partneriem un ziedotājiem, izmantojot dienesta stāvokli, iespējams, ir pieņēmis Einars Repše un izvērtēt Ministru prezidenta pārraudzībā esošā un tādēļ interešu konfliktā nonākušā KNAB darbības, pārbaudot iespējamās nelikumības Einara Repšes finanšu darījumos.
Pildot komisijas lēmumus un darba uzdevumus, laikā no 5.februāra līdz 29.aprīlim pavisam ir sagatavoti un nosūtīti 59 dokumenti, saņemti dokumenti no 10 adresātiem, saņemti 4 fizisku personu iesniegumi, uz kuriem sagatavotas un sniegtas atbildes.
Tā kā komisija vēl nav saņēmusi atbildes no visām institūcijām, kurās komisija ir griezusies ar pieprasījumiem, līdz ar to nav iespējams sekmīgi realizēt komisijas nospraustos darba uzdevumus un izdarīt galasecinājumus.
Ņemot vērā augstāk minēto, kā arī to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā joprojām tiek veikta Einara Repšes finansiālo darījumu pārbaude, komisija lūdz Saeimai pagarināt komisijas darbības laiku līdz 2004.gada 1.novembrim.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par lēmuma projektu “Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudei darbības laika pagarināšanu līdz 2004.gada 1.novembrim”. Lūdzu zvanu! (No zāles deputāts E.Jaunups: “Nedod vārdu!”) Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 48, pret – 24, atturas – 6. Priekšlikums ir atbalstīts.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā”. Pirmais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Krišjānis Kariņš... Vai! Deputāts Krišjānis Peters. Es atvainojos.
K.Peters (LPP).
Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Tātad Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir saņēmusi no Ministru kabineta sēdē atbalstīto likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā” un tātad lūdz šo likumu atzīt par steidzamu... Es atvainojos, kolēģi, par kļūdu! Tātad mēs esam izskatījuši to un aicinām pieņemt pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

K.Peters.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 17.maijs.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 17.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Zvejniecības likumā”. Pirmais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Visvaldis Skujiņš.

V.Skujiņš (ZZS).
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja komisijas sēdē likumprojektu “Grozījumi Zvejniecības likumā” un pieņēma lēmumu atbalstīt to izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
V.Skujiņš.
Priekšlikums iesniegt izmaiņas līdz 11.maijam.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 11.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvenciju par informācijas tehnoloģiju izmantošanu muitas vajadzībām, kas izstrādāta, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Līgumu par šīs Konvencijas pagaidu piemērošanu starp noteiktām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Protokolu par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto šīs Konvencijas iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmumus, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Deklarāciju par vienlaicīgas minētās Konvencijas un Protokola pieņemšanu un Deklarāciju, kas sniegta saskaņā ar Protokola 2.pantu”.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad par likumprojektu, ko jau nosauca cienījamā priekšsēdētāja. Ārlietu komisija izskatīja un ierosina atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Tātad mēs ierosinām līdz 11.40... jā, līdz 11.45 un izskatīt šodien.
Sēdes vadītāja.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam pulksten 11.45 un izskatīšana šodienas sēdē. Citu priekšlikumu nav. Paldies!
Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Pabrika, Dalbiņa, Pietkeviča, Paula, Zommeres lūgumu “Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 49.pantu izsludināt Saeimas sēdē pārtraukumu uz 20 minūtēm”. Tātad līdz 11.56. Mēs nevaram. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15 minūtes. Tātad iepriekšējam likumprojektam.
Lūdzu deputātus balsot par deputātu lūgumu – izsludināt Saeimas sēdē pārtraukumu uz 20 minūtēm. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 58, pret – 12, atturas – 1. Tiek izsludināts pārtraukums līdz pulksten 12.00.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre
Sēdes vadītāja
.
Cienījamie kolēģi! Turpinām Saeimas sēdi. Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvenciju par Eiropas Savienības dalībvalstu savstarpēju palīdzību krimināllietās, ko Padome pieņēmusi saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 34.pantu, Padomes Deklarāciju par Konvencijas 10.panta devīto daļu, Apvienotās Karalistes Deklarāciju par Konvencijas 20.pantu un Konvencijas Protokolu, ko padome pieņēmusi saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 34.pantu”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu un ierosina atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Ārlietu komisija ierosina izskatīt otrajā, galīgajā, lasījumā šodien.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Protokolu par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmums, kas sastādīts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Deklarāciju par Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību un Protokola par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto minētās konvencijas iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmumus, vienlaicīgu pieņemšanu, Deklarāciju, kas pieņemta saskaņā ar Protokola 2.pantu, Vācijas Federatīvās Republikas, Grieķijas Republikas, Nīderlandes Karalistes un Austrijas Republikas deklarāciju, Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību Otro protokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Kopējo deklarāciju par Otrā protokola 13.panta 2. daļu un Komisijas deklarāciju par Otrā protokola 13.panta 2. daļu un Komisijas deklarāciju par Otrā protokola 7.pantu”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Ja nav nekas pretī, tad izskatīt uzreiz otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Līgumu par Protokola par Eiropas Kopienu privilēģijām un imunitātēm izpildīšanu Latvijas Republikā”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad otrajam lasījumam ir divi priekšlikumi no Ārlietu komisijas.
1.priekšlikums ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
Un 2. – Ārlietu komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
Tātad izskatīts otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvencijas par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību Protokolu, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K3.pantu”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.

