• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2004. gada 30. aprīļa lēmums Nr. 98 "Par "Ieguldījumu brokeru sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2004., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88582

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.100

Par strīda starp SIA "Latvijas Mobilais Telefons SIA" un SIA "Tele2" izšķiršanu

Vēl šajā numurā

14.05.2004., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 98

Pieņemts: 30.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 98

Rīgā 2004. gada 30. aprīlī (prot. Nr. 16, 4. p.)

Par “Ieguldījumu brokeru sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1., 2. punktu, 7. panta 1., 3. punktu un 17. panta 2. punktu un Finanšu instrumentu tirgus likuma 114. un 115. pantu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

Apstiprināt “Ieguldījumu brokeru sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumus” (pielikumā).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks J.Brazovskis

Ieguldījumu brokeru sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumi

“Ieguldījumu brokeru sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1., 2. punktu, 7. panta 1., 3. punktu un 17. panta 2. punktu, Finanšu instrumentu tirgus likuma 114. un 115. pantu, ievērojot Starptautiskās grāmatvedības standartu padomes izdotos Starptautiskos finanšu pārskatu standartus (1. SGS–40. SGS) un Pastāvīgās interpretāciju komitejas standartu interpretācijas (1. PIK–33. PIK) (tālāk tekstā — Starptautiskie finanšu pārskatu standarti). Noteikumi nosaka ieguldījumu brokeru sabiedrības (tālāk tekstā — sabiedrība) gada pārskata saturu, kā arī atsevišķu posteņu novērtēšanas kārtību un grāmatvedības kārtošanu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Termini “finanšu instrumenti”, “finanšu aktīvs”, “finanšu saistības”, “kapitāla instruments”, “atvasinātie finanšu instrumenti”, “tirdzniecības nolūkā turēti (held for trading) finanšu aktīvi vai saistības”, “līdz termiņa beigām turēti (held-to-maturity) ieguldījumi”, “kredīti u.tml. prasības”, “pārdošanai pieejami (available-for-sale) finanšu aktīvi”, “patiesā vērtība (fair value)”, “uzskaites vērtība (carrying amount)” noteikumos tiek lietoti atbilstoši ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 21.12.2001. lēmumu Nr. 24/3 apstiprinātajos “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumos” (tālāk tekstā — “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumi”) sniegtajiem attiecīgo terminu skaidrojumiem.

1.2. Radniecīga sabiedrība — komercsabiedrība, kas attiecībā pret pārskata sniedzēju sabiedrību ir vai nu meitas sabiedrība, vai mātes sabiedrība, vai arī mātes sabiedrības cita meitas sabiedrība.

1.3. Saistīta sabiedrība — komercsabiedrība, kurā pārskata sniedzējai sabiedrībai ir būtiska ietekme vai pieder tiešā vai netiešā ceļā (izmantojot meitas sabiedrību) iegūta līdzdalība, kas aptver 20 un vairāk procentus pamatkapitāla vai balsstiesību, bet nepārsniedz 50 procentus no pamatkapitāla vai balsstiesībām.

1.4. Vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu (repo) — darījumi, kas ietver pārdevēja aktīvu pārdošanu pircējam ar nosacījumu, ka pircējs šos pašus aktīvus nodos atpakaļ pārdevējam par noteiktu cenu pārdevēja norādītajā vai vēlāk norādāmā datumā. Valūtas nākotnes darījumi, iespējas līgumi, parāda vērtspapīru emisijas darījumi ar saistībām atpirkt visus laidiena vērtspapīrus vai to daļu pirms darījuma termiņa izbeigšanās nav jāuzskata par pārdošanas ar atpirkšanu darījumiem.

1.5. Vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju — darījumi, kas ietver pārdevēja aktīvu pārdošanu pircējam ar nosacījumu, ka pircējam ir tiesības (nevis saistības) atpārdot šos aktīvus pārdevējam par iegādes cenu vai par citu iepriekš saskaņotu cenu norādītajā vai vēlāk norādāmā datumā.

2. Vispārīgie jautājumi

2.1. Gada pārskatā iekļauj bilanci, ārpusbilances posteņus, peļņas vai zaudējumu aprēķinu, naudas plūsmas pārskatu, kapitāla un rezervju izmaiņu pārskatu un pielikumu (tālāk tekstā — finanšu pārskati), kuri veido vienotu kopumu, kā arī informāciju par sabiedrības vadību un paziņojumu par sabiedrības vadības atbildību.

2.2. Bilances, ārpusbilances, peļņas vai zaudējumu aprēķina posteņu izkārtojums atbilst šo noteikumu 4. un 6. punkta prasībām. Papildu posteņus uzrāda, ja tie neatbilst minētajos punktos uzskaitīto posteņu saturam. Posteņus, kuri noteikumu 4. punktā apzīmēti ar četriem cipariem, drīkst neuzrādīt kā atsevišķus posteņus, ja tie ir nebūtiski vai to neuzrādīšana padara bilanci un ārpusbilances posteņus pārskatāmākus, bet šādā gadījumā tajos pieprasītā informācija jāuzrāda pielikumā.

2.3. Pielikumā iekļauj paskaidrojošu informāciju par bilances, ārpusbilances, peļņas vai zaudējumu aprēķina, naudas plūsmas pārskata, kapitāla un rezervju izmaiņu pārskata posteņu saturu, komentārus par to risku kontroli un pārvaldīšanu, kas saistīti ar sabiedrības darbību, kā arī atklāj citu informāciju, kas ir būtiski ietekmējusi vai var būtiski ietekmēt sabiedrības finansiālā stāvokļa, darbības rezultātu un naudas plūsmas novērtēšanu.

2.4. Katram bilances, ārpusbilances, peļņas vai zaudējumu aprēķina, naudas plūsmas pārskata un kapitāla un rezervju izmaiņu pārskata postenim uzrāda pārskata gada un attiecīgos iepriekšējā darbības gada pārskata rādītājus. Pirmajā pārskata gadā atspoguļo tikai pārskata gada rādītājus. Bilances, ārpusbilances, peļņas vai zaudējumu aprēķina, naudas plūsmas pārskata, kapitāla un rezervju izmaiņu pārskata posteņus, kuros nav rādītāju, uzrāda tikai tad, ja iepriekšējā gada pārskatā ir bijis uzrādīts attiecīgā posteņa rādītājs.

2.5. Gada pārskatā lietojamā naudas vienība ir Latvijas Republikas naudas vienība. Gada pārskatā norāda finanšu pārskatos uzrādīto skaitļu precizitātes pakāpi.

2.6. Pārskata gadam jāatbilst likuma “Par grāmatvedību” prasībām. Gada pārskatu sagatavo valsts valodā.

2.7. Sagatavojot finanšu pārskatus, sabiedrība ievēro Starptautisko finanšu pārskatu standartu prasības, kas nav iekļautas noteikumos.

3. Sabiedrības vadības ziņojums, informācija par sabiedrības vadību un paziņojums par sabiedrības vadības atbildību

3.1. Gada pārskatā sabiedrības vadības ziņojumu, kas sagatavots atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma prasībām, paraksta sabiedrības padomes, ja tāda ir izveidota, un valdes priekšsēdētājs.

3.2. Gada pārskatā norāda sabiedrības padomes, ja tāda ir izveidota, un valdes priekšsēdētāja un padomes un valdes locekļu vārdu, uzvārdu, ieņemamo amatu. Šīs ziņas sniedz arī par tām personām, kuras pārskata gadā atstājušas šos amatus.

3.3. Paziņojumā par sabiedrības vadības atbildību norāda:

3.3.1. ka vadībai ir pienākums saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām sagatavot finanšu pārskatus, kas skaidri un patiesi atspoguļo sabiedrības finansiālo stāvokli pārskata gada beigās, kā arī sabiedrības pārskata gada darbības rezultātus un naudas plūsmu;

3.3.2. ka vadība atbild par atbilstošas grāmatvedības kārtošanu, par sabiedrības līdzekļu saglabāšanu, kā arī par krāpšanas un citas negodīgas darbības novēršanu;

3.3.3. vai finanšu pārskati sagatavoti saskaņā ar konsekventi lietotiem Starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem;

3.3.4. vai sabiedrības vadības lēmumi un pieņēmumi par finanšu pārskatu sagatavošanu ir bijuši piesardzīgi un saprātīgi.

3.4. Gada pārskatā paziņojumu par sabiedrības vadības atbildību paraksta sabiedrības padomes, ja tāda ir izveidota, un valdes priekšsēdētājs.

3.5. Ja kāds sabiedrības padomes, ja tāda ir izveidota, vai valdes loceklis uzskata, ka gada pārskats nav apstiprināms, vai arī izvirza iebildumus, kurus viņš grib paziņot sapulcei, tas īpaši jānorāda paziņojumā par sabiedrības vadības atbildību.

4. Bilances posteņu izkārtojums

4.1. Aktīvi

4.1.1. Nauda kasē

4.1.2. Prasības pret kredītiestādēm

4.1.3. Prasības pret pārējiem klientiem

4.1.4. Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu

4.1.4.1. Valsts parāda vērtspapīri

4.1.4.2. Pārējo emitentu parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu

4.1.5. Akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu

4.1.6. Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmie vērtspapīri

4.1.7. Atvasinātie finanšu instrumenti

4.1.8. Līdzdalība saistīto sabiedrību pamatkapitālā

4.1.9. Līdzdalība radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā

4.1.10. Nemateriālie aktīvi

4.1.11. Pamatlīdzekļi

4.1.12. Parakstītais, bet neapmaksātais pamatkapitāls

4.1.13. Pārējie aktīvi

4.1.14. Nākamo periodu izdevumi un uzkrātie ienākumi

4.2. Saistības

4.2.1. Saistības pret kredītiestādēm

4.2.2. Saistības pret pārējiem klientiem

4.2.3. Emitētie parāda vērtspapīri

4.2.4. Atvasinātie finanšu instrumenti

4.2.5. Nākamo periodu ienākumi un uzkrātie izdevumi

4.2.6. Uzkrājumi parādiem un saistībām

4.2.7. Pārējās saistības

4.2.8. Pakārtotās saistības

4.2.9. Kapitāls un rezerves

4.2.9.1. Parakstītais pamatkapitāls

4.2.9.2. Akciju (daļu) emisijas uzcenojums

4.2.9.3. Pašas akcijas (daļas) (-)

4.2.9.4. Rezerves kapitāls un pārējās rezerves

4.2.9.5. Pārvērtēšanas rezerves

4.2.9.6. Iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa vai zaudējumi

4.2.9.7. Pārskata gada peļņa vai zaudējumi

4.3. Ārpusbilances posteņi

4.3.1. Iespējamās saistības

4.3.2. Saistības pret klientiem

5. Paskaidrojumi par bilances un ārpusbilances posteņiem

5.1. Aktīvi

5.1.1. Nauda kasē

Šajā postenī uzrāda naudas līdzekļus nacionālās un ārvalstu valūtas banknotēs un monētās.

