• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Lietuvas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88702

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Lietuvas Republikā

45260005.PNG (98900 bytes)
Lietuvas Republikas premjerministrs Aļģirds Brazausks, Latvijas Republikas Mini-stru prezidents Indulis Emsis un Beļģijas brigādes komandieris Jeroens Posens
Foto: Uldis Pāže

Vakar, 17.maijā, Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Lietuvu vienas dienas darba vizītē, kuras laikā kopā ar Lietuvas premjerministru Aļģirdu Brazausku apmeklēja Zokņu aviācijas bāzē dislocētos NATO gaisa spēkus. Abi premjerministri tikās ar NATO gaisa spēku vadību, iepazinās ar NATO pilotu darba apstākļiem un problēmām, kā arī apskatīja NATO spēku rīcībā esošo gaisa tehniku.

Vizītes turpinājumā Šauļu pilsētā notika Latvijas un Lietuvas premjerministru darba pusdienas, kurās izskatīti jautājumi saistībā ar ES Starpvaldību konferenci un ES konstitucionālā līguma izstrādes gaitu. Premjerministri apsprieda atsevišķus 17.un 18.jūnijā paredzētās Eiropadomes sēdes darba kārtības jautājumus un secināja, ka abām pusēm tajos ir identiskas pozīcijas. Kā sarunā uzsvēra valdību vadītāji, ļoti būtiski ir panākt dalībvalstu vienošanos par jauno ES konstitucionālo līgumu.
Premjeri pārrunāja ES topošo jauno politiku attiecībā uz tās kaimiņvalstīm. I.Emsis un A.Brazausks atzīmēja tās pieaugošo nozīmi. Puses atzina, ka Eiropas Savienībai ir svarīgi padziļināt izpratni par politiku attiecībā pret Latvijas un Lietuvas kaimiņvalstīm, tai skaitā, Baltkrieviju.
Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu intereses reģionālo enerģētikas projektu īstenošanā. Tika uzsvērts, ka trīs Baltijas valstu sadarbība enerģētikas nozarē ir svarīgs priekšnoteikums reģiona energoapgādes drošības paaugstināšanai.
Abas puses pārrunāja ES ietvaros plānotā ātrgaitas dzelzceļa līnijas projekta “Rail Baltica” izstrādes gaitu un pauda pārliecību, ka pēc iespējas drīzāk ir jāvienojas par dzelzceļa līnijas konkrēto maršrutu.
Premjeri apsprieda arī vairākus divpusējo attiecību jautājumus. Viens no tiem – jautājums par Lietuvas Republikas “diplomātiskā parāda” atdošanu Latvijas Republikai. Parāds radās 20.gadsimta 80. gados, kad par Latvijas Republikas līdzekļiem tika nodrošināta Lietuvas Republikas vēstniecības Vašingtonā darbība, un tas ir aptuveni 1,5 miljoni ASV dolāru. A.Brazausks pauda Lietuvas valdības gatavību atmaksāt Latvijai šo parādu.
Tikšanās noslēgumā pārrunāta trīs Baltijas un trīs ES Ziemeļvalstu premjerministru nākamā tikšanās jūnijā plānotās Eiropadomes sanāksmes laikā. I.Emsis uzaicināja A.Brazausku apmeklēt Latviju 27.septembrī, kad Rīgā tiksies Baltijas Ministru padomes valstu premjerministri.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!