• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Galvenais nāves iemesls pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88693

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iznācis profesora Jāņa Porieša bibliogrāfiskais rādītājs

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Galvenais nāves iemesls pasaulē

“Ne tikai pieminēt, bet arī rīkoties” – ar tādu devīzi šogad notika Starptautiskā no AIDS mirušo piemiņas diena. 16.maijā arī Latvijā vairākas sabiedriskās organizācijas rīkoja pasākumus, lai pievērstu līdzcilvēku uzmanību AIDS aktualitātei mūsu valstī. Lai pieminētu no AIDS mirušos, atbalstītu tos, kas inficēti, kā arī veicinātu izpratni par HIV/AIDS.

Pirmoreiz maijā no AIDS mirušie pieminēti 1983.gadā Sanfrancisko. Tas bija laiks, kad Latviju šī infekcija vēl nebija skārusi. Kopš 1987.gada, kad Latvijā reģistrēja pirmo HIV inficēto personu, ar AIDS saslimuši 240 cilvēki, bet miruši 70, liecina AIDS profilaktiskā centra apkopotie dati. HIV infekcija gan attīstās lēni un inficētie ar AIDS saslimst aptuveni septiņus līdz desmit gadus pēc inficēšanās. Taču kopš 2000.gada ik gadu inficēto skaits strauji pieaug, tātad pēc dažiem gadiem ievērojami lielāks būs ar AIDS saslimušo skaits. Turklāt infekcija “izgājusi” no intravenozo narkotiku lietotāju vides un dzimumkontaktu ceļā pārnesta uz pārējo sabiedrību.
Pasākumi notika 93 pasaules valstīs. To, cik liels ir epidēmijas radītais posts, precīzi raksturo Pasaules veselības organizācijas pētījuma secinājums – AIDS ir galvenais nāves cēlonis 15 līdz 59 gadus veciem cilvēkiem visā pasaulē. Kā slimība, kas pirms 25 gadiem lielākoties bija nezināma, tā izplatījusies milzīgā ātrumā, nogalinot vairāk nekā 20 miljonus cilvēku. Pašreiz ar HIV/AIDS dzīvo 34 – 46 miljoni cilvēku.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!