5.1.2. Prasības pret kredītiestādēm

Šajā postenī uzrāda sabiedrības prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm, t.i., prasības, kuras var tikt izpildītas bez iepriekšēja pieprasījuma vai pieprasījuma termiņš ir 24 stundas vai viena darbdiena, kā arī termiņnoguldījumus kredītiestādēs. Šeit uzrāda arī tādas prasības pret kredītiestādēm, kuras radušās darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu (reverse repo), kā arī tādas prasības pret kredītiestādēm, kuras rada kredītiestāžu emitētie parāda vērtspapīri, kas neatbilst noteikumu 5.1.4. punkta prasībām. Ieguldītājiem piederošos naudas līdzekļus šeit neuzrāda.

5.1.3. Prasības pret klientiem

Šajā postenī uzrāda prasības pret klientiem, kas nav kredītiestādes, t.sk. aizdevumus, prasības, kuras radušās darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu (reverse repo), prasības, kuras radušās nepabeigtos norēķinos par sniegtajiem pakalpojumiem, un vekseļus, kas saņemti, aizvietojot debitoru parādus vai aizdevumus. Šeit uzrāda arī tās prasības pret komercsabiedrībām, kuras rodas no to emitētajiem parāda vērtspapīriem, kas neatbilst noteikumu 5.1.4. punkta prasībām.

5.1.4. Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu

Šajā postenī uzrāda sabiedrībai piederošos pārvedamos parāda vērtspapīrus, t.i., vērtspapīrus, kuru atsavināšanas tiesības nav ierobežotas, t.sk. valsts, pašvaldību, kredītiestāžu, finanšu institūciju, apdrošināšanas sabiedrību un citu komercsabiedrību parāda vērtspapīrus. Parāda vērtspapīri, kuru procentu likme mainās saskaņā ar īpašiem nosacījumiem (piemēram, procentu likme starpbanku tirgū), arī uzskatāmi par parāda vērtspapīriem un citiem vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu.

5.1.5. Akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu

Šajā postenī uzrāda sabiedrības ieguldījumus komercsabiedrību pamatkapitālā (akcijas, daļas) un citus kapitāla vērtspapīrus, izņemot ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmus vērtspapīrus un līdzdalību saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā. Šeit uzrādāmi ieguldījumi valsts privatizācijas sertifikātos.

5.1.6. Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmie vērtspapīri

Šajā postenī uzrāda sabiedrībai piederošās ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmos vērtspapīrus.

5.1.7. Atvasinātie finanšu instrumenti

Šajā postenī uzrāda sabiedrības finanšu aktīvus, kas rodas, novērtējot atvasinātos finanšu instrumentus to patiesajā vērtībā, t.i., uzrāda atsevišķu atvasināto finanšu instrumentu pozitīvo vērtību kopsummu.

5.1.8. Līdzdalība saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā

Šajos posteņos uzrāda sabiedrības ieguldījumus saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā.

5.1.9. Nemateriālie aktīvi

Šajā postenī uzrāda koncesijas, patentu, licenču un tirdzniecības zīmju lietošanas tiesības, nomas tiesības, iegādāto komercsabiedrību un cita veida saimnieciskās darbības veicēju pozitīvo nemateriālo vērtību un citas par atlīdzību iegūtas bezķermeniskas lietas (aktīvus), kā arī programmnodrošinājumu, kas nav elektronisko iekārtu vai ierīču neatņemama sastāvdaļa. Šeit uzrāda arī avansa maksājumus par nemateriālajiem aktīviem.

5.1.10. Pamatlīdzekļi

Šajā postenī uzrāda visus sabiedrībai piederošos, t.sk. bez izpirkuma tiesībām iznomātos un finanšu līzinga darījumos iegūtos, pamatlīdzekļus, t.i., materiālos aktīvus, kurus sabiedrība izmanto pakalpojumu sniegšanai, administratīvos nolūkos vai iznomā un paredz lietot ilgāk par vienu gadu, piemēram, zemesgabalus, ēkas, transportlīdzekļus, iekārtas u.tml. aktīvus. Šeit uzrāda arī programmnodrošinājumu, kas ir elektronisko iekārtu vai ierīču neatņemama sastāvdaļa, sabiedrībai piederošo un bez izpirkuma tiesībām iznomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas un atjaunošanas izmaksas, kuras uzlabojušas attiecīgo pamatlīdzekļu ekonomiskos rādītājus, ja pamatlīdzekļu nomas līgumā nav paredzēta šo izmaksu kompensācija. Šajā postenī uzrāda nepabeigtās būvniecības izmaksas un avansa maksājumus par šajā punktā minētajiem pamatlīdzekļiem. Šeit uzrāda arī zemesgabalus, ēkas, daļas no ēkām un daļas no zemesgabaliem ar ēkām, kuras sabiedrība izmanto, lai gūtu peļņu, saņemot nomas maksu par iznomāto īpašumu, vai no attiecīgā īpašuma vērtības palielināšanās (tālāk tekstā — ieguldījumu īpašums).

5.1.11. Parakstītais, bet neapmaksātais pamatkapitāls

Šajā postenī uzrāda parakstītās, bet bilances datumā neapmaksātās akcijas, daļas.

5.1.12. Nākamo periodu izmaksas un uzkrātie ienākumi

Šajā postenī uzrāda izdevumus, kas veikti pārskata periodā, bet attiecas uz nākamajiem periodiem. Šeit uzrāda arī iepriekšējos periodos un pārskata periodā uzkrātos, bet vēl nesaņemtos ienākumus, piemēram, vēl nesaņemto, taču aprēķināto komisijas naudu, nomas maksu un procentu ienākumus.

5.1.13. Pārējie aktīvi

Šajā postenī uzrāda aktīvus, kuru saturs neatbilst noteikumu 4.1.1.–4.1.12.punktā minētajiem bilances aktīvu posteņiem, t.sk. nomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas, ja pamatlīdzekļu nomas līgumā paredzēta šo izmaksu kompensācija. Šeit uzrāda kustamo un nekustamo īpašumu, kas pārņemts īpašumā neatmaksāto aizdevumu un citu prasību dzēšanai, kā arī citus pamatlīdzekļus, kurus sabiedrība nelieto un plāno atsavināt.

5.2. Pasīvi

5.2.1. Saistības pret kredītiestādēm

Šajā postenī uzrāda saistības, kas radušās darījumos ar kredītiestādēm, t.sk. aizņēmumus, saistības, kas radušās pēc vienošanās ar kredītiestādi par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu (repo).

5.2.2. Saistības pret klientiem

Šajā postenī uzrāda saistības, kas radušās darījumos ar klientiem (izņemot kredītiestādes), t.sk. aizņēmumus, saistības, kas radušās pēc vienošanās ar klientiem par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu (repo).

5.2.3. Emitētie parāda vērtspapīri

Šajā postenī uzrāda saistības, kas izriet no sabiedrības pašas emitētajiem parāda vērtspapīriem, t.sk. parādzīmēm, obligācijām, izsniegtajiem vekseļiem.

5.2.4. Atvasinātie finanšu instrumenti

Šajā postenī uzrāda finanšu saistības, kas rodas, novērtējot sabiedrības atvasinātos finanšu instrumentus to patiesajā vērtībā, t.i., uzrāda atsevišķu atvasināto finanšu instrumentu negatīvo vērtību kopsummu.

5.2.5. Nākamo periodu ienākumi un uzkrātie izdevumi

Šajā postenī uzrāda ienākumus, kas attiecas uz nākamajiem periodiem, bet ir saņemti līdz pārskata perioda beigām. Šeit uzrāda arī pārskata un iepriekšējos periodos uzkrātos, bet vēl nesamaksātos procentus un citus izdevumus, piemēram, vēl nesamaksāto, taču aprēķināto komisijas naudu, nomas maksu un procentu izdevumus.

5.2.6. Uzkrājumi parādiem un saistībām

Šajā postenī uzrāda uzkrājumus paredzamajām nodokļu saistībām, pensijām u.tml. izmaksām, kas attiecas uz pārskata gadu un iepriekšējiem gadiem. Šeit uzrāda speciālos un vispārējos uzkrājumus ārpusbilances saistībām.

5.2.7. Pārējās saistības

Šajā postenī uzrāda visas pārējās saistības, kuras neatbilst noteikumu 4.2.1.–4.2.6. un 4.2.8. punkta prasībām.

5.2.8. Pakārtotās saistības

Šajā postenī uzrāda saistības, kas rodas no aizņēmumiem, kas aizdevējam dod tiesības atprasīt aizdevumu pirms termiņa tikai sabiedrības likvidācijas (bankrota) gadījumā pēc visu citu kreditoru prasījumu apmierināšanas, bet pirms akcionāru prasījumu apmierināšanas.

5.2.9. Kapitāls un rezerves

5.2.9.1. Parakstītais pamatkapitāls

Šajā postenī uzrāda parakstīto pamatkapitālu, kura lielums fiksēts komercreģistrā.

5.2.9.2. Akciju (daļu) emisijas uzcenojums

Šajā postenī uzrāda akciju un daļu pārdošanas cenas pārsniegumu pār to nominālvērtību, izņemot papildmaksu uzkrātā rezerves kapitāla apmaksai.