I.Solovjovs (LSP).
Tā... Ir ierosināti šajā likumprojektā no finanšu ministra divi priekšlikumi.
Tātad 1.priekšlikums ir atbalstīts Ārlietu komisijā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
2.priekšliukums arī ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
Ir priekšlikumi izskatīti otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvenciju par informācijas tehnoloģiju izmantošanu muitas vajadzībām, kas izstrādāta, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Līgumu par šīs Konvencijas pagaidu piemērošanu starp noteiktām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Protokolu par Eiropas Kopienu Tiesas sniegto šīs Konvencijas iztulkošanu, pieņemot prejudiciālus nolēmumus, kas izstrādāts, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K 3.pantu, Deklarāciju par vienlaicīgu minētās Konvencijas un Protokola pieņemšanu un Deklarāciju, kas sniegta saskaņā ar Protokola 2.pantu”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad priekšlikumu šeit, komisijā, nav. Lūdzu izskatīt otrajā, galīgajā, lasījumā... Piedodiet, ir divi priekšlikumi. Finanšu ministra priekšlikumi. Pirmais un otrais.
Tātad 1.priekšlikums ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
2.priekšlikums arī ir atbalstīts.
Sdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
Tātad izskatīts otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies!
Cienījamie kolēģi! Līdz ar to visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti.
Lūdzu reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Lūdzu Saeimas sekretāra biedram nolasīt reģistrācijas rezultātus!
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Valērijs Agešins, Andrejs Aleksejevs, Andris Ārgalis, Andris Bērziņš, Vladimirs Buzajevs, Boriss Cilevičs, Valdis Dombrovskis, Ina Druviete, Sergejs Fjodorovs, Nikolajs Kabanovs, Oskars Kastēns, Aleksandrs Kiršteins, Paulis Kļaviņš, Guntars Krasts, Ģirts Valdis Kristovskis, Ainars Latkovskis, Krišjānis Peters, Jakovs Pliners, Andrejs Radzevičs, Jānis Reirs, Anta Rugāte, Juris Sokolovskis, Māris Kučinskis, Inese Šlesere, Andris Tolmačovs, Roberts Zīle. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Līdz ar to Saeimas šā gada 29.aprīļa sēde ir slēgta. Paldies!

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem

2004. gada 28. aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrsAndris Ārgalis.
Sēdes vadītājs.

Labdien! Sākam izskatīt atbildes uz deputātu jautājumiem.
Pirmais iesniegums. Deputātu Kārļa Šadurska, Ingunas Rībenas, Krišjāņa Kariņa, Edgara Jaunupa un Inas Druvietes jautājums izglītības un zinātnes ministram J.Radzevičam.
Tā kā ministrs uz atbildes sniegšanu nav ieradies, jautājums tiek atlikts uz nedēļu un izskatīts nākamajā sēdē.
Otrais dienas kārtības jautājums. Deputātu Jāņa Jurkāna, Jāņa Urbanoviča, Aleksandra Bartaševiča, Borisa Cileviča un Alekseja Vidavska jautājums iekšlietu ministram Ērikam Jēkabsonam.
Tā kā ne ministrs, ne arī iesniedzēji nav ieradušies un ir saņemta rakstiska atbilde, tad uzskatām, ka jautājums ir izskatīts un abas puses ir apmierinātas.
Līdz ar to arī jautājumu izskatīšanas sēdi slēdzam.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!