• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kur nākt pasaulē mazulim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2004., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas nākotnes bizness

Vēl šajā numurā

14.05.2004., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kur nākt pasaulē mazulim

ZIDAINIS.PNG (121251 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Pēc likumdošanas sakārtošanas pieaugs to ģimeņu skaits, kuras izvēlēsies, lai bērns nāktu pasaulē mājās, un šo dzemdību skaits varētu sasniegt trīs procentus no visām gadā notikušajām dzemdībām. Tādas ir Latvijas Vecmāšu asociācijas sniegtās prognozes Veselības ministrijai (VM).

Līdz šim normatīvie akti neparedzēja iespēju dzemdībām noritēt ārpus stacionāra. Šobrīd Saeimā izskatīšanai tiek virzīti grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā (likums publicēts “Latvijas Vēstneša” 2002.gada 19.februāra laidienā). Kā skaidro VM preses sekretāre Zaiga Barvida, pēc to stāšanās spēkā sieviete drīkstēs izvēlēties, vai bērnu laist pasaulē stacionārā kvalificētu mediķu uzraudzībā vai mājās kvalificētas vecmātes uzraudzībā.
Kad grozījumi būs pieņemti, VM izstrādās noteikumu projektu, lai noteiktu kārtību, kādā notiks mājas dzemdības. Piemēram, tie paredzēs, ka mājas dzemdības vada sertificēta vecmāte vai sertificēts ginekologs – dzemdību speciālists, kuri ieguvuši attiecīgās profesionālās asociācijas rakstisku atzinumu mājas dzemdību vadīšanai atbilstoši specialitātes nolikumam.
Statistikas dati liecina, ka pēdējos gados vairāk nekā puse dzemdību noritējušas bez sarežģījumiem. VM norāda, ka topošajai mātei ir tiesības izvēlēties, kur dzemdēt, un viņu nedrīkst ievietot stacionārā pret pašas gribu. Z.Barvida uzsver, ka sievietei, pirms izvēlēties dzemdību norises vietu, būs jākonsultējas gan ar vecmāti, gan ar savu ārstējošo ārstu. Ģimenes, kas vēlēsies, lai mazulis nāk pasaulē mājās, tiks informētas par iespējamajiem sarežģījumiem mātei un bērnam dzemdībās un pēcdzemdību laikā, kā arī par riska faktoriem.
Plaši mājas dzemdību prakse attīstīta Nīderlandē, Šveicē, Austrijā, Vācijā un Anglijā. Pēc VM sniegtajām ziņām, ārvalstu pieredze liecina, ka mājas dzemdību priekšrocības ir tās, ka ierastā vidē mazinās stress.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!