5.2.9.3. Pašas akcijas (daļas)

Šajā postenī ar mīnusa zīmi uzrāda atgūtās pašas akcijas (daļas).

5.2.9.4. Rezerves kapitāls

Šajā postenī uzrāda rezerves kapitālu, kas izveidots no iepriekšējo gadu peļņas atbilstoši statūtos vai normatīvajos aktos paredzētajām prasībām, t.sk. papildmaksu uzkrātā rezerves kapitāla apmaksāšanai un pārējās rezerves.

5.2.9.5. Pārvērtēšanas rezerves

Šajā postenī jāuzrāda:

5.2.9.5.1. pamatlīdzekļu pārvērtēšanas rezerve, kurā jāiekļauj pamatlīdzekļu pārvērtēšanas patiesajā vērtībā rezultāts,

5.2.9.5.2. pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu pārvērtēšanas rezerve, kurā jāiekļauj peļņa/zaudējumi no pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu patiesās vērtības izmaiņām, ja sabiedrība veic pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu pārvērtēšanas rezultāta atspoguļošanu postenī “Pārvērtēšanas rezerves”,

5.2.9.5.3. riska ierobežošanas instrumentu pārvērtēšanas rezerve, kurā jāiekļauj riska ierobežošanas instrumentu patiesās vērtības izmaiņas, ja sabiedrība lieto naudas plūsmas riska ierobežošanu.

5.2.9.6. Iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa vai zaudējumi

Šajā postenī uzrāda to iepriekšējos gados uzkrātās peļņas daļu, kura palikusi sabiedrības rīcībā pēc pamatkapitāla, rezerves kapitāla un pārējo rezervju palielināšanas un atskaitījumiem dividendēm. Šeit atspoguļo arī iepriekšējo gadu zaudējumus.

5.2.9.7. Pārskata gada peļņa vai zaudējumi

Šajā postenī uzrāda pārskata gadā gūto peļņu vai zaudējumus.

5.3. Ārpusbilances posteņi

5.3.1. Iespējamās saistības

Šajā postenī uzrāda visu veidu darījumus, kuros sabiedrība galvo par trešo personu saistību izpildi.

5.3.2. Saistības pret klientiem

Šajā postenī uzrāda visas sabiedrības neatsaucamās ārpusbilances saistības, kas saistītas ar kredītrisku, piemēram, saistības par aizdevumu piešķiršanu, saistības par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju.

5.4. Speciālās prasības atsevišķiem bilances un ārpusbilances posteņiem un atsevišķu darījumu uzskaitei

5.4.1. Noteikumu 4.1.3.–4.1.5. punktā minēto bilances aktīvu posteņu apakšposteņos atsevišķi jāuzrāda attiecīgajā postenī iekļautās prasības pret saistītajām sabiedrībām un prasības pret radniecīgajām sabiedrībām.

5.4.2. Noteikumu 4.2.1.–4.2.3. un 4.2.8. punktā minēto bilances pasīvu un noteikumu 4.3.1. un 4.3.2. punktā minēto ārpusbilances posteņu apakšposteņos atsevišķi jāuzrāda attiecīgajā postenī iekļautās saistības pret saistītajām sabiedrībām un saistības pret radniecīgajām sabiedrībām.

5.4.3. Bilances aktīvu posteņu apakšposteņos (t.sk. atbilstoši noteikumu 5.4.1. punktam izveidotajos apakšposteņos) jāuzrāda attiecīgajā postenī iekļautās pakārtotās prasības, t.i., prasības, kuras saskaņā ar līguma nosacījumiem darījuma partnera likvidācijas (bankrota) gadījumā tiks apmierinātas pēc visu citu kreditoru prasījumu, bet pirms akcionāru prasījumu apmierināšanas.

5.4.4. Ja sabiedrība iesaistīta vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu kā pārdevējs, tad:

5.4.4.1. pārdotos aktīvus jāturpina uzrādīt sabiedrības bilancē, un tie atsevišķi jāuzrāda pielikumā,

5.4.4.2. pārdošanas rezultātā saņemtie līdzekļi jāuzrāda bilancē kā saistības pret aktīvu pircēju.

5.4.5. Ja sabiedrība iesaistīta vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu kā pircējs, tad nopirktos aktīvus nedrīkst uzrādīt sabiedrības bilancē, bet darījuma rezultātā samaksātā iegādes cena jāuzrāda kā prasības pret aktīvu pārdevēju.

5.4.6. Ja sabiedrība iesaistīta vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju kā pārdevējs, tad pārdotos aktīvus nedrīkst uzrādīt sabiedrības bilancē, bet summa, kas ir vienāda ar cenu, par kādu puses vienojušās aktīvu atpārdošanas gadījumā, jāuzrāda ārpusbilances 4.3.2. postenī.

5.4.7. Ja sabiedrība iesaistīta vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju kā pircējs, tad nopirktie aktīvi jāuzrāda sabiedrības bilancē kā attiecīgā veida aktīvi.

5.4.8. Ieguldītāju līdzekļus, kurus atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma prasībām sabiedrība tur vienā vai vairākos šim nolūkam atvērtajos kontos, nedrīkst uzrādīt sabiedrības bilancē.

6. Peļņas vai zaudējumu aprēķina izkārtojums

6.1. Komisijas naudas un līdzīgie ienākumi

6.2. Komisijas naudas un līdzīgie izdevumi

6.3. Procentu ienākumi

6.4. Procentu izdevumi

6.5. Dividenžu ienākumi

6.6. Tirdzniecības darījumu peļņa/zaudējumi

6.6.1. Finanšu instrumentu tirdzniecības peļņa/zaudējumi

6.6.2. Ārvalstu valūtas tirdzniecības peļņa/zaudējumi

6.7. Finanšu instrumentu un ārvalstu valūtas pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi

6.8. Pārējie parastie ienākumi

6.9. Administratīvie izdevumi

6.10. Nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu amortizācija/nolietojums un to vērtības korekcijas

6.11. Pārējie parastie izdevumi

6.12. Izdevumi uzkrājumiem nedrošajiem parādiem un ārpusbilances saistībām

6.13. Uzkrājumu samazināšanas ienākumi

6.14. Ilgtermiņa finanšu ieguldījumu pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi

6.15. Līdzdalības saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā peļņa/zaudējumi atbilstoši pašu kapitāla metodei

6.16. Parastās darbības peļņa/zaudējumi

6.17. Ārkārtas ienākumi

6.18. Ārkārtas izdevumi

6.19. Peļņa/zaudējumi pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas

6.20. Uzņēmumu ienākuma nodoklis

6.21. Pārskata gada peļņa/zaudējumi

6.22. Peļņa/zaudējumi uz vienu akciju

7. Paskaidrojumi par peļņas vai zaudējumu aprēķina posteņiem

7.1. Komisijas naudas un līdzīgie ienākumi

Šajā postenī uzrāda komisijas naudas un citus līdzīgus ienākumus par klientiem sniegtajiem ieguldījumu pakalpojumiem un ieguldījumu blakuspakalpojumiem.

7.2. Komisijas naudas un citi līdzīgie izdevumi

Šajā postenī uzrāda komisijas naudas un citus līdzīgus izdevumus par saņemtajiem pakalpojumiem, t.sk. par kredītiestāžu, regulētā tirgus un depozitārija pakalpojumiem.

7.3. Procentu ienākumi

Šajā postenī uzrāda pārskata gadā radušos procentu ienākumus un līdzīgus ienākumus no sabiedrības darbības, ieskaitot visus ienākumus no aizdevumiem, noguldījumiem, parāda vērtspapīriem ar fiksēto ienākumu u.tml. aktīviem, kas uzrādīti noteikumu 4.1.2.–4.1.4. punktā. Šeit uzrāda ienākumus no prasībām, kuras radušās darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu (reverse repo) pret kredītiestādēm un citiem klientiem. Šeit uzrāda arī ienākumus, kas radušies, amortizējot diskontu par tām prasībām vai parāda vērtspapīriem, kuri iegūti par vērtību, kas mazāka nekā vērtība, kuru sabiedrība saņems šo prasību vai parāda vērtspapīru atmaksāšanas termiņā. Kā procentu ienākumu samazinājumu uzrāda izdevumus, kas rodas, amortizējot prēmiju par prasībām vai parāda vērtspapīriem, kuri iegūti par vērtību, kas lielāka nekā vērtība, kuru sabiedrība saņems šo prasību vai vērtspapīru atmaksāšanas termiņā.

7.4. Procentu izdevumi

Šajā postenī uzrāda procentu izdevumus par saistībām un pakārtotām saistībām pret kredītiestādēm un klientiem, ieskaitot procentu izdevumus par saistībām, kas radušās darījumos par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu (repo). Šeit uzrāda procentu izdevumus par sabiedrības pašas emitētajiem parāda vērtspapīriem. Minētos procentu izdevumus palielina (samazina) par pārskata periodā amortizēto diskonta (prēmijas) summu par tām parāda vērtspapīru saistībām, kuru vērtība ir mazāka (lielāka) nekā summa, kura sabiedrībai jāsamaksā šo parāda vērtspapīru dzēšanas termiņā.

7.5. Dividenžu ienākumi

Šajā postenī uzrāda dividenžu ienākumus un citus līdzīgus ienākumus par sabiedrības ieguldījumiem, kas atspoguļoti bilances aktīvu 4.1.5.–4.1.7. postenī.

7.6. Tirdzniecības darījumu peļņa vai zaudējumi

Šajā postenī uzrāda peļņu vai zaudējumus no tirdzniecības ar ārvalstu valūtu un finanšu instrumentiem, t.sk. atvasinātajiem finanšu instrumentiem.

