• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zinātnes dienās Valkā un Valgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2004., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

11.05.2004., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zinātnes dienās Valkā un Valgā

STRADINS.PNG (141905 bytes)
Divi akadēmiķi – Jānis Stradiņš un Jiri Engelbrehts – zaļajā Valkas pavasarī
Foto: Alma Edžiņa

Igaunijas Zinātņu akadēmijai ir jauka tradīcija –Igaunijas novados rīkot Zinātnes dienas. Tāds sarīkojums notika 6. maijā pirmajā Eiropas Savienības pilsētā Valkā un Valgā. Uz šo tikšanos bija uzaicināti arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pārstāvji. Igaunijas ZA prezidents, LZA ārzemju loceklis Jiri Engelbrehts, atklājot pasākumu Valgas pusē, referēja par Igaunijas Zinātņu akadēmiju un zinātnes situāciju mūsdienās. Akadēmiķis Haldurs Eims – par igauņu valodu un tās lietošanu datoros. Tartu Universitātes profesors Tits Rozenbergs raksturoja novadniekus – slavenos Valkas–Valgas izglītības darbiniekus. Igauņu Literatūras muzeja (Tartu) vecākā zinātniskā līdzstrādniece Kristi Salve, lai iedziļinātos igauņu un latviešu folkloras sakaros, savam referātam bija izvēlējusies jauku, tautas gudrībā aizgūtu nosaukumu “Bagāts kā Rīgas gailis”.
LZA akadēmiķis Jānis Stradiņš, Igaunijas ZA ārzemju loceklis, iepazīstināja kolēģus ar Valkas pilsētas nozīmi Latvijas politiskajā, sociālajā un kultūras vēsturē. Par Valkā dzimušo pasaules slaveno matemātiķi Pīrsu Bolu kā par augsta līmeņa šahistu runāja akadēmiķis Īlo Lumiste. Dr. habil. philol. Ojārs Bušs somu valodā referēja par Valkas nosaukuma izcelsmi. Latvijas Zinātņu akadēmiju Zinātnes dienās pārstāvēja arī LZA goda loceklis, valodnieks Tenu Karma, tulkotāja no igauņu valodas Rūta Karma un Dr. chem. Alma Edžiņa. Zinātnieki un viesi, pārgājuši robežu, viesojās Valkas Novadpētniecības muzejā, nolika ziedus Jāņa Cimzes un citu slaveno valcēniešu atdusas vietās. Zaļais, ziedošais pavasaris, sakoptā pilsēta, pilsētas vadītāju un iedzīvotāju ieinteresētība un atvērtība – labs sākums Latvijas un Igaunijas ceļam Eiropas Savienībā.

Ilga Tālberga

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!