• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas nākotnes risinājumu priekšvakarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2004., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ko skaitīs Eiropas pulkstenis

Vēl šajā numurā

07.05.2004., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas nākotnes risinājumu priekšvakarā

AHERNS2.PNG (99559 bytes)
Bērtijs Aherns un Indulis Emsis
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Latvijas un Īrijas premjerministru tikšanās

Vakar, 6. maijā, Latvijā īsā darba vizītē uzturējās Īrijas Republikas premjerministrs Bērtijs Aherns. Viņš tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Induli Emsi.

Vakar notika arī abu valdību vadītāju preses konference. Tās ievadā I. Emsis pauda gandarījumu par iespēju jaunajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī uzņemt ES prezidentūras vadītāju. “Latvija būs efektīva un pragmatiska ES dalībvalsts. Mēs būsim pragmatiski, bet arī pietiekami augstu vērtēsim savas valsts intereses,” deklarēja mūsu valdības vadītājs.
I. Emsis informēja, ka pārrunāti svarīgākie ES attīstības jautājumi: ES konstitūcijas veidošana, finanšu politika, ES attiecības ar jaunajiem kaimiņiem, kā arī drošības jautājumi. “Mēs esam gatavi sekmīgam lēmumam par ES konstitūciju nākamajā ES konferencē jūnijā,” teica I.Emsis. Viņš arī pastāstīja, ka savā un arī Valsts prezidentes vārdā Īrijas premjerministram izteicis gandarījumu par ES un Krievijas sadarbības un partnerības līgumu, kas, kā zināms, attiecināts arī uz visām jaunajām ES dalībvalstīm. “Mūsu valstīm ir ļoti daudz līdzīga, tāpēc mēs varam būt labi partneri ES,” teica Latvijas valdības vadītājs.
Savukārt Bērtijs Aherns informēja, ka pārrunāti arī ES nākamā mēneša uzdevumi, Īrijai beidzot savu prezidentūru. Viņš īpaši akcentēja savas rūpes par nākamā ES Komisijas prezidenta kandidāta nominēšanu. “Pirms šā vārda nosaukšanas es gribu runāt ar visu pārējo 24 ES dalībvalstu kolēģiem un apkopot viņu viedokļus,” teica B. Aherns, uzsverot, ka līdz tam “neatļausies nekādas spekulācijas ar kādas konkrētas personas nosaukšanu”.
Viņš arī atzina, ka pie ES konstitūcijas projekta vēl veicams nozīmīgs darbs, īpaši tieslietu un iekšlietu jomā, lai šo projektu varētu 17. un 18.jūnijā sekmīgi pieņemt. Īrijas premjerministrs arī akcentēja drīzās ES un Krievijas galotņu tikšanās nozīmīgumu.
Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai nākamais ES Komisijas prezidents eventuāli varētu būt no kādas jaunās dalībvalsts, Bērtijs Aherns teica: “Viss ir iespējams. Galvenais – lai tiktu ievēlēta patiešām šim augstajam amatam atbilstoša persona.”

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv


 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!