7.7. Finanšu instrumentu un ārvalstu valūtas pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi

Šajā postenī uzrāda:

7.7.1. ārvalstu valūtas pārvērtēšanas peļņu/zaudējumus;

7.7.2. tirdzniecības nolūkā turēto finanšu instrumentu vērtības pārvērtēšanas peļņu/zaudējumus;

7.7.3. pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu pārvērtēšanas peļņu/zaudējumus, ja sabiedrība veic pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu pārvērtēšanas rezultāta atspoguļošanu peļņas vai zaudējumu aprēķinā. Ja ir objektīvi pierādījumi tam, ka pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu vērtība ir neatgriezeniski samazinājusies vai finanšu aktīvi ir neatgūstami, un patiesās vērtības izmaiņu uzrādīšanai bilances postenī “Pārvērtēšanas rezerves” vairs nav pamata, šajā postenī uzrāda zaudējumus no pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu atgūstamās vērtības vai pašreizējās patiesās vērtības samazināšanās attiecībā pret šo aktīvu iegādes vērtību. Šeit uzrāda arī zaudējumus no pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu, kuri uzrādīti atbilstoši to iegādes vērtībai, atgūstamās vērtības vai pašreizējās patiesās vērtības samazināšanās attiecībā pret šo aktīvu iegādes vērtību, ja ir objektīvi pierādījumi tam, ka šo finanšu aktīvu vērtība ir neatgriezeniski samazinājusies vai tie ir neatgūstami. Šeit uzrāda arī pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu vērtības pieaugumu, kas kompensē peļņas vai zaudējumu aprēķinā iepriekš iekļauto ieguldījumu vērtības samazinājumu attiecībā pret to iegādes vērtību.

7.8. Pārējie parastie ienākumi

Šajā postenī uzrāda pārējos ienākumus no ieguldījumu pakalpojumu un blakuspakalpojumu sniegšanas, kas neatbilst noteikumu 7.1., 7.3., 7.5.–7.7. punkta prasībām.

7.9. Administratīvie izdevumi

Šajā postenī uzrāda darba algu un pārējos maksājumus personālam, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nodokļus (t.sk. nekustamā īpašuma nodokli un pārējos nodokļus, kas attiecināmi uz pārskata periodu, izņemot uzņēmumu ienākuma nodokli, kuru uzrāda saskaņā ar noteikumu 7.19. punkta prasībām) un pārējos administratīvos izdevumus. Pārējos administratīvajos izdevumos iekļauj apdrošināšanas prēmiju izdevumus, komandējumu izdevumus, pasta un sakaru pakalpojumu izdevumus, izdevumus par informācijas pakalpojumiem, informātikas pakalpojumiem, maksājumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un citus līdzīgus izdevumus.

7.10. Nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu amortizācija/nolietojums un to vērtības korekcijas

Šajā postenī uzrāda nemateriālo aktīvu vērtības amortizāciju un pamatlīdzekļu vērtības nolietojumu, kā arī zaudējumus no nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu vērtības samazināšanās.

7.11. Pārējie parastie izdevumi

Šajā postenī uzrāda pārējos izdevumus, kas saistīti ar sabiedrības pamatdarbību, bet neatbilst noteikumu 7.2., 7.4., 7.6., 7.9., 7.10. punkta noteikumiem. Pārējos parastajos izdevumos iekļauj zaudējumus no nemateriālo aktīvu un kustamā un nekustamā īpašuma atsavināšanas.

7.12. Izdevumi uzkrājumiem nedrošajiem parādiem un ārpusbilances saistībām

Šajā postenī uzrāda tos uzkrājumus nedrošajiem parādiem, kuri izveidoti laikā no pārskata gada sākuma līdz pārskata gada pēdējam datumam. Tajos ietilpst izdevumi speciālajiem uzkrājumiem un vispārējiem uzkrājumiem nedrošajiem parādiem (t.sk. uzkrātajiem ienākumiem), kas uzrādīti aktīvos, kā arī izdevumi uzkrājumiem galvojumiem un citām ārpusbilances pozīcijās uzrādītajām saistībām. Uzrāda arī zaudējumus, kas radušies nedrošo parādu norakstīšanas dēļ, ja tiem iepriekš nav izveidoti uzkrājumi vai arī izveidoto uzkrājumu vērtība izrādījusies mazāka par norakstāmo summu.

7.13. Uzkrājumu samazināšanas ienākumi

Šeit uzrāda iepriekšējos gados nedrošajiem parādiem un saistībām izveidoto uzkrājumu vērtības samazinājumu un ienākumus no iepriekšējos gados norakstīto aktīvu atgūšanas.

7.14. Ilgtermiņa finanšu ieguldījumu pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi

Šajā postenī uzrāda speciālos uzkrājumus līdz termiņa beigām turēto ieguldījumu atgūstamās vērtības samazināšanās zaudējumiem, ja pastāv varbūtība, ka sabiedrība nespēs atgūt visu ieguldījuma summu un ienākumus, kas tai pienākas saskaņā ar līguma noteikumiem.

Šeit uzrāda ieguldījumu, kas veikti saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā, vērtības samazinājumu attiecībā pret šo ieguldījumu iegādes vērtību.

Šeit uzrāda arī minēto ieguldījumu vērtības pieaugumu, kas kompensē peļņas vai zaudējumu aprēķinā iepriekš iekļauto ieguldījumu vērtības samazinājumu.

7.15. Līdzdalības saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā peļņa/zaudējumi atbilstoši pašu kapitāla metodei

Šajā postenī uzrāda līdzdalības saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā peļņu/zaudējumus, kas noteikti, lietojot pašu kapitāla metodi.

7.16. Parastās darbības peļņa/zaudējumi

Šajā postenī uzrāda sabiedrības parastās darbības peļņu/zaudējumus, kas radušies ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanas rezultātā un aprēķināti kā ienākumu un izdevumu starpība, neiekļaujot aprēķinā ārkārtas ienākumus un izdevumus.

7.17. Ārkārtas ienākumi

Šajā postenī uzrāda ienākumus, kas radušies tādu notikumu vai darījumu rezultātā, kuri nepārprotami atšķiras no sabiedrības parastās darbības un kuru bieža vai periodiska atkārtošanās nākotnē nav gaidāma.

7.18. Ārkārtas izdevumi

Šajā postenī uzrāda izdevumus, kas radušies tādu notikumu vai darījumu rezultātā, kuri nepārprotami atšķiras no sabiedrības parastās darbības un kuru bieža vai periodiska atkārtošanās nākotnē nav gaidāma (piemēram, dabas katastrofu rezultātā radušies izdevumi).

7.19. Uzņēmumu ienākuma nodoklis

Šajā pozīcijā uzrāda sabiedrības uzņēmumu ienākuma nodokli.

7.20. Peļņa/zaudējumi uz vienu akciju

Šajā postenī sabiedrībai, kuras akcijas ir publiskajā apgrozībā, uzrāda gan pamata, gan koriģēto peļņu/zaudējumus uz vienu akciju saskaņā ar 33. Starptautiskā grāmatvedības standarta prasībām. Ja attiecīgām akciju kategorijām ir atšķirīgas tiesības uz daļu no pārskata gada peļņas, pamata un koriģēto peļņu/zaudējumus uz vienu akciju katrai akciju kategorijai uzrāda atsevišķi.

8. Paskaidrojumi par naudas plūsmas pārskata posteņiem

8.1. Vispārīgie jautājumi

8.1.1. Naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudas un tās ekvivalentu ienākumus un izmaksas pārskata gadā, lai novērtētu sabiedrības spēju gūt naudu un tās ekvivalentus saistību izpildei.

8.1.2. Par naudu uzskatāms skaidras naudas atlikums sabiedrības kasē, prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm. Naudas atlikums jāsamazina par saistībām pret kredītiestādēm uz pieprasījumu.

8.1.3. Par naudas ekvivalentiem uzskatāmi augsti likvīdi īstermiņa ieguldījumi, t.i., tie, kurus īsā laika periodā var pārvērst naudā, un pastāv maza iespēja, ka to vērtība būtiski mainīsies. Parasti ieguldījumu uzskata par naudas ekvivalentu tikai tad, ja, skaitot no iegādes datuma, tā dzēšanas termiņš ir trīs mēneši vai mazāk. Ieguldījumus akcijās nedrīkst uzskatīt par naudas ekvivalentiem, izņemot ieguldījumus priekšrocību akcijās, ja to atpirkšanas termiņš ir trīs mēneši un īsāks.

8.1.4. Sabiedrība gada pārskata pielikumā uzrāda un paskaidro naudas plūsmas pārskatā iekļautos naudas un tās ekvivalentu veidus.

8.1.5. Naudas plūsmas pārskatā atsevišķi uzrāda naudas plūsmu sabiedrības pamatdarbības, ieguldījumu un finansēšanas darbības rezultātā. Uzrāda tikai saņemtās un izmaksātās summas naudā un tās ekvivalentos.

8.1.6. Naudas plūsmas no saņemtajiem un izmaksātajiem procentiem un dividendēm jāuzrāda atsevišķos posteņos. Šie posteņi jāklasificē šādi:

8.1.6.1. saņemtie un izmaksātie procenti kā naudas plūsma no pamatdarbības,

8.1.6.2. saņemtās dividendes kā naudas plūsma no ieguldījumu darbības,

8.1.6.3. izmaksātās dividendes kā naudas plūsma no finansēšanas darbības.

8.1.7. Līdzekļu kustība no viena naudas un tās ekvivalenta veida uz otru nav uzskatāma par naudas plūsmu un nav atspoguļojama naudas plūsmas pārskatā.

8.1.8. Naudas plūsmas pārskatā neiekļauj darījumus, kas nav saistīti ar naudas un tās ekvivalentu plūsmu, piemēram, aktīvu pārņemšanu izsniegto kredītu atmaksai, aktīvu pārņemšanu vienlaicīgi ar attiecīgo saistību pārņemšanu, uzņēmuma iegūšanu ar akciju emisijas palīdzību, saistību pārveidošanu pašu kapitālā u.tml.

8.1.9. Naudas plūsmu sabiedrības pamatdarbības rezultātā drīkst atspoguļot kā starpību starp saņemtajām un izmaksātajām naudas un tās ekvivalentu summām (neto).

8.1.10. Naudas plūsmu ieguldījumu un finansēšanas darbības rezultātā uzrāda, atsevišķi atspoguļojot kopējās (bruto) saņemtās un izmaksātās naudas un tās ekvivalentu summas.

