• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodibināta Latvijas Robežsargu asociācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2004., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas (Džutas) dumpim - 105

Vēl šajā numurā

06.05.2004., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodibināta Latvijas Robežsargu asociācija

Atsaucoties Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes dažu entuziastu aicinājumiem, kopā pulcējās robežsargi, robežsargu ģimenes locekļi, kā arī pensionētie robežsargi, lai dibinātu Robežsargu asociāciju. Četrdesmit cilvēkiem balsojot, pieņemts lēmums dibināt biedrību “Latvijas Robežsargu asociācija”.

Pirmsākumi

Iecere aizgūta no Starptautiskās policijas asociācijas (International Police Association – IPA). Šīs asociācijas mērķis ir valsts un starptautiskā līmenī veicināt sociālās un kultūras aktivitātes, celt policijas prestižu, attīstīt policistu profesionālo apmācību un ētisko audzināšanu, sekmēt draudzīgu kontaktu veidošanos starp visu nodaļu biedriem IPA ietvaros. Interesanti, ka IPA ir vecākā policijas starptautiskā organizācija pasaulē. Tā oficiāli dibināta 1950.gadā Anglijā ar devīzi “Servo per amikeco” (esperanto valodā), kas nozīmē – draudzīga izpalīdzība. Pašlaik asociācijā ir vairāk nekā 300 000 biedru. 58 valstīs ir nodibinātas IPA nodaļas. 1994.gadā kopīgā sanāksmē tika dibināta IPA Latvijas nodaļa. Arī robežsargi mēģināja iesaistīties šīs nodaļas darbā, bet viņiem atteica. Kā vēlāk skaidroja IPA Latvijas nodaļas biedri, lai robežsargi kļūtu par IPA biedru, iestādes nosaukumā jābūt vārdam “policija”, piemēram, Valsts robežsardzei būtu jāsaucas par Robežpoliciju.

2003.gadā Somijas robežsardze izteica priekšlikumu izveidot savu – starptautisko robežsargu asociāciju līdzīgu IPA. Somijas robežsargi bija nodibinājuši Somijas Robežsargu asociāciju un aicināja arī Latvijas robežsargus sekot viņu paraugam. Galvenais asociācijas dibināšanas mērķis ir veidot profesionālus kontaktus neformālos pasākumos. Kā atzina IPA Latvijas nodaļas prezidente Ieva Zvīdre, iepazīstot savus ārzemju kolēģus asociācijas pasākumos, ir daudz vieglāk risināt profesionālos dienesta jautājumus. Protams, asociācija paver plašas iespējas ceļot un iepazīt citas zemes, tikties ar savas profesijas pārstāvjiem, vienlaikus iepazīstot kultūrvēsturiskās vērtības un etnisko mantojumu.

Asociācijas dibināšana

Pēc jaunā Biedrību un nodibinājumu likuma robežsargiem bija jādibina biedrība. Pirmais un galvenais nosacījums – kopsapulces sasaukšana – tika īstenots 17.aprīlī. Noteiktajā dienā ieradās vairāk nekā četrdesmit dibinātāju un balsojot pieņēma lēmumu dibināt biedrību “Latvijas Robežsargu asociācija”. Noteikti mērķi un uzdevumi, kopīgi apspriesti un pieņemti statūti. Otrs būtiskākais darba kārtības jautājums bija valdes un saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijas ievēlēšana. Tika noteikta arī iestāšanās un biedra nauda, kā arī organizatoriski nepieciešamie amati, tādi kā grāmatvedis un kasieris. Kopsapulce pilnvaroja divas personas veikt biedrības reģistrāciju Biedrību un nodibinājumu reģistrā.

Kā kopsapulcē vienojās dibinātāji, Latvijas Robežsargu asociācijas (LRA) mērķis ir valsts un starptautiskā līmenī veicināt sociālās un kultūras aktivitātes, celt Valsts robežsardzes prestižu, attīstīt robežsargu profesionālo apmācību un ētisko audzināšanu, sekmēt draudzīgu kontaktu veidošanos starp citu valstu biedrībām ar līdzīgu darbības mērķi un raksturu.
Biedrības veidošanas sākumstadijā galvenokārt tiks akcentēta dažādu braucienu organizēšana, šādi attīstot iekšējo komunikāciju un gūstot jauna veida profesionālos kontaktus Valsts robežsardzē. Sākotnēji plānoti pasākumi tepat Latvijā. Plānots arī brauciens pie Igaunijas robežsargiem uz Roņu salu un somu asociācijas biedru uzņemšana. Atbalstot Latvijas kinologus, kuru komanda 5.jūnijā piedalīsies NATO dienesta suņu militārā biatlona sacensībās un 18.jūlijā Šveicē kinologu sacensībās, LRA biedri iecerējuši braucienu uz abām šīm sacensībām.
Skaidrs, ka visi biedri nekad nevarēs apmeklēt visus pasākumus. Tiklīdz tiks sastādīts pasākumu grafiks, tas kopā ar paskaidrojošu aprakstu tiks ievietots LRA mājaslapā vai pa pastu nosūtīts LRA biedriem, līdz ar to sniedzot pilnīgu pārskatu par visām aktivitātēm un pasākumiem, lai būtu iespējams laikus plānot dalību tajos.
Viens no pirmajiem uzdevumiem ir informēt ārvalstu robežsargus un IPA vadību par biedrības izveidi un mērķiem, tā gūstot saikni un profesionālos kontaktus.

Kā iestāties

Kā noteikts statūtos, par LRA biedru var kļūt jebkura 16 gadu vecumu sasniegusi fiziska persona, kas ieinteresēta LRA sekmīgā darbībā un kas ir Latvijas robežsargs, robežsarga ģimenes loceklis vai bijušais robežsargs (ar valdes lēmumu). Par asociācijas biedru var kļūt arī juridiska persona, kurā apvienojušies Latvijas robežsargi, robežsargu ģimenes locekļi vai bijušie robežsargi (ar valdes lēmumu).

Lai kļūtu par LRA biedru, vispirms jāiesniedz rakstisks pieteikums (LRA juridiskā adrese: Rūdolfa ielā 5, Rīgā). Valdei pieteicēja lūgums jāizskata tuvākās sēdes laikā.

Dace Ūdre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!