• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daugavas zīmes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 19.05.2004.

Laidiena Nr. 78, OP 2004/78

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Daugavas zīmes

Turpinājums no “LV” 11.05.2004.

12. Krievkalna kapsēta

KRIEVKALNS.PNG (101226 bytes) KRIEVKALNI.PNG (86763 bytes)

Kokneses pilsdrupas ar tālumā redzamo Krievkalna skolu 18.gadsimta gravīrā

Krievkalna baznīca 20.gadsimta 30.gadu atklātnē

Ne tikai ceļa gals ar pasta karietēm noslīcis Daugavas ūdeņos – zem tiem ir arī daļa senās Krievkalna kapsētas. Vēsturnieki min iespējamu baznīcu Koknesē jau pirms katoļticības ieviešanas. Netālu no tagadējām pilsdrupām un senpilsētas atradusies pareizticīgo baznīca un ap to kapsēta. Arheologi te tiešām atrada kādas mūra celtnes pamatus, par kuriem izrakumu vadītājs A.Stubavs izteica hipotēzi, ka tas bijis pareizticīgo dievnams. 19.gadsimtā celto baznīcu pirms spēkstacijas ūdenskrātuves veidošanas nojauca, bet kapsētas liktenis bija līdzīgs kā Markovas kapsētas Latgalē. Daļu mirušo izraka un pārveda, atstājot savandītu zemi, daļa palika zem ūdens, bet pārējie ar nolīdzinātām kapu kopiņām un nodauzītiem krustiem palika uz neapplūdinātās kapsētas daļas, kas ir kā pussalas mēle iepretī pilsdrupām. Reizēs, kad spēkstacija pazemina ūdens līmeni, pie pussalas krastiem spokaini iznirst applūdinātās daļas izskalotās, tukšās kapu apmales, krustu pamatnes un kapakmeņi. Pussalā par kapiem stāsta tikai kapu miršu zaļais klājiens un apsūnojušo akmeņu krāvumi valnī.
1989.–1990.gadā bijušajā Krievkalna kapsētā strādāja Kultūras fonda Daugavas nometnes bērni, izcērtot pa četrdesmit gadiem saaugušo krūmu mudžekli, novācot kritušos un nokaltušos kokus, pēc iespējas sakārtojot kapsētas valni. Nometnes beigās visiem no šejienes aizvestajiem un šeit palikušajiem uzlika lielu, vienkāršu koka krustu kā piemiņas zīmi. Vienlaikus arī kā brīdinājuma un cerības zīmi, ka nekas līdzīgs neatkārtosies.

Vaida Villeruša

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!