8.1.11. Naudas plūsma pamatdarbības rezultātā ir naudas kustība, kas rodas ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanas, tirdzniecības uz sava rēķina ar vērtspapīriem, valūtu u.tml. sabiedrības darbības rezultātā, kura nav ieguldījumu vai finansēšanas darbība.

8.1.12. Ja naudas plūsma pamatdarbības rezultātā atspoguļojama pēc netiešās metodes, pārskata gada peļņu/zaudējumus pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas koriģē ar:

8.1.12.1. sabiedrības pamatdarbību saistīto aktīvu un saistību pieaugumu/samazinājumu un saņemtajiem un izmaksātajiem procentiem,

8.1.12.2. naudas plūsmu, kas attiecas uz iepriekšējiem un nākamajiem pārskata gadiem, t.i., nākamo periodu ienākumu vai izdevumu pieaugums/samazinājums, iepriekšējos pārskata gados uzkrāto ienākumu vai izdevumu iemaksas vai izmaksas,

8.1.12.3. peļņas/zaudējumu aprēķinā iekļautajiem ienākumiem/izdevumiem, kuru pamatā:

8.1.12.3.1. nav reālas naudas plūsmas, piemēram, uzkrājumu nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām pieaugums/samazinājums, uzkrājumi citiem parādiem un saistībām, nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu amortizācija/nolietojums un to vērtības korekcija, līdzdalības komercsabiedrību pamatkapitālā un citu ieguldījumu, kurus sabiedrība attiecina uz ieguldījumu darbību, pārvērtēšanas rezultāts, līdzdalības saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā peļņa/zaudējumi, kas noteikti atbilstoši pašu kapitāla metodei, ārvalstu valūtu pārvērtēšanas rezultāts, uzkrātie ienākumi vai izdevumi u.tml.,

8.1.12.3.2. ir naudas plūsma ieguldījumu vai finansēšanas darbības rezultātā.

8.1.13. Naudas plūsma ieguldījumu darbības rezultātā ir naudas un tās ekvivalentu plūsma saistībā ar ilgtermiņa aktīvu un citu ieguldījumu, kas nav naudas ekvivalenti, iegādi un atsavināšanu, t.sk.:

8.1.13.1. pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu iegādi un pārdošanu,

8.1.13.2. līdz termiņa beigām turēto ieguldījumu, ja tie nav iekļauti pārskatā kā naudas ekvivalenti, iegādi un pārdošanu,

8.1.13.3. līdzdalības saistīto sabiedrību pamatkapitālā un līdzdalības radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā iegādi un pārdošanu,

8.1.13.4. dividenžu saņemšanu.

8.1.14. Ja atvasinātais finanšu instruments ir uzrādīts kā riska ierobežošanas instruments kādam pret risku ierobežotam postenim, naudas plūsmu no tā klasificē tādā pašā veidā kā pret risku ierobežotā posteņa naudas plūsmu.

8.1.15. Naudas plūsma finansēšanas darbības rezultātā ir naudas un tās ekvivalentu plūsma, kas ietekmē sabiedrības apmaksātā pamatkapitāla, rezervju, pakārtoto saistību un parāda vērtspapīru emisijas rezultātā piesaistīto līdzekļu lielumu. Dividenžu izmaksa sabiedrības akcionāriem (dalībniekiem) arī uzskatāma par sabiedrības finansēšanas darbību.

8.1.16. Naudas plūsma, kas radusies ārvalstu valūtā veikto darījumu rezultātā, pārvērtējama Latvijas Republikas naudas vienībās pēc Latvijas Bankas noteiktā ārvalstu valūtas kursa naudas kustības datumā.

8.1.17. Pārskatā par naudas plūsmu atsevišķi uzrāda posteni, kas atspoguļo ārvalstu valūtas kursa izmaiņu ietekmi uz naudas un tās ekvivalentu pieaugumu vai samazinājumu pārskata gadā, ja šādas izmaiņas pastāv un ir būtiskas. Šo ietekmi atspoguļo peļņa/zaudējumi no to naudas un tās ekvivalentu pārvērtēšanas, kuri turēti un atmaksājami ārvalstu valūtā.

8.1.18. Naudas un tās ekvivalentu, kuri turēti un atmaksājami ārvalstu valūtā, pārvērtēšanas peļņu/zaudējumus aprēķina kā starpību starp naudas un tās ekvivalentu summu pārskata gada beigās un naudas un tās ekvivalentu summu pārskata gada sākumā, kas pārvērtēta Latvijas Republikas naudas vienībās pēc Latvijas Bankas noteiktā ārvalstu valūtas kursa pārskata gada beigās.

8.1.19. Ja ārvalstu valūtu pārvērtēšanas peļņu/zaudējumus uzrāda kā atsevišķu posteni, tad ar šajā postenī uzrādīto summu koriģē naudas un tās ekvivalentu pieaugumu/samazinājumu sabiedrības pamatdarbības rezultātā.

8.1.20. Naudas plūsma, kas saistīta ar ārkārtas ienākumiem un izdevumiem, uzrādāma pēc tās piederības naudas plūsmai, kas radusies pamatdarbības, ieguldījumu vai finansēšanas darbības rezultātā un atspoguļojama atsevišķā naudas plūsmas pārskata postenī.

8.1.21. Naudas plūsmu uzņēmumu ienākuma nodokļa samaksas rezultātā uzrāda kā atsevišķu posteni. Šajā postenī ietver pārskata gada laikā samaksāto uzņēmumu ienākuma nodokli.

8.1.22. Atkāpjoties no noteikumu 8.1.12. punkta prasībām, sabiedrība drīkst atspoguļot naudas plūsmu pamatdarbības rezultātā, lietojot tiešo metodi, t.i., naudas plūsmas pārskatā uzrādot kopējās (bruto) saņemtās un izmaksātās summas attiecīgiem darījumu veidiem.

8.2. Paskaidrojumi par atsevišķiem naudas plūsmas pārskata posteņiem

8.2.1. Uzkrājumu nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām pieaugumu/samazinājumu uzrāda kā speciālo un vispārējo uzkrājumu nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām pieaugumu vai samazinājumu pārskata gada laikā.

8.2.2. Ilgtermiņa finanšu ieguldījumu pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi ietver līdzdalības komercsabiedrību pamatkapitālā un citu finanšu ieguldījumu, kurus sabiedrība attiecina uz ieguldījumu darbību, pārvērtēšanas rezultātu.

8.2.3. Citu ilgtermiņa ieguldījumu pārdošanas peļņa/zaudējumi ietver peļņu/zaudējumus no līdzdalības komercsabiedrību pamatkapitālā un citu ieguldījumu, kurus sabiedrība attiecina uz ieguldījumu darbību, pārdošanas.

8.2.4. Īstermiņa ieguldījumu pieaugums/samazinājums ietver akcijās, obligācijās un citos finanšu instrumentos, kas turēti tirdzniecības nolūkā vai kā pārdošanai pieejami finanšu aktīvi (izņemot naudas ekvivalentos iekļautos), veikto ieguldījumu pieaugumu vai samazinājumu pārskata gadā.

8.2.5. Pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu iegāde ietver pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu pirkšanas izmaksas, pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas un atjaunošanas kapitalizētās izmaksas, kā arī pamatlīdzekļu būvniecības u.tml. izmaksas.

8.2.6. Pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu pārdošana ietver pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu pārdošanas rezultātā saņemto naudu.

8.2.7. Līdzdalības uzņēmumu pamatkapitālā un citu ilgtermiņa ieguldījumu pirkšana vai pārdošana ietver izmaksas vai ienākumus par līdzdalības uzņēmumu pamatkapitālā un citu ieguldījumu, kurus sabiedrība attiecina uz ieguldījumu darbību, pirkšanu vai pārdošanu atbilstoši to iegādes vai pārdošanas cenai.

8.2.8. Dividenžu izmaksas ietver pārskata gada laikā sabiedrības akcionāriem (dalībniekiem) izmaksātās dividendes, t.i., dividendes, kas noteiktas un izmaksātas saskaņā ar iepriekšējo pārskata gadu rezultātiem.

8.2.9. Naudas plūsmas pārskata paraugs atbilstoši netiešajai metodei sniegts 1. pielikumā.

9. Kapitāla un rezervju izmaiņu pārskats

9.1. Kapitāla un rezervju izmaiņu pārskats raksturo izmaiņas sabiedrības tīrajos aktīvos. Pārskatā uzrāda:

9.1.1. sabiedrības pārskata gada peļņu/zaudējumus;

9.1.2. peļņu/zaudējumus, kas saskaņā ar novērtēšanas noteikumiem tieši iekļauti bilances postenī ”Pārvērtēšanas rezerves”, un to kopsummu;

9.1.3. grāmatvedības politikas izmaiņu kumulatīvo ietekmi un būtisku kļūdu labojumus;

9.1.4. darījumus ar akcionāriem (dalībniekiem), kas saistīti ar akciju (daļu) emisiju un dzēšanu, sabiedrībai piederošo savu akciju (daļu) atpirkšanu un pārdošanu, kā arī dividenžu izmaksām;

9.1.5. iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu/zaudējumus pārskata perioda sākumā un beigās un šo rādītāju izmaiņas pārskata gadā;

9.1.6. apmaksāto pamatkapitālu veidojošo akciju (daļu) uzskaites vērtību, akciju emisijas uzcenojumu, rezerves kapitālu un pārējās rezerves pārskata gada sākumā un beigās, skaidrojot katru izmaiņu. Ja apmaksāto pamatkapitālu veido akcijas (daļas) ar dažādu nominālvērtību, akciju (daļu) uzskaites vērtību uzrāda atbilstoši to nominālam.

