• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Ungārija paraksta nodokļu konvenciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apstiprināti kritēriji

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Ungārija paraksta nodokļu konvenciju

Turpmāk Latvijas un Ungārijas investori varēs gūt skaidru priekšstatu par to, cik lielā mērā viņu ienākumi var tikt aplikti ar nodokli otrā valstī. Šādu iespēju pavērs piektdien, 14.maijā, Rīgā parakstītā Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem. Konvenciju parakstīja Latvijas Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Valentīna Andrējeva un Ungārijas Finanšu ministrijas valsts sekretārs Jānošs Verešs. Paredzēts, ka konvencijas piemērošana varētu sākties ar nākamā gada 1.janvāri.
Noslēdzot konvenciju, radīti labvēlīgi priekšnoteikumi, lai abu valstu uzņēmēji varētu veikt savstarpējas investīcijas. Uzlabots arī kopējais investīciju klimats, kas atvieglos investīciju piesaistīšanu.
Ar konvenciju tiek ieviesta kārtība katras valsts rezidentu otrā valstī gūto ienākumu aplikšanā ar nodokļiem, balstoties uz starptautiski atzītiem standartiem, tādiem kā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) nodokļu paraugkonvencija.
Atbilstoši konvencijai katrai valstij jānovērš nodokļu dubultā uzlikšana attiecībā uz tās rezidentu otrā valstī gūtajiem ienākumiem. Tāpat līdz ar dokumenta parakstīšanu radīts likumīgs pamats abu valstu nodokļu administrāciju tiešai sadarbībai – informācijas apmaiņai nolūkā novērst izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.
Konvencija ne vien paplašina iespējas cīnīties pret starptautisko nodokļu nemaksāšanu, bet paredz arī vairākus atvieglojumus Latvijas un Ungārijas uzņēmējiem. Tajā noteiktas maksimāli pieļaujamās likmes, pēc kādām nodokli var ieturēt no dividendēm, procentiem un autoratlīdzībām. Pēc konkrētiem ienākuma veidiem starp abām valstīm precīzi sadalītas nodokļu uzlikšanas tiesības. Latvijai un Ungārijai uzlikts par pienākumu nepieļaut diskrimināciju nodokļu uzlikšanā.
Kā informē FM preses sekretāre Baiba Melnace, atbilstoši konvencijai izcelsmes valstī dividendes var aplikt ar nodokli pēc likmes, kas nepārsniedz 5 procentus, ja dividenžu saņēmējs ir sabiedrība, kam pieder vismaz 25 procenti no kapitāla sabiedrībā, kas izmaksā dividendes, un pēc likmes, kas nepārsniedz 10 procentus visos pārējos gadījumos.
Savukārt procentu maksājumus to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli pēc likmes, kas nepārsniedz 10 procentus, bet autoratlīdzības var aplikt ar nodokli pēc likmes, kas nepārsniedz 5 procentus, ja tās tiek maksātas par ražošanas, tirdzniecības vai zinātnisko iekārtu izmantošanu, un pēc likmes, kas nepārsniedz 10 procentus pārējos gadījumos.
Pēc dokumenta parakstīšanas abu valstu finanšu ministriju valsts sekretāri pauda cerību, ka tas veicinās Latvijas un Ungārijas ekonomisko attiecību attīstību un vēl dinamiskākus sakarus starp abu valstu uzņēmējiem.

Lappusi sagatavojusi

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!