• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar ES prezidējošās valsts Īrijas premjerministru Bērtiju Ahernu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2004., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar tieslietu ministri un ministrijas pārstāvjiem, lai izvērtētu Tieslietu ministrijas rīcības plānu

Vēl šajā numurā

07.05.2004., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Tiekoties ar ES prezidējošās valsts Īrijas premjerministru Bērtiju Ahernu

Vakar, 6.maijā, Ministru prezidents Indulis Emsis tikās ar Īrijas premjerministru Bērtiju Ahernu, kurš apmeklēja Latviju darba vizītē kā ES Padomes prezidents ar mērķi sagatavot 17. un 18.jūnijā paredzēto Eiropadomes sēdi un noskaidrot Latvijas viedokli par visiem sammita dienaskārtības jautājumiem.

Tikšanās laikā apspriesti vairāki ES aktuālie jautājumi, to skaitā ES konstitucionālais līgums, gatavošanās ES un Krievijas sammitam, kas 21.maijā notiks Maskavā, kā arī ārpolitikas jautājumi. Ministru prezidents I.Emsis uzsvēra Latvijas galvenās intereses saistībā ar ES konstitucionālo līgumu: saglabāt katrai valstij vienu balsstiesīgu komisāru Eiropas Komisijā, atbalstīt dubultā vairākuma balsojumu ES Padomē, vienbalsīgi lemjamo jautājumu skaita samazināšanu, atstājot to nodokļu politikā un sociālās aizsardzības jomā, kā arī līdzsvara saglabāšanu starp Eiropas Parlamentu un Ministru padomi, lemjot par ES budžetu. I.Emsis atzinīgi novērtēja Īrijas prezidentūras un B.Aherna paveikto kompromisa meklējumos ES konstitucionālā līguma jautājumos un apliecināja Latvijas atbalstu vienošanās panākšanai līdz jūnija sammitam.
B.Aherns pateicās I.Emsim par Latvijas konstruktīvo pieeju, atbalstu un labo sadarbību kompromisa meklēšanā un pauda cerību, ka jūnija Eiropadomē būs iespējams vienoties par jauno ES līgumu. B.Aherns pieļāva iespēju, ka ilgākā laika posmā – līdz 2012. vai 2014.gadam – katrai valstij varētu būt viens balsstiesīgs komisārs Eiropas Komisijā, bet vēlāk tiktu ieviesta stingri noteikta, vienlīdzīga komisāru rotācija. Īrijas premjerministrs atzīmēja, ka pastāv dažādi viedokļi par dubulto balsošanas principu, bet galvenais ir, lai lēmumu pieņemšana ES kļūtu efektīvāka un ātrāka. Par daudziem vēl neatrisinātiem jautājumiem diskutēs ārlietu ministri 17. un 18.maijā Ministru padomes sanāksmē: par Komisijas sastāvu, vietu skaitu Eiropas Parlamentā, vienbalsīgi un ar kvalificēto balsu vairākumu lemjamiem jautājumiem un tehniskiem jautājumiem.
Abi premjerministri pārrunāja arī citus jūnija ES sammitā izskatāmos jautājumus, kā ES finanšu plānu 2007.–2013.gadam, sadarbību tieslietās un iekšlietās, cīņu ar terorismu, ES tālāko paplašināšanos, ES ārpolitikas jautājumus. Tikšanās laikā apspriesta gatavošanās ES un Krievijas sammitam. I.Emsis savā un Valsts prezidentes V.Vīķes-Freibergas vārdā pateicās Īrijas prezidentūrai un B.Ahernam par atbalstu Latvijas pozīcijai turpmākā ES un Krievijas sadarbības veidošanā, ES un Krievijas sadarbības un partnerības līguma attiecināšanu uz visām jaunajām ES dalībvalstīm. Ministru prezidents uzsvēra Latvijai svarīgos jautājumus – Latvijas un Krievijas robežlīguma parakstīšanu un ciešāku sadarbību ar Krieviju vides aizsardzībā, tai skaitā kodoldrošības jomā. B.Aherns pauda atzinību I.Emsim par ieguldījumu Eiropadomes sanāksmes sagatavošanā un Latvijas priekšlikumiem ES dienaskārtības jautājumu risināšanā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!