9.2. Kapitāla un rezervju izmaiņu pārskata paraugs sniegts 2. pielikumā.

10. Bilances un ārpusbilances posteņu atzīšanas un novērtēšanas noteikumi

10.1. Gada pārskata posteņi tiek novērtēti pēc šādiem vispārīgiem principiem:

10.1.1. tiek pieņemts, ka sabiedrība darbosies arī turpmāk;

10.1.2. tiek saglabātas tās pašas novērtēšanas metodes, kas izmantotas, sagatavojot iepriekšējo gada pārskatu;

10.1.3. novērtēšana visos gadījumos tiek veikta ar pienācīgu piesardzību, ievērojot šādus noteikumus:

10.1.3.1. pārskatā iekļauj tikai līdz bilances datumam iegūto peļņu,

10.1.3.2. tiek ņemti vērā visi iespējamie zaudējumi neatkarīgi no to rašanās laika, pat tie, kas kļuvuši zināmi laikā starp pārskata gada beigām un gada pārskata apstiprināšanas dienu,

10.1.3.3. tiek ņemtas vērā visas vērtības samazināšanās un nolietojuma summas neatkarīgi no tā, vai pārskata gads noslēgts ar peļņu vai zaudējumiem;

10.1.4. pārskatā tiek atspoguļoti visi ienākumi un izdevumi, kas attiecas uz pārskata gadu, neatkarīgi no maksājuma datuma;

10.1.5. aktīvu un pasīvu posteņi tiek novērtēti atsevišķi;

10.1.6. katra pārskata gada sākuma bilancei jāsaskan ar iepriekšējā pārskata gada slēguma bilanci.

10.2. Atkāpšanās no 10.1. punktā minētajiem principiem tiek atļauta īpašos gadījumos. Atkāpšanās iemesli jāpaskaidro pielikumā, kā arī jāsniedz atkāpšanās ietekmes novērtējums uz sabiedrības aktīviem, pasīviem, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem.

10.3. Darījumus un notikumus sabiedrības darbībā atspoguļo gada pārskatā, ņemot vērā to ekonomisko saturu un būtību, nevis tikai juridisko formu.

10.4. Gada pārskatā aktīvus un saistības uzrāda vērtībā, kuru nedrīkst samazināt, atskaitot no aktīva vērtības saistību vērtību vai atskaitot no saistību vērtības aktīva vērtību, izņemot gadījumus, kad sabiedrībai ir juridiski pamatotas tiesības šādai aktīvu vai saistību vērtības samazināšanai.

10.5. Peļņas vai zaudējumu aprēķinā ienākumus un izdevumus nedrīkst savstarpēji ieskaitīt. Tomēr:

10.5.1. savstarpēji drīkst ieskaitīt tos ienākumus (izdevumus), kas saistīti ar konkrēta aktīva (saistību) riska ierobežošanu, ar izdevumiem (ienākumiem) no šā pret risku ierobežotā aktīva (saistībām);

10.5.2. savstarpēji drīkst ieskaitīt arī ienākumus un izdevumus no aktīviem un saistībām, kuru vērtību sabiedrība, izmantojot juridiski pamatotas tiesības, savstarpēji samazina.

10.6. Gada pārskatā aktīvus un ārpusbilances saistības, ja tiem ir izveidoti speciālie vai vispārējie uzkrājumi nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām, uzrāda, atskaitot šo uzkrājumu vērtību.

10.7. Aktīvus, saistības un ārpusbilances posteņus ārvalstu valūtā pārvērtē Latvijas naudas vienībās pēc Latvijas Bankas noteiktā ārvalstu valūtas kursa pārskata gada pēdējā dienā. Ar ārvalstu valūtas kursa izmaiņām saistītās aktīvu un saistību vērtības izmaiņas Latvijas naudas vienībās atspoguļo peļņas vai zaudējumu aprēķinā.

10.8. Novērtējot sabiedrības finansiālo stāvokli un tās darbības rezultātus, ņem vērā iespējamos zaudējumus, kuri var rasties neparedzētu notikumu dēļ, ja tos var novērtēt. Neparedzēti notikumi ir nosacījumi vai situācijas, kuru rezultāti (peļņa vai zaudējumi) būs zināmi tikai tad, kad šie nosacījumi vai situācijas nākotnē īstenosies vai neīstenosies. Sabiedrības darbībā tas galvenokārt ir saistīts ar ārpusbilances saistību īstenošanos nākotnē. Ja neparedzēto notikumu rezultātus nav iespējams novērtēt un iekļaut bilancē, kā arī peļņas vai zaudējumu aprēķinā, tad šo notikumu esamība jāpaskaidro pielikumā, t.sk. jāsniedz informācija par šādu notikumu būtību, faktoriem, kuri var nākotnē negatīvi ietekmēt sabiedrības darbību, un iespējamajiem zaudējumiem.

10.9. Ja starp pārskata gada beigām un dienu, kad sabiedrības vadība apstiprina gada pārskatu, ir bijuši notikumi, kuri sniedz papildu informāciju, kura palīdz novērtēt sabiedrības aktīvus vai saistības pārskata gada beigās, tad šādi notikumi ir jāņem vērā, veicot attiecīgo aktīvu un saistību novērtēšanu.

10.10. Sabiedrības aktīvus uzrāda attiecīgajā bilances postenī pat tad, ja sabiedrība ir ieķīlājusi tos kā savu saistību vai trešo personu saistību nodrošinājumu vai citādi nodevusi tos trešajām personām kā nodrošinājumu, saglabājot kontroli pār šiem aktīviem.

10.11. Sabiedrība nedrīkst ietvert savā bilancē tai ieķīlātos vai kā nodrošinājumu nodotos aktīvus.

10.12. Sabiedrība veic finanšu aktīvu, finanšu saistību un pārējo aktīvu novērtēšanu un uzskaiti atbilstoši “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” 12.2.–12.11. punkta prasībām.

11. Pielikuma saturs

11.1. Papildus citos šo noteikumu punktos par pielikuma saturu ietverto prasību izpildei pielikumā jāiekļauj šāda būtiska kvalitatīva un kvantitatīva informācija.

11.2. Grāmatvedības politiku skaidrojums

Jāsniedz skaidrojums par visām svarīgākajām grāmatvedības politikām, kas lietotas, sagatavojot finanšu pārskatus, t.sk.:

11.2.1. kritēriji un pieņēmumi, kas piemēroti bilances posteņu atzīšanai bilancē vai izslēgšanai no tās;

11.2.2. bilances un ārpusbilances posteņu novērtēšanas principi;

11.2.3. ienākumu un izdevumu uzkrāšanas un atzīšanas kārtība;

11.2.4. kritēriji, pēc kuriem notiek finanšu aktīvu klasifikācija šādās kategorijās — sabiedrības izsniegtie kredīti u.tml. prasības, līdz termiņa beigām turētie finanšu aktīvi, tirdzniecības nolūkā turētie finanšu aktīvi un pārdošanai pieejamie finanšu aktīvi, kā arī kritēriji un ierobežojumi šo aktīvu iespējamai pārklasifikācijai;

11.2.5. metodes un nozīmīgākie pieņēmumi, kas izmantoti finanšu instrumentu patiesās vērtības noteikšanai;

11.2.6. riska ierobežošanas attiecību atzīšanas un pārtraukšanas politika un uzskaites principi;

11.2.7. speciālo un vispārējo uzkrājumu nedrošiem parādiem veidošanas principi, neatgūstamo parādu norakstīšanas kārtība;

11.2.8. būtisku kļūdu, kas attiecas uz iepriekšējiem pārskata periodiem, labojumu kārtība;

11.2.9. grāmatvedības politiku izmaiņu atspoguļošanas principi;

11.2.10. posteņiem, kas izteikti ārvalstu valūtā, jāuzrāda pārrēķināšanai Latvijas naudas vienībās lietotais kurss.

11.3. Risku vadība un analīze

Jāsniedz skaidrojumi par būtisku risku, kuriem pakļauta sabiedrība, vadību. Jāatklāj risku vadības politika, vadības izmantotās metodes šo risku ierobežošanai, risku ietekme uz sabiedrības finansiālo stāvokli.

11.4. Finanšu aktīvu klasifikācija

Jāsniedz informācija par finanšu aktīvu sadali šādās grupas: tirdzniecības nolūkā turēti finanšu aktīvi, pārdošanai pieejami finanšu aktīvi, izsniegtie kredīti un līdz termiņa beigām turēti finanšu aktīvi.

11.5. Finanšu instrumentu, kas novērtēti to patiesajā vērtībā, pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi

Jāuzrāda katras patiesajā vērtībā novērtētas finanšu instrumentu kategorijas uzskaites vērtība, tās patiesās vērtības izmaiņu summa, kas iekļauta peļņas vai zaudējumu aprēķinā un/vai bilances postenī “Pārvērtēšanas rezerves”. Ja sabiedrība atspoguļo pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu un riska ierobežošanas instrumentu patiesās vērtības izmaiņas bilances postenī “Pārvērtēšanas rezerves”, tai jāsniedz informācija par attiecīgo bilances postenī “Pārvērtēšanas rezerves” iekļauto summu kustību pārskata gadā, t.i., par to atlikumu pārskata gada sākumā, patiesās vērtības izmaiņām, kas iekļautas minētajā bilances postenī pārskata gadā, patiesās vērtības izmaiņu summu, kas izslēgta no bilances posteņa “Pārvērtēšanas rezerves” un iekļauta peļņas vai zaudējumu aprēķinā pārskata gadā, un atlikumu pārskata gada beigās.

11.6. Finanšu aktīvi, kuru uzskaites vērtība atšķiras no to patiesās vērtības

Par tiem finanšu aktīviem, kuru uzskaites vērtība atšķiras no to patiesās vērtības, jāsniedz šāda informācija:

11.6.1. ja finanšu aktīvs jānovērtē tā patiesajā vērtībā, bet tas netiek darīts, šis fakts jāatklāj, paskaidrojot, kādu iemeslu dēļ šādi finanšu aktīvi netiek novērtēti to patiesajā vērtībā;

11.6.2. ja finanšu aktīvs jānovērtē tā amortizētajā iegādes vērtībā un tā uzskaites vērtība ir lielāka nekā patiesā vērtība, jāpaskaidro iemesli, kāpēc netika atzīti finanšu aktīva vērtības samazināšanās zaudējumi, kā arī jāsniedz objektīvi pierādījumi, ka finanšu aktīvs tiks atgūts vismaz tā uzskaites vērtības apmērā;

11.6.3. jāuzrāda noteikumu 11.6.1. un 11.6.2. punktā minēto finanšu aktīvu uzskaites vērtība un patiesā vērtība, norādot attiecīgo bilances posteni, kurā iekļauts šis finanšu aktīvs.

11.7. Informācija par risku ierobežošanu

Par katru riska ierobežošanas veidu (patiesās vērtības riska ierobežošana, naudas plūsmas riska ierobežošana un tīrā ieguldījuma ārvalstu uzņēmumā riska ierobežošana) jāatklāj:

11.7.1. riska ierobežošanas attiecību raksturojums;

11.7.2. to finanšu instrumentu raksturojums, kas norādīti kā riska ierobežošanas instrumenti, šādu finanšu instrumentu uzskaites principi un patiesā vērtība pārskata datumā;

11.7.3. ierobežojamā riska veids;

11.7.4. pret risku ierobežoto prognozējamo darījumu raksturojums.

11.8. Ieķīlātie aktīvi

Jāsniedz informācija par aktīviem, kurus sabiedrība ir ieķīlājusi kā nodrošinājumu savām vai trešo personu saistībām, uzrādot nodrošināto saistību kopsummu, kā arī katram pasīvu un katram ārpusbilances postenim detalizēti uzrādot tos aktīvus, kuri ieķīlāti kā nodrošinājums.

11.9. Ieguldītāju finanšu instrumentu individuāla pārvaldīšana saskaņā ar ieguldītāja pilnvarojumu

Ja ieguldītāju finanšu instrumentu apjoms, kuru sabiedrība pārvalda saskaņā ar ieguldītāja pilnvarojumu, ir būtisks, jāsniedz informācija par tiem aktīvu veidiem, kurus sabiedrība pārvalda ieguldītāja labā, un atbilstošajiem pasīviem.

11.10. Darījumi ar saistītām personām

Jāatklāj to darījumu veidi, būtība, apjoms un nosacījumi, kurus sabiedrība ir veikusi ar saistītām personām, t.sk. galvojumi (garantijas), kas izsniegti šo personu saistību izpildes nodrošināšanai. Jāsniedz pārējā informācija par darījumiem ar saistītām personām atbilstoši 24. Starptautiskā finanšu pārskatu standarta prasībām.

11.11. Kredīti

Jāsniedz informācija par kredītu veidiem, uzrādot kredītu vērtību pirms tās samazinājuma par izveidotajiem uzkrājumiem nedrošiem parādiem, izveidotos uzkrājumus nedrošiem parādiem, kā arī citu informāciju, kas dod iespēju novērtēt kredīta atgūstamības iespēju.

11.12. Ieguldījumi vērtspapīros

Jāuzrāda vērtspapīros veikto ieguldījumu (parāda vērtspapīru un citu vērtspapīru ar fiksētu ienākumu, akciju un citu vērtspapīru ar nefiksētu ienākumu, līdzdalības komercsabiedrību pamatkapitālā) dalījums regulētā tirgū iekļautajos un neiekļautajos vērtspapīros.

11.13. Atvasinātie finanšu instrumenti

Jāsniedz informācija par atvasināto finanšu instrumentu nosacīto pamatvērtību un uzskaites vērtību, norādot, vai tā ir iekļauta bilances aktīvos vai pasīvos. Sniedzot minēto informāciju, atvasinātie finanšu instrumenti jāsadala pēc to veidiem (procentu, ārvalstu valūtas un zelta, kapitāla vērtspapīru, dārgmetālu (izņemot zeltu) un citu preču atvasinātie finanšu instrumenti), savukārt katrs atvasināto finanšu instrumentu veids jāsadala šādi:

11.13.1. ārpusbiržas atvasinātie līgumi:

11.13.1.1. nākotnes līgumi (forwards),

11.13.1.2. mijmaiņas līgumi (swaps),

11.13.1.3. nopirktie iespējas līgumi (options),

11.13.1.4. pārdotie iespējas līgumi (options),

11.13.2. biržā tirgotie atvasinātie līgumi:

11.13.2.1. nopirktie nākotnes līgumi (futures),

11.13.2.2. pārdotie nākotnes līgumi (futures),

11.13.2.3. nopirktie iespējas līgumi (options),

11.13.2.4. pārdotie iespējas līgumi (options).

Papildus jāsniedz informācija par katra atvasināto finanšu instrumentu veida raksturu, t.sk. par būtiskiem nosacījumiem un līgumā noteiktajiem termiņiem, kas var ietekmēt turpmāko naudas plūsmas apmēru, laiku un noteiktību.

1.14. Līdzdalība saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā

Jāatklāj katra ieguldījuma uzskaites vērtība, līdzdalības daļa komercsabiedrības pamatkapitālā, komercsabiedrības tīro aktīvu vērtība, kā arī jānorāda tās komercsabiedrības nosaukums, darbības veids un juridiskā adrese, kurā veikts ieguldījums.

11.15. Pamatlīdzekļi un nemateriālie aktīvi

Jāuzrāda pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu veidi, to iegādes vai pārvērtētā vērtība, uzkrātais nolietojums un uzskaites vērtība pārskata gada sākumā un pārskata gada beigās, iegāde, atsavināšana, pārvērtēšana un citas izmaiņas pārskata gadā. Jāpaskaidro pamatlīdzekļu pārvērtēšanas iemesli, uzrādot pārvērtēšanas rezervi pārskata gada sākumā, tās pieaugumu (samazinājumu) pārskata gadā un atlikumu pārskata gada beigās. Katram pamatlīdzekļu veidam jāuzrāda sabiedrības lietošanā esošie pamatlīdzekļi. Ja sabiedrība ieguldījuma īpašumu novērtē tā iegādes vērtībā, tai pielikumā jāuzrāda arī tā patiesā vērtība.

11.16. Emitētie parāda vērtspapīri

Jāuzrāda pārskata gadā emitēto parāda vērtspapīru skaits, nominālvērtība un dzēšanas termiņi, minēto parāda vērtspapīru uzskaites vērtība pārskata gada sākumā un beigās. Atsevišķi jāuzrāda pārskata gada laikā atpirktie parāda vērtspapīri.

11.17. Kapitāls un rezerves

Jāatspoguļo parakstītā un apmaksātā pamatkapitāla lielums, uzrādot akciju (daļu) veidus un nominālvērtību, kā arī katra akciju (daļu) veida atpirkto pašu akciju (daļu) daudzumu un nominālvērtību. Ja pārskata gadā notikušas apmaksātā pamatkapitāla izmaiņas, jāatklāj tie akcionāri (dalībnieki), kas veica būtiskus ieguldījumus pamatkapitālā vai būtiski samazināja savus ieguldījumus tajā. Šeit jānorāda sabiedrības akcionāru (dalībnieku) skaits un jāsniedz informācija par tiem akcionāriem (dalībniekiem) un savstarpēji saistītām akcionāru grupām (vārds, uzvārds vai nosaukums, individuālais ieguldījums), kurām ir būtiska līdzdalība sabiedrībā.

11.18. Pakārtotās saistības

Par katru saņemto pakārtoto aizdevumu, kura apmērs pārsniedz 10 procentus no pakārtoto saistību kopsummas, jāatklāj aizdevuma apmērs, aizdevējs, procentu likme, valūta, aizņēmuma līguma noslēgšanas datums un atmaksas termiņš, apstākļi, kas ļauj pieprasīt aizdevuma pirmstermiņa atmaksu, pakārtotības noteikumi, iespēja pārvērst attiecīgās pakārtotās saistības ieguldījumā pamatkapitālā vai cita veida saistībās un šādas iespējas pamatnostādnes. Papildus jāatklāj pārējo saņemto pakārtoto aizdevumu pamatnosacījumi.

1.19. Pārējie aktīvi un saistības

Jāsniedz informācija par pārējo aktīvu un saistību struktūru.

11.20. Ārpusbilances posteņi

Ārpusbilances saistības jāsagrupē atbilstoši to būtībai un raksturam, atsevišķi uzrādot saistības trešo personu saistību nodrošināšanai, kā arī citas saistības, kurām piemīt risks, un sniedzot informāciju par saistību summām un izveidotajiem uzkrājumiem nedrošiem parādiem un saistībām. Saistībām, kas radušās no darījumiem par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju, jāuzrāda arī termiņš, kad var notikt aktīvu atpirkšana.

11.21. Procentu ienākumi un izdevumi

Jāatspoguļo procentu ienākumi pēc to veidiem (procentu ienākumi no prasībām pret kredītiestādēm, no prasībām pret klientiem, no parāda un citiem vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu un pārējie līdzīgie ienākumi) un procentu izdevumi pēc to veidiem (procentu izdevumi par saistībām pret kredītiestādēm, par klientu saistībām, par sabiedrības emitētajiem parāda vērtspapīriem, pakārtotajām saistībām un pārējie līdzīgie izdevumi).

11.22. Dividendes

Jāatspoguļo ienākumi pēc to veidiem (dividendes no akcijām un citiem vērtspapīriem ar nefiksētu ienākumu, dividendes no līdzdalības radniecīgo un saistīto sabiedrību pamatkapitālā).

11.23. Komisijas naudas ienākumi un izdevumi

Jāuzrāda komisijas naudas ienākumi un izdevumi un maksa par sniegtajiem un saņemtajiem pakalpojumiem pēc to veidiem.

11.24. Tirdzniecības darījumu peļņa vai zaudējumi

Finanšu instrumentu tirdzniecības darījumu peļņa/zaudējumi jāuzrāda pēc to veidiem, t.sk. peļņa/zaudējumi no tirdzniecības ar ārvalstu valūtu, no tirdzniecības ar citiem tirdzniecības nolūkā turētiem finanšu instrumentiem un pārdošanai pieejamiem finanšu aktīviem, kā arī ārvalstu valūtu, citu tirdzniecības nolūkā turēto finanšu instrumentu un pārdošanai pieejamo finanšu aktīvu peļņas/zaudējumu aprēķinā iekļautais pārvērtēšanas rezultāts.

11.25. Administratīvie izdevumi

Jāuzrāda administratīvo izdevumu sastāvs, t.sk. personāla atalgojums, sociālās apdrošināšanas izdevumi, nodokļi un pārējie administratīvie izdevumi.

11.26. Citi parastie ienākumi un izdevumi

Jāuzrāda šo ienākumu un izdevumu struktūra pēc pamatdarbības veidiem.

11.27. Zaudējumi no nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām

Jāuzrāda izmaiņas speciālajos un vispārējos uzkrājumos nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām pārskata perioda laikā, t.i., to atlikums pārskata gada sākumā, papildu uzkrājumu veidošana, uzkrājumu samazināšana, t.sk. norakstīšana zaudēto parādu dzēšanai, atlikums pārskata perioda beigās, atsevišķi uzrādot darījumiem ar saistītām personām izveidotos speciālos un vispārējos uzkrājumus. Jāpaskaidro, kādiem aktīvu veidiem vai ārpusbilances saistībām izveidoti speciālie un vispārējie uzkrājumi. Jāsniedz informācija par to kredītu, kuriem ir pārtraukta procentu uzkrāšana, kopsummu un jāskaidro šo kredītu vērtības noteikšanai lietotā metode. Jāuzrāda pārskata gadā norakstīto neatgūstamo parādu kopsumma.

11.28. Ārkārtas ienākumi un izdevumi

Jāuzrāda ārkārtas ienākumi un izdevumi pēc to veidiem, ja tie būtiski ietekmē sabiedrības darbības rezultātu.

11.29. Dividenžu summa uz vienu akciju (daļu)

Jāsniedz informācija par sabiedrības vadības pasludināto vai ieteikto dividenžu summu uz vienu akciju (daļu), kas tiek maksāta par periodu, kuru aptver finanšu pārskati. Ja dažādām parasto akciju (daļu) kategorijām ir atšķirīgas tiesības uz daļu no pārskata periodā gūtās peļņas, pasludināto vai ieteikto dividenžu summa uz vienu akciju (daļu) katrai akciju (daļu) kategorijai jāuzrāda atsevišķi.

11.30. Nodokļi

Jāsniedz informācija par pārskata gadā samaksātajām nodokļu un nodevu summām sadalījumā pa nodokļu un nodevu veidiem un saņemtajiem nodokļu atvieglojumiem un atliktajiem nodokļiem. Bilances posteņos ietvertās nodokļu un nodevu saistību summas, aprēķinātās kavējuma naudas, soda naudas un citas valsts budžetam un pašvaldību budžetiem maksājamās vai pārmaksātās summas jāuzrāda atbilstoši nodokļu un nodevu veidiem. Pārskata gadā aprēķināto uzņēmumu ienākuma nodokļa summu, kas attiecas uz ārkārtas ienākumu un izdevumu starpību, uzrāda atsevišķi.

1.31. Ienākumu sadalījums pēc ģeogrāfiskajiem reģioniem

Jāsniedz informācija par peļņas vai zaudējumu aprēķina 6.1., 6.3., 6.5., 6.6. un 6.8. postenī uzrādīto ienākumu sadalījumu pēc tiem ģeogrāfiskajiem reģioniem, kuros sabiedrība veic darbību ar ārvalstu filiāļu palīdzību. Šāda informācija jāsniedz, ja ienākumu apjoms attiecīgajos reģionos ir būtisks.

11.32. Kapitāla pietiekamība

Jāuzrāda kapitāla pietiekamības aprēķina kopsavilkums, pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas “Banku un brokeru sabiedrību kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumiem”.

11.33. Vidējais darbinieku skaits

Jāuzrāda pārskata gada vidējais darbinieku skaits sadalījumā pa personāla kategorijām.

11.34. Atlīdzība sabiedrības padomes un valdes locekļiem un darījumi ar viņiem

Jāuzrāda padomes un valdes locekļiem izmaksātais kopējais atalgojums, t.sk. atalgojums par citu funkciju veikšanu, kā arī padomes un valdes locekļiem izsniegto avansu, aizdevumu, galvojumu (garantiju) u.tml. darījumu kopsummas.

11.35. Ja starp pārskata datumu un gada pārskata parakstīšanas dienu ir bijuši notikumi, kuri būtiski neietekmē sabiedrības aktīvus vai saistības pārskata periodā, bet kuri ir svarīgi gada pārskata lietotājiem lēmumu pieņemšanai, tad šādi notikumi jāatklāj gada pārskata pielikumā un jāsniedz informācija par šādu notikumu būtību un ietekmi uz sabiedrības darbību.

12. Pārejas noteikumi

12.1. Noteikumi stājas spēkā 2004. gada 1. jūlijā.

12.2. Finanšu aktīvu un finanšu saistību atzīšanas, izslēgšanas no bilances, novērtēšanas un riska ierobežošanas politikas, saskaņā ar kurām sagatavoti finanšu pārskati par periodiem līdz šo noteikumu spēkā stāšanās datumam, nav jāpārskata, un šo finanšu pārskatu informācija nav jāuzrāda saskaņā ar šo noteikumu prasībām.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas normas, kas izriet no Eiropas Padomes direktīvas 86/635/EEC “Par banku un citu finanšu institūciju gada pārskatiem un konsolidētajiem pārskatiem” ar grozījumiem 2001/65/EC un Eiropas Padomes direktīvas 93/22/EEC “Par ieguldījumu pakalpojumiem vērtspapīru jomā”.

1.pielikums

Naudas plūsmas pārskats atbilstoši netiešajai metodei

Nr.

Posteņa nosaukums

Summa

1

2

3

1.

Naudas plūsma pamatdarbības rezultātā

1.1.

Peļņa/(zaudējumi)1 pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas

1.2.

Korekcijas:

1.2.1.

Nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu amortizācija/nolietojums un to vērtības (pozitīvā)/negatīvā korekcija

1.2.2.

Uzkrājumu nedrošiem parādiem un ārpusbilances saistībām pieaugums/(samazinājums)

1.2.3.

Ārvalstu valūtas pārvērtēšanas (peļņa)/zaudējumi

1.2.4.

Ilgtermiņa finanšu ieguldījumu pārvērtēšanas (peļņa)/zaudējumi

1.2.5.

Līdzdalības saistīto un radniecīgo uzņēmumu pamatkapitālā (peļņa)/zaudējumi atbilstoši pašu kapitāla metodei

1.2.6.

Pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu atsavināšanas (peļņa)/zaudējumi

Citu ilgtermiņa ieguldījumu atsavināšanas (peļņa)/zaudējumi

1.2.7.

Saņemtie procentu (ienākumi)

1.2.8.

Izmaksātie procentu izdevumi

1.2.9.

Saņemtās (dividendes)

1.2.10.

Citas korekcijas

1.3.

Naudas un tās ekvivalentu pieaugums/(samazinājums) pamatdarbības rezultātā pirms izmaiņām aktīvos un pasīvos [1.1.+ +1.2.1.+...+1.2.11.]

1.4.

Nākamo periodu ienākumu un uzkrāto izdevumu pieaugums/(samazinājums)

1.5.

Nākamo periodu izdevumu un uzkrāto ienākumu (pieaugums)/samazinājums

1.6.

Pārējo aktīvu (pieaugums)/samazinājums

1.7.

Pārējo saistību pieaugums/(samazinājums)

1.8.

Īstermiņa ieguldījumu (pieaugums)/samazinājums

1.9.

Prasību pret kredītiestādēm (pieaugums)/samazinājums

1.10.

Prasību pret klientiem (pieaugums)/samazinājums

1.11.

Saistību pret kredītiestādēm pieaugums/(samazinājums)

1.12.

Saistību pret klientiem pieaugums/(samazinājums)

1.13.

Naudas un tās ekvivalentu pieaugums/(samazinājums) pamatdarbības rezultātā pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas un procentu saņemšanas un izmaksas [1.3.+...+1.12.]

1.14.

(Samaksātais uzņēmumu ienākuma nodoklis)

1.15.

Saņemtie procentu ienākumi

1.16.

Izmaksātie procentu (izdevumi)

1.17.

Naudas un tās ekvivalentu pieaugums/(samazinājums) pamatdarbības rezultātā [1.13.+1.16.]

2.

Naudas plūsma ieguldījumu darbības rezultātā

2.1.

Pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu (iegāde)

2.2.

Līdzdalības uzņēmumu pamatkapitālā un citu ilgtermiņa ieguldījumu (iegāde)

2.3.

Pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu pārdošana

2.4.

Līdzdalības uzņēmumu pamatkapitālā un citu ilgtermiņa ieguldījumu pārdošana

2.5.

Saņemtās dividendes

2.6.

Naudas un tās ekvivalentu pieaugums (samazinājums) ieguldījumu darbības rezultātā [2.1.+...+2.5.]

3.

Naudas plūsma finansēšanas darbības rezultātā

3.1.

Akciju, daļu emisija un pakārtoto saistību piesaistīšana

3.2.

Naudas izmaksas pakārtoto saistību atmaksai

3.3.

Parāda vērtspapīru emisija

3.4.

Parāda vērtspapīru (atpirkšana)

3.5.

Dividenžu (izmaksas)

3.6.

Ienākumi no citiem finansēšanas avotiem

3.7.

Pašas akciju, daļu (atpirkšana)/pārdošana

3.8.

Naudas un tās ekvivalentu pieaugums/(samazinājums) finansēšanas darbības rezultātā [3.1.+...+3.7.]

4.

Naudas un tās ekvivalentu pieaugums/(samazinājums) [1.17.+2.6.+3.8.]

5.

Nauda un tās ekvivalenti pārskata gada sākumā

6.

Ārvalstu valūtas pārvērtēšanas peļņa/(zaudējumi)

7.

Nauda un tās ekvivalenti pārskata gada beigās [4.+5.+6.]

1 Tie rādītāji, kas uzrādīti iekavās, naudas plūsmas pārskatā iekļaujami ar mīnusa zīmi.

2.pielikums

98001.PNG (128712 bytes)

98002.PNG (51767 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!